Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak můžu vás ujistit pane Turčáni že se mi povedlo dosáhnout přirozeným kvašením 22%.
Sám jsem tomu nechtěl věřit ale když jsem se napil a dal následně i ženě ochutnat že se mi to zdá nějak moc silné potvrdila mi to také a řekla "ta má minimálně dvacet".
No a skoro se trefila.Jsou to slité zbytky z konví a stály v teple.Měřil jsem to dvakrát vínoměrem a po jedné deci už se pěkně motá hlava.
Jó Schimanský ví co dělá a dělá to dobře.Wink
Zapomněl jsem dodat že dosahuji běžně hodnoty 17-18%.
Vínoměr je ovlivněn cukernatostí. Každých 10 % cukru zvyšuje naměřený obsah alkoholu o 1 %. A medovina má podstatně větší cukernatost, než víno.
Už to tady proběhlo – ode mne a následovně David.
(02.06.2012 18:24)Míra.P napsal(a): [ -> ]Tak můžu vás ujistit pane Turčáni že se mi povedlo dosáhnout přirozeným kvašením 22%.
Sám jsem tomu nechtěl věřit ale když jsem se napil a dal následně i ženě ochutnat že se mi to zdá nějak moc silné potvrdila mi to také a řekla "ta má minimálně dvacet".
No a skoro se trefila.Jsou to slité zbytky z konví a stály v teple.Měřil jsem to dvakrát vínoměrem a po jedné deci už se pěkně motá hlava.
Jó Schimanský ví co dělá a dělá to dobře.Wink
Zapomněl jsem dodat že dosahuji běžně hodnoty 17-18%.

Míro, zašli si vzorek do Dolu. Provádí měření alkoholu v medovině. Jak píše Petr, vínoměrem nelze měřit obsah alkoholu v medovině. Vínoměr podle cukernatosti medoviny ukazuje vyšší hodnoty. Alkohol v medovině na 12% zpomalí proces kvašení a při 15% kvasinky zabíjí, alespoň dle literatury. Já to nezjišťoval,
Tak "nazdravíííí" JK
(02.06.2012 18:24)Míra.P napsal(a): [ -> ]Tak můžu vás ujistit pane Turčáni že se mi povedlo dosáhnout přirozeným kvašením 22%.

Ja som len sprostredkoval slová výrobcu medoviny, ktorý to robí roky a uznáš, 2000 litrov je nejaké množstvo. Má na to vynikajúce podmienky, má dve podzemné pivnice vykopané do mäkkého pieskovca, kde medovina zrie. Kým bol zdravý chodil do Čiech na všetky väčšie včelárske výstavy, volá sa Julo Oravec. Chodím k nemu aj ja nakupovať, robí svetlú medovinu a je naozaj kvalitná. A nech sa ti darí dorábať tento mok starých Slovanov
Zkoušel jste někdo chmel? S jakým výsledkem? Jaké dávkování a vůbec způsob přípravy? Osobně se mi nedaří sehnat sušený. Mám pouze granule z pivovaru - velikostně průměr cca 6 mm, délka cca 10 - 20 mm. A kontakt na ředitele a sládka v pivovaru.
Podobný dotaz bych měl ke skořici.
iRP
Sušený chmel seženeš v lékárně. Nekřesťansky drahý. Já přídávám, (25gr/100lt.povařit)trochu hořkosti tím dosáhneš. Navíc jsem zjistil, že je možno dávat i celé sušene listy. Když si ho pěstuješ doma není problém. Teď už jej řežu, aby se moc nerozrostl. Kolik ho potřebuješ? Skořici, mamka kupuje po krámech,v tom nemám přehled,(4ks.=13gr.skořice celá.)
Chmel se kupuje v krámech, kde mají artikly pro domácí pivovarníky - třeba http://www.domacimikropivovary.cz/e-obch...ny/chmely/
Řešili jste někdo dodatečné čeření medoviny, když ani např. po 6 měsících ve sklepě se nevyčeřila?
Pan Jindra na svém webu má nějaké postupy pro čeření, ale mne by zajímala praktická zkušenost.
Vařené medoviny se mi vyčeřily ještě před prvním stáčením. Následující dvě nevařené se nechtějí a nechtějí vyčeřit. Confused
Po těchto "pokusech" mi vychází, že budu medovinu asi vařit pokaždé.
Tak už to doma pěkně kvasí....letos bude bezováTongue
(24.06.2012 18:46)PetrM napsal(a): [ -> ]Po těchto "pokusech" mi vychází, že budu medovinu asi vařit pokaždé.

Také jsem zůstal u vařené technologie přez různé protesty, že se už nejedná o produkt z medu. Stabilita (trvalivost) a snažší práce s výsledným produktem mě o tom přesvědčila. V současné době mi už bouřlivě "bublá" 180 litrů z víček po řepce a budu vařit další, páč snůšky jiné se nedostává.
Honza
Taky ji vařím. V archívu mám nejstarší z roku 2002Big Grin
Zůstanem u prověřený, na velké pokusničení, nám nezbývá moc času. A jak to vypadá, půjde jako loni, z medovice. Pokud tedy nějaká bude.Big Grin
(24.06.2012 18:46)PetrM napsal(a): [ -> ]Řešili jste někdo dodatečné čeření medoviny, když ani např. po 6 měsících ve sklepě se nevyčeřila?
Pan Jindra na svém webu má nějaké postupy pro čeření, ale mne by zajímala praktická zkušenost.
Vařené medoviny se mi vyčeřily ještě před prvním stáčením. Následující dvě nevařené se nechtějí a nechtějí vyčeřit. Confused
Po těchto "pokusech" mi vychází, že budu medovinu asi vařit pokaždé.

Hned v první várce, co jsem dělal jsem si chtěl vyzkoušet obě. Jak vařenou tak i nevařenou. A hádej co se stalo s nevařenou - problém s čeřením, druhotným dokvašováním. Už bych to nedělal, byla s tím jen práce na víc a hlavně produkt i na domácí pití na nic.
Luma
Nevím jak to napsat, ale ta za studena je o poznání chutově lepší, takže si dovolím nesouhlasit. Co se týče čeření tak má malinko sklony si malinko počkat, ale problém byl asi v tom že jsi jí nechal málo vykvasit (byla jí zima). Po mnoha pokusech jsem našel optimální místo pro demižóny a to nahoře nad kuchyňskou linkou, žena neremcá že to všude překáží a je tam hodně stálá teplota. Taky to můžou ovlivnit kvasinky a přidaná živná sůl, včetně nějakého okyselovadla (citron).

Srovnávám jí se sebou, pokud mne dobře nakrmí, pak to spláchnu hořkou plzní a uloží mne do teploučka, taky krácně kvasím klidně i dvě hodky a jak u toho bublám.

Takže jestli se ti nechce čeřit tak jí dej na opravdu teplé místo se stabilní teplotou, ať má možnost se dotáhnout a dej jí klidně i nějaký kabátek ať jí neofoukne.

Libor Tongue
Dobrý den mám dotaz. Již dvakrát jsem se pokusil o malé množství 5l medoviny. Poprvé to nevykvasilo vůbec (sladké ale žádný alkohol) a podruhé naopak tak že samy alkohol ale žádný cukr. Používal jsem kvasinky Vinka. Netuší někdo kde dělám chybu?
V prvním případě zřejmě hodně medu, málo vody, ve druhém případě opačně. Při tomto množství se bez cukroměru poměr hůře stanovuje. Mohla mít vliv i teplota při kvašení.
Viz: http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Medovi...0#pid12230
V první řadě nepoužívat vinné kvasinky, ale kvasinky určené k výrobě medoviny. Tady máš tabulku snad ti pomůže.


Příprava roztoku .............................................. Konstanty
Celkový objem roztoku (l) 4......................Celkový objem roztoku (l) 100............ hustota medu 1,4201
Požadovaná koncentrace (hm. %)27,00%... Hmotnost medu (kg) 37...................... Obsah cukru v medu 75%
Hmotnost medu (kg) 1,174........................ Koncetrace medu (hm. %) 33,35%....... Z 1 Kg cukru vznikne X l alkoholu 0,6
Objem medu (l) 0,827................................ Objem medu (l) 26,055......................... Kvasinky začínají hynout při 14%
Objem vody (l) 3,173................................ Objem vody (l) 73,945
Počáteční hustota roztoku 1,08.................. Počáteční hustota roztoku 1,109

Průběh kvašení Průběh kvašení
Aktuální hustota (0,99 - 1,020) 1,005............... ....Aktuální hustota (0,99 - 1,020) 1,005
Odhad % alkoholu (výpočtem) 10,80%.................Odhad % alkoholu (výpočtem) 13,79%
Odhad % alkoholu (z tabulky) 11,10%.................Odhad % alkoholu (z tabulky) 13,70%
Zbytkový cukr (g/l) 34,3 ................................... Zbytkový cukr (g/l) 40,7
Teoretická max % alkoholu 13,20%.........................Teoretická max % alkoholu 16,65%


Pozn.
* vyplňují se pouze oranžové buňky
**
Směs medu a vody 1:1 odpovídá koncentraci 50 hm. %
Směs medu a vody 1:2 odpovídá koncentraci 33 hm. %
Směs medu a vody 1:3 odpovídá koncentraci 25 hm. %
Směs medu a vody 1:4 odpovídá koncentraci 20 hm. %
12. 7. jsem akorát vařil další malou várku - 10 litrů.
Udělal jsem chybu v tom, že jsem moštoměrem měřil cukenatost při cca 35°C a to byla chyba. Moštoměr je kalibrovaný na 15°C.
Ten rozdíl byl takový, že při 22°C mi naměřil odhadem (stupnice je jen do 30 %) 33-34 %. A to se kvasinkám opravdu nechtělo množit.
Odlil jsem litr do PETky, demižon i PETku dolil vodou, zamíchal a netrvalo dlouho a začalo to bublat jak vzduchování v akvárku.
Tak jsem tady chtěl nováčkům připomenout, že cukernatost 30 % je dle mínění pana Lstibůrka, odborníka na medovinu, kritická hranice, kterou zmiňuje na www.medovevino.cz.

A také doporučuje vinné kvasinky, což mi potvrdil i další člověk, zabývající se vínem a poradenstvím.
Já si na zkoušku koupil vinné a jedou jako blázen.

Další věcí jsou živiny. Med jich přirozeně na rozdíl od ovoce obsahuje podstatně méně a je dobré jich dát více, než se uvádí pro kvašení ovoce.
Bylo mi doporučeno dávat 2-3 g na litr.
Ještě jsem zapomněl napsat, že mi z propočtů vychází na 10 litrů medoviny dát 3,5 kg medu, aby byla cukernatost cca 28%.
Dělám medovinu v koncentraci 1:1 tzv. královskou. Když jsem použil vinné kvasinky, tak mi medovina kvasila 2,5-3 roky při pokojové teplotě. Pokud použiji kvasinky http://www.vceliobchod.cz/dolske-kvasink...l-medoviny tak ji mám přibližně za 6 měsíců hotovou. Jediný problém je, že při této koncentraci by měla zrát medovina 10 let Smile.
Referenční URL's