Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Suroviny pro medovinu nejsou levné a tak by měl každý uvážit zda se nevyplatí eliminovat možná rizika. To znamená vykašlat se na staré a nevyzkoušené druhy kvasinek , ale vsadit na jistotu. Nevím jak teď ale z těchto důvodů jsem opustil Dolské kvasinky již před lety a posléze i kupované v drogeriích. Na medovinu musí být kvasinky speciální tzn. silné a čerstvé. Před zahájením výroby napíšu do firmy Schimanski, do týdne mám vše doma a mohu začít. Po leta naprostá spokojenost a díky tomu nemám nejmenší důvod cokoliv měnit! Zdraví R. S.
Nerozumim tomu, proč Dol v době sušených vakuovaných kvasinek, vyrábí tekuté kvasinky. Špatne skladování prodejců, vadné šarže, problémy s rozkvasem.. tohle muselo udělat tolik problémů a tolik lidi po zkažení brecky odradit od výroby medoviny.. Dřív, když byla v CR výroba medoviny v plenkách a medovinu dělal jen Hromcik a Dol, jsem si často říkal, zda výše uvedené nebylo záměrem.
Tyhle kvasinky (Oenoform X-treme) mám prověřené pro fermentaci za studena 10 - 15 stupňů. Z minulé várky mi něco zbylo, tak jsem to chtěl zužitkovat. Už to pěkně kvasí. Dolské kvasinky jsem nikdy nepochopil, hlavně vysokou teplotu kvašení (25-28), která podle mě není příliš vhodná z důvodu možného vzniku nečistých tónů a úniku aromatických látek spolu s CO2 při tak bouřlivém kvašení.
Letos jsem na 50l vařené medoviny použil kvasinky a živnou sůl Vinka z marketu. Vše zatím Ok. Chuť dobrá jako u jiných výše uvedených.
(30.12.2023 23:23)zdenda3 napsal(a): [ -> ]Chuť dobrá jako u jiných výše uvedených.

A ty jsi je měl možnost ochutnat a porovnat?
(11.06.2011 14:33)Jiří Danihlík napsal(a): [ -> ]Medovinu je potřeba před rozkvašením okyselit kyselinou citrónovou. Nízké pH inhibuje růst plísní.

Kyselinu citronovou nepoužívat, může podpořit vznik myšiny. Vždy používejte na okyselení kvasu pouze kyselinu vinnou.
a ake je prosim Ta davkovanie tej kyseliny vinnej?, dik za odpoved
1-2 g na l. Lze dát preventivně předem, nebo i v průběhu kvašení, pokud se objeví problém. Rozetřít na zápěstí a přičichnout. U melomelů tento problém nebývá a není třeba kyselinu přidávat.
Štefan 2g to bude moc, ovplyvní to chuť medoviny. Já dávam štandartne 0.8g na liter. Ak by vznikali aj tak myšinové tóny,tak vtedy sa dávka zvyšuje, aby sme to zachránili povedzme až na tie 2g.
Ma niekto skusenost alebo predstavu od akeho množstva litrov produkuje brulive kvasenie medoviny - teplo? resp. ake teploty? Viem ze to zalezi aj od typu kvasiniek ale je to voditko pri akych teplotach co najlepsie kvasit Nalepovaci teplomer moze byt dostatocne presny?
A na co potřebuješ ten teploměr?
U 200 litrů už se to malinko pozná, že teplota o nějaký ten stupeň vyšší, než je teplota okolí. Roli hraje i materiál, z jakého je nádoba vyrobená (vodič/izolant).
...no ak by som to chcel kvasit v IBC
No tak to už je na chlazení.
Zdravím mám dotaz ohledně prodeje domácí medoviny. Vím hrubý základ že je treba se přihlásit k odvodu daní atd ale co nasleduje a co to vše obnáší. Co jsem tak zaslechl tak by bylo pomalu potreba pronajmout pří vyrobní prostory ktere budou perfektně splňovat hygienické podmínky a to je pomalu na to jsi kdyz už otevřít obchod. Doufal jsem že to pujde delat z domu zapomoci eshopu a trochu propagace. Máte s tim prosim někdo zkušenosti?
Ja som to skúšal min rok a kašlem na to... najmä preto ze RÚVZ okres od okresu majú rozdielne nelogicky nejednotne požiadavky na vybavenie a chod prevádzky resp nevedia co presne požadovať a to doslova co je nepochopiteľné ....nevedia udat ani postupnosť situovania priestorov alebo krizovanie ciest prevádzky pre dané činnosti alebo počty vchodov a pod. Jedine umývadlo+WC... to im ide. Nevedia udat ani podľa ktorého právne záväzného alebo technického predpisu ci nariadenia to zhodnotiť a nepomohlo ani to ze je možné postupovať ako u vinarstiev kam medovina medzi produkty např patrí. Odvolávali sa na veterinu ktori riešia len následnú hyg kontrolu a nie povoľovanie prevádzok a tak alibistický uradnícky ping/pong dookola. Jediné s čím nebol problém bol zdravot preukaz a školenie v epidemoologickych činnostiach pre prácu s potravinami. Skratka je to Slovensko
Fuh tak to je docela masakr na slovensku
Máte někdo zkušenost s výrobou šumivé medoviny?
ahojte, kto poradi aku hustotu dosky do filtra, po čireni som dal Hobru ST3 a zastavil sa prietok
(08.02.2024 15:59)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Máte někdo zkušenost s výrobou šumivé medoviny?

Dokonce jsem vyděl jak známej prodával medovinovej burčák. A pilo se to. Nebylo to ovšem na začátku kvasu ale až za vrcholem kvašení.
vyčiris medovinu len bentonitom a naflasujes...sladkost ostane a po otvoreni sa nastartuje kvasenie s bublinkami.
Referenční URL's