Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(24.06.2012 18:46)PetrM napsal(a): [ -> ]Řešili jste někdo dodatečné čeření medoviny, když ani např. po 6 měsících ve sklepě se nevyčeřila?
... ale mne by zajímala praktická zkušenost.
Vařené medoviny se mi vyčeřily ještě před prvním stáčením.

Zdravím,
dělám medovinu přes 10 let, vařenou. Mám na čiření takový malý fígl. Po 4 týdnech kvašení (dolské hlubokokvasné, termobox 27st.C) stočím do demižónu, po dvou měsících většinou čistá. Přesto znovu stočím od kalů a čiřím taninem z čaje: na 50 l medoviny používám silný extrakt z černého listového čaje (čaje asi na 4 litry a vylouhuju 5 minut v litru vařící vody). Ten pak naleju do demižónu na doplnění pod zátku a taky kvůli chuti. Jen pro jistotu - používám dobrý přírodní čaj (většinou Ahmad) bez všelikých možných příchutí.



(18.04.2012 19:40)Orel napsal(a): [ -> ]... nalil do demižonů, ale pořád to nekvasí jak by asi mělo ...

Zdravím, měl jsem kdysi v začátcích stejný problém. Slýchal jsem, že mi špunt netěsní. Zakapal jsem jej voskem, efekt stejný. Pak kdosi z paličů poradil použít místo vosku plastelínu (normální dětskou), prý vosk po ztvrdnutí praská a vznikají prasklinky, které nemusí být vidět. Zkusil jsem a ejhle, okamžitě jely do kvasítka bubliny.
Po této zkušenosti, pokud po založení medoviny do druhého dne nejdou bubliny, přetěsním znovu špunt s kvasítkem a vždycky mi to fungovalo.
Pro úplnost - kvasím v termoboxu (bedna z 8cm polystyrenu, víko s dírami na hrdla demižónů, dvě 40w žárovky a termostat z bojleru nastavený na 27st.C). Než jsem si ho vyrobil, trvalo rozkvašení v pokojové teplotě až dva dny.
(08.08.2012 0:27)Krpa napsal(a): [ -> ]Zdravím, měl jsem kdysi v začátcích stejný problém. Slýchal jsem, že mi špunt netěsní. Zakapal jsem jej voskem, efekt stejný. Pak kdosi z paličů poradil použít místo vosku plastelínu (normální dětskou), prý vosk po ztvrdnutí praská a vznikají prasklinky, které nemusí být vidět. Zkusil jsem a ejhle, okamžitě jely do kvasítka bubliny.

A nebo použít gumový špunt s dírou. Právě mají v Tescu takový akorát do 10 litrového demižonu. Koupil jsem ho a je lepší, než ten korkový.
Také se prodává kvasný uzávěr s otvorem pro kvasnou rourku. Pak odpadá problém s unikáním CO2.
s tím kvasným uzávěrem mám dobré zkušenosti, leta dělám višňová a jiná vína. To se nedá s korkem srovnávat. Tady absolutně odpadá netěsnost. Nasazuje se to jako "šprcka" a poté dle tloušky kvasné rourky se to propíchne. Jen to stálo asi deset korun (Dubí u Teplic).
Kvasný uzávěr, slyším prvně. V drogerii?
Domácí potřeby, potřeby pro zahrádkáře a kutily, potřeby pro vinaře...
Kvasný uzávěr? Díky za tip, koukám na něj občas u nás v Kovomatu a nějak tomu nechci věřit. Tak to při nejbližší várce vyzkouším.
Zdravím, tak dnes jsem si řekl že vyzkouším jak to vlastně chutná, ta medovinka,.

No nejsem žádnej degustátor ale nějak to popíši.

Barva je dobrá, čistá,.
Chuť , z kraje je taková sladší a přejde na takovou trochu nahořklé chuti, ale pak se ta hořkost ztrácí,v krku to nijak neškrábe,,,.následně to přejde pak na takovou polosuchou až suchou medovinu.SurprisedSurprised
Kolik to má procent bohužel nevím , ještě nemám měřák..
A chutná? Jest-li ano, tak je správně a dobře udělaná.
Chutná , no nevím, ale dal jsem pokoštovat po rodině a prej dobrá,.
Jinak to dám do láhve, opatřím etiketou a šoupnu to do sklepa a pak po pěti letech uvidím,.
Jsem si řekl že si budu dělat každý rok medovinu,tak kolem 10Litrů , a budu ji archivovat jak víno pěkně ve sklepě, a pak se uvidí.Big Grin
Ahoj.Dnes jsem si přivezl od známého medovinu na košt.A měl bych otázečku k chuti. Když jsem ji otevřel malinko sikla.No voněla docela pěkně,ale na chuť jsem z ní cítil kvasnice.Čirá je.Údajně je nevařená. Jinak je docela dobrá a má i dost alkoholu.Můžete mi k tomu něco říct? Díky
(11.08.2012 19:29)asx147 napsal(a): [ -> ]Jsem si řekl že si budu dělat každý rok medovinu,tak kolem 10Litrů , a budu ji archivovat jak víno pěkně ve sklepě, a pak se uvidí.Big Grin

Zdravím, když jsem poprvé dělal medovinu, jen tak na zkoušku (abych nepřišel o moc medu kdyby se nepovedla), udělal jsem 10 litrů. Vypili jsme ji během dvou měsíců. Další rok jsem ji udělal 2x tolik a vypila se za měsíc - to má člověk najednou známých Smile
Poučení: v tomto množství archiv nehrozí, litroměsíce jsou konstantní Wink
(21.08.2012 16:46)vasek731 napsal(a): [ -> ]Když jsem ji otevřel malinko sikla.No voněla docela pěkně,ale na chuť jsem z ní cítil kvasnice.

nedělám zatím medovinu, ale několik sezón ovocných vín již mám za sebou. Pokud mi tohle dělá víno, není ještě dodělané a ještě malinko kvasí. Jednou jsem dal lahev tetě a večer když spala se prý ozvala rána jak z děla. To vyletěl špunt z lahve Big Grin
Taky jsem si myslel že ještě kvasí ikdyž je údajně od loňska. A myslíš,že i ta pachuť kvasinek časem zmizí?
myslím, že ne. Kvalitní kvasinky jsou základ celého nápoje. Když jsem začínal dělat ty svá čůůůča tak jsem kvasinky nepoužíval, ono to vždy vykvasí, to jo, ale nebylo to ono. Tu myšinu mi to chytalo taky, většinou když to bere vzduch do demižonu.
Ahoj přátelé. Měl bych dotaz. Mám doma 19l barely od vody z aqabaru.Bylo by možné je použít na výrobu medoviny. Díky
A proč ne.
Přesně tak, pokud jsou z potravinářského plastu, nevidím v tom problém. Jak široké je hrdlo? - Kvůli lepšímu vymývání po prvním kvašení je dobré, když jde dovnitř strčit ruka. Foto by nebylo?
U 50lt demižonu máš také úzké hrdlo do kterého nestrčíš ruku. A vyčistíš ho kusem drátu s molitanem na konci. Co taky jiného.
Hrdlo je 48 mm. Foto nemám,ale jsou to barely jak jsou ve firmách - kancelářích otočeny dnem vzhůru na vodním baru.Je to průhledný plastoví barel na 18,9l
V pohode v tom možeš kvasiť medovinu,a aj uskladniť čistú..ja mám 200 l sudy zvárané na tento účel z potravinárskeho polypropylénu,tie tvoje sú asi z potravinárskeho PET..a potom už len preklopiť do toho stojanu a dodržiavať pitný režim Tongue
Referenční URL's