Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dokud ma co kvasit, a alkohol neusmrti kvasinky, tak to kvasi. Jedine pouzitim siry, nebo filtrace. Obsah alkoholu se neda zmerit lihomerem. Ten se pouziva u mereni procent obsahu alkoholu v lihu, slivovici. U medoviny se stanovi obsah laboratorne, nebo treba vinomerem. Pripadne si dat litrik a poznaladu.nasledky Smile. Podle toho cos napsal jsi mel vykvaseno, ale ne dokvaseno. Prevarenim jsi prisel o alkohol a pojedes nanovo. Schimanskeho kvasinky nemaji bourlivy prubeh kvaseni.
A prečo si nestanovíte presné množstvo medu a vody? Potom len tápete naslepo z problémami.
(20.04.2015 12:17)pavelno napsal(a): [ -> ]Dá se nějak zastavit kvašení nebo spíše dokvášení medoviny?
Mám ji už podruhé stočenou ve sklepě, v 9°C, a kvašení stále jedeUndecided.
Klesá u ní tak stále obsah zbytkových cukrů a dostává to takovou nesladkou chuť.
Nevíte někdo, jak by se to kvašení dalo zastavit?
Děkuji za rady, Pavel.

Pasterizácia,resp.na kvasinky by mohla stačiť aj nižšia teplota (50'C ? )..
Pro Vojtab
to mi ani neříkej. Myslel sem si, že mi to stačí ten lihoměr. Takže musím koupit vínoměr? Nebo moštoměr, nebo jak se to jmenuje? Tak budu muset jen nanovo. Ach jo. Ještě že jsem začal jen s 5ti litry.
Chlapi prectite si o tym neco, informaci je tu na foru a na netu vic nez dost. Pasterizovat vino, to slysim prvne Smile pokud nema dost alkoholu, tak zacne v lepsim pripade kvasit, ale spi to zoctovati. Pak jedine kanal.
Pokud jsi byl nekdy v palirne, tak se ptaji nakolik to chces naredit. Tam pouzivas lihomer. Vino a nic jinenem snim nezmeris. Vse je o hustote tekutiny. Tim vinomerem je to velice orientacni +- ale da se z toho vychazet. Na prvni co jsem narazil je zde: http://www.garden-technik.cz/vinomer-0-25-/d-54957/ Dej si do vyhledavace co ktery meri. Treba neco je zde deslik.blogspot.cz/2008/03/men-cukr-doslazovn.html vinomery, mostomery, refraktometr atd....

Jak pise Merkury, nejlepe si to odmerit
Už jsem si objednal i vínoměr a moštoměr a teploměr a spolu s cukroměrem a lihoměrem co už mám, budu asi vybaven. Odměřit si to, to je samozřejmě nejlepší, ale když jsem rozpouštěl 5 litrů medu v hrnci s vodou a flaška mě pukla a vyteklo to do vody, tak to přece nevyleju do hnoje! Musím to nějak dodělat. Jak jsem psal, zkouším to po prve. Příště už to půjde. Dík za rady.
Kup si refraktometzr místo utrácení za laciné - do 32Bx za 1000Kč cca.

Z úbytku cukru se dá snad alkohol odhadnout, nebo podle chuti - jak ubyde sladkost.

Já alkohol neřeším, teprve až když to odnesu v PETce do tepla a ono to nekvasí - nenadouvá láhev, tak je to dobré.
Tento test je velmi náročný na silnou vůli. Cool
Chce to vydrzet a nevzdavat se! Jsi na dobre ceste, vysledek za to stoji. Jinak jsem brachovi objednaval bres ebay z ciny refraktometr na pivo a za tri tydny byl doma. U nas 1200,- z ciny vcetne dopravy 700,-
Tak asi nikdo neví, čím zastavit kvašení u medoviny, co? Blush
Už byla na množství zbytkového cukru, který mi chutná, ale jak jede i v chladu dál, tak cukr klesá a už to není dobré. Dodgy
Procházím internet sem a tam, ale nemohu najít žádný prostředek, ani způsob, který by se dal v domácích podmínkách použít.
Zkusím ještě hledat dál, třeba se mi podaří něco najít.
No, nevím to jistě, ale nedal by se použít třeba pyrosiřičitan draselný?
Je to ale už zase chemie Sad
Možností je několik:

dolihovat - bacha na celníky, i když po to domácí popíjení by to asi taky šlo, ale v chuti to půjde poznat
zasířit - ať už plátkem, sprejem nebo pyrosiřičitanem - tradiční způsob
zchladit - z hlavy nevím na kolik, ale chlad musí být takový, že zabije kvasinky, u vína se to používá při řízeném kvašení
přefiltrovat - spec filtry co mají vinaři, není to levná záležitost, nebo možná i bentonit

Samozřejmě po tom stočit od kvasinek, kromě té filtrace. Vzhledem k tomu jak se ptáš, tak asi nevčelaříš ve vinařské oblasti, takže filtry pro tebe budou stejně nedostupné.

Opakuju to znovu, ale pokud tam nebudeš mít dost alkoholu, který nedovolí další kvas a navíc tam bude vysoký zbytkový cukr, medovina bude nestabilní a bude se ti znovu rozkvášet, takže budeš muset sířit opakovaně. Navíc po zasíření budeš mít v medovině vysoký obsah "síry", tkaže budeš muset čekat až časem vyprchá... a pak zase sířit znovu, pokud ji nebudeš konzumovat Smile

Jak napsal správně Merkuri, proč si na začátku nespočítáte cukernatost roztoku k tomu, jaký zbytkový cukr v medovině chcete mít? Samozřejmě že to nejde v případě, že se na medovinu použije roztok z víček, ale i to se dá dosladit. Nebo naopak roztok by byl příliš sladký a nekvasil by, tak je možnost dosladit ho v proběhu kvašení.

Uděla tdobré víno bez řízeného kvašení je na umu vinaře a je to docela hodně těžké. U medoviny je to řádově težší.
Toto by mě zajímalo taky, jelikož jsem dělal pokusně víc šarží s jiným obsahem cukru.

Tam kde cukrenatost je pod můj vkus, když dosladím medem a nechám dál ve sklepě, tak by to snad mělo být dobré, ne?
SNad se tomu říká i "řízené" kvašení.

Už jsem udělal 2x pokus v Petce kam jsem odlil, ale co vám mám povídat. Smile K analýze nezůstalo nic. Smile
I ve sklepě se ti časem medovina rozkvasí. Proto vinaři chodí do sklepa pravidelně koštovat, jestli se jim vína "nepohla", aby případně mohli zasáhnout - sírou.
(21.04.2015 8:00)pavelno napsal(a): [ -> ]Tak asi nikdo neví, čím zastavit kvašení u medoviny, co? Blush
Už byla na množství zbytkového cukru, který mi chutná, ale jak jede i v chladu dál, tak cukr klesá a už to není dobré. Dodgy
Procházím internet sem a tam, ale nemohu najít žádný prostředek, ani způsob, který by se dal v domácích podmínkách použít.
Zkusím ještě hledat dál, třeba se mi podaří něco najít.

http://www.adveal.cz/cz/o-vine-a-destilatech/1 ako som ti radil,ak myslíš že to má význam zachraňovať,tak si to zapasterizuj..to že to niekto nevidel,ešte neznamená,že sa to nerobí..dnes sa už používa aj ošetrenie surových ovocných a zeleninových štiav pomocou tlaku,ktorým sa zabijú mikroorganizmy,ale na to doma nemáš podmienky..a kupovať drahý filter asi tiež nemá význam..zachraňovať medovinu sírou? to radšej potom fakt ten kanál..
Ja som to robil takto: Výluh z odviečkovancov a odhad medu som varil v 50 litrovej kotline. Pozberal som bielkoviny. Odobral som vzorku tak liter a ochladil na 20C°. Odmeral som maligi / cukornatosť/ keď mala menej ako 30 jednotiek tak som pridal med a povaril odobral zase bielkoviny a meral, kym to nebolo okolo 30 malíg. Keď viacej tak som pridal povarenú vodu.
Potom som stiahol medovinuExclamation do demižona, dal som kvasinky a živnú sol potrebne množstvo dla navodu. Netreba dávať viac, lebo vám všetky cukr. prekvasia.
Po vykvasení, u mna 3-4 mesiace, stiahnuť nechať 3dni a potom ešte raz. Dať na bok čo budem hneď konzumovať. Ostatné prisíriť 5mg/hl. Prestanú kvasínky pracovať. Ak chceme flaškovať tak po týždni až 10 dní pridáme kyselinu sorbovu dla návodu. Potom by medovina mala byť ustálená a bez kalu. Moja tohtoročná má grády. Chcel by som ju zmerať a v tom poradte mne. Ďakujem
Aladar, našiel som pre Teba Příspěvek: #8.
Včera som varil tmavú medovinu cez deň lebo včely mali znášku.
Koncom septembra bude vykvasená.Pre dobré dušu už nemám obúchaný hrnček lebo mi ho asi pajzly bezdomovci keď bol zavesený na plote a zabudol som naň.
[Obrázky: 310520152824.jpg]

[Obrázky: 310520152829.jpg]
Aký si dával pomer?
90kg medu na 220L
Zdravím, robím medovinu prvý krát a nejak sa mi nezdá to kvasenie...Kúpil som si vysokoprekvasújúce dolské kvasinky, spravil zákvas podla návodu akúrát neviem či pri príprave mal dostačujúcu teplotu. Potom som prevaril med s vodou tak isto podla návodu a dal to všetko do demižonu. Na vrchu roztoku je vytvorená asi 0,5 cm pena, ale pokial viem cez kvasnú zátku by mali ísť bublinky, no nejdú....Neviete mi poradiť či je to v poriadku? príp. čo spraviť aby to začalo kvasiť, teplotu to má do 25 stupnov. A ešte je roztok ako keby rozdelený na 2 časti, polovica navrchu je svetlejšia, potom je tam vrstva kvasiniek a na spodku je tmavšie....Zrejme sa voda nejak rozdelila s medom, je to tiež v poriadku?
Referenční URL's