Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud budou kvasinky ještě při chuti - pokud je tedy pravda že ti snědly všechen cukr- tak pak asi ano.
Je to živý nápoj. Smile

Já si to u jedné várky doslazoval až v PETCe podle chuti. SKladuji to v ledničce, a nikdy se mi to nestihlo zkazit. Smile
měřit vínoměrem medovinu je blbost... já ju měřil vínoměrem a ukázal (pokud si správně pamatuju) kolem 9%, pak jsem s nim měřil kohoutkovou vodu a ukázal alkohol i v ní... tak jsem ho někam zahodil... a dle rozboru má 14,29%

vínoměr u vína možná funguje, proto se taky jmenuje vínoměr Big Grin zbytkový cukr v medovině mění hustotu roztoku, tak to logicky nemůže měřit přesně
(18.11.2015 11:57)KaJi napsal(a): [ -> ]To si nerozumíme, jednou je to 0-32bx a druhý přístroj 70-100Bx, ale velké množství dalších stupnic v zorném poli podle jednoho mustru.

Viděl jsem ref. na med kde byla jen jedna dobře čitelná stupnice v %vody.

Takže je třeba brát v úvahu že je spousta přístrojů a k tomu stupnic.

Já jednou zažil, to jsem ten přístroj viděl poprvé, že byl v Bx. a všichni si jej půjčovali na měření nemrznoucí kapaliny a mysleli že je to stupnice v °C. Smile Protože takový viděli v servisu ve °C.

No mám právě ten druhý s rozsahem 58 - 92% Bx+obsah vody v medu.Je to použitelné na medovinu?
http://vcelarske-potreby.on-line-obchod....ord=refrak
Medovina dělá kolem 25-33BX - podle názoru a chuti. Takže je to z druhého konce rozsahu.
Na medovinu jeden, na med druhý.
No a změřil někdo hustotu medoviny (roztoku) před kvašením tím refraktometrem -hustoměrem na fridex?
Má stupnici pro měření hustoty akumulátoru v rozmezí od 1,0-1,3 g/cm3.

Podle té kalkulačky by 32brix bylo 1,139g/cm3.
Mám dotaz - vadí hodně, když neproběhne tzv. bouřlivé kvašení, ale hned od začátku kvasí mezi 1 a 2 bublinami za sekundu? (klasická skleněná kvasná zátka)
Zdá se, že tak můžu demižon zaplnit až po hrdlo, protože žádná bouřlivá pěna (jako znám u ovocných vín) se nekoná...
Mám kvasinky Schimanski, první týden kvasilo při 25 °C, teď plánuji snížit teplotu na 18-20 °C.
Keby si kvasil pri +36C na začiatku tak ti sa medovina vyvalí von tím že ti upchá kvasnú trubku, buď vystrelí alebo roztrhne denion.

Dnes som pozeral a chutnal medovinu zo smrekovej medovice, je tomu už 4 M a prestala kvasiť, chuť má vynikajúcu, v pondelok ide bentonit a sobota filtrácia. A pôjde na zretie do kamenné klembovéj pivnice do hajloku pri Vráble.
Tak mě překvapila zima. PřišlaSmile
A měl jsem právě založené dva sudy medoviny a přemýšlel co bude, teplota v sudech klesala pod 5°C.
Radši zkouším kvasit v chladu aby se zachovala maximálně chuť takže mi nevyhovovalo , že topidla do akváriíí mají regulaci od 19-20°C výš .
Studoval jsem trochu grafy na topidlech a nakonec se ukázalo že poučka 1litr=1W z akvárií platí.

V jednom 150l sudu je 150W a v druhém 200W. 200W je blíž u dveří a při momentální okolní teplotě v bývalé garáži 5°C - venku kolem 0 je teplota v sudech asi 15°C. Sudy pr.60cm, z plastu jako kanystry.
Takže pokud má někdo podobný problém, může odhadnout potřebný výkon, pokud odhadne počasíSmile Ale směrem nahoru to jistí regulace od 20°C. 1W/litr zvedne tepolotu oproti okolí asi o 10°C. Tedy bude to záležet na poměru povrch/objem a izolace.

Topidla plavala, takže jsem na šnůru uvázal kus nerezu aby visela u dna a voda cirkulovala.
(21.11.2015 22:57)Merkuri napsal(a): [ -> ]Keby si kvasil pri +36C na začiatku tak ti sa medovina vyvalí von tím že ti upchá kvasnú trubku, buď vystrelí alebo roztrhne denion.

Dnes som pozeral a chutnal medovinu zo smrekovej medovice, je tomu už 4 M a prestala kvasiť, chuť má vynikajúcu, v pondelok ide bentonit a sobota filtrácia. A pôjde na zretie do kamenné klembovéj pivnice do hajloku pri Vráble.

..počas prvého týždňa kvasenia sa mi zdvihla teplota v miestnosti vďaka vlne horúčav až na 35'C,cez sud som musel mať prehodené len plátno,akýkoľvek pevný uzáver aj s kvasnou zátkou by letel do stropu Smile ..hladina doslova"vrela"..
(28.11.2015 23:50)gusto napsal(a): [ -> ]..počas prvého týždňa kvasenia sa mi zdvihla teplota v miestnosti vďaka vlne horúčav až na 35'C

To je problém a ne malý. Nedávno jsme byli u Lstibůrků na exkurzi a byla tam řeč o stejném problému. Kvasí li medovina rychle,je nedostatečný přechod látek které ovlivňují příznivě chuť. Při 35 stupních odhaduji dobu od zač. kvašení tak na 10 dní a kdoví jestli ne jen týden. Dále je dobré si uvědomit, že kvašením vzniká teplo. Uvedený včelař kvasí v 600 l tanku a největší problém má s jeho dochlazováním. Tedy netopí, ale chladí. Já mám na medovinu sklep, kvasím na 200l, do studené vody z lesní studánky dám teplý med 60 st a rozmíchám vrtačkou. Pak změřím teplotu a většinou je tak 15-20 st. Pak naleju kvasinky a sůl. Pak navléknu na sud styrodurový futrál a pustím topení na 20 st. 4 dny. Pak ho vypnu a nic neřeším. Ve studeném sklepě si pak medovina žije svým vlastním životem. Počet bublinek a jiné ptákoviny mě nezajímají. Když začínám vidět, že pohyb částic a pěna ubývá začínám doslazovat. Ale to už je jiná kapitola. Včera jsem začal stáčet nový sud a je to nejlepší medovina asi jakou jsem kdy měl. Žel vůbec si nepamatuji jak jsem se k ní dopracoval! Asi by bylo od věci občas si něco zapsat. Nedochucuji,nekořením! Zdraví R. S.
Zlá receptúra pri výrobe medoviny a ešte kúriť a potom dosladzovať, hotové znásilnenie budúcej medoviny. V pivnici sa sama teplota vyrovná behom týždňa.
(29.11.2015 21:57)maci01 napsal(a): [ -> ]A co medovina? Tu zatím nikdo nekontrolpval?

Otázka na odborníky - ztrácí antibiotika převařením svoji účinnost= škodlivost. Myslím rezidua v medu?
..nedať všetok med na začiatku ale postupne ho pridávať je spôsob,ktorým by sa mal dať dosiahnuť vyšší obsah alkoholu,ale ešte som to sám neskúšal..do budúcna sa vyvarujem kvaseniu cez letné prázdniny,tento rok sa nedalo inak..za 10 dní bolo dokvasené,tak ako píše Rudolf,a to na kvalite rozhodne nepridá,naštastie to stihlo len jeden sud..



(29.11.2015 22:10)KaJi napsal(a): [ -> ]
(29.11.2015 21:57)maci01 napsal(a): [ -> ]A co medovina? Tu zatím nikdo nekontrolpval?

Otázka na odborníky - ztrácí antibiotika převařením svoji účinnost= škodlivost. Myslím rezidua v medu?

u nás prebehla vlna kontrol na atb v medovine,ca 3-4 roky dozadu,u všetkých veľkých výrobcov,tak asi by sa zistiť dali,ale či by boli v škodlivej forme neviem..
(29.11.2015 22:10)KaJi napsal(a): [ -> ]Otázka na odborníky - ztrácí antibiotika převařením svoji účinnost= škodlivost. Myslím rezidua v medu?

V prvé řadě je třeba říci, že antibiotika v tak malé koncentraci, ve které jsou nalezeny v medech, nejsou pro jednotlivce v zásadě škodlivé. Jelikož narozdíl od kancerogenů je jejich účinek nestochastický, tj. závislý na dávce. Problém vidím spíše ve škodlivosti pro společnost vzhledem k tomu, že i takto malé dávky mohou vést k rozvoji rezistence na antibiotika. A to je čím dál tím více alarmující, jelikož zprávy, že se blížíme k postantibiotické sféře, jsou stále aktuálnější. Poslední byla zpráva, že se vyvinula rezistence ke kolistinu (záložní antibioitkum)
Obecně antibiotika jsou docela termolabilní, největší stabilitu má při 100 st.C chloramfenikol, u něhož inaktivace při této teplotě trvá několik hodin. Chloramfenikol se tak degraduje hydrolýzou na amidový derivát. O tom, že by měl být tento produkt v tak malé koncentraci škodlivý, zprávy nemám.
Nemám představu co takovéto koncentrace prakticky znamenají:
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Dulezi...#pid127358

Jestli to znamená, že je SZPI odhalí jako ATB v medu, zda je to pod hranicí škodlivosti v podobě vzniku rezistence, nebo tak nějak pouze připouští, že dnešní detekční metody najdou vše.
Koncentrace reziduí léků (myšleno veterinárních léčivých přípravků-VLP) v potravinách se určují jako tzv. MRL - maximální reziduální limity. Tj. maximální přípustná koncetrace, které v případě denní konzumace konkrétní potraviny v průběhu života nevede k poškození zdraví. Antibiotika v medu MRL nemají určenou. Pracuje se občas (případ Kanady) s takzvanými WRL - pracovní reziduální limity. Tyto hodnoty jsou extrapolovány z jiných potravin (mléko, maso) a hodnota je určena na základě shody odborníků. V EU vzhledem k tomu, že nejsou MRL pro antibiotika pro med určeny, tj. EMA (obdoba americké FDA) -netoleruje přítomnost antibiotik v medu. Nepřítomnost antibiotik znamená být pod detekčním limitem, což je hodnota určována v PPB (parts per billion) a je to jedna miliardtina z celku (velice málo, např. 2 ppg odpovídají 2 mg v 1 tuně medu). Pokud tam je antibiotikum detekovatelné (tj. nad detekční limit), ještě to automaticky neznamená ohrožení zdraví jednotlivce (může být pod zmiňovanou WRL, které jsou často o dva řády výše, tj. udávané v ppm). Co se týče ale rizika vzniku rezistence na antibiotika tak je toto nekvantifikovatelné a teoreticky již př idetekci toto riziko existuje.
Ja by som pridal príspevok o mojej medovine. Pripravil som si nádobu na 200l. Voda prevarená, med, škorica citron. Množstva som v skutku trafil. Pri 20 stupnoch mala presne 30 malíg. Po nasadení kvasiniek to pracovalo 6 týždnou pri teplote 18-20 stup. celzia. To je moja prva medovina. Pred rokmi som robil s včelárom z dediny u neho. keď sa vyčistila tak ju rozdelil . Doma som zistil že ma hadam polovicu kalu. Kolega si zlial čistú polovicu a mne to ostatné. Spomenul som to len preto, že v tomto 200l sude bolo max. 5cm kalu na priemer 60cm.
Po vyčistení som ju stiahol do nerezu s plavajucim vrchnákom. Je okolo 12-14% alk. Má vynikajúcu chuť, je cítiť že sa robila z medu.
Najlepšia medovina je z repky a slnečnice. Tak tolko. Len pri chutnaní nepribuda v sude, ale opak.
Tak z repky je velmi dobrá medovina čo je pravda ale zo slnečnice ani náhodou. Je to humus a nie dobrá medovina, to tak pre notorikov a bezdomovcov. Avšak kto tam nakydá byliny, zázvor a koreň horca tak zmení tú odpornú chuť medoviny. Slnečnicový med aj nenormálne pení donemoty keď sa varí z vodou v kotlíkuAngry
Najchutnejšia je medovina z Jedľového medu a tá farba olivovozelenáTongue
Zastav sa keď pôjdeš okolo. Ochutnáš a potom hodnoť.
Dobrý den,

v diskuzi Medovina a legislativa jsem dal odkaz na návrh nové verzi vyhlášky MZe o nápojích, která upravuje požadavky na výrobu medoviny a zavádí i nový pojem "přírodní medovina (medové víno)".
Budu rád za vaše názory. Připomínkování probíhá totiž jen do 30.12.2015

Přeji všem krásný předvánoční čas s pohárky dobré medoviny

Jiří Pouček, Muzeum medoviny
Referenční URL's