Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Doporučuje se po přejití kvašení (po uklidnění) ponechat medovinu v klidu ještě alespoň 14 dnů. Mrtvé kvasinky sednou a stáčíte medovinu již bez těchto kvsinek.
V opačném případě tyto kvasinky negativně ovlivňují chuť medoviny při dozrávání alesoň po dobu než dojde k dalšímu stáčení.
JK
To je jasné, přeci jen jsem nějaké pivo navařil. Po proběhlém primárním kvašení medovinu stočím tak, že většina kvasinek zůstane na dně kvasné nádoby, zbytek si sedne v demižonu, kde bude tekutina nějakou dobu ve sklepě odpočívat a sekundárně dokvašovat. Teprve pak to stočím do finálních lahví. A pak už jen konzumace Smile
Předpokládám, že ji stáčíte do lahví od vína a zavíráte korkovými špunty, že?
Asi to dám do lahví od od Bernarda - s keramickým uzávěrem. Hygienické, snadná práce... jen nakoupit ty piva a vypít jeWink Ale velkou životnost medoviny nepředpokládám, na podzim se ochladí a horká půjde na dračku.
Souhlas - lahve s keramickým uzávěrem jsou na domácí medovinu bezva řešení.
Chtěl bych se zeptat, začínám s výrobou medoviny a před 7 dny jsem si připravil zákvas z dolských kvasinek. Zákvas je kalný, po stranách se usazují bublinky a po zamíchání pění. Jediné, co mi přijde zvláštní je, že nebublá .. Je to v pořádku, nebo se toto děje až při smíchání s medovým roztokem. Předem děkuji za odpověď.
No, on zákvas přímo nebublá jako kdyby se vařil ale stoupají z něho malé bublinky - opavdu malé - posviť si do něj baterkou nebo proti světlu je to vidět, bublinky jako v natočeném pivu a při poslechu šumí. Po smíchání s medovým roztokem začne bouřlivé kvašení v celém objemu asi za 3 dny pak to chvílemi připomíná malý var, stejně drobné bublinky, jen jich je asi 100x víc. Po sedmi dnech už je nejvyšší čas rozkvas nalít do roztoku.
Moc děkuju za informace, ten zákvas je nějakej nečinnej, tak si raději objedním schimanskeho kvasinky a zkusim to jeste jednou. Jeste jednou dekuju Smile
Pokud jsi měl dolské, ty vyžadují pro rozkvašení alespoň 25 - 28 °C, to je základ, projdi vlákno, už tu o tom byla zmína.
Teplotu jsem udržel v termoboxu těsně pod 25°C .. vždy 24,5 - 24.9°C. S dolskými kvasinkami to zatím odkládám a vrhnu se tedy na Schimanského kvasinky, manipulace pro úplného začátečníka by snad mohla být (podle toho, co jsem se zatím dočetl) vhodnější. Ještě mám jednu poslední otázku, demižón opatřený kvasnou zátkou, ve kterém bude probíhat kvašení může být otevřený dennímu světlu či zakrytý nějakou přikrývkou.. ?? děkuji
Já kvasím za světla v medárně - ne přímé slunce, a dokvášení po prvním stočení za tmy ve sklepě. Jinak nevím, jaký a zda vůbec má světlo vliv na průběh kvasného procesu...
čauky chci se zeptat v sobotu sem udal medovinu včera to začlo pekne kvasit udala se pena ale dneska nic pena už zmizela a nevim zda to pokracuje nebo neco je špatne do demižonu nevidim je opleteny poradil by nekdo?
Máš tam kvasnou rourku nebo ne?? Jestli jo tak uvidíš jak se uvolňujou bublinky do tý baňky a to znamená že to kvasíSmile
mam tam pytlik ovazanej gukickou
Mám problém. Už od pondělí mám v demižonu medovinu ale pořád přes kvasnou zádku neprochází žádné bublinky. Během prvního dne se vytvořila pěna, které ale hned zmizela. Je to normální, nebo ne ?
Kdy stáčet medovinu?
12.7. jsem ji uvařil a 23.8. kvasila 6 týdnů. Ale ještě dnes stoupají bublinky vzhůru a jen občas to probublá v kvasné rource.
Když to teď stočím do sedmiček, nebude to dál kvasit a nevylétají mi zátky?
Pokud je již trochu čirá a kvasí jen mírně, lze stočit, eventuelně je možno ještě 2-3 týdny počkat. Ale nestáčet do lahví, přetočit do demižonu aby byl téměř plný a ponechat kvas. rourku, v chladnu při 10 - 15 °C bude dokvášet a vyčeří se. Pak lze stočit do lahví (ca za 3 - 5 měsíců), nebo ještě jednou přetočit kdyby se nechtěla čeřit.
Pokud stočíš do lahví teď, nech povolené víčko - bude ještě dokvášet (teď už by vytéct neměla, nebude to bouřlivé), uložit v chladu a počítej, že se na dně ještě usadí kal, takže bude nutno nalévat opatrně aby se nezvířil. Já lahvuji až po druhém přetočení, když je medovina čirá.
Jinak asi 14 dní po začátku prvního kvašení beru vzorky - vynikající medový burčák, letos se mi vydařil. Wink Tongue
Demižón mám jen ten jeden 10 litrový, kde to kvasí. Tady by bylo asi nejlepší to přelít do 3,5 litrových lahví s kvasnou rourkou.
To by bylo dobré řešení, bude to lepší než hned lahvovat. Ale ne přelít, ale přetočit hadičkou aby se nepřisály usazené kvasinky na dně a hadičku mít tak 10 - 20 cm nad hladinou a koncem pohybovat aby se medovina větrala - zbavila oxidu uhličitého.
Přelít jsem napsal špatně, myslel jsem právě stočit hadičkou. Na to odvětrání budu myslet. Díky.
Jen s tou teplotou bude problém. Ač bydlíme v činžáku, máme celkem teplé sklepy.
Referenční URL's