Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vidíš gusto to je nápad. Big Grin Big Grin Big Grin Bohužel je na nich takovej specielní uzávěr, který má zevnitř osazení a tam by se to nedalo umýt a nejde z něj všechno vylít. Takže musím uzávěr sundat a ten se dá sundat jen seříznutím.Kdyby se to dalo využít tak to by byla bomba.Já letos med ještě nemám,ale naložím víno.A pokud to po vypití přežijem tak příští rok.....snad.... Tongue
(01.09.2012 11:53)vasek731 napsal(a): [ -> ]Mám doma 19l barely od vody z aqabaru.Bylo by možné je použít na výrobu medoviny?

Letos jsem v něm medovinu absolvoval a v pohodě. Po kvašení stačilo teplou vodou řádně protřepat a nádoba byla čistá - teď to v ní dokvašuje a zraje ve sklepě.

[Obrázky: PICT4179.jpg]
No super. A ten uzávěr jsi tedy obřízl aby se dal znovu použít? A něčím to přilepíš k barelu a nebo to drží samo?
Je na něm zespod toho plastu takový výstupek (čudlík) a za ten se to dá odtrhnout a ono ce to odtrhne pěkně dokola a zůstane tam takový zarovnaný lem dokola, přes který se to dá v pohodě nacvakávat zpět na hrdlo - a těsní to. No a do otvoru v tom plastovém uzávěru (po tom špuntu, který je uvnitř) se vejde použitý korkový špunt z vína a ten jsem navrtal vrtákem tak, abyc jím prostrčil bublátko (plastové za 30 Kč ve včelařské prodejně) - vše dobře těsní a bublá Smile
Ještě se zeptám, tyhle barely z aqabaru jsou na jedno použití a po spotřebování obsahu se vyhodí, nebo se vyřazují až po určitém počtu použití?
když jsem se o samo doma víno začal zajímat, tak jsem v obci obešel staré lidi a ptal se v hospodě, kdo má co na půdě nebo ve sklepě a sešlo se mi jich do týdne asi patnáct. Stálo mě to pár krabiček cigaret. A jeden 50 litrový demižon mi dala moje paní zubařka i se starým zapomenutým vínem Big Grin .
Nevím teda po kvašení,ale jinak jsou zálohovaný a oni do toho znovu točí vodu.
Mám dotaz Huh Chci vyzkoušek poprvé medovinu, aby měla na druhé kvašení 10 l kvůli zaplnění demionu. Kolik cca potřebuju na první bouřlivé kvašení? Nevím vůbec kolik zůstane kalu, který se neodtáčíConfused
Takhle se to nedá dost dobře specifikovat. Já nakládám 106 lt a při opatrnosti při stáčení má výsledný produkt 96-98lt.
Při prvním stáčení je těch kalů podstatně nejvíc. V málém množství se vše dělá hůř (dávkování, udržování teploty) navíc je to mnohem háklivější. Na druhou stranu nejsou ztráty tak velké.
Manželka taky říká, že pro deset lidí se vaří líp a levněji než pro jednoho.Big Grin
Udělej 12 litrů, maximálně ti něco zbude.
Zdravím,
na medovinu používám 25 l demižóny. Když dělám 50 litrů, pro první kvašení naplním 3 demižóny po 18,5 až 19 litrech. Po prvním vykvašení se to vejde do dvou a ještě zbyde asi půl litru na ochutnávku.
Když je bída, dělám 25 litrů, rozkváším 2 demižóny po 15 litrech a na ochutnávku zbyde víc Smile
(12.09.2012 16:57)janek napsal(a): [ -> ]Mám dotaz Huh Chci vyzkoušek poprvé medovinu, aby měla na druhé kvašení 10 l kvůli zaplnění demionu. Kolik cca potřebuju na první bouřlivé kvašení? Nevím vůbec kolik zůstane kalu, který se neodtáčíConfused

Já jsem v tomo oboru úplným začátečníkem, ale:
Zkušenost se Schimanského kvasinkami - prakticky vůbec nepění, tudíž kvasnou nádobu můžeš mít skoro plnou. Odpad ve formě sedlého kalu (mrtvých kvasinek) můžeš počítat cca 5% objemu. Protože ale pro následné dokvašení (po stočení z kalů) je třeba mít nádobu plnou (zamezení octovatění), je dobré ten "chybějící" objem nějak vyřešit. Např. tím, že zakvasíš ještě něco vedle, např. v PET lahvi. Jenže pokud budeš "zkušebně" kvasit jen 10 litrů, pro neustálé degustace ani nepoznáš, jak ve finále chutná. Proto dooručuji použít metodu KDO SE BOJÍ, NESMÍ DO LESA (A S..E v SÍNI) t.j. zakvasit 30 litrový demižon a na doplnění 3 litrový.
On je totiž veliký rozdíl kvasit 10 litrů, 50 nebo 500 litrů. Zatímco s 10 litry se mazlíš neustále, páďo tě moc nepotřebuje a 500 jede naprosto samo. Je to stejné, jako mít 2, 20 nebo 200 včelstev, nebo jet Trabantem a přesednout do bavoráku.
A ještě jedna zkušenost - živné soli dát 3 gramy na 1 litr oproti všemi proklamovaným množstvím 0,3 gramu na 1 litr. To to pak jede jedna báseň.
Ale jak říkám, učící se a neustále přemýšlející začátečník.
iRP
(12.09.2012 16:57)janek napsal(a): [ -> ]Mám dotaz Huh Chci vyzkoušek poprvé medovinu, aby měla na druhé kvašení 10 l kvůli zaplnění demionu. Kolik cca potřebuju na první bouřlivé kvašení? Nevím vůbec kolik zůstane kalu, který se neodtáčíConfused

Je možno si vykvasit k dolévání i menší množství jak píše Rosťa. Nebo je možno použít jakékoli víno z lahve. Jen ne krabicák.
JK
(01.09.2012 15:50)gusto napsal(a): [ -> ]V pohode v tom možeš kvasiť medovinu,a aj uskladniť čistú..ja mám 200 l sudy zvárané na tento účel z potravinárskeho polypropylénu,tie tvoje sú asi z potravinárskeho PET..a potom už len preklopiť do toho stojanu a dodržiavať pitný režim Tongue

Ten stojan má dokonce ohřev a na láhvi bývá neprůhledná izolační čepice takže podivné zabarvení vody by šéfům uniklo.

Takže chovám takový sen, že to na Vánoce dovalím do práce a budeme dodržovat pitný režim.

Docela se divím, že to nikdo nepoužívá na trzích k čepování medoviny.
Každý rok dělám medovišńové víno ve dvou 25 L demižonech. Neni nad vlastní výrobek.
Pro jednodušší výpočet potřebného množství medu a vody na výrobu medoviny jsem si udělal tabulku, která počítá i s odlišným množstvím vody v medu.
Zadává se žádaný výsledný objem, požadovaná cukernatost a obsah vody v medu.
Hmotnost potřebného medu a objem vody se dopočítává.

Na základě upozornění pana Lstibůrka a následném připomenutí Davida, i já poukazuji na odlišné hodnoty cukernatosti kvasu naměřené moštoměrem před začátkem kvašení.
Při měření směsi vody s medem moštoměrem pamatujte na to, že moštoměr ukazuje o 4 °NM méně, než je skutečnost.
Je tedy potřeba k naměřené hodnotě 4 °NM připočítat a získáte skutečné množství cukru ve směsi.
Nyní zkouším postup dle doporučení pana Lstibůrka - rozjezd rozdělený na tři části - 10 + 15 + 30 litrů.
Do prvních 10 litrů kvasu dám kvasinky (20 g) a živnou sůl (165 g) na konečných 55 litrů. Po rozjezdu za 2-3 dny přidám 15 litrů nového kvasu a po dalších 2-3 dnech zbytek do 55 litrů tedy 30 litrů.
Hned vedle mám druhý barel, kde jsem postupoval klasicky - vše najednou. U obou jsem dělal rozkvas v cca litru kvasu.
U obou várek mám stejné množství kvasinek, živné soli, stejnou vodu. Takže budu moci porovnat výsledné produkty mezi sebou, zda se postupné přidávání kvasu vyplatí.
Zdravím, mě se osvědčilo udělat roztok tak, aby čerstvé sl. vajíčko vykukovalo špičkou jen velmi neznatelně. Stav kvasení sleduji sluchem začíná li šumění ustávat ochutnám a doleji med aby chuť byla trochu víc sladčí než mě chutná. Dále poslouchám a až přestane šumění znovu ochutnám upravím a začnu stáčet z kalů. Takto mám nejvíc %. Dělám najednou 200 l a nepřevařuji. Kdo postpuje jinak musí si to vyladit podle sebe! Zdraví R. S.
V mojom okolí sú obľúbené sladké medoviny,suchú som nemal šancu popredať..medový mušt zarábam na 32 stupnov sladkosti (podobne ako medoviny od našich výrobcov,ktoré pozbierali vela medailí zo svetových súťaží)..med prevarím len s časťou vody,na potrebnú sladkosť potom doriedim studenou vodu(používam priamo z lesného prameňa)..do vychladnutého muštu na cca 30-35´C vylejem asi liter prebudených kvasiniek(liter vlažnej vody,trochu medu a suché kvasinky,pár minút a hotovo)pridám živnú soľ a dám kvasnú zátku..teplota pri kvasení sa mi osvedčila okolo 25´C,ale mal som aj pri tridsiatke a nejakú chybu som na medovine nezbadal..na stránke http://www.medovina.sk sú nejaké info,a aj fórum..
(01.10.2012 9:03)PetrM napsal(a): [ -> ].... Zadává se žádaný výsledný objem, požadovaná cukernatost a obsah vody v medu.
Hmotnost potřebného medu a objem vody se dopočítává.

Při měření směsi vody s medem moštoměrem pamatujte na to, že moštoměr ukazuje o 4 °NM méně, než je skutečnost.
Je tedy potřeba k naměřené hodnotě 4 °NM připočítat a získáte skutečné množství cukru ve směsi.

Tohle jsem řešil také, jen jsem si nemohl za živého Boha zapamatovat, jak je to s těmi rozdílovými 4 - mi stupni NM..... (připočíst nebo odečíst?).
Takže jsem hledal a hledal (možná už tady bylo citováno), až jsem na
http://ovcsvpardubice.blog.cz/0508/jak-vyrabim-medovinu našel tabulku
http://www.vcely.or.cz/files/alcohol_content.pdf a tu poté převedenou i do formátu EXCEL.
Ve finále chyběly pouze přesné váhy - našel jsem velmi přesné s váživostí 3000 g a citlivostí 0,1 gramu např. na http://vahypokladny.cz/vahypokladny/136-...oduktu=217 Dorazily v nejlepším pořádku zasilkovkou.
Používáme ji nejen na medovinu. Vrcholná spokojenost. Za tak malý peníz tolik muziky jinde nepořídíte. Je ale možná zbytečně přesná, s citlivostí 1 gram by asi obdobná vyšla nepoměrně levněji. Možná ji má někdo v současné době levněji, to jsem nyní nehledal.
Mimochodem - tenhle web je pro medovináře velmi dobré podrobně prostudovat.
iRP
Referenční URL's