Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chlapci, prosím o radu ...před 2ma lety jsme dělal medovinu za studena z melecitozniho medu a luxusní, loni jsem vařil z květového a též se povedla.Ovšem tu loňskou z medovicového medu, též dělanou za studena, jsem mohl vylejt do kanálu , protože mě chytla divnou pachuť myšinu. Letos květová vařená opět no problemo, avšak ta z tmavého medu opět začíná chytat divnou chuť a to jsem ji nedělal za studena, ale ohřál na bod varu a rychle schladil.... dá se to nějak opravit dokud je čas a nebo se mám pomalu smířit s tím že zas budu krmit kanál???
Pokud víš kolik měla předtím cukru, zkusil bych změřit obsah alkohlou muštoměrem, pokud bude dostatečný zasýřit syrným plátkem či tabletami, přidat nějaké silně aromatizující koření např. fialkový kořen.

Pokud je to břečka bez alkoholu, pokusit se restartovat kvasný proces. Nejprve změřit Ph, případně ho upravit a provést restart kvašení.

Pokud je to něco mezi a pachuť roste, zvážil bych převaření a restart nebo rovnou přepálení.
(29.09.2015 21:02)Pedro napsal(a): [ -> ]Kvasinky jsem porovnával dle výsledku. Chuť mi vycházel prostě trošku jinak, může to být medem, vodou, kvasinkami ....... . Tím, že mám více nádrží, tak si mohu zkoušet, čekat, porovnávat.

Rozdělením jednoho objemu roztoku do více nádrží mi vždy vyjde z každé nádrže chuťově rozdílný výsledek. Kvasinky i živnou sůl dám do všech stejně a stejné druhy. Stojí vedle sebe. Není to tak jednoduché Wink
Blbosť!
(08.10.2015 11:29)kolb.y napsal(a): [ -> ]Chlapci, prosím o radu ...před 2ma lety jsme dělal medovinu za studena z melecitozniho medu a luxusní, loni jsem vařil z květového a též se povedla.Ovšem tu loňskou z medovicového medu, též dělanou za studena, jsem mohl vylejt do kanálu , protože mě chytla divnou pachuť myšinu. Letos květová vařená opět no problemo, avšak ta z tmavého medu opět začíná chytat divnou chuť a to jsem ji nedělal za studena, ale ohřál na bod varu a rychle schladil.... dá se to nějak opravit dokud je čas a nebo se mám pomalu smířit s tím že zas budu krmit kanál???

Dělal jsem před dvěma lety medovinu ve velkém a tak jsem měl koupeno i velké balení výživy pro kvasinky.Jsou to nějaké buněčné stěny a prodává se to s těmi kvasinkami simansky. Té výživy jsem mněl asi o třetinu více než bylo potřeba. Nasypal jsem to tam však všechno ať se kvasinky pomnějouSleepy Když medovina dokvasila byla kalná a hnusná ,velmi hnusná jako by do myšiny. Dříve se mi to nikdy nestalo. Bylo to tak hrozné že jediné jak to zužitkovat bylo přepálit to. Jenže to bylo ještě dosti sladké a toho mi bylo líto. Dolil jsem tedy asi jednu čtvrtinu vody ať ten cukr ještě vykvasí a využije se to tak co nejefektivněji na vypálení. Když to znova překvasilo najednou se ten hnus témněř vytratil . Došlo mi tedy v čem to asi je a přidal ještě med a vodu a překvasil znova a medovina je výborná a už ji prodávám. celý problém byl v tom že kvasinky nebyly schopny využít tu výživu a v medovině to zbylo a to byl ten problém. Někde to tu je víše také velmi správně popsané. Výživy pro kvasinky tedy dávat na spodní hranici doporučení výrobce.
Dobrá skušenost z praxe žeBig Grin
To nejsou zkušenosti z praxe, ale zcela zbytečné objevování zákonitostí známých nejspíš ze středověku a možná ještě déle. Opatrným držením medoviny na optimálním obsahu cukru a jeho postupným přidáváním se dostáváme zcela běžně na 18% a domedujeme podle chuti jak nám chutná. Já suché medoviny alias medové víno nemusím, řekl bych, že moji zákazníci v tom také mají jasno. Zdraví R.S.
Já také mám rád a dělám medovinu vysloveně sladkou ale 18% alkoholu tomu prostě nevěřím. Já to neměřím ale je to proti všem poučkám skušenostem i přírodním zákonům.
Dá sa aj 18%, není to žiaden problém ani na 20%.
Do 16-17% alkoholu je mozne dosiahnut hlbokoprekvasjucimi kvasinkami. Maju pomerne vysoko postavenu hranicu tolerancie alkoholu. Videl som kvasinky prekvasit medovinu na 17% - ale kvalita nic moc. Su to vacsinou kvasinky liehovrnicke, ktore maju za ulohu len vytvorit vysoke percento alkoholu v kvase aby bola vysoka vytaznost pre naslednu destilaciu. Nie su to kvsinky ktore maju vytvarat aromaticke zlozky, ktore kazdopadne medovina ma mat. Ak niekto tvrdi ze jeho medovina ma nad 17% alkoholu, tak ano je to mozne, ale len doliehovanim (fortifikaciou), tak sa vyraba napriklad Portske, alebo Shery.
Dobra medovina potrebuje kvasinky pre vysokocukornate musty, dolezite su aj kyseliny ( v roztoku medu a vody ich dostatok nieje a preto nieje med a voda uplne idealne prostredie pre kvasenie) a kvasinkova vyziva (fosforecnan amonny, pripadne sinteticke vitaminy). Medovina nesmie kvasit pri vysokych teplotach. Max 25-26°C. Dokonca sa odporuca pre velkoobjemove nadoby (viac ako 400l), kde samotna medovina pri kvaseni produkuje teplo, chladit. Pri rychlom a horucom kvaseni zabije kvasenie aromaticke zlozky.
Najviac aromatický med je z Gaštanov a medovina aj má riadnu arómu a najme taliansky gaštan a to aj hneď poznať podla kryštalizácie medu o čo sa jedná.
Jak nejlépe ochutit medovinu? Spousta lidí se dožaduje mandlové medoviny, jak to šetrně ochutit? Jediné co mě napadá je koupit potravinářské ochucovadlo. Máte někdo nějaké zkušenosti? Jak,čím,kolik?

http://www.dortovepomucky.cz/index.php?i...er=product
To je tak keď blbec vymyslí sračku a sprostí sa toho dožadujú. Aj sprostosť je dar boží...
Nojo no, ale přesvědčovat je že jim chutná sračka se mi moc nechce.
Měl bych dotaz. Zalozil jsem pokusne na 10 litru medoviny, mam to ve dvou demizonech (7 l v 10-ti litrovem a 3 l v 5 litrovem), abych mel pak jeden plny. Kvasi to jiz necele ctyri tydny, nejbourlivejsi faze kvaseni je uz pryc, pena opadla, ale bublatko jeste pobublava. Moje otazka zni, da bych to jiz nemohl slit dohromady do toho vetsiho demizonu. Duvod je prozaicky, ten maly je opleteny, takze by se mi z nej pak hure stacelo z kalu, nebot na nej neuvidim (vim, ze jde resit odmerenim si klacikem ode dna). Kdyz to dam dohromady, tak to elegantne vyresim, navic budu mit jistotu, ze to bude pred smichanim stejne prokvaseno. Ale netusim, zda neni problem, ze bych pri tom prelevani rozviril jiz usazeny kal.
Happy,stiahni to "potichu" hadičkou,aj keď hadička potiahne trochu kalu,nevadí,ako by si to zakalil pri prelievaní...
pro Happy - můžeš to udělat hadičkou jak radí Jožko 58 a nebo to normálně drsně přelej s pomocí trychtýře. Hadička se používá, aby jsi nepřetáhl sedimentované kaly, ale po 4 (5 až 7 ) dnech jich budeš mít v těch 2 demižonech ještě minimum. V tom 10 litrovém demižonu ti kaly potom během zbývajícíh 5 týdnů dokonale sedimentují.
Já bych raději použil tu hadičku. Nevyžene oxid uhličitý a nedojde k okysličení jako u trychtýře. Ale přetáhnout se to dá všechno, o tom asi není sporu. Stejně to potom chce dát do chladna a potom za pár dnů stočit z kalů a nebude toho 10L, takže něco menšího plus láhve...
Při prvním stáčení je naopak vhodne prokysličení. Ať to uděláš hadičkou nebo trychtýřem, neuděláš chybu, stejně budeš stáčet ještě jednou.
Podľa jeho otázky to ešte nie je prvé stáčanie,len spojenie dvoch objemov na dokvasenie.Pri prvom stáčaní po dokvasení samozrejme prevzdušňovať.
Mňa by zaujímalo ako postupovať pri výrobe medoviny za studena.Sám medovinu preváram zatiaľ,ale príde mi to ako produkt ktorý síce chutí,ale bodom varu je medovina zbavená a ochudobnená o tie najcenejšie látky a tak mi to príde ako taký mali podvod pre zákazníka,ktorý v podstate konzumuje len chutný alkohol,bez prospešných látok ktoré sú inak súčastou medu.
Celý problém je zrejme len v tom,že nevarená medovina sa ťažšie čistí kvôli bielkovinám ktoré zostali v mede.Dnes ale máme napríklad číridlá ktoré sa používajú pri vyrobe vína napríklad Seporit Pote-tek,čo je vlastne bentonit do muštu.Mušty doporučujú po odklalení bentonitom stiahnuť z nečistout a následne zakvasiť čistou kultúrou kvasiniek.Toto môžme použiť aj pri nevarenej medovine,len je pre mňa otázka,či je potrebné medovinu následne sťahovať zo sedimentovaných bielkovín ktoré spolu z bentonitom klesnú ku dnu.Tých nečistôt zostane na dne nádoby minimálne,bentonit dá sa povedať sa pevne usadí pričom bielkoviny stiahne zo sebou,takže pre mňa zostáva otázka,či by nestačilo takto ošetrený medoví roztok stiahnuť až po dokvasení medoviny.Sú nejaké skúsenosti? Ďakujem.
Referenční URL's