Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Rozmícháš med ve vodě a v případě vařené medoviny tuto směs hodinu vaříš. Přitom sbíráš pěnu a vzniklé šlemy.
Pak to naředíš převařenou vodou na požadovanou cukernatost viz můj dřívější příspěvek se vzorečkem na výpočet potřebného množství vody a medu. Dpopručuji si to změřit ještě moštoměrem.
Část směsi dáš stranou, necháš vychladnout pod 30°C a rozmícháš v ní kvasinky, které necháš několik minut až hodin "rozjet" - začne se tvořit pěna.
Ve zbytku rozmícháš živnou sůl a přidáš rozjetý zákvas.
Nasadíš kvasnou zátku s kvasnou rourkou a čekáš dva až čtyři týdny, až to dokvasí.
Pak to stočíš bez kalu do jiné nádoby tak, aby zbylo v lahvi co nejméně vzduchu a dáš zrát do chladného sklepa. Proto je lepší dělat tolik kvasu, aby raději zbylo víc, než je obsah nádoby na zrání.
Množství kvasinek a živné soli doporučuje výrobce těchto látek a nejdeš to na jejich obalech. Když dáš trošku víc, nic špatného se nestane.

Snad to takto bude stačit. Možná to někdo popíše lépe. Wink
návodů na medovinu je plný internet, stačí se jen poohlédnout např. zde a pokud chce člověk jít do větších tajů čar a kouzel, tak třeba tady tento lexikon

snad jsem pomohlSmile
neviete o nejakom predajcovi SCHIMANSKEHO kvasiniek na Slovensku?
(08.10.2012 20:09)PetrM napsal(a): [ -> ]Rozmícháš med ve vodě a v případě vařené medoviny tuto směs hodinu vaříš. Přitom sbíráš pěnu a vzniklé šlemy.
Pak to naředíš převařenou vodou na požadovanou cukernatost viz můj dřívější příspěvek se vzorečkem na výpočet potřebného množství vody a medu. Dpopručuji si to změřit ještě moštoměrem.
Část směsi dáš stranou, necháš vychladnout pod 30°C a rozmícháš v ní kvasinky, které necháš několik minut až hodin "rozjet" - začne se tvořit pěna.
Ve zbytku rozmícháš živnou sůl a přidáš rozjetý zákvas.
Nasadíš kvasnou zátku s kvasnou rourkou a čekáš dva až čtyři týdny, až to dokvasí.
Pak to stočíš bez kalu do jiné nádoby tak, aby zbylo v lahvi co nejméně vzduchu a dáš zrát do chladného sklepa. Proto je lepší dělat tolik kvasu, aby raději zbylo víc, než je obsah nádoby na zrání.
Množství kvasinek a živné soli doporučuje výrobce těchto látek a nejdeš to na jejich obalech. Když dáš trošku víc, nic špatného se nestane.

Snad to takto bude stačit. Možná to někdo popíše lépe. Wink


děkuji. paráda. ještě jedna otázka. kdyby došlo k situaci, že budu muset dolívat, čím mohu dolít. někdo tu psal víno, někdo převařenou vodu.
Úplně polopatě to máš popsané na webu medovevino.cz
Mám dotaz k Dolským kvasinkám, i když je tu hodně kritizujete já je koupil páč sem byl ve včelařských potřebách a tam měli jenom tyhle. Mám hlubokoprokvášející , namíchal jsem zákvas podle návodu a po třech dnech se nic neděje.Angry Nemám přidat medu, protože 120 g na litr se mě zdá málo nebo se to teprve rozjede, protože teplotu mám v tomhle období ne příliš vyhovující, ráno kolem 21°Huh
Tyto kvasinky jsem s doporučeným poměrem vody a medu použil již mnohokrát a vždycky s dobrým výsledkem. Zákvas byl po třech dnech pěnivý a připravený. Důležitá je ale stálá teplota kolem 27°C.
Kde udržuješ teplotu 27°. Doma bych při té teplotě zdechalSmile
(09.10.2012 20:23)janek napsal(a): [ -> ]Nemám přidat medu, protože 120 g na litr se mě zdá málo nebo se to teprve rozjede, protože teplotu mám v tomhle období ne příliš vyhovující, ráno kolem 21°Huh

12dkg na litr? To je 1,2kg na deset litrů. To děláš medovou limonádu?
Těch 21°C je tak dobrých pro Schimanského kvasinky, Dol chce alespoň 25°C.
To je "výhoda" paneláku - asi jedna z mála. V nevětrané komoře uvnitř bytu je stálá teplota 27°C zhruba od dubna do října. Ale i zbylé měsíce se udržuje okolo 25°C.

V jiném případě by musel nastoupit termobox a vychytat regulaci teploty.

Počkal bych ale ještě tak dva dny - rozkvas musí jakoby perlit a šumět, může se vytvářet drobná pěna, nejedná se ale o žádné bouřlivé kvašení. To nastává až po vmísení předepsaného množství rozkvasu do připraveného medového roztoku.
(09.10.2012 20:52)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]12dkg na litr? To je 1,2kg na deset litrů. To děláš medovou limonádu?
Těch 21°C je tak dobrých pro Schimanského kvasinky, Dol chce alespoň 25°C.

Těch 120 g na litr je jenom na rozmnožení kultur kvasinek jak stojí v návodu. Samozdřejmě medovinu v jiném poměru.
Promiň, měl jsem líp číst. Ten rozkvas dej někde ke kamnům a na noc ho zabal třeba do novin. Ten může mít i víc než 25°C a kolísání teplot mu až tak nevadí, jakmile se rozkvasí, bude zahřívat sám sebe. Horší to bude s kvašením medoviny.
Zákvasku dávám na ledničku, postavím ji na mřížku v zadní části, kudy stoupá teplo odvedené z ledničky a tam se vždy zákvaska pěkně rozkvasí
jak se zákvas nerozjede, ikdyž těch 21 by mělo stačit, už s ním nelaborujte ale založte novej,po 24 hod. už to musí šumět,stačí přiložit k uchu když to není vidět,poslouchám i demižony jestli se "chytli"

prosím naučte se používat Sklo-demižony,je to jakási kultura ,mám ve skle 2000 l
když vidím ty plasťáky ,hmmm,vidím bezdomovce jak kvasej bůhví co přes hadičku do flašky

bublátka jsou různý ,vždycky to bude bublat rozdílně i u stejných dávek ,demižonů

špunt!

kvasinky jsou dobrý všechny ,akorat jsou někdy potřeba náročnější na podmíky třeba na ty z Dolu,míň náročné Vínka a nenáročné SCHIMANSKI

co se týče kvasinek schimansky,to jsou otužilci a jedou i při 12 C,to je pohoda když mám ve sklepě 16,zákvas samozřejmě 25 C

poměr roztoku se mi osvědčil 1:2 ,u melomely 1:1:1( ov.šťáva :med : voda) protože už medovinu nedesertuju nedolihovávám ,samozřejmě nedobarvuju a nekonzervuju, po odkvašení je prostě hotová

doporučuju odbornou knižní literaturu z vědátorské knihovny při nejbližší univerzitě,ikdyž to není nutný ,přinejmenší aspoň víte co se vám dějě pod rukama,ale dobrou medovinu má i dědek co čte jenom rudý právo

krásný a praktický je kompilát od L.Dupala Kniha o Medovině

jo poznal jsem včelaře co protáhl přes špunt topný tělísko do akvárka nastavil 25 C a medovina měla po 6 týdnech jiskru!

nejdřív zavoskujte špunt pak až bublátko ,jak to bude podfukovat ,vytáhnu bublátko aby se mi to netlačilo do té netěsnosti,zalepím znovu a zalepím bublátko,bouřlivě by se měli namnožit kvasinky pak už táhnu medovinu klidně zvolna a dlouho

špunt je nejlepší gumové ,po tym jede vlak ,korkové je drahej ,ale zvykl sem si udělat si ho z ze styroduru ...

pro naočkování roztoku kulturou použijte 90 procent zákvasu ,zbytek zákvasu doplním a nechám ho znovu rozjet,pokud se kultura nechytne což poznám třeba do dvou dnů, mám pohotově k ruce dálší dávku zákvasu ,dělám to preventivně,vždycky to nakonec skončilo v ledničce-tam vydrží dost dlouho i bez agaru
(08.10.2012 20:54)dexter napsal(a): [ -> ]neviete o nejakom predajcovi SCHIMANSKEHO kvasiniek na Slovensku?

Volal jsem do firmy, kde tyto kvasinky produkují a bylo mi řečeno, že maloobchodní zastoupení v ČR ani SR nemají. Jediná možnost je si je objednat a nechat poslat poštou.



Taky bych se chtěl podělit se svými ne/zkušenostmi. Používám Dolské kvasinky, kvasím v boxu, kde je 28 stupňů...na chlup, ale co čert nechce, vždycky se mi kvašení zastaví nějak moc brzo. Podle moštoměru počáteční cukernatost 32st a konečná 15. Čili je to furt dost sladké a alkoholu málo, maximálně tak 8proc. (vycházím z dostupné tabulky)
Chtěl jsem na to vyzrát a tak jsem koupil další kvasinky...hlubokoprokvášecí Dolské a udělal nový zákvas. Jenže kvasilo to asi den a pak celý proces zase zastavil. Teoreticky by to mělo vykvasit aspoň tak na těch 10-12 procent alkoholu. Ale mě se to nedaří. Přitom teplota je OK, živná sůl na 50 l OK, vysoká cukernatost taky...tak já nevím v čem je zakopaný pes. Samozřejmě že jsem medovinu stočil, aby se provzdušnila.

Máte někdo podobné zkušenosti?
Díky za postřehy. Petr
Zdravím, v rámci experimentování s různými druhy domácích vín a medovinou, jsem se dostal náhodou na kvasinky Turbo Extreme 23%.. Nemáte někdo zkušenosti? Mohlo by to být zajímavé, mít doma takovou "bombu" Smile
odkaz zde: http://www.alkoholesence.cz/alkoesence-c...rnaty-kvas
(02.11.2012 14:55)koubin007 napsal(a): [ -> ]Používám Dolské kvasinky, kvasím v boxu, kde je 28 stupňů...na chlup, ale co čert nechce, vždycky se mi kvašení zastaví nějak moc brzo. Podle moštoměru počáteční cukernatost 32st a konečná 15. Čili je to furt dost sladké a alkoholu málo, maximálně tak 8proc. (vycházím z dostupné tabulky)
Chtěl jsem na to vyzrát a tak jsem koupil další kvasinky...hlubokoprokvášecí Dolské a udělal nový zákvas. Jenže kvasilo to asi den a pak celý proces zase zastavil. Teoreticky by to mělo vykvasit aspoň tak na těch 10-12 procent alkoholu. Ale mě se to nedaří.

Použl jsem již na zákvas Dolské kvasinky normální, hlubokoprokvášecí, i kvasinky od kolegy včelaře z kvasící medoviny. Někam jsem dal živnou sůl, někam ne. Nechávám to kvasit v suterénu, teplota v zimě tak kolam 15°C, v létě tak 20.

Nakonec to vždycky dopadne dost podobně.Wink
Tak jsem letos založil medovinu tak, že jsem stočil starou medovinu z kvasnic, na kvasinky co zbyly dole, jsem dal připravený převařený med, naředil to na 30° ČSN. Živnou sůl jsem tam nedával. A všechny tři demižóny začly do 3 dnů pěkně kvasit.Shy
Teď to ještě vydržet nechat být. Rolleyes

Nejvíc mi chutnala medovina, kterou jsem měl v 50l demižónu opravdu ty 2 roky a nic s ní tu dobu nedělal.

TAk mě jen napadá, pokud se tomu moc nechce, co to trochu víc naředit - na těch 30°ČSN. U těch 32° bude zbytkový cukr, i když to vykvasí na 14% alkoholu, jestli si to dobře poamatuju.
Nebo ten zákvas na začátku dát jen do menšího množství - třeba 10l, víc naředěného. Až to tak týden pěkně pojede, tak to dát do těch 50l.
Podle mě to máte moc sladké aby to Dolské kvasinky zvládly.
Těch 30% na které to mícháte a ředíte jsou ty reálné co vidíte na moštoměru a nebo i s přičtenými tuším dvěma dílky jak se to má dělat správně a při teplotě 15-20°C?
Pokud vám moštoměr ukazuje 30% je to ve skutečnosti 32%.
Moc cukru funguje jako konzervant a kvasinky zastaví.Já udělal tu chybu také a i s Chimanskými kvasinkami které jsou daleko lepší to trvalo strašně dlouho a medovina byla jak cecek.
Aby to s Dolskými šlo tak potřebují pěknou pokojovou teplotu jsou to fajnovky.Wink
Podle Ing. Lstibůrka je hodně důležité aby kvasinky měly dostatek živné soli - hlavně v době, kdy dojde glukoza a oni si mají "přestavět" matebolismus na další cukry v pořadí jak je baští. A doporučované dávky soli jsou pro mošty, ne pro med, kde je třeba i desetkrát vyšší dávka.
A v této době kvašení je již pro kvasinky poněkud nemilé prostředí (pH, %) a je třeba s nimi zacházet s něhou.
Možná je problém v tomto.

A nebo jsou Dolské moc náročné na podmínky.
(07.11.2012 18:23)Radek Krušina napsal(a): [ -> ]Nebo ten zákvas na začátku dát jen do menšího množství - třeba 10l, víc naředěného. Až to tak týden pěkně pojede, tak to dát do těch 50l.

Tímhle si myslím jsi uhodil hřebíček na hlavičku.Smile
Mimochodem u toho moštoměru je to tak, že přičítáš dokonce 4 st NM. Takže já naměřil 32, čili výsledná cukernatost byla 36 st NM. Což je opravdu docela dost.

Ale zpočátku to kvasilo jako blázen, ale jak tady pak někdo píše, že došla glukóza a je třeba aby se dodalo více živné soli, to by mohlo být taky ono.
Zkusím zkombinovat tyto dvě věci. Tzn: zákvas ve velkém množství a hodně živné soli. Uvidíme co to udělá.

Příště určitě budu postupovat jinak. Nechám vykvasit méně koncentrovaný roztok a pak ho budu dle chuti doslazovat.
Referenční URL's