Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
neví někdo jestli se dá někde sehnat podobný letáček, který je k medu i k medovině?

[attachment=2198]
Kompletní návod viz http://jjvcela.sweb.cz/Medovina_soubory/medovina.htm , 4 roky odzkoušeno, používám jen Schimanského kvasinky a jejich živnou sůl, moštoměrem je vyzkoušena cukernatost na 28 kg cukru na hl, v červenci postavím v plastovém sudu pod strom a v říjnu je medovina odkvašena, pak stáčím do plastového (lepšího a čistšího soudku) a jde do tepla do dětského pokoje a zde bez přítomností dětí Wink dozrává, kolem Vánoc je už co ochutnávat. Je prý nejlepší 3 letá, ale to mi nikdy nevydržela Tongue. Loni jsem takto vyrobil cca 75 L medoviny, letos mám zaděláno na cca 100 L.
Dobrý den,poprvé jsem přetáčel medovinu,alkohol už to má to jsem poznal,ale chut nic moc,v návodu píšou ted 2 měsíce nechat uležet,myslíte že pak už bude chut lepší?? Díky za rady,dělám ji poprvé
(10.09.2013 9:58)Bobr napsal(a): [ -> ]neví někdo jestli se dá někde sehnat podobný letáček, který je k medu i k medovině?

Leták si vytvoříš sám, zde http://www.cesty-harmonie.ic.cz/med.html máš informace z letáku, ale o medovině zde nic není. Google je studnice informací a tam informace o medovině určitě seženeš Smile
(09.09.2013 21:47)hhonza napsal(a): [ -> ]Mám dotaz ke kvasinkám - opakovaně jsem používal dolské kvasinky, teď přemýšlím o Schimansky. Chci se zeptat tich, kdo už je používají: Je v balení u těchto kvasinek také návod na přípravu jako u Dolských kvasinek? Nebo mám použít stejný postup a poměr vodyxmedu jako u Dolských, jen dám jiné kvasinky? A co se živnou solí, ta je u Dolských přiložena, je přiložena i u Schimansky? A poslední dotaz, jakou mají životnost (kvůli poštovnému bych si nechal poslat více balení, ale jestli vydrží třeba na příští rok)? Děkuji

Před dvěma lety jsem zakoupil kvasinky Schimansky a po otevření jsem zbytek uzavřel a dal do mražáku. Loni jsem z nich vařil medovinu, letos také, asi před měsícem, a pokaždé startovaly výborně.
Dobrý den,
po prvním stočení je medovina čirá a už neunikají žádné bublinky. Akorát chuť medoviny je trochu nahořklá. Medovina je bez jakýchkoli přísad. Chuť se ležením dotvoří nebo zůstane stejná?
Chuť se stále mění a zlepšuje - zjemňuje. Každý měsíc zrání je znát na výsledné chuti.
Jaká je cukernatost při stáčení?
Cukernatost změřím moštoněrem? Protože ten jediný mám.
Ano, moštoměrem.
Pane Petr dnes večer cukernatost změřím a napíšu sem do vlákna. Předem děkuji za rady.
Prosím o radu.Medový roztok som zakvasil kvasinkami z Dolu.Po troch týždňoch prestal kvasiť.Týždeň som ho nechal ešte odpočinúť a potom som ho stočil.Teraz mi to opäť začalo kvasiť asi 5-6 bubliniek za minútu.V demižóne vidno,že to pekne kvasí-drobné bublinky na stenách demižóna,ktoré pekne stúpajú na hladinu.Chuť je dobrá ,ale málo alkoholová.Mám to teraz ešte zakvasiť nejakými lepšími kvasinkami ,alebo to tie dolské ešte dokončia? V pivnici mám 18 stupňov .
Myslím, že na kvašeni Dolskýma kvasinkama máš ve sklepě moc chladno.
Začínám se chystat konečně ztekutit melecitozu. Dvakrát jsem to koštoval bez přídavků a chutnala pokaždé velmi dobře a decentně.
Takže to risknu bez přísad. Ale co kdyby. Dá se pak medoviny dokořenit, smíchat atd. a je poznat že to nebylo s kořením od začátku?
Jasně, záleží na jemnosti jazyka a someliérských zkušenostech, ale čistě jen tak pro obyčejnýho prostýho pracujícího člověka co pije z lásky k alkoholu a ne aby se u toho nechal filmovat televizí a vypadal chytře. Zkoušel to někdo?
(30.09.2013 19:12)Malej Franta napsal(a): [ -> ]Myslím, že na kvašeni Dolskýma kvasinkama máš ve sklepě moc chladno.

V pivnici mám teraz 18 stupňov,po stočeni medoviny z kvasiniek ! Počas doby,kedy bolo burlivé kvasenie som tam mal 22-24 stupňov.
MartinKo: Odpovídal jsem na otázku, jestli dolské kvasinky svou práci dokončí. Podle mě je na ně ve sklepě zima. Aby si to věděl uplně přesně, chtělo by to znát cukernatost a procento alkoholu, bez těchto hodnot je to jen takové plácání. Promiň
Pane PetrM včera jsem cukernatos měřil. Nalil jsem medovinu do odměrného válce a vložil moštoměr(stupnice od 10 do 30) moštoměr se celý potopil takže je cukernatost pod 10kg/hl.
Míro, prosím tě, nech si toho pana, jo? Smile
Předpokládám, že medovina měla potřebných 15 °C, na kterou je ten moštoměr kalibrovaný.
Pokud je to tak, tak je dost suchá.
Někdo ji i v tomto okamžiku dosladí medem a nechá dozrát. To doslazení je podle individuální chutě. Mně osobně chutnají medoviny kolem 18-21 °NM.
Petře medovinu jsem dělal z medu co lehce kvasil na povrchu v konvi. Chuť medu po odebrání zkvašené části byla v pořádku. Nevím jestli jsem neudělal chybu hned na začátku protože jsem neměl v červenci moštoměr a střelil jsem množství podle dolského letáku na medovinu od oka. Kvasinky z dolu mě bohužel nevzešli tak jsem pořídil kvasinky Schimansky a ty kvasili 8 týdnů. Proto je medovina zřejmě suchá. To by tolik nevadilo, jen mě překvapuje trochu hořký ocas po napití. Je to moje první výroba medoviny.
Ublíží medovině když po dokvašení v průběhu dozrávání na čas zmrzne ?
Neviem kde to budeš skladovať, ale nejaké menšie mrazy vydrží, ba ani nezamrzne, lebo obsahuje alkohol. Pri väčších mrazoch sa môžu poškodiť nádoby, v ktorých je uskladnená.
Referenční URL's