Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pneumatická šroubení a hadice jsou dostupná naprosto běžně za rozumný peníz.
Osobně bych použil čiré hadice, aby bylo vidět případné znečištění.
Měl bych dotaz k moštoměru a přičítání 4° - jaký je důvod přičtení 4°? Teplota kvasu, kdy obvykle je pokojová, zatímco moštoměr je kalibrovaný na 15°C? Nebo je zatím něco jiného.

Výslednou cukernatost bych asi nejraději měřil až po vychladnutí ve sklepě, kde je 14-15°C. A přijde mě jednodušší převářet med jen s polovinou vody a druhou půlku vody zvlášť v jiném hrnci. Bude to rychleji chladnout a lépe to odnesu do sklepa, než plný 50l hrnec.
V receptech na medoviny z 19. století často nacházím koření melissu. Nikde nemohu dohledat o co jde. Nevíte někdo? Melasa to asi nebude, je to mezi kořením.

........a libovolné koření, kupř. zázvor, vanilku, květ, muškátovou kuličku,
hřebíček, melissy, kůry citronové neb pomerančové ničeho mnoho.......
medovka lekárska-melissa oficinalis (meduňka)
(23.11.2016 15:02)mbalco napsal(a): [ -> ]Měl bych dotaz k moštoměru a přičítání 4° - jaký je důvod přičtení 4°? Teplota kvasu, kdy obvykle je pokojová, zatímco moštoměr je kalibrovaný na 15°C? Nebo je zatím něco jiného.

U měřidel není od věci uvádět jednotky. Stupnic se u hustoměrů pro měření obsahu cukrů používá několik - °Oe (stupnice Oechsle), °NM (normalizovaný moštoměr), °KMW (Klosterneuburgská stupnice). Používají se i další, například v pivovarnictví Plato, ale ty už jsou méně obvyklé...
Ony 4° nemají s teplotou nic společného - jedná se o korekci "necukrů"; ne všechno, co zvyšuje hustotu roztoku nejsou zkvasitelné cukry.
Měříš-li při jiné teplotě, než na kterou je hustoměr nacejchován, je potřeba použít korekční tabulku.
mcbalco: Zjednodušeně. Medovina má jinou hustotu než víno, na které je primárně určen ten muštoměr. Proto ta korekce..
Díky oběma, také jsem si to tak myslel, že bude jiný důvod, než teplota. Jen jsem hledal potvrzení. Dělám poprvé. Medovina bude ve sklepě, kde je nyní 15°C, moštoměr je na těch 15°C určený, stupnice °NM,
Nevíte jak vysokou teplotu přežijí vinné kvasinky?
Dlouhodobě do 50°C, kratkodobě do 80°C Smile
Velký test medovin: Cukr, přidaný líh a antibiotika!
https://www.blesk.cz/clanek/testy-blesku...otika.html
Hmmm asi hlavně doména čechů si vše zprznit. Neznám snad národ co si pro prachy tolik toho zprznil. ČSV zprznil jméno českého medu a nebude daleko co se zprzní i pojem medovina. Tomu napomůže i Dol. Z čeho asi tu medovinu dělá?? Nebuďme naivní. Jen až to praskne. Tak dobrou chuť.
PN.
Pedro, Dol dělal, dělá a bude dělat vše vždy především pro peníze. Proč by to mělo být u medoviny jinak? Znám minimálně další dva velkovýrobce medoviny co vykupují med z východu např. z Rumunska a dělají z něho bio medovinu.. google napoví
Ano, máš pravdu a to je to smutný. Ale ona i ta kvalita si zákazníka najde. Kdyby to alespoň medovinou nepojmenovali.
Kmotr ženy dělá ofic medovinu a sem tam pro zpestření bral i něco z Dolu (před x lety), ale poslední výměnu musel spláchnout do kanálu. Prý se to nedalo, ale nechtěl si kazit jméno.
PN.
To,že kupují med.......,ale je to med!!!Aspoň doufám.
Jen, že vím o člověku /firmě u nás/,který píše medovina a divily by jste se která.....
A to vím od jeho jednoho zaměstnance....
A auta s pytli cukru........ nakonec chrstnout na umrtvení kvasinek líh. A zdá se,že vše v pořádku.Jede již více jak 20 let F.V.
Ano Františku, med tam nějaký mají ...... Smile .
......... ale co je často dále v medovině: doslazeno cukrem, lih. kulér, dochucení (mandlová .... ), nastaveno rév. moštem ........
Každý má jiné chutě a má právo si to koupit, když chce. Ale medovinou by to nemělo být nazývané. To je to prznění ........... a suma v globálu se przní celý obor tj. včelařství.
PN.
Poznal som jednu prevádzku na medovinu, v stredu bola schválená a na druhý deň už dodávali medovinu tušim dákych 5 druhov. Po 2 rokoch jéj éra skončila. Cool
Dnes som bol u kámoša čo som mu bol robiť medovinu pred 5 M 220L, som to prefiltroval. Pekná červenkavá a chutovo vynikajúca z malín a trocha medovice.
(13.12.2016 19:32)Pedro napsal(a): [ -> ]nastaveno rév. moštem ........
Každý má jiné chutě a má právo si to koupit, když chce. Ale medovinou by to nemělo být nazývané. To je to prznění ...........

Konkrétně na přidávání moštu z révy či jiného ovoce nevidím nic špatného - to, že to většina z vás nedělá anebo nikdy nepila, ještě neznamená, že je to nějaké prznění a že to jinde není běžné...

ono koupě kvalitního moštu, vezmu-li v úvahu, že pro něho musím jet 100 až 150 km a zase zpět, není o moc levnější, než 40 kg medu na jeden hektolitr...
40Kg na 1 hektoliter máš málo. Medovina ma biť z medu a nie dákeho paškvilu a ešte to tu obhajuješ, nie že v tom vidíš dačo špatné ale podporuješ takto šlahnuté nápady chumajov. Cool
Merkuri nepochopil že juryn nepíše že na hektolitr medoviny je potřeba 40 l medu.
Ano, rév. mošt můžeš přidat. Dokonce medovina lépe kvasí, neboť je více živin. Lépe se i čistí. Ale ...... nemělo by to být nazýváno medovinou, je to melomel. Nebo alespoň zdůraznit o obsahu toho či toho. Někteří to tam dávají jen z důvodu nižší ceny toho moštu.
Mimochodem. Před pár dny jsem koštoval u kamaráda jednu várku s rév. moštem. A nic moc! Neznám důvod, přišlo mi to ovlivnění odrůdou rév. moštu. Přišlo mi to do zel. veltlína. Možná s jiným moštem by to bylo jiné. Ale nemohu to fundovaně tvrdit. Bo mám po chemošce a ozařování ještě špatné chutě Sad.
PN.
Referenční URL's