Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To jednou přijde i k nám Big GrinBig Grin
A jak je to ted s medovinou? Kolik jí člověk může vůbec prodat a musí k tomu mít schválenou provozovnu stejně jako na med?
Vyrobit pro vlastní potřebu můžeš 2000 litrů (jako tiché víno), ale prodávat (oficiálně) asi néééééé Big Grin

Pokud by jsi chtěl prodávat, hledej informace na celní správě Smile
Prodavat to muzes bez problemu do tech 2000l ale musis mita schvalene a zaregistrovane misto kde to vyrabis,obklady,odpad ,voda, skladovani atd.neni to zas tak narocne .pokud to splnis neni problem nic od celniku nehrozi...
Ano, souhlasím, ale vyrobit a volně prodat nesmíš, musíš na to mít registraci a souhlas Big Grin, dále nesmíš dolihovávat a pod. Něco málo ze zákona zde Smile, pokud se v zákonu hovoří o správci daně, jde o Celní správu Smile
Ale to mi nepřijde jako taková překážka. Budu o tom určitě přemýšlet až si budu nechávat schvalovat ofiko medárnu a stáčírnu.
Udělej to opačně, nech si detailně zpracovat, co po tobě úřady budou chtít a pak to podle jejich požadavku vybuduj.
Kamarád budoval a pak složitě upravoval.
Jasný Honzo přesně tak to mám v plánu, ale možná zjistim, že to je v mých prostorách neproveditelný a pak budu míít smolíka.
Nebo jinak, třeba nemusíš mít schválenou provozovnu podle HACAPu, možná by ti stačila na veterině zaregistrovaná provozovna. Menší požadavky, menší investice, méně svázaný předpisy. Záleží, k čemu to chceš.
Zajdu na veterinu a tam se jich poptám co je za možnosti.
Tak pak dej vědět jak jsi pochodil Smile
Hele je to uplne jednoduchy.zmenilo se to vyrobit a prodat muzes ale pouze medovinu do obsahu 13% alkoholu nevim presne ale dolihovat to nesmis to nahlaseni a zaregistrovani nemuze byt tak slozite pac ma jen mistnost tam obklady umyvadlo a odpad vedle obklady a tam skladuje.medovina spadla do nevim presne do nejake kategorie vin takze proste muzes rovnou prodavat ale muze prijit kontrola snad z hygieny nebo odkud.jen nahlasis to misto a prodavas.driv se nemohlo ted ano.poptej se a uvidis ze to neni slozite
13 nebo 18 ?
18 uz tezko to kvasinky neumej a dolihovat nesmis respektive ano ale pak to musi mit kolek,celnici atd..ted to bohuzel nemuzu hledat ale najit se to da a bude to kolem tech 13-14 max.15 vic proste kvasinky neumi a upravit to nesmis abys to mohl takhle prodavat.mnozstvi alkoholu je tam primo uvedene
(21.09.2018 8:50)Louky napsal(a): [ -> ]Zajdu na veterinu a tam se jich poptám co je za možnosti.

To je hloupé cokoliv hlásit a vyptávat se. Jak budeš podchycenej budeš kontrolovanej. U mne stál (trochu) známej z hygieny před bránou a vyzvídal jak to dělám s medem. . A nabízel že by přimhouřily oko při schvalování medárny. Odmítl jsem , kde nic není tak není co kontrolovat a nemaj tam co dělat jako u malých včelařů. Nakonec přiznal že to celé stojí na vodě. Vždyť já přece vždycky prodávám teprve tu prní tunu medu a s medovinou je to podobné. Znám chlapa co má už mnoho let perfektní medárnu podle všech předpisů. Tuto dokonalou medárnu však nikdy nenahlásí proto že by se roztrh pytel s kontrolama. Tahle má mnoho let klid.
Mám za to, že Louky se chce výrobou medu a medoviny do budoucna živit a prodávat třeba i do maloobchodu množství více jak 2t medu a více jak 2000 l medoviny a tady mnohdy nějaká partizánština se pak nemusí vyplatit. To by se určo neptal co proto má udělat. Ale v podstatě každý je strůjcem štěstí svého Big Grin
Jde to dělat dvěma způsoby, oficiálně se vším všudy v souladu s dikcí zákonů a nařízení a pod., nebo na černo Big Grin
Ne ne zatim neuvažuju, že bych prodával nějak med ve velkém do obchodů, víc jak 2 tuny ze dvora rozhodně ve skle neprodám a zbytek ve velkym včelařum nebo obchodníkům......já si chci tu medárnu udělat podle norem, ale schvalovat jí zatim nechci, dokud bych to nepotřeboval.......a ted mi jde hlavně o tu medovinu, tu přeci nemůžu vůbec prodávat nebo do těch 2000l jo? jde mi jen o to, aby mi sem někdo neposlal kontrolu.....ale pokud jsou na mě krátký, když řeknu že toho prodávám do 2 tun a medoviny pár flašek, tak pak není co řešit.
Dobrý den,
dělám svoji první medovinu v 5l demižonu. Včera jsem jí po měsíci a poprvé stáčel, když kvašení ustálo a asi úplně nevoní a nechutná tak jak bych si představoval. Voní trochu jako burčák.
Má u ní zbytkový cukr 11,5% (což je málo, asi jsem med moc naředil) a alkoholu má 12%.
Chtěl bych se zeptat zda jde chuť ještě nějak napravit? Napadlo mě ještě přidat med a nastartovat tak znovu kvašení, ale nevím jaké následky to bude mít.
Srovná se chuť v následujících měsících nebo to můžu vylejt?

Děkuji za pomoc.
Jak si změřil ten alkohol? Já myslel, že se to takhle v domácích podmínkách nedá....
Referenční URL's