Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To by mělo dokvasit v té flašce a natlakovat ji. Ne že po otevření teprve začne zas kvasit.
pozri... v momente keď otvoríš flasu vniknutim kyslíka začne reakcia aktivity kvasiniek a máš vo fľaši ciru ale jemne perlivu medovinu bez usadenín. najlepsie je na to používat flase s drátěným pivovym uzáverom. Ty však chceš vyslovene sekt - medovinu ktorú v domácich podmienkach nedosiahnes pretože potrebuješ technológiu odstrelu kalu a doplnenie ďalším "cukrom". Boli u niektorých pokusy plniť medovinu sodastreamom ale to je blaf. ked vidis ako sytene bublinky sa držia na stenách skla. Pri sekundárním prirodzenom dokvasani ti perlenie stúpa od spodu pohára a vytvára jemnú penu na povrchu. Mam to takto overené. použi kvasinky na sekty. po primárnom dokvaseni stiahneš hrubé bielkoviny bentonitom ale nie všetky zbytkové kvasinky. Nesmies použít korok ten prepúšťa kyslík ale pákovým pivovym uzávěr.. pretože pri korku ti bude dokvasat prestupom kyslíka so flase do sucha a začne sa tvoriť na dne flase usadenina
Náhlá aktyvita kvasinek je neskutečnej nesmysl. Jedná se vždy o roztok nasycený kysličníkem uhličitým. Když otevřeš kyselku a uvolní se mnoho bublin tak to jako ta kyselka začala náhle kvasit???? Jedná se o roztok nasycený kysličníkem uhličitým ať už se jedná o šampaňském ,pivu a nebo nasycené minerálce.Nejedná se o kvašení ale o náhlé uvolnění kyličníku z nasycené kapaliny pod tlakem.
ved ok...jak píšeš..nahromadeny kysličník .z činnosti kvasiniek.. .a po otvorení ti zacne bublikovat odspodu vďaka prístupu kyslíka so zbyt. cukrom a kvasinkami. cize bude pokračovať "fermentacia" Běžný jav pri neprefiltrovanom napoji. Teraz nechápem... chcel si vedieť o šumivéj medovine v domácich podmienkach... alebo sa tu hádať alebo jak? Sekt resp sumivy alkohol napoj dosiahneš len profi technológiou odstrelom s doplnením cukru (tiráž) a kyslíka alebo zachytávání /odběru oxidu při prvotnej fermentacii. a jeho následným dohustením do vína... ostatne alternatívy sú blud a nemajú šancu proti vyššie uvedeným. Takze ešte raz... doma môžeš len dokvasat vo fľaši. inak potrebuješ profisersam

kup si Sodastream a dotlakuj do fliaš s medovinou a uvidíš ci je to to co hľadáš
Bublinkovat začne proto, že se uvolní tlak. Přístup vzduchu s tím nemá co dělatBig Grin
tvoja otázka znela ci ma niekto skúsenosti s výrobou sumivej medoviny. Nie chemických procesoch... V podstate lutujem že som zbytočne stratil čas ti niečo napísať
Nelze než souhlasit s tím co zde před časem napsal někdo jiný
(18.03.2024 7:38)marek. napsal(a): [ -> ]... je to tu jak u blbých na dvorku ...

@kolesart
Myslím že litují všichni co tvé "rady a modra" četli že zbytečně ztratili čas. Pouze jsi dokázal, že dané problematice nerozumíš a už vůbec v tom nemáš zkušenost. Protě píšeš úplné nesmysly a pak napadáš druhé... Barnat se naprosto jasně ptal kdo má zkušenost...
Je to tady poslední dobou takový nešvar - nic o tom nevím ale rádoby fundovaně se k tomu bezostyšně vyjádřím...
(22.03.2024 12:14)kolesart napsal(a): [ -> ]ahojte, kto poradi aku hustotu dosky do filtra, po čireni som dal Hobru ST3 a zastavil sa prietok

Není zcela jasné jakou filtraci máš na mysli takže těžko ti poradit. Tebou použité desky jsou určené pro sterilní (mikro) filtraci která se používá při lahvování.
(22.03.2024 20:09)kolesart napsal(a): [ -> ]Nesmies použít korok ten prepúšťa kyslík ale pákovým pivovym uzávěr.. pretože pri korku ti bude dokvasat prestupom kyslíka so flase do sucha a začne sa tvoriť na dne flase usadenina

A na to si přešel kde? Proč se prodávají sektové korky? Třeba zde: https://www.vinarskyraj.cz/katalog/uzave...-48x30-5-c
A jak by se do lahve ve které je docela velký přetlak mohl dostat kyslík? Anebo chceš popřít fyzikální zákonitosti?
ved ja použival som klasicke korky...nekupoval som kvoli tomu champane korky ani korkovacku, nerobil som ju cielene ale nahodou. Ak si dal flasu nalezato zacala cez aglomerat ktory som pouzil pretekat medovina von, ak som dal nastojato na hladinke sa tvorili bublinky a medovina po roku bola uplne sucha v chuti a i tak perlila po otvoreni. preto som skusil pouzit flase s pakovym uzaverom.

(24.03.2024 20:39)#beekeeper napsal(a): [ -> ]
(22.03.2024 12:14)kolesart napsal(a): [ -> ]ahojte, kto poradi aku hustotu dosky do filtra, po čireni som dal Hobru ST3 a zastavil sa prietok

Není zcela jasné jakou filtraci máš na mysli takže těžko ti poradit. Tebou použité desky jsou určené pro sterilní (mikro) filtraci která se používá při lahvování.

jj to mi doslo neskor ked som to pisal v aute z mobilu ale uz sa to nedalo opravit.....colombo 12 inox

(24.03.2024 20:47)#beekeeper napsal(a): [ -> ]
(22.03.2024 20:09)kolesart napsal(a): [ -> ]Nesmies použít korok ten prepúšťa kyslík ale pákovým pivovym uzávěr.. pretože pri korku ti bude dokvasat prestupom kyslíka so flase do sucha a začne sa tvoriť na dne flase usadenina

A na to si přešel kde? Proč se prodávají sektové korky? Třeba zde: https://www.vinarskyraj.cz/katalog/uzave...-48x30-5-c
A jak by se do lahve ve které je docela velký přetlak mohl dostat kyslík? Anebo chceš popřít fyzikální zákonitosti?

..odstrelu kalov a kyslicnika..."predikcia v mobile"
Tak nevím jestli se bavím s "éjáj" a nebo si tady někdo dělá prču. A jestli vůbec pokračovat se něco vysvětlit.
Proč píšeš o odstřelování kalu, když neděláš sekt ale z náhody se ti povedla perlivá medovina což je úplně něco jiného. Pokud jsi použil korek, který zatlačíš rukou bez použití narážečky tak takový špunt je úplně k ničemu a nemůžeš se divit že ti protěkal.

Deskové filtry mají oproti svíčkám výhodu že se za sebe dají naskládat různé hrubosti a provést třeba třístupňovou filtraci na jeden průchod. Pokud jsi na číření použil bentonit a pak chtěl fitrovat přes desky co zadrží kvasinky a jiné mikroorganismy bez předřazení alespoň dvou různě hrubých desek tak to ani jinak než totálním a velmi rychlý ucpáním dopadnout nemohlo. Sterilní filtrace má smysl pouze při lahvování v ostatních případech je naprosto bezpředmětná.
No ved ano ...na zaciatku som na jeho dotaz napisal ze viem len o "šumivej" medovine tak ako to robia napr. Poliaci v "domacich podmiekach" co pre neho nema asi vyznam... Napisal som co to robilo vo flasi u mna - najprv som dal len klasik valcove korky co to neudrzali potom pakove uzavery... takze je jasne ze na vino/medovinu typu sekt by potreboval jedine profi technologiu alebo ako perlivych/sytenych vin aby dosiahol podla svojich predstav co hlada.
Takže platí co jsem napsal dříve - žádnou zkušenost s cílenou výrobou sektové medoviny nemáš. Je tak?
Ja neviem jak ti to uz napisat ... shimeckhove bengalo je možne že šrotuješ latentny problem mimo temu? Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin Pisal som v skratke z mobilu ako nápad s dobrym umyslom pre ZdenkaB...ale pre teba rozpišem extrasolo a ukojenie tvojej pumpy: NIE NEMAM SKUSENOSTI S VYROBOU ŠUMIVEJ MEDOVINY a ani neviem kto tu z fora oficialne má. Videl som proces vyroby frizante a aj sektu v Szomrakywinery u kolegu (Tomi Szomraky) - uplne 2odlisne postupy. Musel by som za poplatok u neho dohodnut plnenie a tlakovanie v tanku alebo plynovačku s oxydom a ani neviem kolko by trebalo litrov medoviny aby sa oplatilo to tam expedovat+sektove sklo a uzavery - preto som Barnatovi navrhol skusit doma sodastream ako robia poliaci "gazowka, alebo musujący" - ale to je slabe a pri odlievani rychlo vyfiči flasa.

Čiže Barnat by mal byt (možno je) vačší vinar co ma samostat. technologiu na perlive vina aby sa mu to vyplatilo to co sa ma podla neho volať ŠUMIVA MEDOVINA - iny postup vyroby ma nenapada teba verim že na 100% ano.
A teraz velké ara - čitaj pozorne a pomaly: To co som skusil v domacich podmienkach bol len zopakovanyýýýýýýýý nááááááááápad od iných ze ak Barnat chce moze to aspon pre predstavu skusit alebo sa tomu približit ako jeho znamy co predaval ten medoburčák, ale po sekundarnej fermentácii vo flasi si s procesom doma skoncil, mozes akurat vyrobit pseudo medovy petnat pod korunkou s kalom. Ja som skusil len pre dojem a presakovali aglomeraty naležato alebo dokvašali do sucha na stojato preto som skusil pakove uzavery lebo som nechcel kupovat sektove flase alebo flase s hlinikom na frizante. Bolo to hobby pokus OK?

Este je tu moznosť to hodit do google translatora a nakopčit ti to v madarčine alebo inych slovanskych jazykoch.
Hoši, hoši.
Pokud mrknete pár příspěvků zpátky, na zkušenosti s výrobou šumivé medoviny se ptal stefanos689. Zdeněk pak jen dál reagoval svými zkušenostmi a názory.
-----------------------
Zkoušel jsem to několikrát, před lety.
Jen pro sebe, pro zajímavost, vždy asi 10 lahví.
Láhve od sektu, korek i drátkový košíček přes něj snese ještě jedno opakované použití, někde se ukroutil drátek, to bez problému nahradíš kouskem vázacího.

Klasicky kvašenou medovinu ke konci bouřlivého kvašení (asi 6 týdnů po založení) jen přetočit do lahví, v nich předem cca 25 g medu na lahev 0,75l (rozmíchat v převařené ještě horké vodě 1:1 odvážené množství podle počtu lahví a do každé pak stejný díl), žádná filtrace, natlačit korek, na to utáhnout košíček a na ležato nechat dokvasit.
Dělal jsem v srpnu a ležela do vánoc. V nevytápěné místnosti, kde běžně kvasím medovinu, takže v létě tam je kolem 18-20°C a s podzimem postupně teplota klesá až cca na 3-5°C celou zimu.

Přes Vánoce se ztratila, hlavně ženský. Byla celkem dobrá, bouchlo to a pěnilo trochu míň jak sekt, chuť spíš sladší, víc než třeba Igristoe.
Ale je to pracný, dělat se s tím, já bublinky moc nemusím, tak zůstávám u klasiky.
Jo a sedlina na dně se udělá ale to doma netřeba řešit.
-----------------
Zdenda psal o burčáku z medoviny. Taky to pijem. Průběžně, asi 2 týdny od založení medoviny, to je ještě hodně sladkej ale dost perlí, a postupně během prvního kvašení jak je chuť, stačí postupně odtáčet z kvasné nádoby. Pro okamžitou spotřebu.
Jo mám s medovinou už celkem dost zkušeností, o šumivé jsem taky přemýšlel, ale když jsem si přečetl ty šampaňské procesy tak jsem nezkoušel, ale ty děláš to samé, jen bez toho složitého odstraňování kalu po druhotném kvašení, pro domácí využití nebo na párty pro ženský co jsou na bublinky tam trochu zákalu nevadí a může to být super, třeba taky někdy pár lahví zkusím, po Silvestru se těch flašek, korků a drátků vyhazuje dost...
Referenční URL's