Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(05.02.2017 14:11)Merkuri napsal(a): [ -> ]No tak nemusíš sa hneď urážať!
Tam počkaj až medovina celkovo dokvasí a potom rob závery. Ja nemám a ani tu ďalší vešteckú guľu aby som vedel koľko si dal medu na vyrobu medoviny a aké si použil kvasinky a kde ju vlastne robíš. Keď si použil Dolské kvasinky tak medovinu musíš držať v teple lebo inak kvasiť to môže mizerne. Ja také nepoužívam lebo to sú kvasinky nerentabilne na nich robiť medovinu.
Možno si dal viac medu a je to sladké a preto horšie kvasenie.
Na vyrobu 100L medoviny potrebuješ 45Kg medu a chladnomilné hlbokoprekvášajúce kvasinky na výrobu sektov a medoviny.

Celkově mám 100 litrů medoviny. Pro výrobu jsem použil 45 kg medu, metodou za studena. Použil jsem Dolské kvasinky hlubokoprokašující. První kvašení (kdy medovina kvasila opravdu intenzivně) trvalo 6 týdnů při průměrné teplotě 23°C. Po těch 6 týdnech jsem medovinu stáčel z kvasné nádoby do dvou demižonů na dokvašení, které probíhalo při trochu menší teplotě (cca 20°C). Takto mi to dokvašovalo 3 měsíce. Po těchto třech měsících, kdy jsem sháněl rady a informace kde se dalo, jsem se nakonec rozhodl medovinu stočit po druhé a přenést do sklepa na dozrání. Když jsem ji během druhého stáčení koštoval, nebyla moc sladká. Spíš jsem v té chuti cítil lehce suchý ocas (podobně jako u vína).
Teď už je druhý týden ve sklepě při 9°C. Tak nevím...
Merkuri napsal, ze není vhodné používat Dolske nvasinky. To mu věřím udělal jsem už dost varek a po použití Dolskych se to vždy nějak komplikovalo. Pouzivam Schimanski kvasinky a jede to tak jak ma. Mam pocit ze ty dolske z nějakého duvodu zabranuji cireni a také neustále kvasi. V podstate dokvasi do sucha.
Koštovat medovinu do 1 roku nemá moc velký význam, jen si kazíte dojem. Dejte jí čas a budete překvapení.
PN.
Kvasinky Vínka a stejnou značku živnou sůl. A je to k pití.
Si si istí nejak moc ...
Ja som dal na hodnotenie 5M medovinu, 4M kvasila a o 4 týždne som ju prefiltroval.
Získala striebornú .. Cool
Stříborná, nestříborná, piji ji téměř denně desítky let a dýchám.
Smile Pít se dá všechno, nebo téměř všechno. Někteří pijí moč a ještě se tím léčí.
Ale ten čas na kvalitě je znát a to moc. Zkus pár kousků nechat 5, 15 let a možná budeš koulet očima. Já tu něco takového mám, ale jen pro sebe. Škoda to nechat jiným.
Je dobré koukat po vinařích, tam jsou zkušenosti, některé můžeš využít.
PN.
Těch 5 let zkusím, (snad odolám), a doufám že dožiji, ale těch 15 let?
Právě u těch 15 let si netroufneš ani říct, že je to medovina. Ta změna je výrazná. Uvažuji udělat v létě mega degustaci medovin, uvidíme zda to vyjde. Hodně to závisí zda se po roce vrátí chutě po chemoškách.
PN.
Dobrý den,

Idea spolupořádám soutěž tradičních medovin v Brně, která pomyslně naváže na dřívější soutěže domácích medovin. Nově se soutěží v mnoha kategoriích ("přírodní", jednodruhová, metheglin, ovocná, barik) a soutěže se mohou účastnit jednak domácí i komerční výrobci. Striktně jsou dána pravidla, kdy se medového klání mohou účastnit jen medoviny vyráběné bez náhražek (cukru, dolihování, umělých aromat a barviv). Proto i název soutěže "tradičních" medovin, čímž se chceme vyhranit jiným soutěžím medovin, kde se dovoluje účast s čímkoliv, co lze bohužel dle současné legislativy nazvat medovinou.

Budem rádi, pokud se soutěže zúčastníte. Více informací na webu: www.tradicnimedovina.cz
Termín doručení vzorků: 28.4.Exclamation
Veřejná prezentace medovin proběhne na Včelařské výstavě 11.-14.5. na BVV, následující týden i v prostorách Muzea medoviny v Praze.

Do několika hodnotících komisí hledáme i další odborné hodnotitele, kteří mají již zkušenosti s medovinou. At Pište na info@tradicnimedovina.cz

přeji krásné dny všem medovinařům!Wink
Jiří Pouček

Pořadateli a garanty soutěže jsou
Marek Linger
Jiří Pouček - Muzeum medoviny
Pane Pouček, doufám, že se Vám podaří sestavit skutečně nezávislou porotou. Tak aby opět nevyhrály ty medoviny, s jejichž výrobci máte navázaný dlouholetý obchodní kontakt ve vaší pražské prodejně medovin. Hodně zdaru..
Dobrý den, opravdu netuším, na co narážíte, když píšete "opět". Mohl byste to všem upřesnit?! Nebo je to jen vaše spiklenecká teorie?
Hodnotící komise blížící se soutěže těžko může kdokoliv ovlivnit. Na regulérnost hodnocení může kdokoliv přijet dohlížet.
Hezký den!

(22.03.2017 9:00)Frey napsal(a): [ -> ]Pane Pouček, doufám, že se Vám podaří sestavit skutečně nezávislou porotou. Tak aby opět nevyhrály ty medoviny, s jejichž výrobci máte navázaný dlouholetý obchodní kontakt ve vaší pražské prodejně medovin. Hodně zdaru..
Dobrý den,
nemáte prosím někdo k zapůjčení originál nebo překlad knihy:
Roger Morse. Making Mead: History, Recipes, Methods and Equipment. Wicwas Press, Cheshire CT., 1980

Občas se na ní někdo odvolává, ale v receptech jsou pak uváděny nepřesnosti.
Děkuji
Radek Mojžíš
pre merkuri : ... Filtrujem medovinu 2 x, najprv na hrubo a potom
hustí filter čo zadrží aj kvasinky...

len doskovými filtrami či aj kvalitnejšími?
Ahoj,
dotaz od prvovařiče: Do zákvasu dáváte jen trochu kvasinek nebo všechny na celý množství medoviny?
kvasinky všechny živnou sůl jen trochu
Sůl i kvasinky komplet a nikdy problém.
Již cca 50% vypito jako burčák.Big GrinBig GrinBig Grin
Na 100L 40 - 50g živnéj soli, keby si dal 80g tiež nevadí. Cool
Nač živnou sůl ... já dávám jenom vinné kvasinky, nic speciálního a jenom v průběhu roku zajišťuji změnu tepla přesunutím kvasné nádoby - hned to i trochu "zozkvrdlám", tak že mě to celkem prokvasí tři až čtyři krát. Potom to stáhnu hadičkou do čistého 50 l demižónku a sítkem s uhelonem a nechám usadit a následně už jenom tenkou hadičkou flaškuji. Celá tahle procedůra sice trvá rok a půl ... nepospíchám. Děda mě to takhle učil, nepřidávám ani "trávu" a jiné přísady. Med, voda, vinné kvasinky .... tečeto, chutnáto, pije se to Smile
To je ten hneď prví problém že ti to kvasí jak sa mu zachce a čakať 1,5 roku to je další problém. Medovina má vykvasiť za 4 mesiace a po mesiaci filtrovať do finálneho výrobku. nesmí a ani to už nesmie dalej kvasiť a nieto ešte zistovať teplo a stahovať medovinu aby bola v teple. Vieš niekto spraví 50L a niekto 2 000 až 10 000l medoviny. ja už som toho roku spravil 2 400l a ešte spravím čo včera som spravil 220L večer a teraz do nej nalejem kvasinky zo živnou soľou a poobede už bude kvasiť a na druhý deň jak žeravá. Tongue Medovinu som prvú vyrobil už ako 9 ročný a od vtedy som jej hodne spravil a dokonca som robil medovinu na včelársky ples čo sme mávali v hotele Stalingrad kde sa vypilo 260L za večer a to ešte za socíku...Cool
Referenční URL's