jj...to som uz studoval vcera....len netusim ci druhy kyselin co su vo vinach ...jablcna, mliecna a dalsie su aj v medovinach kedze u vina sa jedna o produkty z fruktozy pricom z medoviny je to uz stiepeny cukor, ...ale asi ina moznost neexistuje ak to skusit s pripravkami na vino
a je opravdu potřeba tu kyselost snižovat? máš jí kyselou i po roce zrání? já jí někdy po vykvašení taky mám hodně kyselou, ale to postupně odezní.....dost včelařů se snaží o to, aby právě medovina byla kyselá, dokonce se přidává něco, aby byla kyselejší....
mě když poprvé vykvasila hodně kyselá medovina, tak jsem z toho byl neštastnej a dokonce jsem 50L vylil do kanálu, protože jsem si myslel, že to je zoctovatělý a jeden demižon si nechal jen pro sebe, že to nějak vypijem....a jehle po půl roce kyselá nebyla....
Louky...bodaj by si mal pravdu... (ma sice len 1/2 roka) ano je kysela ako by v nej boli vyždimane citrony...ale chut je aromaticky fest "ovocna", aj ked som ju dal este raz komplet prekvasit s novymi kvasinkami, mierne sa to zlepsilo ale i tak je efekt dost "kyslý"
prikladam to 2 veciam:
ad1 - bola robena vylucne zo slnecnicoveho medu (skratka iny som uz nemal tak som to riskol - chyba)
ad2 - nedal som ziadnu kys citronovu na zmenu zasaditosti
jedinu cestu asi vidim z toho spravit cuvee s inou medovinou mdlejšej chuti
Nevím jak jsi postupoval, ale té kyselosti se divím. Mě při experimentování s různými medy a koncentracemi startovního roztoku, nikdy nevyšla medovina kyselá a to ani ta vykvašená do sucha ( ta echt suchá má spíše nahořklou chuť), naopak co jsem udělal záměrně sladší mi připadala trochu fádní a tak na radu kamaráda vinaře zkouším přidávat před zakvašením trochu kyseliny vinné (lze nahradit i kyselinou citrónovou). Na výsledky si ještě počkám.
zdravim vsetkych...vie niekto vysvetlit preco medovina z kvetoveho medu (varena) ktora stala v sklenenom demijone 1rok+8mesiacov a bola viackrat pretacana z kalov, vycirena bentonitom pričom nejavila znamky uz ziadneho procesu zacala nepatrne perlit na jazyku akoby este stale nebola dokocena? Nic extremne ale citit ze je este "živa" to iste mi spravila aj medovina zrejuca v drevenom novom sude. Obe dozrievali v pivnici kde je v zime 6-8st. C...teraz 12st. C..... nechce sa mi velmi verit ze to moze byt teplotou ked po prvom roku zrenia a otepleni nebol problem a teraz toto. Osobne si zacinam mysliet ze by mali medoviny dozrievat po cely cas pri izbovych teplotach aby kompletne presiel proces maximalneho "dokvasenia" a nemohlo sa stat ze v pivnici sa zda super vycirena a zrela po roku a potom po naflasovani u konzumenta sa mu v izobovej teplote rozperlí
Dakujem vsetkym za odpoved
Mám medovinu již druhým rokem v demižonu a stále není dokvašená. Každých pět minut bublina.A to od začátku.
Byla to zkouška jak vykvasí. 25 kg medu + 25 l vody.
Přitom druhý sud již pomalu vypit. Bylo tam méně medu. 33 kg + 65 l vody. F.V.
měl bych prosím Vás, takový dotaz.
Mám medovinu v demižonu, již po druhém stáčení (bez provzdušnění) už takhle zraje asi od konce ledna (4 měsíce).
Když jsem jí byl zkontrolovat, tak je sice krásně čirá, ale dně je ještě malinké nepatrné množství kalu.
Tak by mě zajímalo, zda to nechat a za dva měsíce stočit do lahví, nebo ještě jednou stočit.
Děkuji za odpovědi
Myslel jsem to tak jestli kvůli tomu minimu kalu bych to ještě měl jednou stočit do demižonu a nechat zrát.
Nebo to nechat a poté rovnou stočit do lahví bez toho kalu.
Chtěl bych se zeptat čím zavíráte medovinu v lahvi? Mám takové ty klasické plechové šrubovací zátky s pojistkou, ale na to musí být nějaké udělátko co to "dotáhne"? Existuje nějaké ruční? Nějak k tomu nemůžu nic najít. Díky za pomoc.
Zrovna tuhle jsme to řešili na facebooku, já měl taky ty plechový a protejkali mi, sice jen hodně lehce, ale medovina se ztrácela, tak jsem přešel na plastový.......někdo mi říkal, že je nějaké udělátko na dotažení toho závitu, ale já to nikde na netu nenašel.....
no tak přesně tohle jsem našel a na fb mi bylo řečeno, že to je jen na zajištění toho jistícího kroužku na uzávěru, aby se při odšroubování utrhl a poznalo se, že to někdo už otevřel.....tak díky
na to je zatvaracia hlava, ale ta lisuje komplet vrchnak na flasu.. ten sa kupuje hladky bez zavitu
ja pouzivam na medovinu flase s ustim BVS, vrchaky plastove original na rucne uzatvaranie.. na strojove sa pouzivaju plechove
stroj vo videu stoji cca 1200€,plzs jednotlive hlavice 320.. ty potrebujes hlavicu na pp28 rozmer vrchnaku