Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pro nás laiky - ty stupně na cukroměru - to jsou Bx, nebo ten československý normalizovanýCool moštoměr... ?

Nevím zda to je už tady - tady je převodní kalkulačka.
http://www.refraktometr.cz/cukernatost-mostu
(17.11.2015 22:37)Rasťo 71 napsal(a): [ -> ]
(17.11.2015 16:07)gusto napsal(a): [ -> ]........ skús kvasinky siha aktiv hefe 3..

Kde sa dajú kúpiť tie kvasinky? Skúsil som Googla , ale jedine v čechách sa to dá kúpiť.

Na SK napr tu:
http://www.vinarskysvet.sk/produkt/siha-aktiv-hefe-3-3/
skús http://www.vinarskysvet.sk majú aj rôzne druhy lalvin kvasiniek,myslím,že pred časom pr.Stonjek spomínal,že sa mu osvedčili..sorry za duplicitu,teraz som si všimol,ze som nebol na poslednej strane témy,kajiho a andrejov príspevok som nevidel..
(17.11.2015 22:43)KaJi napsal(a): [ -> ]Pro nás laiky - ty stupně na cukroměru - to jsou Bx, nebo ten československý normalizovanýCool moštoměr... ?

Nevím zda to je už tady - tady je převodní kalkulačka.
http://www.refraktometr.cz/cukernatost-mostu

Mám refraktometr na med a jsem z něho v pasti.Je tam stupnice Brix ale v %,ne ve stupních.Nikde jsem zatím nezjistil převodní tabulku z % na stupně.A nebo kolik by měla medovina mít % brix.
Jaké tam jsou číselné hodnoty? Bx je kg cukru ve 100kg roztoku, % budou zřejmě % vody v roztoku. Teď mě napadá, že jsem nikde nečetl, jestli hmotnostní nebo objemová, ale logicky hmotnostní. Takže je to jak mi to poránu pomalu myslí doplněk do 100.
Refraktometr na med je na určení množství vody v medu. Na medovinu je nepoužitelný. Na cukernatost roztoku je potřeba jiný refraktometr.
Tady je převodní tabulka a kalkulačka na cukernatost.
Je to hlavně o rozsazích. Jaké tam jsou stunice e je další věc.
Já mám třeba v refraktometru na med i medovinu stejné stupnice, i když bych raději příště z důvodu čitelnosti měl jen jednu.
Karle, to mi nějak hlava nebere. Jeden přístroj na měření obsahu vody v medu a cukernatosti roztoku? Tam by snad měly být zcela jiné optické hranoly, alespoň mi to napovídá selský rozum.
To si nerozumíme, jednou je to 0-32bx a druhý přístroj 70-100Bx, ale velké množství dalších stupnic v zorném poli podle jednoho mustru.

Viděl jsem ref. na med kde byla jen jedna dobře čitelná stupnice v %vody.

Takže je třeba brát v úvahu že je spousta přístrojů a k tomu stupnic.

Já jednou zažil, to jsem ten přístroj viděl poprvé, že byl v Bx. a všichni si jej půjčovali na měření nemrznoucí kapaliny a mysleli že je to stupnice v °C. Smile Protože takový viděli v servisu ve °C.
Tak už je mi to jasné. Na med mám přístroj s jednou stupnicí, je tam dobrá přehlednost. Na medovinu mám tuším se třemi stupnicemi, ale tam to má logiku, možnost měřit v různých veličinách.
Chlapi prosím o radu. Po větších peripetiích jsem se konečně naučil dělat medovinu za tepla. Dělám vždycky 10 litrů. První tři dávky byli skvělý. Alkohol asi 17 stupňů a slaďounká jako med. Všem nám chutnala. Vypili jsme jí dříve než se stačila vyčistit. Ještě zakalenou. Smile Ale poslední asi 3 dávky mě překvapují. Alkohol je přez 18 stupňů, ale není vůbec sladká!!!!!!! Vždy stáčím po 6ti týdnech. Buďto stočím o týden dříve, aby se všechen med nestihnul přetvořit na alkohol, nebo ubrat kvasinek??? Nebo co mi poradíte? Je pravda, že poslední várky jsem dolíval asi litrem studené vody, abych měl plný demižon. Pak se mi nezdálo kvašení, tak jsem ještě přisypal kvasinek. Bude to tahle chyba? Taky to mám v kuchyni na lince a doma máme stále min. 24 stupňů. Dát to spíše do chladna? Nevím. První várky byli tak dobrý a teď tohle. Co mi poradíte, Díky moc za všechny nápady. Aleš.
Jak zjistíš alkohol?
Vínoměrem.
To není přesná metoda díky vyššímu obsahu cukrů v medovině oproti vínu.

Zajímalo by mne, nakolik je přesné odečtení 1 % alkoholu na každých 10 % cukernatosti, tak jak to uvádí dodavatel vínoměru.
Ale to by se muselo udělat porovnání měření destilace vs. vínoměr ze stejného vzorku medoviny.
Mě teď ale nejde o obsah alkoholu, ale o to, proč poslední 3 várky nejsou vůbec sladký? Jen alkoholový.
Je to jasné - 10 l demižon jsi dolil litrem vody, tedy přidal jsi 10% vody a tak ti dost razantně ubylo cukru.

Když jsem dělal medovinu v 10l demižonu, rozdělal jsem více kvasu a vedle demižonu ještě kvasil 2l lahev, abych měl čím dolít stočený demižon do plna.
Poslední várku jsem už tak taky udělal. Vařil jsem asi 13 litrů a po odpaření mi zůstalo asi 11 litrů.
Pokud to bude lepší, tak je to tím dolíváním. Ale nejde mi to pořád na rozum. Do deseti litrů dávám asi 3,5 kg medu a zbytek vody. Napřed to asi nepřekvasilo všechno a bylo to slaďoučký. Teď to překvasilo asi všechno a sladký to vůbec není. Ale alkoholu je tam min. 18 stupňů. Pokud by tam bylo málo medu, nevzniknulo by tolik alkoholu přece. A vínoměr funguje dobře. Zkoušel jsem to i s vínem.
Řekl bych, že je tam spoustu asi. Jestli jsi poslední várky dolil vodou asi litrem tak jsi to moc naředil a mělo to menší cukernatost a cukr ti překvasil na alkohol a né určitě na asi 18%. Chtělo by si to psát veškeré poznámky pri každé výrobě a dělat to pokud možno stejně.
A nebo se kvasinkám dařilo a dotáhly to na vyšší obsah. Spousta ASI. Já když se udělá suchá, dodám med a je to.
Tak myslíš, že to můžu dosladit medem? Nebude mi to nějak kvasit potom?
Referenční URL's