Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pri výrobe vína som používal bentonit. Po stočení má víno iskru, ale pred fľašovaním ešte musí prejsť fitrom.
Myslím, že to bude podobné aj pri medovine, ktorá ide do fliaš.
Pavelno píše: Kdyby tedy ještě někdo z těch, kdo medovinu nevaří a má jí i víceletou, byl tak hodný a ozval se, jestli se jim opravdu nějak nekazí.

Proč by se mněla kazit. Jestli se ti nezkazí během kvašení a vykvasí na 12-13% tak pak už se nezkazí leta. Nevařená medovina může být déle kalná ale na trvanlivosti to nic nemění. Když se to nezvrhne během kvašení tak potom už to konzervuje ten akohol. Nesmí to mít otevřený přístup vzduchu ,to by se pak zkazila jakákoli medovina.
Už je to déle, ale pil jsem medovinu od pana Baumana, tuším, že to byla příchuť vlašský ořech.
Byla kořeněná a úplně černá, ale řeknu Vám, tak dobrou medovinu jsem ještě nikdy nepil.
Na dně sice byla sedlina, ale chuť opravdu vynikající.
Čím se dá medovina obarvit do tak černé barvy, nevíte?
Pavel
Když se zelené nezralé vlašské ořechy nastrouhají nebo nasekají a luhují se v lihu nebo kořalce vznikne velmi aromatická a černá!!! ořechovice. Tak nějak to musí dělat i s tou medovinou nebo ji tím dochucuje.
Jo Zdeňku, tohle je pravda, nezralé vlašáky kořalku obarví do černa.
Ale těch medovin bylo více příchutí - vlašký ořech, višňová a mandlová a všechny byly téměř černé.
Ještě na nich bylo uvedeno, že jsou kořeněné, takže možná to zbarvení do černa dělá i nějaká bylina.
Kdyby tedy ještě někdo měl nějakou zkušenost s přírodním obarvením medoviny do téměř černé a nevadilo by mu, podělit se o to s ostatními, ať sem něco napíše.
Díky za tipy, Pavel.
Nehledej v tom kouzla.Obyčejné potravinářské barvivo.Většinou od větších výrobců používané, ba co
víc ,dobarvují i med.
Ale z přírodních,kulér,černá jeřabina a i ten zelený ořech,ale pozor - čím déle necháš tak to hořkne. F.V
Tak to je moja medovina, dva druhy, už majú 2 roky. Medovina ležala a bola zakrytá v suchej pivnici.




[Obrázky: Medovina.jpg]
Ako dezinfikujete nádoby pri výrobe medoviny za studena?
(02.01.2015 16:21)P.H. napsal(a): [ -> ]Ako dezinfikujete nádoby pri výrobe medoviny za studena?
Sudy i demižony se sýří - dokonale to dezinfikuje a kvasinkám to prospívá. Běžná praxe u vinařů popisonaná i v knihách.
Dnes som uvaril medovinu z gaštanového medu, 200l.
Prekvapuje ma, že takýto med ešte nie je predaný.
Arabům a nebo Izraelcům a nebo ufounům Big Grin. Taková vzácnost a do medoviny ...Big Grin
Medovina z gaštanovéo medu je vynikajúca, korenistej príchute. Pôjde von pre hlavu štátu k 60 narodeninám, určite nie k tomu nášmu. Pôjde ako darček.
A tú medovinu tej nemenovanej hlave štátu ty sám slavnostne odovzdáš. Merkuri ty sa nezdáš. Nie je to náhodou prezident Rumunska?
Nemáte někdo zkušenosti s těmito kvasinkami - http://www.alkoholesence.cz/alkoesence-c...-medoviny.
To chceš kúriť kvasu počas kvasenia? úplná strata skrz energiu. Tam si kúp poriadne kvasinky čo fungujú pri +5C - vyššie. A stabilizátory načo tam pridávať? To vidieť jak sú fantastické to kvasinky, riadny hnoj.
Tento dotaz chci směřovat především na ty, kteří uposlechli radu a na litr kvasu dali 3 gramy živných solí.
Nevzniká z nich v medovině potom nějaká pachuť?
Všichni ostatní totiž doporučují dávat jenom 0,3 gramu na litr kvasu.
A nebo ještě lépe nezkoušel jste někdo naráz zakvasit obě varianty? Byl tam potom nějaký rozdíl?
Díky, Pavel
Pan Lstibůrek doporučuje dělat medovinu z vody nějaké dobré studánky. V blízkosti mého stanoviště je jich sice hned několik ale musel bych nechat udělat rozbor vody.
Poradíte mi někdo nějakou osvědčenou studánku v Praze či blízkém okolí nebo na Benešovsku ?
Treba si dať urobiť rozbor vody, najlepšie na toho kto má kojenca, je to bezplatné. Ja vodu použíam z temer 400 ročnéj studne, je z kameňa. Hlbka vody je v nej 27m, čo som meral, pritom je na kopci.
O jednom kojenci bych věděl Smile To je dost, že z tebe konečně vypadl dobrej nápad. Jen jestli to platí i v ČR.
______________________________
No, tak v ČR je to takto:
Na bezplatný laboratorní rozbor ale mají nárok pouze majitelé studní zasažených povodní, pro které je studna jediným zdrojem pitné vody.
Referenční URL's