Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Refraktometr je asi jen jedinej, myšleno že ho můžu používat pak i na měření medu, co?
Na med je jiný a na medovinu také jiný.
Na medovinu se používá moštoměr
výrobcovia ktorí varia medovinu komerčne u nás,napr. http://www.vcelco.sk merajú obsah cukru v roztoku refraktometrom..je to oveľa jednoduchšie..mám pocit že refraktomer na meranie vody v mede a meranie cukru v medovom roztoku je to isté,akurát musia byť dva preto,lebo v mede je obsah vody cca 17% a v medovom roztoku na medovinu cca 70% a tým pádom by musela byť príliš dlhá stupnica ak by mal jeden prístroj slúžiť na obe merania..
P:Lofelmann - Medocentrum nabízí refraktometr se třemi stupnicemi, to je myslím praktické, ale osobní zkušenost nemám.
http://www.medocentrum.cz/eshop/?p=produ...x-stupnice

Asi jsou k tomu potřeba také kalibrační roztoky, které má v nabídce také.
Jo, ale podstatné je v jakém rozsahu - u medu je dobré okolo 20% vody a u medoviny naopak, kolem 20% cukru. Zjednodušeně. A refraktometr 10-90% cukru by nebyl moc přesný.
Rozsahy uvedeného refraktometru jsou:

1stupnice voda v medu 12 - 27% - měření po 1%
2stupnice Brix 58 - 92% - měření po 1%
3stupnice Be 38 - 43% - měření po 0,5%
refraktometer na medovy roztok pred kvasením sa kalibruje vodou na nulu..
V loni jsem dělal medovinu z medu, takže poměr se dal naředit i bez měření. Letos mám dos víček, které bych chtěl zužitkovat. Mám si pořídit cukroměr nebo moštoměr. Co je na měření medoviny lepší?
Cukroměr pokud to bude z cukrů (a med snad je) a na cukernatost moštů moštoměr. Smile
stále čsstěji přemýšlým co s tvrdým medem v medníku. Část si ji schovám na jaro na dokrmení ale stále mi jich dost zůstane tak mne napadlo že bych z nich udělal medovinu. Medovinu jsem již dříve dělal ovšem klasickou cestou, nyní přemýšlím že bych to svařil i se soušema a po vychladnutí to přefiltroval od vosku a jiných nečistot a dal kvasit....je tento muj nápad vůbec reálný? nebo se to dělá úplně jinak??nemám s děláním medoviny z melecitozy zádnou zkušenost...
Tak já letos zase ročník 2013 jen tak do archívu, jen jsem si udělal svůj recept, tak uidíme..Zatím pěkně kvasí,..


[Obrázky: DSCN5182.jpg] [Obrázky: DSCN5183.jpg] [Obrázky: DSCN5186.jpg]
Pro zbynka: Tak jsem dělal svou první medovinu v roce 2003 z roku 2002. Kotel na 60L na dvoře, napustil do 2/3 vodu a rámky s tvrdým medem vyvařil. Koláč s voskem a nečistotami po částečném vychladnutí vyndal zbytek z kotle přecedil, nalil do demižonů, dal kvasinky a nechal kvasit. Byla to výborná "babská," sladká medovina.
Dík za zkušenost....já tušil že by to mohlo fungovat akorát jsem byl trochu na pochybách jestli to z těch souší nějak nezasmrádne tak abych to nedělal zbytečně a pak to nemusel za stálého míchání vylít do záchoda Big Grin
už se mi to bohužel taky jednou povedlo ale to bylo tím že byla nízká teplota kvašení a medovina mi zoctovatěla...
Zbynek,já Ti k tomu zo svojich skúseností len toľko,že by som nehádzal do kotla plásty hlava nehlava.Určite by som plásty roztriedil,svetlé a mladé plásty by som použil k výrobe určite dobrej medoviny a tmavé plásty by som vyváral zvlášť na druhý krát,pretože sa z nich uvoľňuje podstatná časť propolisu a medovina zostane tmavá a z horkastou príchuťou.Túto druhú časť z tmavých plástov by som následne nechal kvasiť zvlášť a podľa výslednej chuti by som sa rozhodol,či ju použiť na medovec či nejak inak.
Ak to chceš robiť teraz a nemáš znášku,tak radšej niekde v uzavretej miestnosti,inak si ťa včely nájdu a nie jedna,ale stovky.
zkusím rozvařit jen ty lepší.....ty tmavé asi zakonzervuji na přikrmení v příštím jaru
Nechám to až bude někdy deštivo a chládek páč loupež jsem si vyprovokoval loni a nechci to opakovat....
ty včely jsou pak děsně protivný a trvá dost dlouho než zase dostanou rozum.... pak je každá prohlídka pro mne utrpení...
Dobrý den včera jsem louhoval rámky sw melecitozou,už připravuji zákvas,potřebuji vědět jak dlouho mi vydrží roztok na medovinu,mám strach aby nezačal samovoolně kvasit,než budu mít zákvas z kvasinek,prosím poradte
Zákvas se připravuje vždy několik dní předem. Nyní bych to asi učinil tak, že bych kvasinky i živnou sůl nasypal přímo do do roztoku. Možná někdo poradí líp.
A budeš převařovat, nebo chceš medovinu dělat studenou cestou? Pokud by si převařoval, takdivoké kvasinky zabiješ, takže by to samovolně nemělo začít kvasit.
Zdravím,ano budu převařovat,zákvas budu mít tak za dva dny,takže můžu roztok nechat v klidu být,a pak převařit nechat vychladnout na 30 stupnů,přeměřit cukernatost,případně přiředit převařenou vodou a naočkovat zákvasem,a dát do demižonu,takhle si to představuji aspon já,ale nemám žádné zkušenosti. Za další rady budu rád

A nebo roztok převařit už ted??
Referenční URL's