Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jen si jí vyrob sám ty lenochuBig Grin
Zase tak těžké to není, když ti tam kerimir nacpal všechna čísla.
videl som na stavbárskej diskusii raz inzerát:" kúpim palivové drevo,narezané,nakálané,s dovozom a vyložením"..jedna ženská mu tam odpísala:"a prikladať už budeš sám??" ..sorry za off topic,ale nedalo mi Tongue
Našiel som celkom zaujímavý filter na víno a medovinu : http://www.previnarov.sk/Jednoduchy-filt...y-d436.htm
Zdravím prosím o radu. Poprvé jsem dělal medovinu a to za studena. Včera jsem ji stočil od kalů a ochutnal. Nebyla by špatná až na to že má takový nepříjemný chuťový ocásek (nakyslý ke konci až nahořklý) a nevoní moc medovinou spíš nakysle. Kde se mohla stát chyba? Popřípadě dá se to ještě napravit?
Každý med nie je vhodný na medovinu pre takéto dačo " Kyslé a horké " Preto tam dávajú výrobcovia byliny ako Horec, tak to sú tie bylinkové medoviny. niektoré medoviny sú aj trochu horkasté ako lipa s lipového medu, kyslé vôbec. Ako tú chuť napraviť je jedine zmiešať s inou medovinou ktorá to arómou prerazí.
Typická medovina zo slnečnicového medu je kyslá a horká. Lepšia je s repkového, lucerkového a agátového medu bez príchutí a korenín.
Tak to bude asi ta chyba já ji dělal z medovicového medu s příměsí lípy. Undecided
Medovicové medy sú kyslé.
(02.08.2016 11:46)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]Tak to bude asi ta chyba já ji dělal z medovicového medu s příměsí lípy. Undecided

a nedal si náhodou len toho medu málo? prekvasilo ti to dosucha,a vtedy to má kyslú chuť s horkým chvostom na jazyku..v tomto prípade urobiť ešte jednu várku sladkej medoviny a po vyčistení obe zmiešať..
Pred 3 hod som pridal do včera uvarenej medoviny kvasinky, začína sa to hýbať a večer to bude úplne šumieť.Cool
Pokud je to prokvasené do sucha, tak by stačilo dosladit medem? Ono je to i doporučováno doslazovat po vykvašení. Pokud je na začátku cukru nadbytek, tak to brzdí kvašení, není to pro kvasinky optimální.
Na 10kg medu jsem dal 20litru vody. Nějaký zbytkový cukr tam je nechal jsem na víčku trochu přez noc odpařit a ten zbyteček pak lepil
to si potom mal cca 0,3 kg medu v litri muštu pred kvasením..nielen ja zarábam tak že je v litri až 450g..výsledkom je sladká medovina ca 21' refraktomeru..u nás o inú nieje záujem..
(02.08.2016 12:36)martin.mikusek napsal(a): [ -> ]Pokud je to prokvasené do sucha, tak by stačilo dosladit medem? Ono je to i doporučováno doslazovat po vykvašení. Pokud je na začátku cukru nadbytek, tak to brzdí kvašení, není to pro kvasinky optimální.
Dosladzovať, doporučovať po vykvasení? To čo za jeblé nápady a čo je pre kvasinky optimálne? Ja dávam 450Kg medu čo je s toho 100L medoviny, také nepoznám
že dosladzovať a ani že to nie je optimálne pre kvasinky. Keď sa robí po funuse potom to tak vyzerá. Kvasiť to má 3,5 - 4 M v pivnici.
Medovina aby splňovala normu má mať min. 11% alkoholu.
No vycházím z komentáře pana Lstibůrka na stránkách http://www.medovevino.cz/cs/hormimenu-profivyroba/

[quote]
Roztok o koncentraci 25 až 27% dokáží kvasinky plně prokvasit. Nad touto hranicí se kvašení zastaví vlivem vysokého obsahu alkoholu a část cukrů zůstane neprokvašená.
To je základ se kterým pracujeme. O tom, jestli bude medovina sladká, polosuchá či suchá rozhoduje ten, kdo ji připravuje. Sladká medovina je charakteristická pro ČR, ve světě jsou zcela běžné i ty suché, či polosuché. Jestliže je Vaším cílem sladká medovina, pak máte dvě základní možnosti, jak toho docílit.
1) přidat veškerý med ihned na počátku kvašení. Pak ale budou kvasinky stresované vysokou koncentrací cukrů a kvašení poběží pomalu a bude se tvořit řada nežádoucích vedlejších látek
2) zakvasit do roztoku o koncentraci 25 až 26%. Kvašení poběží mnohem lépe a ke konci přidáte med, který bude sloužit k doslazení. Z tohoto medu ještě odkvasí glukosa a kvašení se zastaví.
Výhodou druhého postupu je čistější a rychlejší kvašení, tedy i kvalitnější chuť a vůně medoviny. Základní podmínkou samozřejmě je, aby byly kvasinky správně pomnožené a dobře živené.[\quote]

A také jsem podobné informace vyčetl v Knize o medovině od Libora Drupala.
..roztok zarobený na 33' sladkosť kvasí tak že pri teplote nad 25'C ide rozbiť sud(fermivin pdm)a nie že pomaly a problematicky..samozrejme nesmú byť použité dolské kvasinky..na druhej strane je ale pravda že postupným pridávaním medu až po uvedenú úroveň sa dá dosiahnuť o niečo vyšší obsah alkoholu..pridávať med po dokvasení to je tá najhoršia možnosť ako urobiť sladkú medovinu..
No nic tak já to vyleju a nebo nechám přepálit. A přístě to udělám jinak chybama se člověk učí
Ja dávam 450Kg medu čo je s toho 100L medoviny.

To nějak nevychází ne ??
Zdeněk , pomýlil si si gramy z kilogramami!
Gusto písal : že v 1 litri muštu je 450 gramov medu!
(02.08.2016 19:20)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Ja dávam 450Kg medu čo je s toho 100L medoviny.

To nějak nevychází ne ??
Prepáč som tam priklepol 0, malo biť 45Kg. Potom som to zbadal neskoršie a nedalo sa upraviť. Cool
(02.08.2016 10:42)Lukáš Bašta napsal(a): [ -> ]Zdravím prosím o radu. Poprvé jsem dělal medovinu a to za studena. Včera jsem ji stočil od kalů a ochutnal. Nebyla by špatná až na to že má takový nepříjemný chuťový ocásek (nakyslý ke konci až nahořklý) a nevoní moc medovinou spíš nakysle. Kde se mohla stát chyba? Popřípadě dá se to ještě napravit?

pokud jsi ji teď poprvé stáčel, tak ta divná pachuť na konci bude po kvasnicích... nech ji pár měsíců ležet a uvidíš, že se chuť příjemně zakulatí, během toho se ti ještě usadí jemné kaly (ikdyž už mohla na oko působit čistě), stahneš po druhé a zase necháš ležet... a bude to úplně jiná medovina, než nyní...

taky si po prvním stáčení vždycky říkám, že to nebude pitné a ono potom jeSmile
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :