Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Merkuri použivá dobré kvasinky Mycoferm CRIO 16 procent alkoholu startuje od 9°C. nebo Fermivin PDM .Taky odskoušeno
Hyfe 4
No koukám ,že sem asi přestřelil.
Zdravím pánové, dělám medovinu poprvé a trochu se mi nedaří, rozpuštěný med jsem povařil, nachystal si zákvas z kvasinek schimanski, dál jsem ho do medového roztoku, zašpuntoval a pěkně se to rozjelo, bublalo to o sto šest, šestý den jako když utne, změnilo se radikálně počasí, tak jsem to nechal pár dnů na pokoji a pořád nic, zkusil jsem to a prostě medový roztok, dodělal jsem ještě jeden zákvas, rozjel se a šupnu to dovnitř a nerozjelo se to, celou dobu je to zhruba v teplotě 2o°-22°, otázka zní, kde udělali soudruzi z NDR chybu? Prosím o radu. Trochu jsem listoval, ale je to fakt dlouhé na pročítání.
Děkuji
jaký máš celkový objem, jakou cukernatost roztoku a kolik jsi dal živné soli?
Zeptal bych se na to samé co kolega přede mnou, ale na objemu až tak moc nezáleží (i když čím větší tím stabilnější teplota), ale dá se pokusně kvasit i v malých nádobách cca 5l. Cukernatost roztoku je dost důležitá neboť kvasinky všeobecně neochotně zpracovávají roztoky nad 30% Brix.
Příčinu zastavení kvašení bych viděl hlavně v nedostatku živné soli je třeba si uvědomit, že medový roztok obsahuje málo živin a pokud to ještě převaříte a seberete pěnu (vysrážené bílkoviny) tak toto množství ještě snížíte, (já to zásadně nedělám). V návodu k živné soli je dávkování pro ovocné mošty, které mají dostatek živin k množení kvasinek takže se udává většinou 0,2g/l což je na medový roztok málo, já pro rychlé pomnožení a rozjezd kvasinek dávám min 1g/l a potom to jede opravdu jako vinný burčák, nemusíte se bát, že tam ta sůl zůstane po dokvašení, ta zmizí už po pár dnech při překotném množení kvasinek. Tohle jsou jen moje chabé zkušenosti a rozhodně si nehraju na odborníka stále se učím s každou další várkou.
Hodně zdaru.
zdravim vas... chcem robit nevarenu medovinu ale vyčirit ju uz na zaciatku pred kvasenim aby som eliminoval bielkoviny.... mozem normálne použít bentonit na čirenie a potom zacat kvasit? skusal to z vas nekdo?
Je to zdlhavý proces lebo rýchlejšie to máš varením. Na to potrebuješ Seporit PORE TEC na rýchlu absorciu bielkovín. Robil som to a ludom je to jedno čo vypijú.Cool
diky Vojto
(09.05.2019 23:26)emm napsal(a): [ -> ]jaký máš celkový objem, jakou cukernatost roztoku a kolik jsi dal živné soli?

omlouvám se za pozdní odpověď,
celkový objem je cca 24 litrů, zhruba 3 litry zmizely při odebírání pěny, zbytek při vaření, dával jsem cca 10 g a v druhé várce jen 5 g, cukernatost roztoku bohužel přesně neznám, vytavoval jsem víčka měl jsem cca 19 litrů hustého roztoku, který se neskládal, nechtěl jsem to vylít, tak jsem zkusil medovimu, dolil jsem zhruba 13 litrů vody a přidal ještě 1 kg medu, výpočet cukernatosti je celkem problém, pro přesné zjištění cukernatosti nemám prostředky, teď jsem to nějakým 5 dní neviděl, tak nevím co to dělá, každopádně i po tom co to přestalo bublat jsem cítil stejnou vůni z nádoby jako při bublání, roztok mi připadal chuťově stejný jako na začátku, připadalo mi, že se tam malinko tvoří pěna stejná jako při kvasení, zkoumal jsem jestli mi to někde neuniká, ale myslím, že ne, zkoušel jsem s tím i zamíchat, zkusím asi přidat tu živnou sůl, děkuji za radu
Martin
I na první pokusy s medovinou se vyplatí investovat do cukroměru cena cca 200,-Kč se stupnicí 0-30% Brix, taky se dá objednat z Číny refraktometr se stupnicí Brix a Vol. (obsah alkoholu, což není moc přesné, ale orientačně stačí).
Podařilo se mi vloni vytočit jarní med s vysokým obsahem vody - cca. 20,5 %, a několik sklenic mi časem zkvasilo do takové té štiplavě divné chuti. Dají se použít na výrobu medoviny?
Dá ale jedine varenú.
Mám jeden stupidní dotaz, chci dělat medovinu, pokud zaleju víčka vodou a med se naředí/rozpustí, zkoušel to dát někdo do odšťavňovače? třeba tohoto? https://odstavnovace.heureka.cz/catler-je-4010/
Zamyslel si sa nad tym, ako z odstavovaca potom vycistis vosk a propolis?
Podla mna je to lepsie prevarit.
(26.06.2019 14:01)mmonty napsal(a): [ -> ]Mám jeden stupidní dotaz, chci dělat medovinu, pokud zaleju víčka vodou a med se naředí/rozpustí, zkoušel to dát někdo do odšťavňovače? třeba tohoto? https://odstavnovace.heureka.cz/catler-je-4010/

Vymýšlíte pošetilostiBig Grin

Máte hliníkovou konev? Dejte do ní víčka se zbytky ztuhlého medu, nalejte vodu a míchadlem za pár korun (nebo lépe antikorovým - já to neřeším, ale zkrmuju to a nedělám medovinu) vrtačkou to rozmixujete. Sice z víček uděláte měl, to je mrzuté, ale dokonale z nich dostanete med. Přes hustý drátěný cedník to přecedíte, je nutné to opatrně slít, cedník jen pro jistotu a co unikne, jinak se cedník děsně zanáší a neteče to. Když to vychytáte je to super, rychlé a nezničíte žádný stroj.

Víčka se pak rozprostřou na něco, staré pekáče nebo něco plochého a usuší. Motýlice do nich nejde ani ve výhni na půdě, kde jsem je zapomněl jednou rok.

Medová voda se pak změří na obsah cukru a doladí na požadovanou hustotu (jak mě vysvětlil kámoš co medovinu umí, víčka "pere" stejně).

Tak ať se vám medovina podaříWink

Jo ta konev je nutná aby to z ní nelítalo okolo, nedávejte jí samosebou plnou! A taky jí neublížíte když míchadlo chytí o dno.
Proč tak složitě, prostě je zaleju vodou a druhý den scedím, hustotu to má většinou přesnou.
Me to napadlo jako alternativa odstredivky coz odstavnovac je. Akorat vyndat noze kterr jsou zbytecne. Cednik mam v planu, premyslim nahlas, zajimalo me jestli to nekdo zkousel. Michacku do kbeliku a rozmixovat to mam v planu, pred tydnem prisla z lidlu Big Grin
Na čo by som prepieral odviečkovance? Nedá sa to jednoduchšie? Já dám odviečkovance do termokomory a do druhého dňa sa mi krásne separujú čo znamená, že čistý med je v spodnej časti nádoby ktorý si len ventilom odpustím a vrchnú úplne suchú časť odviečkovancov nakoniec odoberiem.Pri tomto spôsobe nie sú žiadne straty medu nehovoriac o konforkte oproti prepieraniu-to nikdy viac.
Jednodušší to, co píšete, je, tedy když máte nádobu se sítem. A nebo to prostě dáte do té konické nádoby (bílé) s ventilem, co je na stáčení do lahví, bez síta a ono se to samo oddělí? Tak to je paráda pokud je to tak. V tom případě děkuju moc za nápad - termobox mám. Prozradíte prosím, jak přesně to děláte? Díky předem.

Tak jak to dělám je to docela pracné a musí se to hned zkrmit, rychle se ta medová voda kazí.
Referenční URL's