Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
V podstate idem tento rok kupovať ešte dubové sudy z ktorých budem prelievať do menších, ale prelievam až po vrch, zatiaľ som nemal dôvod prečo to meniť. Len medový likér nedávam doplna.
No musím se přiznat že mě taky láká zkusit koupit barikovej sud od červeného vína a dát do něj medovinu.Máte s tím někdo zkušennost? Jak pak ta medovina chutná? Natáhne to do sebe něco po tom vínu a z toho dubu?
Má to smysl v tom, že ti medovina nebude vázat kyslík ze vzduchu a nebude oxidovat.
Vždycky jsou lepší sudy tzv. zavíněné, které už napily víno do dřeva. Za prvé kvůli chuti, za druhé kvůli nasákavosti, kdy je sud schopen nasát i 20% obsahu. Já jsem chtěl takhle uchovat a vyškolit slivovici. No nepodařilo se mi zatím sehnat 10l soudek od vína. Ale mám nápad opačný, udělám si dubové hobliny a ponořím je do demižonu. Slivovice tím získá na chuti dubu a pokud ho ještě před tím opálím, tak to bude mít buket i toho jemně kouřového nádechu.
Všichni tady řešíte plné nádoby, aby medovina neoxidovala... ale zoxidovala už někomu??? jednou jsem našel zapomenutou rozpitou flašku (cca půl sedmičky) která byla několik měsíců v pokojové teplotě a uzavřená byla jen papírovým kapesníčkem strčeným v hrdle - té medovině nic nebylo! V porovnání s vínem je medovina mnohem stálejší (aspoň mně se to tak jeví) a ještě jsem nepotkal zoxidovanou medovinu...
Co jsem zatím kde přečetl, tak jde o to, aby nebyl přístup vzduchu kvůli zoctovatění a pak kvůli takové té, jak to říct, myšinové vůni Cool
To, že je medovina stabilnější než víno nemám vyzkoušeno. Víno se snažím vždycky dostat až k hrdlu. Ono taky záleží dost na obsahu alkoholu.
Jeden alkoholik u nás totiž tvrdil, než ho odvezli, že:" Co je v lihu, to se nezkazí". Big Grin
Tak je to i s medovinou.
Ked robit medovinu v sudoch, jedine v novích ale nie v použitých a neznámeho pôvodu. Medovina má tú vlasnosť že je citlivejšia než víno. Skazená chuť medoviny je obraz lakomosti a lajdactva jej stvoritela. Potom takú medovinu už len do pálenice, ale aj tak to nebude kvalitná pálenka. Dobrá buide tak len pre notorikov alebo bezdomovcov.Big Grin
Máte někdo odpozorováno, že medovina dělaná studenou cestou (do vody ohřáté na 45°C vmíchám med do rozpuštění, po zchladnutí zakvasím kvasinkami Schimanski) bublá ležérněji, tj. ta kvasná reakce není tak bujará jako u tradičně vařené medoviny? Pokud to tak je, bude tato medovina kvasit asi o trochu déle.
(07.03.2014 18:38)RadimŠ napsal(a): [ -> ]Všichni tady řešíte plné nádoby, aby medovina neoxidovala... ale zoxidovala už někomu??? jednou jsem našel zapomenutou rozpitou flašku (cca půl sedmičky) která byla několik měsíců v pokojové teplotě a uzavřená byla jen papírovým kapesníčkem strčeným v hrdle - té medovině nic nebylo! V porovnání s vínem je medovina mnohem stálejší (aspoň mně se to tak jeví) a ještě jsem nepotkal zoxidovanou medovinu...

Môžem potvrdiť Radimove slová,200l súdok vyčapujem niekedy za mesiac,niekedy za dva až tri,na vrchu má 20 cm priemer otvor a ten mám prikrytý len kúskom plátna,aby sa do medoviny neprášilo..nikdy som nezaznamenal žiadnu zmenu chuti k horšiemu..(súdky mám v chlade)..aj včelári ktorí robia víno mi potvrdili,že oproti medovine je oveľa háklivejšie..
(07.03.2014 20:20)Peprnik napsal(a): [ -> ]Máte někdo odpozorováno, že medovina dělaná studenou cestou (do vody ohřáté na 45°C vmíchám med do rozpuštění, po zchladnutí zakvasím kvasinkami Schimanski) bublá ležérněji, tj. ta kvasná reakce není tak bujará jako u tradičně vařené medoviny? Pokud to tak je, bude tato medovina kvasit asi o trochu déle.

U mě to tak bylo, žádné bujaré bublotání, spíše takový jemný bublinkový nápoj. Jako když otevřeš sycenou vodu.
(07.03.2014 20:44)homole napsal(a): [ -> ]U mě to tak bylo, žádné bujaré bublotání, spíše takový jemný bublinkový nápoj. Jako když otevřeš sycenou vodu.

A jak to dopadlo?
První kvašení cca 36 dní, jak jsem psal minule, teď mám 1,5 měsíce po stočení z výšky a tak to nechám sednout asi 3 měsíce. Uvidím dle chuti.
No zatím je čirá.
Já používám takovou tu červenou gumovou převlečku přes hrdlo demižonu, s dírkou uprostřed. Dnes jsem přišel na to, že i když ji mám dole staženou plastovou páskou, netěsní. Tak jsem ji převázal ještě jednou a teď už se zdá nic kolem neuniká. Bublání se zrychlilo. Taková blbina.
Pozor při nákupu kvasných gumových zátek! Existují ve více velikostech, na jiné demižony. Jestli máš nějakou starší, tak ta guma může asi povolit a netěsní. Guma, no...
Tak já dnes plnil medovinku, letos se,,neboli loňská,,, se mě povedla na 14 %.
A pak jsem ji šoupnul do nového regálku co jsem take zhotovil, .SmileSmile


[Obrázky: DSCN5409.jpg] [Obrázky: DSCN5414.jpg] [Obrázky: DSCN5415.jpg] [Obrázky: DSCN5417.jpg] [Obrázky: DSCN5418.jpg] [Obrázky: DSCN5419.jpg]
Když vidím tu naběračku - mám lepší způsob stáčení do lahví:
http://www.vasepivo.cz/zbozi/prislusenst...-Z106.html
Jedná se o stáčeč, který se používá při domácím vaření piva - to totiž nejde díky pěnění stočit jinak.
Je to plastová trubička a na konci má ventilek. Celá se ponoří do lahve a ventilek se otevře zmáčknutím o její dno.

Pokud se stáčeč napojí na hadičku jde stáčení velmi rychle a bez bryndání okolo. Láhve dám jednu vedle druhé do kbelíku a pak jedu "jak šící stroj" Smile, no téměř.

Doporučuji!
Proste nadhera!a stojanek taky moc peknej. Udelal jsem si podobny na vina, ale moje spotreba je vysoka a vetsinou v nem nic nezustavaSmile)
(08.03.2014 18:05)S-ladek napsal(a): [ -> ]Jedná se o stáčeč, který se používá při domácím vaření piva - to totiž nejde díky pěnění stočit jinak.
Je to plastová trubička a na konci má ventilek. Celá se ponoří do lahve a ventilek se otevře zmáčknutím o její dno.

Takže na první a druhé stáčení z kalu ji asi nejde využít, že? To by se kaly při zmáčknutí zčeřily. Neví prosím někdo, kde by byla k dostání nějaká hadička na stáčení, kde by se dal vytvořit snadno podtlak, když člověk chce, aby medovina začala proudit? Občas je to celkem makačka. Zatím jsem našel toto: http://almipraha.cz/pumpicka-na-staceni-...3194.html. Ale snad by mohlo být něco s pumpičkou přímo na hadici...
Od 15.2.2013 kvasí medovina s kvasinky Vinka cca 15 litrů. Nyní je kvašení slabé, bublinek vychází čím dál méně a na dně je vidět usedlý kal. Zkoušel jsem jí promíchat, ale je to stejné. Mám ji přetočit z výšky , aby se provzdušnila a dát znovu kvasit ? děkuji za odpověďi.
Nitra: Tyhle hadice mají v každých stavebninách. To s tou pumpičkou jsme měl a je to na prd, to si radši natáhnu pusou. Nebo pak malé čerpadýlko na vrtačku. To by taky mohlo být řešení.

Paolov: Změř si hustotu moštu a zjisti, kolik máš procent alkoholu. Třeba už je to prokvašené, záleží kolik tam bylo medu. Pokud už není sladká tak v tomto případě nějaké další rozkvášení nemá smysl.
Referenční URL's