Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stačí Míro!
Tajně jsem doufal, že se ozveš právě ty, protože se medovině docela věnuješ.
Ještě jsem tady něco málo načetl a dovolil bych si to trochu rozepsat.

MOŠTOMĚR
- měří se jím obsah cukrů v roztoku (budoucím kvasu)
- jednotky jsou kilogramy cukru v hektolitru vody
- pro medovinu by roztok měl mít 26-34 kg/hl

CUKROMĚR
- měří se jím obsah zbytkového cukru v kvasu
- jednotky jsou %
- v medovině by (třeba podle Míry) mělo být 8% - což je trochu více sladší

VÍNOMĚR
- měří se jím obsah alkoholu v medovině
- jednotky jsou %
- medovina by měla mít 12-19%

Pokud tady mám něco nesprávně, prosím zdatnější o opravu údaje, díky Josef.
Královská medovina 95 kg medu na 33 lt vody.
Trojniak 47 kg medu na 67 lt vody.
Já 40 kg medu na 96 lt vody.
Tady se to nedá říci jednoznačně. Jaký si uděláš recept, který ti chutná, tak co si můžeš přát víc?Big Grin
Procenta alkoholu jsou do 16%. Nad jsou už vyhnané alkoholem.
Vínoměr ukazuje špatně obsah alkoholu v medovině, protože medovina obsahuje podstatně více cukrů než víno, což výrazně ovlivňuje viskozitu a tedy měření vínoměrem.

Při měření směsi vody s medem moštoměrem pamatujte na to, že moštoměr ukazuje o 4 °NM méně, než je skutečnost.
Je tedy potřeba k naměřené hodnotě 4 °NM připočítat a získáte skutečné množství cukru ve směsi.
Doplňující dotaz k tématu:
umíte někdo definovat teplotní závislost měření moštoměrem? Např.: teplota měřeného kvasu 25°C versus kalibrační teplota moštoměru, která je např. 15°C?
Jedná se o zanedbatelnou hodnotu?
Zkus použít ledničku a pak dej vědět Smile
Na každých 5 stupňů celsia směrem směrem nahoru ukazuje moštoměr o cca 0,5 kg zkvasitelných cukrů méně,měřil jsem to poměrně přesně při teplotě v rozsahu 15 až 40 a hustotě cca 30 kg na hl
Pánové, prosím Vás o radu. Chtěl jsem si zkusit udělat medovinu. Mám koupené hlubokoprokvášející kvasinky z Dolu. Nejsem si jistý, zda pro tento druh kvasinek bude stačit aktuální pokojová teplota. Podle návodu vyžadují 25-28 stupňů. Zaznamenal jsem informaci o kv. Schimanský, které mají kvasit i nižší teplotě. Máte někdo zkušenosti? Dělám medovinu poprvé, tak si to nechci zkazit. Moc Vám děkuju
Lukáši kvasinky z dolu potřebují pro optimální kvasný proces teplotu nad 25°C, takže je potřeba opravdu hodně teplé místo po celou dobu (skříň a v ní rozsvícená žárovka).

Schimanského kvasinky jedou i v pokojové teplotě jak mají, a dosahují i vyššího výnosu alkoholu. (osobní skušenosti)

Není to celé, ale jenom o kvasinkách a medu, je potřeba jim dodat i nějaké živiny a enzymi atd. je to kumšt.

Doporučuji něco načíst než budeš zklamán výsledkem.

Libor Tongue
Môžem na výrobu medoviny použiť med,ktorý začína kvasiť ?
Mám asi 20 kg kvetového,ktorý som vytočil pred kvitnutím agátu,aby sa mi s ním nepomiešal a cítiť v ňom arómu kvasenia.Chuťovo je to len minimálne cítiť.
Lukáši, z mé osobní zkušenosti: Dělám medovinu třetí sezonu, pokaždé jsem použil dolské kvasinky, protože o těch Schimansky jsem se dočetl až nedávno (možná je při letošní druhé várce nebo až příští rok zkusím abych to mohl porovnat,i když u nás prodávají jen dolské, takže mi to bude stát o poštovné více). Zase si s tím hlavu nelam, já se řídil podle hesla "žádné sraní s mladou paní" a podle hesla "čím blbější sedlák, tím větší brambory" Big Grin Medovinu s dolskými kvasinkami jsem vloni i předloni při bouřlivém kvašení měl v pokoji, kde teplota byla v rozmezí 21-24, více ne. Po stáčení jsem to přesunul do sklepa, kde teplota je 7 stupňů....takže ani jednou jsem nebyl v doporučovaném rozmezí (až letos se mi v pokoji drží teplota díky tim vedrům 24-27 stupňů). Demižony mám normálně na zemi v pokoji,jen je zabalím do deky nebo starých zimních bund, jednak aby byla medovina v temnu a jednak, aby se tam držela jakžtakž stálejší teplota a třeba při větrání tam neproudil teplý/studený vzduch.
Vždy se mi oba dokončené pokusy velmi vydařily, medovina jako báseň, žádnou stížnost jsem nezaznamenal Tongue A nic víc než je popsáno v receptu u dolských kvasinek jsem nepřidával, tedy jen medový roztok, kvasinky a ten balíček živné soli.
Nemohu sice porovnat výsledek a kvašení při použití jiných kvasinek (Schimansky), ale za mne říkám, neboj se těch dolských a není třeba v tom hledat vědu. Ve středověku se s tím myslím taky moc nesrali a rozhodně neměli skříně s žárovkami (tím tento zlepšovák nechci nijak schazovat!) a přesto se jim nápoj povedl a chutnal, jinak by již dávno zanikl.
Medovině zdar !!!
Je prostě potřeba se toho nebát a začít. V dalších letech můžeš zkoušet experimentovat a vylepšovat postup Smile
Děkuju za povzbudivé informace. Jen ještě dotaz- platí pro výrobu medoviny z víček jiná pravidla než přímo z medu? Musím roztok ještě přeměřit moštoměrem, svařit a pak zalít zákvasem. Na poprvé nebudu kořenit, tak snad to dobře dopadne. Rolleyes
U medoviny z víček je asi lepší med určitě vařit. Slabá vrstva medu na víčku přijímá vzdušnou vlhkost a díky slabé vrstvě se med může hodně naředit a může začít kvasit.
A pak by tyto kvasinky mohly přebít ty ušlechtilé a medovina by mohla zoctovatět.
Jen k tomu koření. Zkoušel jsem vždy přidávat chmel, anýz, koriandr, badyán, rozinky a podobně. Vařil jsem to v sáčku přímo s medem a nebo to pak nechal louhovat v demižonu. Chuť byla fajn,i když drobet střelba od boku, ale letos na to jdu sofistikovaně. Chci zkusit speciální receptury dle návodů v různých knihách o medovině co jsem načetl.
Takže: Koupil jsem litr potravinářského lihu (80procent), hromady bylinek a budu si dělat domácí výluhy. Těmi pak zkusím ochutit malá množství přírodní medoviny a budu testovat chuťové buňky. Už se na to těším a doufám, že natrefím na nějakou zajímavou recepturu. Pak se určitě rád pochlubím. V tom je ta krása výroby medovinSmile
Co jsem kdy ochutnal medoviny, tak vždy vítězila bez příchutí - přirozená chuť.
A na 50 litrů řáchnout půl až litr tuzemáku.. Wink Beze srandy, rum v tom nepoznáte - ale získá trochu jinou a lepší chuť. Smile Není to z mé hlavy, poděděno od starých včelařů.. Cool
Stačí to správne načasovať a nebudeme daleko od výroby Portského.
Mám dotaz ke kvasinkám - opakovaně jsem používal dolské kvasinky, teď přemýšlím o Schimansky. Chci se zeptat tich, kdo už je používají: Je v balení u těchto kvasinek také návod na přípravu jako u Dolských kvasinek? Nebo mám použít stejný postup a poměr vodyxmedu jako u Dolských, jen dám jiné kvasinky? A co se živnou solí, ta je u Dolských přiložena, je přiložena i u Schimansky? A poslední dotaz, jakou mají životnost (kvůli poštovnému bych si nechal poslat více balení, ale jestli vydrží třeba na příští rok)? Děkuji
Návod je přiložen, kvasinky a živná sůl se objednává samostatně, vydrží jistě rok.
Kvasinky dávkovány na sto litrů a živná sůl též.
Otevřený sáček s kvasinkami řádně uzavřu a do spotřebování nechávám v lednici. Pro jistotu.
Referenční URL's