Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No, v tomto případě bych ho asi převařil hned, stočil do vymyté nádoby, kde to budeš chtít nechat kvasit a uzavřel. tím pádem by se neměl kontaminovat a měl by se rozkvasit až po přídání zákvasu. Nebo další možnost by byla změřit cukernatost a pokud bude dostatečně vysoká. tak by se divoké kvasinky taky neměly chytat, med přece sám o sobě taky nekvasí.
Cukernatost je 30 %, ale asi tozačnu zítra převařovat,mám toho přece jen 150 litrů Smile
Zdravím,ještě mám jeden dotaz převařil jsem 150 litrů roztoku,vše jsem dal do jedné bečky a pak to budu přelévat do demižonů,kal se usadil na dně,mám to promíchat aby se kal zase rozmíchal,nebo můžu od zvrch brát čistý roztok,jde mi o to zda ten kal na dně není potřeba pro kvašení,nebo tak,díky za odpovědi
I když nejsem expert na medovinu, tak z vlastní zkušenosti před ??? lety, říkám nemíchat. Zmíněný kal by negativně ovlivnil chuť výsledné medoviny.
JK
Kal jsou vlastně mrtvé kvasinky a nečistoty, takže ke kvašení není potřeba. Já osobně bych to ještě před přidáním kvasinek odkalil. Proč to nebudeš kvasit v bečce? Je moc plná? Většinou kvas ve větším množství lépe probíhá.
Marku....
  1. tím, že to uvaříš a naplníš za tepla do čistých demižonů, zabraňuješ případné kontaminaci nežádoucímu kvasinkami.
  2. roztok se za tepla nalévání do demižonů, po schladnutí se přidá rozkvas.
  3. sedlina v uvařené medovině před kvašením nejsou mrtvé kvasinky, všechny nečistoty se pŕi vaření ve formě pěny dostávají na hladinu....a tu přece sbíráš.....takže s klidem....po bouřlivého kvašení to při stáčení odseparuješ.
Měl jsem pocit, že převařením se na hladině sráží bílkoviny, kvasinky neplavou, ale rád se nechám poučit.

Respektive myslel jsem, že kvasinky se nesráží na hladině aby se dali sebrat, prostě sedají jako kal. na hladině se sráží bílkoviny (pyl?).
A kvasinka je co? Křemík?.....Big Grin Myslím, zě na přípravu medovině je nutné všecko dopředu promyslet. Ve včelařské prodejně v Lysé jsem koupil "Knihu o medovině", a ačkoli medovině dělám dlouhý roky, zjistil jsem v mém postupu chyby.... Skvělá knížka... Poskytne odpovědi snad na vše.
Pořád se člověk učí... Big Grin A co je tedy kal na dně?
Tak to mám převařené v bečce,je to prakticky sud s víkem,takže tam nejde dážt žádná kvasná zátka,na kvas mám zaděláno teprve den,takže ještě minimálně dva dny musím počkat,pak dám zákvasw do celého mbnožství a zamícham jej,pak teprve budu dávat do čistých vyvařených demižonů?? 3lo by to tak?? Vydrží mně ted převařenej roztok 2 dny,pak dám teprve zákvas?? Díky za rady,dělám to poprvé a udělal jsem tu chybu že jsem mněl dřív roztok,než zákvas,příště budeme chytřejší
Co já vím, co to je...louhoval rámky....tak nejspíš nějakej humus z toho...Kde by se mu tam vzaly kvasinky? Ty se usazujou na dně v medovině při kvašení....ty mrtvý.
Ale roztok byl čistý,před vařením,po vaření v něm plave něco,prostě není čistý,dělám to poprvé,vy máte po převaření a sebrání pěny,čistý roztok?
to Milan Havelka: pánové vy vaříte medovinu i s kvasinkami? Můžete mi říct, které to jsou když přežijí var cca 1,5 hoďky a ještě dokáží dělat to co od nich očekáváme tedy kvasit? Předem díky za info


upravil Bobr, aby bylo jasno k čemu tato zpráva patří
Nechal jsem to ve varu asi moc krátkou dobu,proto tam mám asi zbytek nečistot co bych přidelším vaření posbíral ve formě pěny na hladině,aspon se tak domívám
Jasně, roztok který vaříš obsahuje divoké kvasinky, které převařením zlikviduješ a dáš tam ušlechtilý zákvas, se kterým roztok kvasi na medovinu.
Když vařím medovinu tak to trvá asi 2 hodiny, někdy i déle než se přestanou srážet bílkoviny a tvořit na povrchu z nich pěna.
(07.08.2013 14:28)Bobr napsal(a): [ -> ]to Milan Havelka: pánové vy vaříte medovinu i s kvasinkami? Můžete mi říct, které to jsou když přežijí var cca 1,5 hoďky a ještě dokáží dělat to co od nich očekáváme tedy kvasit? Předem díky za info


upravil Bobr, aby bylo jasno k čemu tato zpráva patří

Kde jsem psal, že vařím medovinu s kvasinkama?
(07.08.2013 14:52)kerimir napsal(a): [ -> ]Když vařím medovinu tak to trvá asi 2 hodiny, někdy i déle než se přestanou srážet bílkoviny a tvořit na povrchu z nich pěna.

To bude ono,já to mněl ve varu tak 15 minut,jde o to jestli to máte ve varu 2 hodiny??
Já vařím hodinu - hodinu po uvedení do varu, což asi bude stačit. Ke konci už skoro žádná pěna není.
Tak je mi to jasné proč mi tam plavou ty nečistoty je to vysrážená bílkovina,ale nedostala se nahoru ve formě pěny,tede to chladnemyslím si že až to schladne uplně tak se usadí na dně,a pokud ne,myslíte si že tam bude vadit při kvašení?
Referenční URL's