Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(26.07.2018 18:43)Merkuri napsal(a): [ -> ]Patoky ja určite nepijem ...a ver tomu že keď vyfiltrujem čerstvo vykvasenú medovinu tak nezistíš rozdiel. Mám aj medovinu čo má 5 rokov po filtrácii a to už je aj rozdiel v chuti a bola v dubovom sude.
Ja čo urobím medovinu tak dlho nevydrží lebo nestíham robiť tmavú z tmavých lesných medov. Pritom na tmavú medovinu nepoužijem ani mlg korenín a má to aj svoju chuť a po filtrácii vôňa a chuť idú do popredia lebo kal blielkovín to celé skresluje.
Chlape nekecej Smile, jinak si budu muset k tobě udělat výlet a pořádně ti to tam prověřit. A to teprve uvidíš Smile .
Jinak. Já používám řízené kvašení, proces si zastavím zachlazením a pěkně (většinou) se vyčeří. Po roce ji vemu jednou filtrem a finito. Zraje dokud ji nedám do láhve.
PN.
Tmavú som od merkuriho pil,a bola super..
Raz som robil medovinu z pohánkového medu a chuť bola čudná jak dáke myšacie alebo mačacie kožky tam boli, možná sa mi to tak zdálo....
Robil som aj z lipového medu a bola taká horkastá ale chutila celkove dobre.
Pedro nemusíš za každou cenu propagovat svoji pravdu. Dělám medovinu v nádobách o objemu 500 l a rok nevydržela už hodně dlouho.
Já z první dávky měl 3 demižony, první jsem nalil do flašek po půl roce v chladu, nyní poslední po roce. Rozdíl tam nepoznám, sice nejsem žádnej znalec, ale když jsem si koupil medovinu od apimed na techagru, tak ta chut mi přijde srovnatelná.
Tak Vojta ma jednoznacne pravdu protoze ja nedockavcum daval medovinu ani ne po pul roce a je proste stejna jako rok stara .ono dat ji do sudu jak pise aby to chytlo chut to je potom jina.nebo ji nechat zrat aspon 4 roky ale normalni clovek to stejne nepozna bud je dobra nebo ne.nalil jsem jim tu 5 mesicu starou s dovetkem ze je vic jak 5 let stara..vsichni se doslova usmivaly blazene a ja jim pak rek ze jsem splet roky a mesice..takze i tohle dela hodne ja to tak udelal naschval a nikoho ani nenapadlo ze to tak neni
(27.07.2018 7:01)zajíc napsal(a): [ -> ]Pedro nemusíš za každou cenu propagovat svoji pravdu. Dělám medovinu v nádobách o objemu 500 l a rok nevydržela už hodně dlouho.

I ty jeden alkoholiku Big Grin
Vždy jde o to co s čím srovnáváš. Moje zkušenost je jakou jsem psal, nic víc nic míň. Všechno chce svůj čas. Ale pokud vám to chutná, tak je to jen dobře. Můžete ji dělat častěji.
Jinak co je to pravda?? V dnešní době???? Já píšu o zkušenostech, a ta nemusí být přenosná.
PN.
(26.07.2018 13:22)Petr K. napsal(a): [ -> ]Já používám samospádový filtr, je za pár korun a super. Jednou to protáhnu přes střední filtr a jednou přes nejjemnější a medovina jako křišťál.

Petře tak jsem ten filtr pořidil, vzal jsem prvně hrubej filtr a medovina fakt krásně průzračná, ale máš na to nějakej fígl, aby to rychlejc teklo? Píšou 50l za hodinu a já dělal 20l demižon dva dny.......vždy nasaju chvili to teče pidičourkem a za hodinu to zastaví a pořád znova.....viděl jsem na youtube, že na to měl nějakej malej motůrek, kterým to tlakoval a teklo to rychle....máš k tomu nějakou radu, jak to zrychlit? Díky
Ako zrýchliť? Kúp si filtračné zariadenie a tomu sa to čo máš nevyrovná lebo to tomu nesiaha ani po členky.

To čo si myslíš že to máš vyfiltrované okej je len špatná iluzia lebo je to slabota lebo sú v tom ešte kaly ktoré dobre nevidíš.... Nebuc lakomí a ivnestuj .....
Merkuri do tohodle filtru se dávají uplně stejné filtrační desky jako do toho za tisíce........takže nepiš zase kraviny.
Čo si prispatý?
Veď si to chcel zrýchliť a ja som ti napísal čo potrebuješ, si jak malí Jojo...
Stejné dosky? Do môjho 20 x 20 cm a do tvojho guľaté. Ti by si chcel za málo penazí veľa muziky a to nejde. Zatial len oberkuješ a na úrodu brať máš ešte daleko.
píšou tam 50l za hodinu, to je pro mě rychlý až kam......tak se ptám jak toho docílit a ty musíš přispěchat zase s radou pana velkohubého, kterej tenhle filtr neviděl ani z rychlíka, tak jako spousta dalších věcí....
Je možnosť použiť aj číriace prípravky a medovina je do týždňa čistá ako kryštáľ.Kal sadne na dno a má konzistenciu takú že drží po kope,takže medovina sa dá krásne takmer až po dno stiahnuť čistá.Já používam klar sol a kombigel a za 14 dní ju úplne čistú stáčam.
(31.07.2018 19:48)Louky napsal(a): [ -> ]píšou tam 50l za hodinu, to je pro mě rychlý až kam......tak se ptám jak toho docílit a ty musíš přispěchat zase s radou pana velkohubého, kterej tenhle filtr neviděl ani z rychlíka, tak jako spousta dalších věcí....
Nevidel filter a spústu dalších vecí? Musím sa z tvojho kecnutia pousmiať ...
Ja som 1 x vyrobil medovinu ako 9 ročný a od vtedy ju robím a na včelárske plesy som tiež robil medovinu.. a teraz mám 54 rokov.
Ja na rozdiel od teba mám to v malíčku a ti ešte len začínaš.... Najlepšie na tom je keď stretnem v predajni vinárskych potrieb včelárske enmbria ktorá boli na školení výroby medovina a tam idú kupovať Dolské kvasinky lebo tí čo robia medovinu vedia že je tak na dve veci ... a keď vidím čo za zázrak spravili radšej zatváram oči.
Tento tyden je tak teplo, ze se kazdemu krasne rozjedou i dolske kvasinky, a to uz je co říct Big Grin
Merkuri drahý, opět si nezklamal. To že jsi přefiltroval pár tisíc litrů z tebe dělá znalce? Bydlím ve vinařském kraji a filtrují se tady desetitisíce litrů jako nic. Čerpadlo na filtraci vína stejně jako vinohrad mám, ale na filtrování menších množství vína a medoviny není vhodné. Vzhledem k nutnosti zavodnění desek a následnému proplachu je prvních cca 10l medoviny s vodou a stejně tak po ukončení filtrace zbyde hodně medoviny ve filtrech. Takže posté a naposled- na velká množství bez konkurence čerpadlo a na malá samospád. I opravdu někteří velcí vinaři na speciální vína ( sláma, led) používají samospád, prostě je jim líto x litrů odpadu.
Jinak čířidla jsou super, ale prostým čířením se nezbavíte všech kvasinek tak jako sterilní filtrací a hrozí druhotné kvašení.
Pro Loukyho- bolí mě palec z toho ťukání do mobilu a nechce se mi to tu vypisovat, pošlu číslo na SZ a jestli chceš tak zavolej. Chce to trochu fíglů a praxe a dělám cca 30l za hod.
Ono pokud se někdo chce věnovat medovině, tak to není na pár minut. Chce to studovat, studovat a studovat. A hlavně mít otevřené oči a navštívit i nějaké vinařství při toulkách a obdivování krás jižní Moravy .......
Jinak nejsou desky jako desky. Pokud chceš levné, tak musíš víc proplachovat a pak vzniknou větví ztráty. Nebo si přidáš a jde to i jinak. Těch filtrů je i více velikostí. Podívej se po netu, na You Tube je toho mraky. Italové dělají do vinařství dobrých vychytávek, které zde i hůř koupíš.
I ve vinařství je více směrů, směrů i jak zacházíš a ovlivňuješ víno. Víc či míň chemie ........................... atd. To si rozmysli hned na začátku.
Tak začni a ať se daří.
PN.
(01.08.2018 6:49)Petr K. napsal(a): [ -> ]Pro Loukyho- bolí mě palec z toho ťukání do mobilu a nechce se mi to tu vypisovat, pošlu číslo na SZ a jestli chceš tak zavolej. Chce to trochu fíglů a praxe a dělám cca 30l za hod.
Kurnik SZ je naprd. Také bych se rád dozvěděl, jak se s tím nejlépe zachází, případně které samospádové je vhodné pro medovinu koupit.
(01.08.2018 6:49)Petr K. napsal(a): [ -> ]Merkuri drahý, opět si nezklamal. To že jsi přefiltroval pár tisíc litrů z tebe dělá znalce? Bydlím ve vinařském kraji a filtrují se tady desetitisíce litrů jako nic. Čerpadlo na filtraci vína stejně jako vinohrad mám, ale na filtrování menších množství vína a medoviny není vhodné. Vzhledem k nutnosti zavodnění desek a následnému proplachu je prvních cca 10l medoviny s vodou a stejně tak po ukončení filtrace zbyde hodně medoviny ve filtrech.
Ako si na to došiel že len pár tisíc? Jedine za rok . Na nasiaknutie filtrov používam medovinu čo je 1L a žiadne zavodnenie tam nemôže biť a po ukončeniu filtracie ako odpad je z hadice možná 0,5 L, a to čo ostalo v sude je možná 1 L lebo sud sa naklopí počas filtrácie. To dám do nádoby a nič sa nevyhodí.
Referenční URL's