Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Děkuji moc za rychle odpovedi. A ještě jenom při tom množství 4l mám použít 1g Schimanskyho kvasinek a 1g zivne solí? A když o tom tak přemýšlím nebude lepší udělat 8 l? Kvasinky a živnou sůl tím pádem 2+2g?
Čím více medoviny, tím lépe Wink
Já dělám díky nedostatku medu zatím jen 10 litrů, ale to je pak hned fuč.
Kvasinek jsem dával 2-3 g a živné soli 25 g.
Petře, 10 l je fakt málo! To zase neochutnáme! Tongue
(15.07.2012 5:19)kerimir napsal(a): [ -> ]... Jediný problém je, že při této koncentraci by měla zrát medovina 10 let Smile.

A v čem je problém? Stačí si počkat Smile
Dnes jsem stáčel do lahví mou první nevařenou medovinu. Byla bez přidaného koření a musím říct, že koření již nikdy více. To je úplně o něčem jiném.
Jen byl problém s čeřením, ale bentonit a další přípravky pomohly k dokonalé čistotě.
Čau Petře mám několik dotazů:
  • jak dlouho jsi kvasil?
  • jak dlouho jsi zrál?
  • jakej jsi použil bentonit? (výrobce, postup použití)
  • a kde jsi nakoupil korky na špuntování
jinak gratuluju ale 10 l to ani nepodělíš rodinu a ve škole je nás dost na ochutnávku, takže na září schovej aspoň placatici.
Martine, od tebe bych ty otázky nečekal Smile

Založena: 15.12.2011
I. stáčení: 13.2.2012
Lahvování: 2.8.2012

Kvasinky byly POWER od Schimansky.

Na čiření jsem použil přípravky Aktivit, Klar-Sol Super, CombiGel®.
A abych neplýtval poštovným jinde, objednal jsem tam i jejich poradcem doporučené kvasinky Oenoferm® Bouquet, živnou sůl Vitamon® Combi, zátkovačku a korkové špunty.

Vím, že 10 litrů je hodně málo. Nádoby mám, ale co nemám je med. Dnes jedeme vytáčet, tak jsem zvědavý, kolik si toho přivezeme.
Do školy přivezu dva vzorky - kořeněnou a bez koření.
Také jsme zkoušel mojí první medovinu.
Začaj jsem ji dělat 3 července 2012 ,zatím jen na zkoužku 10L,, ale už po 3 týdnech přestala bublat, prostě už nešla.Kvasinky jsem měl od Schimanského.Tak jsem jí přetočil a teď to má takovou zlatavou barvu, viz foto,.
Ale chuť .... no nevím .Abych řekl pravdu ještě jsem medovinu nikdy nechutnal, tak nevím jestli se to dá pít, nebo ne.A nemám ani tu možnost to tady s někým ochutnat nebo posoudit.HuhHuh
Kolik to má procent také ještě nevím, zatím jsou měřáky objednány.

Nechám to jak se říká vyzrát a uvidíme co dáal..HuhHuhConfused
tak si jednu kup a koštuj Tongue
Nekupovat!! To s pravou medovinou většinou nemá nic společného.
No však právě, to co koupim někde v obchodě nebo na stáncích, tak je stejně jiné než co vyrobím doma.Huh
Musíš zkoušet, dokud se netrefíš do své chuti. Ta je snad nejdůležitější. A jiným, ani nemusí chutnat. Kupované jsou většinou dolihované, nastavené kulérem a další úpravy, a i kdyby ti chutnaly, tak se do nich stejně netrefíš. A nebo ochutnávat medovinu u známých včelařů.Big GrinBig Grin
(04.08.2012 8:53)asx147 napsal(a): [ -> ]Také jsme zkoušel mojí první medovinu.
Tak jsem jí přetočil a teď to má takovou zlatavou barvu, viz foto.
Ale chuť .... no nevím .Abych řekl pravdu ještě jsem medovinu nikdy nechutnal, tak nevím jestli se to dá pít, nebo ne.A nemám ani tu možnost to tady s někým ochutnat

Nechám to jak se říká vyzrát a uvidíme co dáal..HuhHuhConfused

Důležité je, jestli chutná Tobě. Většinou to, co se prodává pod názvem medovina, je po vykvašení dolihované a doslazované, aby to odpovídalo vyhlášce, jak "někdo" definoval medovinu, viz http://www.medovevino.cz/cs/hormimenu-om...inu/#cechy . Nevím, proč by medovina musela být sladká, až přeslazená, jak to bývá u většiny těch kupovaných, které jsem pil. Taková polosuchá až suchá medovina s minimem zbytkového cukru má také něco do sebe... A když člověk "ochutná" více, nebolí z ní hlava.
Ale jedna připomínka po zhlédnutí fotky - medovina je už pěkně vyčištěná, ale zrát musí v nádobě (demižonu) tak, aby hladina medoviny byla až do hrdla, aby byla medovina v minimálním kontaktu se vzdušným kyslíkem. Pokud by zrála v demižonu, tak jak je je vidět na fotce, medovina by díky oxidaci brzy zkysla a nebyla by pitná.
Nicméně , během zrání se chuť medoviny mění, většinou k lepšímu.
Doufám, že jí přijdeš na chuť
(04.08.2012 22:38)pavlis napsal(a): [ -> ]Ale jedna připomínka po zhlédnutí fotky - medovina je už pěkně vyčištěná, ale zrát musí v nádobě (demižonu) tak, aby hladina medoviny byla až do hrdla, aby byla medovina v minimálním kontaktu se vzdušným kyslíkem. Pokud by zrála v demižonu, tak jak je je vidět na fotce, medovina by díky oxidaci brzy zkysla a nebyla by pitná.

S tímto nemohu souhlasit. Už 2x jsem medovinu nestočil do lahví a odebíral jsem ji koštýřem. Nikdy se nestalo, že by se zkazila.
Naštěstí na tomto světe néni téměř nic, že by to muselo být jen tak a ne jinak!
Tak mě napadlo, jestli by se medovina nedala archivovat jako víno.
Dát do láhve zašpuntovat a uskladnit do sklepa, třeba po 10 letech okoštovat.Dodgy

Máte s tímto někdo zkušenosti.Huh
(05.08.2012 6:03)kerimir napsal(a): [ -> ]Ale jedna připomínka po zhlédnutí fotky - medovina je už pěkně vyčištěná, ale zrát musí v nádobě (demižonu) tak, aby hladina medoviny byla až do hrdla, aby byla medovina v minimálním kontaktu se vzdušným kyslíkem. Pokud by zrála v demižonu, tak jak je je vidět na fotce, medovina by díky oxidaci brzy zkysla a nebyla by pitná.

S tímto nemohu souhlasit. Už 2x jsem medovinu nestočil do lahví a odebíral jsem ji koštýřem. Nikdy se nestalo, že by se zkazila.

Většinou nemá čas se zkazit, protože se dříve vypijeBig Grin. Ale vzhledem k tomu, že tato medovina je čerstvě vykvašená a měla by min. půl roku ležet (já nechávám ležet i rok), tak bych neriskoval a nenechával ji v neplném demižonu tak dlouho - to by bez úhony nemusela přestát. Přece jen je jistější ji přetočit do menšího objemu a zbytek klidně i do lahví, než ji nechat v neplném demižonu. Také záleží na tom, kolik má medovina alkoholu, silnější se začne kazit později, než slabší. Dalším faktorem je teplota, při které je medovina uložená - ve vinném sklepě, kde je i nyní podstatně nižší teplota, než kdekoliv jinde v baráku, vydrží i v neplném demižonu bez újmy podstatně déle , než v místnosti, kde je vyšší teplota
Ještě jsem zapomněl uvést, že jsem nyní použil živnou sůl Vitamon® Combi, kterou jsem objednal také s těmi ostatními věcmi viz můj předešlý příspěvek.
Doplnil jsem to do toho příspěvku, aby to bylo pohromadě.
Je určitě pravda, že pokud se medovina uleží je lepší. Nejstarší medovina kterou mám má 10let. Nikdy jsem neměřil kolik alkoholu mám v medovině, ale si to bude hodně. Na 50l demižón dávám 25 kg medu. Jednou se nám stalo, že se láhev nedopité medoviny dala mezi prázdné lahve a když se na ni asi po 1,5 roce přišlo nic ji nebylo.
(03.08.2012 22:20)mpalecekjh napsal(a): [ -> ]
  • jakej jsi použil bentonit? (výrobce, postup použití)

Nějak mi vypadl ten postup, tak tady je.
Přibližně 15 g Aktivitu (bentonit) jsem podle návodu rozpustil, nechal nabobtnat a vmíchal do medoviny. Pak jsem přidal 5 ml Klar-Sol Super opět zamíchal a naposledy vmíchal 5 ml CombiGel®.
Pak už to stačí dát do chladna počkat, až si to sedne. Čím chladnější sklep, tím rychlejší sedimentace. Já mám smůlu - ve sklepě máme nyní 19 – 20 °C Undecided ale i tak si to sedlo.
Referenční URL's