Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nejsem chemik a tenkrát jsem ve škole chyběl ....
Kolega, co dělal u celníků říkal, že se musí vypálit v koloně na líh a pak přepočítat, kolik alkoholu ve vstupní surovině bylo.
V domácích podmínkách se to dá těžko změřit, používá se vínoměr, ale toto měření je nepřesné, medovina je pro toto měření hodně hustá. Mám to vyzkoušeno a ověřeno, změřil jsem si doma medovinu tímto vínoměrem a měla 15%, odeslal jsem vzorek do Dolu a přišla mi z rozboru hodnota 11% Smile
Je to uvedeno v nějaké ČSN, kde je popsána metoda na stanovení obsahu alkoholu ve víně. Pokud si dobře vzpomínám, tak se to musí předestilovat jak říká Honza a pyknometrem stanovit hustota destilátu a z toho odečíst a stanovit obsah alkoholu, takto nějak jsem to kdysi čelt.
(27.09.2018 10:23)Louky napsal(a): [ -> ]Jak si změřil ten alkohol? Já myslel, že se to takhle v domácích podmínkách nedá....

Změřil jsem refraktometrem. Vím jaká byla cukernatost před a po kvašení.
Jinak co se týče úpravy, já jí přefiltruju na nejjemější sterilní filtr a pak jí doslazuju medem a je výborná.......medu tam dáš přesně tolik, kolik ti chutná a co jsem prodal první demižon, tak všichni moc chválí a před doslazením to byla taky nic moc tekutina.
(27.09.2018 9:46)Masek napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
dělám svoji první medovinu v 5l demižonu. Včera jsem jí po měsíci a poprvé stáčel, když kvašení ustálo a asi úplně nevoní a nechutná tak jak bych si představoval. Voní trochu jako burčák.
Má u ní zbytkový cukr 11,5% (což je málo, asi jsem med moc naředil) a alkoholu má 12%.
Chtěl bych se zeptat zda jde chuť ještě nějak napravit? Napadlo mě ještě přidat med a nastartovat tak znovu kvašení, ale nevím jaké následky to bude mít.
Srovná se chuť v následujících měsících nebo to můžu vylejt?

Děkuji za pomoc.

Masek, možná by bylo dobré napsat jak jsi jí dělal, poměr medu vody, za tepla, za studena, jaké kvasinky, živná sůl pod. A navíc v tak malém množství Smile. U nás dělá medovinu přítelkyně, já jsem ten Big Grin který to převaří, stočí, přefiltruje a pod Big Grin, ale ty čáry máry kolem toho dělá ona, do toho se jí moc nemontuji. Ale co si pamatuji, když jsme před léty začínali dělat medovinu, tak to bylo taky v malých demižonech a vždy to stálo za prd Big Grin nevím jak je to možné, ale bylo to tak. Dnes jí děláme ve sta litrech a nemá chybu. Ale možná je to tím, že jsme se to také začínali učit.

(27.09.2018 11:29)Louky napsal(a): [ -> ]Jinak co se týče úpravy, já jí přefiltruju na nejjemější sterilní filtr a pak jí doslazuju medem a je výborná.......medu tam dáš přesně tolik, kolik ti chutná a co jsem prodal první demižon, tak všichni moc chválí a před doslazením to byla taky nic moc tekutina.
Louky a když ji dosladíš, nezačne znovu kvasit, nebo není kalná, jak tam ten med prosím přidáváš
Medovinu neumím, mám za sebou jen dva pokusy. jedeš ušel a druhý byl průšvih. Jo, byla za studena.
Ale všichni mi říkali, že dělat v menším jak 50 litrů je blbost a něco na tom bude.
Kosta:
Poměr byl 1:3, kvasinky Schimansky Power při teplotě cca 20°C, s živnou solí něoc kolem 1g. Vím že to je malé množství, ale naskytl se mi ten poslední med před zimou zadarmo, tak jsem to zkusil.
Nevím zda za to třeba nemůže kvalita toho medu.

Spíš mě teď zajímá, co se bude dít, když do toho přihodim ještě třeba 1l medu?
Zkus a uvidíš, jsi v situaci, kdy je nejlepší experimentovat a učit se, to ti dá stejně víc, než cokoliv jinýho co ti tu kdo napíše. Jinak já to dělám prakticky jako ty ale v poměru 1:2, takže pochybuju, že při tvym poměru to bude mít 12% alkoholu. To bych já z toho měl kořalku.
Odbočím k úpravě vody a zeptám se zkušenějších. Nezkoušel někdo z vás pro převařenou vodu použít vapku s ohřevem? Ta moje umí papírově dle výrobce průtok 600 L/hod. při spotřebě 2 litrů nafty. Některé stroje mají výstup vody až 140 st. Nebo je slabina pro nevařené medoviny někde jinde? Čistotu nádobí beru jako samozřejmost a jako vyřešenou. Nechce se mi vodu ve velkém množství převařovat, je to ekonomicky i v domácích podmínkách náročné.
Takže otázka zní jestli pro medovinu za studena je vůbec nutné převařovat nebo máte důvěru v dodavatele vody. Já zatím dělal jen vařené.
Já důvěřuju kohoutkové, míchám to v 10l nerezovém kýbli. Dám tam 3,5kg medu, pak naleju 7 litráků vody....4 studený a 3 teplý a má to akorát tak teplotu, že to můžu rovnou založit. Vařečkou zamíchám a leju do demižonu. Pak už je důležitá ta dezinfekce všeho s čim to přijde dostyku. Já používám klasický savo a pak už jen poslední úskalí, aby k ní nepřišel vzduch, když pomalu dokvašuje. Nicméně každý může mít doma jinak kvalitní kohoutkovou vodu, takže vyzoušej a uvidíš. Já taky začal dělat za studena, protože jsem línej a nechtělo se mi to vařit.
Louky:
To neměl, protože ty kvasinky dokáží kvasit max do 20% alkoholu, pak začnou sami umírat, takže se ti z toho kořalka nikdy stát nemůže Smile
Kdyby kvasili dál, tak ti tam žádný zbytkový cukr nezbyde a medovina nikdy nebude sladká.
20% len v teoretickej rovine...
(18.09.2018 17:37)gusto napsal(a): [ -> ]Tak som sa do toho konečne pustil..pomocník k nezaplateniu..150 l dvojplášt s glycerínovou náplňou,12 kw.. pomaly sa to blíži k varu..mimochodom,na varenie lekváru sa tiež osvedčil,to peklo pri kotline by som si už nechcel zopakovat.. Big Grin
[Obrázky: image.jpg]

Kde jsi sehnal takový praktický kotel Gusto? Dá se to někde koupit?
A já myslel, že může být max 14% a pří více už to kvasinky zabíjí. Tu kořalku jsem napsal samozřejmě s nadsázkou a já když to dám v poměru 1:2 tak mi to vykvasí tak, že to neni vůbec sladký, cítíš z toho jen alkohol a nic víc, proto to pak ještě doslazuju medem.

[/quote]

Kde jsi sehnal takový praktický kotel Gusto? Dá se to někde koupit?
[/quote]

není to náhodou zavařovací hrnec?
To je varný kotol 150 litrový,dvojplášť,v plášti glycerín..nič neprihára,ani lekvár ani medovina..keď je vačsie množstvo zavaranín tak naraz sa to dá sterilizovať..mam ho cez inzerát ako používaný..tento je nemecký,ale robia ich uplne rovnaké aj v čechách..

Tu je na bazosi novy..ja som kupoval za zlomok ceny použivany https://stroje.bazos.cz/inzerat/94803261...KLASIK.php

K tym percentam - kvasiniek je milion druhov,maju roznu odolnost,voči alkoholu,tlaku (tie na origoš šampus) a pod.. s fermivin pdm som urobil 16%, to uz bola celkom sila.. teraz čo som robil várku,tak mi vyšla voda ktorú používam,tak som zakvasil s nimi roztok 38 refraktomerických stupnov sladkosti..a pomaličky ho"chrúmu" aj pri 18'C ..ale plánujem ho doliať vodou..
Dobrý den,
letos zkouším vyrobit svou první medovinu. Pro kvašení jsem použil kvasinky schimansky.
Nyní je to asi 6 týdnů od začátku kvašení. Medovina mi ještě kvasí.
Medovinu mám v demižonu s kvasnou zátkou.
Dnes jsem zkusil medovinu ochutnat. Chuť medoviny trochu jako burčák a zároveň je hořká a trpká.
Bojím se ,že jsem něco pokazil.
Můžete mi poradit?
S tak málo informacemi radit moc nejde! Jestli je trpká a tak nějak kolem, nejčastější příčinou je, že kvasinky spotřebovaly cukr a na sladkost už nezbylo. Zkus vmíchat přiměřeně medu a uvidíš. R. S.
Keď som naposledy robil medovinu, tak čerstvo po vykvasení bola nepríjemne trpká, až som cítil takú nepríjemnú drsnosť na jazyku, takisto bola aj mierne horká. Tak som ju odložil ad acta. Po vyše roku som ju išiel dať kamarátovi nech ju pridá do vína ktorá dával vypáliť na vínovicu. Keď som medovinu znova ochutnal, tak trpkosť takmer zmizla, horkosť zostala. Dal som ju ochutnať kamarátovi, ten povedal že jej nič nechýba. Nedostatkom cukru to nebolo, na môj vkus je až príliš sladká. Roztok pred kvasením mal 32° podľa muštomera.
Možno to chce len čas...
Změřil jsem cukernatost,ukazuje mi to 7 %.
Kolik je přiměřené množství medu?děkuji
Referenční URL's