Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
2kg ve dvaceti l. medoviny rozhodně není kapka v moři,rozhodně lepší varianta je ta s desertním vínem. Tedy pokud to máš pro sebe. Prodávat bych se to neodvážil.
Tady snad někdo krom Merkuriho má schválenej provoz na výrobu medoviny? Silně bych o tom pochyboval....takže nechápu tyhle reakce.....
A já právě nechápu tu tvoji .... Já jen lehce naznačuji, že z hlediska kvality!!! bude do budoucna lepší udělat medovinu bez doslazení tak, jak si představuješ. Chápu doslazení jako berličku abych tu a tu várku prodal, ale nedělal bych z toho pravidlo. Protože pokud toto pravidlo zjistí zákazníci, tak ti mohou přestat věřit i s medem .... atd. Prostě si budou myslet, že takto kurvýš vše. Více nebudu reagovat, protože to nemá cenu. PN.
Já pořád nechápu co kurví med v medovině Big Grin naopak ta kvalita šla několikanásobně nahoru, prvně jsem nedoslazoval a lidi jakože jo je to dobrý, ale.....pak jsem dosladil a zvedl se obrovsky prodej....na etiketě je výroba voda, med, kvasinky....pořád nechápu tu vaší logiku, co je špatně na medu v medovině....

jinak jak už jsem psal výše, koupil jsem si hustoměr a už není potřeba doslazovat, protože toho medu tam dám víc už na začátku, ale chutově je to naprosto stejné....když bych vám dal napít z jedné a z druhé, tak to nepoznáte....
Problém tkví v tom, že lidi neznají a pod pojmem medovina si představují sladký nápoj. Když dostanou napít něčeho "suchého", tak je to tak neohromí. Také bych šel cestou výroby sladšího nápoje.
Ale né zase moc....spousta zase řekne, ty jí nemáš tak nechutně sladkou jako někteří....trvá to, než to člověk vychytá.
(01.03.2020 11:03)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Problém tkví v tom, že lidi neznají a pod pojmem medovina si představují sladký nápoj. Když dostanou napít něčeho "suchého", tak je to tak neohromí. Také bych šel cestou výroby sladšího nápoje.

Souhlasim, pro mne to i suche! A ona i sucha dobra! Ale mam takovej stereotyp, ze musi byt sladka.
Možná proto, ze jsem nikdy nechutnal suchou) Možná to necham tak, jak to je.

(01.03.2020 14:36)Kernum napsal(a): [ -> ]
(01.03.2020 11:03)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Problém tkví v tom, že lidi neznají a pod pojmem medovina si představují sladký nápoj. Když dostanou napít něčeho "suchého", tak je to tak neohromí. Také bych šel cestou výroby sladšího nápoje.

Souhlasim, pro mne to i sucha - dobra! A ona i sucha dobra! Ale mam takovej stereotyp, ze musi byt sladka.
Možná proto, ze jsem nikdy nechutnal suchou) Možná to necham tak, jak to je.
mam vyhranenych "pijakov" ktori vyslovene žiadajú len suchu medovinu a tito su poväčšine priaznivcami suchych vin.... sladkú medovinu beru najviac osoby zenskeho pohlavia... tu suchu beru hlavne muzi a asi aj preto ze ma viac alkoholu... kazdy novy zakaznik automaticky ma predstavu odvodzujucu sa od slova MED ze to bude presladene ale ked ho presvedcim aby skúsil lahvinku otvaraju sa im nové obzory... a poviem pravdu bez klamastva viac som predal suchej ako sladkej.. cca mozno o 30%
Když jsem před časem s medovinou začínal, připravoval jsem základní roztok podle ing Lstibůrka, tj na cca 27-28% Brix a z toho po prokvašení kvalitními kvasinkami BS 10 vyjde takřka suchá medovina(medové víno), která mi opravdu chutná, obzvlášť ta z víček nahořklá po propolisu jenže spoustu potenciálních zájemců to trochu zaskočí neboť čekají sladkou chuť. Takže suchou si dělám pro sebe a pár fajnšmekrů a k té sladké jsou dvě cesty, buď doslazení hotové medem (legislativně tomu pokud vím u nás nic nebrání, med jako med), a nebo už sladší základ od 30% brix výše, kvasí to trošku pomaleji, ale kvalitní kvasinky to zvládnou a zbytkový cukr je znovu nerozjede pokud je tam cca 13% alkoholu.
Nic nepočítám, jediná pomůcka vinařský moštoměr do 30% Brix, kvalitní kvasinky, hodně živné soli a před stočením čistím bentonitem, který vychytá nestabilní bíkloviny, neboť vinařské čerpadlo s filtračními deskami za cca 7000,- se mi v mých objemech zatím nevyplatí.
Díky Petře, konečně někdo s normálním názorem....už jsem se začínal bát. Já dělám 29-30...a věřím tomu, že každej má jinou chut a bral by jinou, podle mě ani ta 30 není až tak sladká, jsou daleko sladší....ale moc se mi nechce dělat víc variant, rád jednotlivý demižony mixuju k sobě, protože né každej má jinou chut a některýmu je potřeba pomoct od jiné atd....a kdybych do toho jel ještě jeden druh, tak to by bylo už moc složité...
(29.02.2020 20:53)Louky napsal(a): [ -> ]
(29.02.2020 20:34)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Louky, co používáš za filtraci? Myslím počet a jakou hustotu desek?

filtruju dvarkát, prvně na nejhrubší a pak na nejjemnější sterilní filtry, přes to by kvasinky projít už neměly

Merkuri čteš to co píšeš? Já do tý medoviny přidávám med, ze kterého je vyrobené a né něco co tam nemá bejt.....ty se tady oháníš nějakejma antibiotikama....A přečti si něco o dezertní medovině, pak se tu můžem o něčem bavit....
Ono o antibiotikach bolo len to že prístroje sú citlive.. Do vykvasenej medoviny sa nesmie pridávať med na dosladzovanie nakoľko to zistia rozborom. Je to falšovanie potraviny ak ti to nedošlo, stale si hudieš svoje. Na to su akreditované laboratoria kde sa robia rozbory od A - Z. Vykvasený nápoj má ine vlastnosť než dosladený medom alebo cukrami. To že ti to alebo druhým chutí je druhoradé. A za dalšie// to si myslíš že keď tam dáš z brucha vytvorenú tvoju etiketu na medovinu je všetko v poriadku? to už je na pokutu lebo máš etiketu ktorá nesplna podmienky, jedine pre seba keď to budeš konzumovať!
Že kto konkretne dostal pokutu? Pokutu dostali predajcoovia za dosaladzovanie medoviny a mená ma vôbec nezaujimaju a neni to moja povinnosť detailne zistovať.

A to si predstav keby si takú medovinu importoval do USA, taká krajina je háklivá na také veci a aká pokuta za to ... za sociku vinarske závody vyexpedovali do USA Víneu, zistili dosladzovanie izoglukozu a repným cukrom pri rozbore a bolo po srande.
jak to tu sledujem tak uvažujem ze bude asi umenim vyrobit medovinu optimalne sladkú a zaroven dostatocne alkoholovo aj silnu... takze jedine asi zmiesat suchu a sladkú
Medovina keď sa zmieša nevadí ale dosladená áno. Inak ten stánok pri A na AX je môj. Ďakujem za blahoželanie.
Pánové, už se nehádejte. Částečně máte i nemáte pravdu. Podle legislativy je medovinou, dnes se může již i používat medové víno, nápoj vyrobený alkoholovým kvašením pouze včelího medu, vody a kvasné kultury s možností přidání ovocné šťávy, ovoce, bylin, bylinných extraktů nebo koření a obsahu nejméně 11 % obj. alkoholu. A toto vše jen za předpokladu, že to prošlo vše fermentací.

Po fermentaci (stočení vykvašené medoviny) je možný přídavek lihu, vína, cukru, bylin, bylinných extraktů nebo koření. Takto upravená medovina se již nemůže nazývat „Medovina“ nebo „Medové víno“, ale „Dezertní medovina“ s informací proč je to dezertní medovina (co do ní bylo přidáno) a musí obsahovat nejméně 10 % obj. alkoholu.

Takže přislazením medoviny medem nejde o pančování či falšování. Je to možné, jen už se jedná o Dezertní medovinu.

Nic složitého na tom přeci není….. Smile
neviem ako je to legislativne v SR pretoze som sa vsade docital len o nazve "Medovina" ci je mozne aj u nas v SR nazyvat tento produkt napr. Medove vino ?
Môžeš aj vyrabať medové víno lebo to nieje zakázané ale na to musíš mať schválenú prevádzku keď to posuvaš dalej. Napr. také víno robia v Canade a tam na schvalenie vyrobne nie sú take prísne normy.
no presne...takze podla vyssie uvedeneho odkazu na predmetnu ťažkopadnu vyhlasku je uplne jasne ze "Medovinu" mozem tym padom nazyvat v SR aj "Medove vino" ...samozrejme za splnenia rovnakych podmienok/priestorov na vyrobu ako pre medovinu.
PS: islo mi len o ten nazov "Medove vino" ....v SR
ahojte....vie niekto poradit ako znížit kyslost uz vo vykvasenej medovine?
Sú pripravky na zniženie kyslosti vína a možno by to pomohlo aj v medovine. Neskušal som to!
Referenční URL's