Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ono to mozu byt celkom nepitelne patoky,oproti tomu co poznáme u nás..toho medu tam dávajú malo,tento kilogram na 4 litre vody a ten ukrajinec pred tým mal 120 litrov vody,dal tam odviečkovance a vacší pohár medu..čo som nasiel medovuchu (ako to oni nazývajú) ,tak mala 6,5% alkoholu,čo je cca polovica z toho co mavame my..tak ako som spomínal,uslachtilé kvasinky nedávajú,lebo tie by to prekvasili uplne do sucha,takto im tam asi nejaký cukor zostane..
Vašku, ruština už je zase v kurzu Wink Viděl jsem (kromě jiných) velké množství nejrůznějších ruských videí. S včelařskou tématikou i jiná. Rusové mají skvělé kutilské nápady, dají se realizovat za pár peněz nebo z toho co dům dal. To říkám bez obdivu a jen konstatuji.
Také čas pro ně nic neznamená. No a ta Aljaška je asi mrzí dodneška. Big Grin
Tak se uč, nadnárodní firmy běžně požadují od uchazečů znalost AJ a RJ.
(02.08.2018 13:29)Merkuri napsal(a): [ -> ]
(02.08.2018 12:49)Petr K. napsal(a): [ -> ]Tak jestli to chápu dobře, ty na zaplavení a proplach filtrů a čerpadla používáš medovinu ...........
............To si myslíš že neviem o tom že buničinové dosky majú pachuť? To než začneš robiť tak ich musíš odstraniť. Mám na to spôsob ako to odstraniť a radu na to mi dal vinár nie dáky sopliak čo skončil vinarsku školu. Ak si myslíš že nie je odborník sa mýliš lebo jeho vína čo spravil skončili ako zlatá medaila ako napr. vo Francúzku.

Merkuri, prosím tě, zaujala mě věta " Mám na to spôsob ako to odstraniť a radu na to mi dal vinár nie dáky sopliak čo skončil vinarsku školu"
Mohl by jsi mě tu radu jak odstranit pachuť s filtračních desek poskytnout, moc by mě to zajímalo.
Děkuji
Ahoj, vyrábím poprvé medovinu a měl bych dotaz. Převařil jsem 19 kg medu s vodou, dohromady 51 litrů. Refraktometr ukazoval 26%. Přidal jsem živnou sůl a 1,5l jsem si vzal na zákvas. Druhý den tam byla hustá pěna, tak jsem vlil zákvas do kvasného roztoku. Používám kvasinky Shimansky Power. Po jednom dni začal pěkně kvasit, skrz kvasnou zátku šlo cca 8 bublinek za minutu. Po asi pěti dnech toto ustalo. Přičítal jsem to utěsnění voskem, tak jsem to zkusil modelínou a bublinky pořád nikde. Používám plastový barel. Když ho otevřu, bublinky se derou na povrch, ale žádná pěna, takže to moc jako divoké kvašení nevypadá. Nevíte, kde by mohl být problém,prosím?
Tam žádná pěna nebejvá. Nevim co očekáváš jako bouřlivé kvašení, ale na začátku jde tak jedna bublinka co 5s.....pak se to postupně zpomaluje. Jinak když používáš schimansky tak já dám dám do zákvasu kvasinky a sůl a hned jak se udělá trošku pěna, tak to leju do roztoku, žádný čekání na druhej den.
(17.09.2018 18:49)Louky napsal(a): [ -> ]Tam žádná pěna nebejvá. Nevim co očekáváš jako bouřlivé kvašení, ale na začátku jde tak jedna bublinka co 5s.....pak se to postupně zpomaluje. Jinak když používáš schimansky tak já dám dám do zákvasu kvasinky a sůl a hned jak se udělá trošku pěna, tak to leju do roztoku, žádný čekání na druhej den.

Ale ani to tam není. Kvasná zátka je v klidu. Je vidět, že je tam tlak, protože hladiny vody jsou v různé výšce, ale bubliny žádné. Přemýšlím, jestli to nemůže být nedostatkem živné soli. Dával jsem 10 g té od Shimanski.
Aha no tak ti to asi někudy utíká jinudy. Na to i dej bacha, protože takhle ti ta medovina zkysne, protože tam k tomu může kyslík, já už takhle vylil 60L než jsem na to přišel, protože mi taky špatně těsnila ta skleněná pipeta v zátce.
(17.09.2018 21:41)Louky napsal(a): [ -> ]Aha no tak ti to asi někudy utíká jinudy. Na to i dej bacha, protože takhle ti ta medovina zkysne, protože tam k tomu může kyslík, já už takhle vylil 60L než jsem na to přišel, protože mi taky špatně těsnila ta skleněná pipeta v zátce.

Nedovedu si moc představit kudy, je to sud s dvojitým víkem, navíc, jak jsem říkal, ty hladiny nejsou vyrovnané v zátce nejsou vyrovnané, takže je vevnitř tlak
Měl jsem to taky tak, hladina nebyla stejná. Kdyby byla stejná, tak by si tam měl velkou díru a utíkalo by to hodně, když tam je jen malá dirka, tak ti to na začátku neutíká tim se udělá ten tlak a až při větším tlaku to někde utíká a proto to tu vodu neutlačí.
Když ti medovina zkysne, tak to není od toho, že tam máš vzduch, ale proto, žes jí udělal blbě. Celé to vaše povídání o bublinkách a těsnosti jsou nesmysly. Buď kvasí a nebo ne. Používám 200l.sud na něm jen volně nasazené víko a nic neřeším. Asi za 2 dny tam strčím ucho a hodně se nadechnu. Když slyším šumění a v nose cítím kysličník je vše OK a za 6 neděl jdu ochutnávat příp. dolaďovat přílišnou suchost. S dobrými kvasinkami a nijak rozsáhlou znalostí problematiky, je to rutina. Divím se, že vás to stále baví ty pindy o ničem! Zdraví R. S.
Tak se omlouvám za výraz zkysne, ale prostě ti to nahoře chytne plísen, protože ten kyslík tam reaguje. Během bouřlivýho kvašení to asi nevadí, ale já jí nechávám dokvasit, dokud jsou sebemenší bublinky a když ti to přisává vzduch, ta ti pudou bublinky pořád třeba rok a pak zjistíš, že to je kyselá břečka bez kapky alkoholu. Pokud ty kvasíš dva měsíce a pak to ztočíš a zastavíš, tak to asi není potřeba.
Dobrý den,

můžu se prosím zeptat, jak se dolaďuje přílišná suchost? Prostým dolitím medu?
Děkuji
S pozdravem
VN
(17.09.2018 21:46)Adam Kopačka napsal(a): [ -> ]
(17.09.2018 21:41)Louky napsal(a): [ -> ]Aha no tak ti to asi někudy utíká jinudy. Na to i dej bacha, protože takhle ti ta medovina zkysne, protože tam k tomu může kyslík, já už takhle vylil 60L než jsem na to přišel, protože mi taky špatně těsnila ta skleněná pipeta v zátce.

Nedovedu si moc představit kudy, je to sud s dvojitým víkem, navíc, jak jsem říkal, ty hladiny nejsou vyrovnané v zátce nejsou vyrovnané, takže je vevnitř tlak

No právě proto. Máš tam tlak, kvasinky vyrábí oxid, ale při překročení nějakého tlaku se ti to prodere někudy bokem.

Posvit si do toho. Měl bys vidět, v medovině nějaký pohyb. Malinké bublinky. Stejně jako Louky si myslím, že ti to někudy utíká.

Ale na druhou stranu. Při prvním kvašení, pokud je vevnitř vyšší tlak než venku, tak se ti tam asi jenom stěží dostane kyslík, který by způsobil aerobní kvašení. Někteří lidé u prvního kvašení těsnost vůbec neřeší a kvasí v plastových nádobách na med bez kvasné zátky. Prostě vzniká tolik oxidu, že tam ten kyslík nepustí.
(17.09.2018 17:56)Adam Kopačka napsal(a): [ -> ]Ahoj, vyrábím poprvé medovinu a měl bych dotaz. Převařil jsem 19 kg medu s vodou, dohromady 51 litrů. Refraktometr ukazoval 26%. Přidal jsem živnou sůl a 1,5l jsem si vzal na zákvas. Druhý den tam byla hustá pěna, tak jsem vlil zákvas do kvasného roztoku. Používám kvasinky Shimansky Power. Po jednom dni začal pěkně kvasit, skrz kvasnou zátku šlo cca 8 bublinek za minutu. Po asi pěti dnech toto ustalo. Přičítal jsem to utěsnění voskem, tak jsem to zkusil modelínou a bublinky pořád nikde. Používám plastový barel. Když ho otevřu, bublinky se derou na povrch, ale žádná pěna, takže to moc jako divoké kvašení nevypadá. Nevíte, kde by mohl být problém,prosím?

Kolko ukazuje refraktomer teraz? Ked si to mal na 26 tak za 5 dní ti to mohlo prekvasit dost na to,aby sa to ukludnilo...
Tak hlavne Sh power nekvasi nejak extra bourlive.jak psal Milan prosvit to urcite bublinky budou ale zaroven se priklanik ke gustovi 26 neni moc a Sh fakt makaj..na prvni kvaseni polozim je viko a ani nazamacknu a neni problem.pak sup ddo sklepa na rok..tam uz to bubla jen velmi zvolna a pomalu.
Je to tak. medovinu nechám asi na 22-25 což má velký význam, protože kvasinky tak nějak kolem pracují nejefektněji. No a když se kvašení přehoupne do 2/2 naleju do sudu vědro medu a zamíchám. No a pak se čeká. Není to žádná rychlovýroba, min rok, lepší 2. Kdo to chce rychle, naředí na cca 30 st. převaří sezbírá pěnu počká až med. přestane pěnit a přefiltruje. Netroufám si posoudit co je lepší. Jelikož jsem vypit, letos jsem zvolil první cestu, u další várky již nespěchám. Zdraví R. S.
(18.09.2018 8:54)Milan König napsal(a): [ -> ]
(17.09.2018 21:46)Adam Kopačka napsal(a): [ -> ]
(17.09.2018 21:41)Louky napsal(a): [ -> ]Aha no tak ti to asi někudy utíká jinudy. Na to i dej bacha, protože takhle ti ta medovina zkysne, protože tam k tomu může kyslík, já už takhle vylil 60L než jsem na to přišel, protože mi taky špatně těsnila ta skleněná pipeta v zátce.

Nedovedu si moc představit kudy, je to sud s dvojitým víkem, navíc, jak jsem říkal, ty hladiny nejsou vyrovnané v zátce nejsou vyrovnané, takže je vevnitř tlak

No právě proto. Máš tam tlak, kvasinky vyrábí oxid, ale při překročení nějakého tlaku se ti to prodere někudy bokem.

Posvit si do toho. Měl bys vidět, v medovině nějaký pohyb. Malinké bublinky. Stejně jako Louky si myslím, že ti to někudy utíká.

Ale na druhou stranu. Při prvním kvašení, pokud je vevnitř vyšší tlak než venku, tak se ti tam asi jenom stěží dostane kyslík, který by způsobil aerobní kvašení. Někteří lidé u prvního kvašení těsnost vůbec neřeší a kvasí v plastových nádobách na med bez kvasné zátky. Prostě vzniká tolik oxidu, že tam ten kyslík nepustí.


Jestli chceš mít přehled o tom jak moc to kvasí - bublá, přetěsni si kromě bublátka i to víko. Používám obyčejnou potravinářskou fólii, taky mám rád přehled a kromě toho se mi líbí a dělá radost, jak to bublá. Smile

S tím přisáváním vzduchu je to nesmysl, vevnitř se generuje plyn a je tam přetlak, takže proč by to ještě mělo něco přisávat, nemá to logiku. Horší je to furt otvírat a lézt do toho. Když se v tom nebudeš nimrat, CO2 udělá na hladině ochrannou vrstvu a stačí to volně položené víko proti průvanu, bordelu a hlavně octomilkám, které by ti tam zanesly původce octového kvašení.
já jsem ale mluvil o tom, když kvašení končí, to už ti pak jde jen pár bublinek a bublá ti to tak jedna bublinka za x minut a to už tam žádnej přetlak nemáš a prostě ti to navrchnu klidně chytne plísen, když tam budeš mít třeba květ lípy.
Tak som sa do toho konečne pustil..pomocník k nezaplateniu..150 l dvojplášt s glycerínovou náplňou,12 kw.. pomaly sa to blíži k varu..mimochodom,na varenie lekváru sa tiež osvedčil,to peklo pri kotline by som si už nechcel zopakovat.. Big Grin
[Obrázky: image.jpg]
Tak a u nás aktuálne si budeme moct na vlastnom zariadení oficiálne vypálit alkohol z vlastného ovocia a medu... https://www.aktuality.sk/clanok/625193/d...-schvalil/
Referenční URL's