Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
V mém návodu na balení to není, asi se tím myslí, že se to má po slití přebytečné vody ještě promíchat.

u mě tam je napsáno : Po 6-12 hodinách se zbytek vody slije a preparát se za stálého míchání přidává do ošetřovaného nápoje.
Taky jsem o tom filtru uvažoval, ale myslím, že by to už bylo zbytečné.
Provedl jsem degustaci a hlavně změření prvních várek. Založeno 1.1. a 1.5 2014. Sklep - teplota od 7-10°C. Schimansky, za studena bez koření jen melecitozní med.
Zkoušel jsem různé koncentrace a buď jsem na sladký nebo je něco špatně.
Chutná mi to až od 20Bx výše. Do 25Bx.

Máte někdo změřenou svoji medovinu? A o kolik Bx se dolů se prokvasila?
Díky.
KaJi, aby mělo smysl řídit se konečnou hustotou, tak je nutné uvádět i hustotu počáteční.
Respektive u piva tomu tak je.
Myslím, že obsah cukru je obsah cukru a na sladkosti nic nemění na kolika to bylo založeno. Obsah alkoholu je mi celkem šumák.
Mně jde o subjektivní hodnocení chuti, protože pokud bych chtěl končit kolem 22Bx jak to chutná mně a zákazníkům tak abych to zakládal pomalu na 40Bx. A to se mi zdá docela dost.

Asi je něco špatně, změřil jsem jednu láhev co jsem dostal - v profi láhvi, a tam mi to ukazuje dokonce nad 35Bx.
Tak abych studoval, zda se dá opticky měřit medovina - tedy s alkoholem.
A nebo jdu zkontrolovat refraktometr. .-)
Tuším že to byl pan Kamler, který říkal, že při kvašení medu vznikají jakési hořké látky, proto musí zůstat v medovině zbytkový cukr.
Z mého selského rozumu tedy závisí i na počáteční koncentraci.
To musí, jinak by to bylo suché - jako medové víno - viz třeba http://www.medovevino.cz

Jen mi to nejde dohromady, protože většina receptů začíná na asi 30-40Bx, na 10% alkoholu se spotřebuje podle mých znalostí 20Bx cukrů, tedy aby mi tam zůstalo po prokvašení 22Bx cukru tak bych to musle zakládat přes 40Bx.
A nebo musím téma víc nastudovat.
Dělám poprvé medovinu.Za studena 15L demižonek ,voní krásně chuťově to jde,ale je to hořký problém je že to nemá žádný alkohol!Začal jsem ke konci srpna kvašení bouřlivé .Recept 10L vody 5kg medu chmel ,skořice ,kardamon,hřebíček .Kde jsem udělal chybu?A lze to ještě nějak napravit ?
Je to hořký problém? nebo hořká medovina??. A je to jisté že to nemá alkohol ?
Pokud to dobře kvasilo tak tam alkohol musí být ! Nebo by to mohlo zoctovatět a alkohol by se přeměnil na ocet. To by však bylo jasně patrné a odporné.
Dá se to dosladit a alkohol tam určitě je.
Jestli to začalo na 33Bx 2:1 tak pak je to asi jako ta moje málo sladká. Kvasinky sežraly cukr a je tam 15 - 20Bx. Chuťově málo sladké. Já tam nemám chmel, takže ji nemám hořkou.
Jaký jsi použil chmel?A kolik?To by mohl být ten problém.Chmel v granulích je daleko silnější než klasika
v palicích. F.V.
(12.02.2015 21:46)Peprnik napsal(a): [ -> ]Máte někdo zkušenosti s deskovými filtry nebo těmi filtračními svíčkami? Používáte je i v mikroprovozu, tj. při výrobě medoviny do 200l? Výsledek je parádní, ale ta cena už moc ne. Nebo používáte bentonit a pak jen stočíte?

Já mám vyzkoušenou kvalitní želatinu z vinařského shopu v kombinaci s bentonitem. Dokonalé vyčištění do týdne mě fascinovalo. Želatina na sebe váže kladně nabité nečistoty a bentonit zase záporně, proto je vhodné je použít současně. Použil jsem na jablečné víno s medem, které se ani po 4 měsících absolutně nechtělo čisatit. Jinak chuťově žádné známky, prostě paráda, jsem naprosto spokojen!
Pri svojich chabých pokusoch s medovinou som dospel k záveru, že prídavok rastlinnej zložky - bylinky, koreniny má veľmi dobrý vplyv na čírenie produktu. Zatiaľ som skúšal chmel, zázvor, škoricu, medovina je krásne číra, krajšia ako po použití číriaceho prostriedku z vinárskych potrieb. Takisto som v diskusiách zachytil, že niektorí ľudia pridávajú do roztoku trocha silného čaju, že to má kladný dopad na výsledné čírenie medoviny. Neviem čím to je, ale moje zatiaľ neveľké skúsenosti tomu nasvedčujú.
Složkou čaje, která pomáhá čiření medoviny je tanin. (třísloviny)
Ještě k té želatině a bentonitu - jak to vypadá po aplikaci? Usadí se to na dno a normálně stočí nebo to plave na hladině?
Rozmíchá se to rovnoměrně v celém objemu a poté to gravitací do několika dnů všechno sedne na dno. A musím říct, že to nezanechává vůbec žádné stopy v chuti ani barvě. Po několika dnech bylo víno jako křišťálSmile
Robil som prvý krát medovinu, pomer 1 kg medu a 3 l vody. Dochucoval som škoricou, hrebíčkami, koriandrom, citrónmi a štipkou muškátového orieška. Začala kvasiť 3.januára, skončila 16. februára. Kdesi som čítal, že sa má po vykvasení ešte nechať ustáť, aspoň 2 týždne. Tak som ju stáčal až dnes, 27.februára. Je vcelku číra, aj nahorklá, ale problém, je, že mi akosi CHÝBA MED. Tá sladkosť. Zachytil som tu na fóre, že niektorí dosladzujú po 1.vytočení medom, pokiaľ med bol všetok prekvasený. Ale vraj je to riziko, že sa medovina zakalí a zasa rozkvasí. A teda by som chcel vedieť a poprosiť o radu, akým spôsobom sa robí to dosladzovanie, koľko medu sa má pridať a ako? Rozvariť, či dať priamo do demižóna? Mám po pretočení 10 l demižón, je to z kvetového medu. Zrejme som mal dať viac medu už pri varení. Ten pomer 1 kg: 3 l som použil podľa rady niekoho na internete, dochucovanie koreninami bolo podľa knihy Ing. J.Cibulku -Domácí vína, piva, likéry a medoviny, Medovina II, čtyřnásobná. Ibaže pán Cibulka dáva 1 LITER medu na 3 litre vody, ja som dal 1 KG medu na 3 litre...Takže už asi aj chápem, kde som pochybil. Dal som 3 kg : 9 litrom, správny pomer mal byť cca 4,2 kg: 9 litrom. Chýba mi cca 1 kg medu. Odobrať cca 2 litre medoviny, trochu prihriať 1 liter a rozpustiť v ňom 1 kg, po vychladnutí pridať naspäť? A tým zvyšným litrom doplniť demižón do plna, koľko vôjde? Čo poviete? Ďakujem za názor.
Včera jsem prvně stočil medovinu a je taková bez chuti bez vůně. Spíš jak překvašená chuťově jak nějaký víno. Založená byla 10.12.14 kvasinky Vínka. Nemůže to být tím, že to bylo dlouho na těch kvasinkách a nedalo by se to nějak opravit díky za odpověďi.
Když si chci uchovat medovinu na několik let, jak bych jí měl ošetřit, aby se nezkazila a aby se po přenešení do tepla znovu nerozjela?
Třeba, až ji donesu ze sklepa po pěti letech.
Díky, Honza
Musí být dokonale vykvašená aby mněla těch svých 12,5-13%alkoholu. Pak už by kvasit neněla. Hotová medovina pak vydrží léta beze zmněny.
Medovinka
ROKA 2015
CELOSLOVENSKÁ SÚŤAŽ
Agrokomplex 2015cc

Som č. 46 Merkuri, mám striebro v ocenení degustátormi kvalitou vyrobenej medoviny, len bola ešte mladá takže ešte správne nedozrela a tá chuť je postačujúca. Pritom som ju robil v November 2014 a po vykvasení necelé 2 týždne. Medovina z horského medu sa veľmi rýchlo čistí čo sa o víne nedá povedať, nakoľko víno nekvasí 4 mesiace.
Pritom som len zvažoval či dám na hodnotenie alebo nie, tak som dal a za pokus to možno stálo. No jedno nechápem prečo mi ju zaradili medzi ochutené medoviny keď som do nej nepridal žiadne ochutiny ako koreniny, byliny a ani citronovú štavu, nieto ešte akési extrakty.

[Obrázky: scan0005.jpg]

[Obrázky: scan0006.jpg]

[Obrázky: scan0007.jpg]

Taktiež medovinu dal na hodnotenie miestny člen tohto fora,, Jožko 58,, Medovit Jozef Štefanák, očakával som od jeho skúseností že medovina r.v, 2013 bude v hodnotení aj lepšia pritom má tiež SM.

[Obrázky: scan0008.jpg]
Referenční URL's