Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(26.11.2012 13:55)koubin007 napsal(a): [ -> ]Já měl 48kg medu na 100 l a to je fakt hodně.

To je téměř 40 °NM Surprised
Když jsem dělal naměřených 31-32 °NM (35-36°NM skutečných), tak o bylo dobré.
O víkendu jsem si otevřel medovinu z první várky kterou jsem vařil v roce 2012. Byla dělaná v poměru 2:1 a je opravdu dobrá. Už mi jich tohoto ročníku moc nezbývá. Je to veliký rozdíl jestli se pije medovina jednoletá nebo desetiletá. Vyplatí se opravdu počkat. Ještě bych chtěl zkusit nechat medovinu zrát alespoň 3 roky v dubovém sudu, ale to až příště Smile Jinak recept je z včelařské encyklopedie z roku 1956. Jsou tam i jiné zajímavé recepty medové pivo, medové ovocné víno, medové limonády a jiné. Koho baví zkoušet vyplatí se do ni podívat.
(26.11.2012 20:08)PetrM napsal(a): [ -> ]
(26.11.2012 13:55)koubin007 napsal(a): [ -> ]Já měl 48kg medu na 100 l a to je fakt hodně.

To je téměř 40 °NM Surprised
Když jsem dělal naměřených 31-32 °NM (35-36°NM skutečných), tak o bylo dobré.

Pri tomto pomere čo je v podstate 2l vody na 1kg medu, pri mede s obsahom vody okolo 18%, nameriam muštomerom hodnotu vždy okolo 26 NM,čo je v skutočnosti vlastne 30NM,takto mi to vždy približne vychádza.Ono keď dovaríme medovinu,tak veľa vody sa odparí a roztok treba opätovne doriediť na tých 26 NM, čo v skutočnosti znamená, že výsledný požadovaný obsah cukru sa pohybuje 30NM.Bežne robím sladšie medoviny,sú žiadané a nemám podobné problémy ani pri dolských kvasinkách.Niekde sa asi stala chyba.Wink
(26.11.2012 18:59)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Takže vlastně dáváte 1kg medu a 2 litry vody. Tento poměr dávám taky a hodně mi to nepřijde, ani se mi nezdá že by to kvasilo nějak špatně...

ne to ani ne, vzhledem k tomu, že med má hustotu 1,4. Takže je to asi 65l vody a 35 l medu. A kolik dáváš živné soli? Jak měříš hustotu a jak určíš výsledné procento alkoholu? Smile
Jako taky mi to vykvasilo bouřlivě a dost rychle, ale stále mnoho zbytkových cukrů a málo alkoholu. Tak jsem stočil a udělal nový zákvas a znovu rozkvasil.(toto asi 3x) Vždycky se to znovu rozjede...ale je třeba dělat nové zákvasy což je zbytečná práce. P.
Je to jednoduché....hustotu neměřím a obsal alk. také ne. Prostě to svařím, naleji do demižonu přidám zákvas a množství živné soli dle návodu to je 20g na 100L. Když to začne kvasit, je vyhráno. Jaké má výsledná medovina parametry nevím, ale zatím každému chutnala a každý mi ji chválí...
Mám dotaz ohledně prvního stáčení. Medovinu mám v demižónu pět týdnů a sem tam to ještě hodí bublinku. Mám to už stočit a dát znovu bublátko, nebo ještě počkat? Teď je demižon naplněn jenom do půlky tak mám strach, aby se tomu něco nestalo.Huh
No, já bych to stočil (z výšky, aby se medovina provzdušnila), abych se zbavil kalů.
Potom bych tam nasadil znovu bublátko a dal dokvasit.
Ale určitě je potřeba mít v této fázi demižon plný, jinak může začít medovina octovatět!
I kdybys to měl přetočit do dvou malých, nebo si jít koupit demižon odpovídající velikosti. Neboj, on se Ti neztratí!
Pokud v demižonu trocha chybí, lze to údajně i dolévat černým čajem nebo vínem. Já to spíš řeším tak, že ji sleju do menšího demižonu a zbytek, který se tam nevejde klidně nechám pro strýčka Příhodu v malém demižonku. Při dalším přetáčení se ten zbytek může hodit na dolití.
obvykle nechávám první kvašení 6-8 týdnů,jak to dokvasí nechám to týden postát,pak to přetáhnu
poslední várka jede už 9. týden ale už pribržďuje,je to čistá ,melomely(rybíz,višen) mi obyčejně kvasí kratší dobu

mám vyzkoušeno ,že poměr 1:2, med:voda, je nejchutnější,když je poměr silnější je to moc sladký,rádo se to rozkvasí a kvasí to i nekonečně dlouho,při menším poměru je chutově nestabilní,vařím v kotlu,17 KG a 35 L je plná padesátka,v měděném kotlu mám čárku-doliju co se odvaří(3 - 5 L na 100 L)

poměr vzduchu a plného není tak rozhodující při bouřlivém kvašení, to může bez problémů proběhnout i v otevřeném kýblu,citlivé jsou fáze rozkvašení a dokvášení-druhé stočení,skladování,skrze tyto fáze je nutno mít objemy plný

jak jste sami vyzkoušeli ,přeslazené roztok nejsou kvasinky schopny zvládnout,
jak se pro ni zhorší podmínky, to že vyžere živnou sůl,hned jde ke dnu,přidáváním kvasných kultur možná časem dosáhnete vyšší lihovatosti ale nepravidelné kvašení poškodí chuťové vlastnosti
(18.08.2010 23:26)pikora54 napsal(a): [ -> ]Připravuji medovinu již několik let pouze za studena (vaření je barbarství na medu) 1 díl medu 2 díly vody . Na 10l zákvasu dám 1 kostičku kvasnic . Nechám kvasit v teplé místnosti. Po vykvašení přenesu do sklepa. Po usazení kalu přetočím do menšího demižonu a nechám dozrát ve sklepě. Je to jednoduché. Zkoušel jsem dolské kvasinky ale tolik nám nechutnala. Přeji hodně úzpěchů při výrobě medoviny.

To se dají na výrobu medoviny použít i normální kvasnice do buchet? Huh Surprised
nedají !!!!


,to spíš už vinný kvasinky z drogerie
Pivo se taky vaří a troufne si někdo říct, že je to barbarství?
Onehdá mi jeden "mudrc" tvrdil, že medovina dělaná za tepla, je méně kvalitní a zbavena vitamínů, a toho, co je kvalitního v medu.
Trochu jsem za tou informací šel a zjistil toto:

Velkovýrobci medoviny nejsou vůbec schopni z technického a finančního hlediska medovinu vařit, protože by to v tak velkých množstvích bylo ohromě složité a nákladné (hlavně energeticky). Proto vyrábí medovinu za studena a tvrdí, že je to ta lepší cesta.
Dle výkladu pana "mudrce", by zeleninová polévka byla zbavena veškerých tělu prospěšných látek(vitamínů, minerálů) a byl to vlastně mrtvý roztok. Ale tak to neníSmile

No, ale co je barbarství, je dělat medovinu z kvasnic.
V Sovětským svazu se dělalo pivo z chleba, prej bylo taky výborný...hlavně pro ty nejchudší lidiSmile



(29.11.2012 18:42)janek napsal(a): [ -> ]Mám dotaz ohledně prvního stáčení. Medovinu mám v demižónu pět týdnů a sem tam to ještě hodí bublinku. Mám to už stočit a dát znovu bublátko, nebo ještě počkat? Teď je demižon naplněn jenom do půlky tak mám strach, aby se tomu něco nestalo.Huh

ještě to nech, pak po stočení se ti to už nerozjede. Nic se tomu nestane, hlavně vše pořádně utěsni ať tam nemůže vzduch. Až se to úplně uklidní tak stoč.
Pokud bys naměřil pořád ještě vysokou hustotu, můžeš do toho přidat zákvas znovu a nechat to znovu jet. Takhle dosahuji vysokého procenta alkoholu.

Ze zákvasu prvního si nech malou skleničku a dej jí do lednice. Poslouží jako iniciační dávka kvasinek pro další zákvas. Není třeba neustále kupovat nové kvasinky za 70kč. A nezapomeň přidat živnou sůl. P.
Vaření a kvašení medoviny Wink

[Obrázky: P1101953.jpg] [Obrázky: P1101955.jpg] [Obrázky: P1122023.jpg]
Chystám se na stočení medoviny do menších demižonů. Mám je vysířené ale zůstal v nich ten čoud, který by mi při stáčení unikal do místnosti a smrděl. Neví někdo jak ten čoud dostat nejlépe ven?
Ten čoud (oxid siřičitý) vytlačí ven právě přetáčená medovina - ovšem v místnosti bude cítit a štípat v nose. Osobně ale demižony pro medovinu nesířím, jen vyplachuji horkou vodou.
Na vyplachovaní pozor - vyplachoval jsem vodou rovnou zkonvice - vroucí - a jeden ze dvou demižonů mi prasknul.
Vzal jsem na to horkou vodu z kohoutku, trochu páry to udělalo a vytlačilo oxid siřičitý. Demižony vydržely oba.
Ahoj, prosím o radu co dělat pokud má medovina více citronovou chuť, tedy je více kyselá než bych chtěl. Dá se to nějak zachránit? Někde jsem se dočetl, že na kyselost je dobré přidat něco zásaditého např. jedlou sůl, ale to mi připadá nějaké divné.
Máte nějaké zkušenosti? Díky
Sůl v žádném případě ne!

Sůl je produkt reakce kyseliny se zásadou, tedy například
HCl + NaOH → NaCl + H2O.

U vína se používá uhličitan vápenatý (CaCO3) anebo uhličitan draselný (K2CO3). Uhličitany však lze snížit pouze obsah kyseliny vinné, odbourat kyselinu jablečnou není v domácích podmínkách jednoduché.
Další možností je vystrčit medovinu na mráz - kyselina by se měla vysrážet v krystalky a potom stočit do jiné nádoby. Anebo počkat, až se kyselina odbourá sama - to však může trvat poměrně dlouho. Poslední možností je medovinu scelit s jinou, méně kyselou - to je nejrychlejší.

A jen tak ze zvědavosti - jak si docílil vysoké kyselosti? Tos tam něco přidával?
Podle receptu jsem tam dal určité množství citronů, ale nevím jestli jsem se nespletl. Vařili jsme v listopadu a ač jsme měli bunkr s termostatem a topením, zdálo se mi, že to prvotní kvašení nebylo tak bouřlivé jak mělo být. Recept jsem měl po otci, snažil jsem se ho dodržet, ale jde vidět, že pokud stejnou věc dělají dva nemusí být výsledek vždy stejný. Ještě budu muset získat více praxe. Dokonce i barva je nějak více světlejší ( jakoby zelený čaj s citronem), jak získám aby medovina byla tmavší (jako lesní med - medovicový).

Děkuji Jirka
Netuším, co to máš za recept, ale nevidím jediný důvod do medoviny přidávat jakoukoliv kyselinu - med je dostatečně kyselý sám o sobě. Kyselinu přidávají akorát ti, co část medu nahrazují cukrem; otázkou však je, zda se v takovém případě jedná o medovinu - já bych si takovou nedělal...

Medovina má takovou barvu, jaký použiješ med - čím světlejší med, tím světlejší medovina. Pro výrobu medoviny bych však tmavé, tedy medovicové medy nedoporučoval. Není nad nektarový med.

Pokud chceš mermomocí tmavší barvu, použij karamel.

Nechápu, proč někteří chtějí mít tmavou medovinu - rozhodně bych kvalitu neposuzoval podle toho, jak moc je tmavá...

Bouřlivost kvašení je potřeba posuzovat podle množství unikajícího plynu - u některých typů kvasinek nedochází k tvorbě pěny téměř vůbec.
Referenční URL's