Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kovové vrchnáky nechaj tak,kúp si plastové a na to zlatú zmršťovačku s odtrhom,tú "zatiahneš teplovzdušnou pištoľou,alebo fénom na vlasy...záleží koľko fliaš chceš naplniť.
Na zmršťovačky je dostať špirála.
Pánové, děkuji za Vaše názory. Na kovová víčka je potřeba nástroj který prodávají. Ale jak jste postřehli, cena je přímo děsivá.
Proto bych chtěl, poznat někoho kdo vlastní tento přístroj. Děkuji Petr.
(18.11.2017 18:57)Louky napsal(a): [ -> ]Ted se zeptám možná uplně triviálně, ale já koupil na medovinu šroubovací víčka s tou pojistkou a myslel jsem, že to na to jen našroubuju a je to hotové a nemusim na to mít takovejhle přístroj....takže jak je to?

stačí to len našrobovať keď máš už so závitom..akurát ale,pri otváraní ručne našrobovaných sa ti tá poistka neodtrhne,a víečko zostáva celé nepoškodené..beriem z jednej firmy tieto viečka,vzdy si ich dám nazávitovať u nich,lebo inak predávajú len hladkéna strojné uzatváranie.
zkoušel jsem to a závit tam normálně mám, ale nejde to moc dotáhnout, protáčí se to.....tak jsem radši objednal černý plastový
Je ještě jedna cesta. Dělat medoviny větší množství a nechat si to službou nalahvovat. Přijede auto a vše jede, jak u vinařů. Také větší várky již nedělají sami.
Ale... to větší množství ....
PN.
Jak píše Louky, bez těch kleští se ten závit snadno protočí. Prostě kdo chce udělat profesionální výrobek na úrovni, musí pracovat s pořádným nářadím. Kdo to chce ošulit už na počátku, dočká se toho, že se mu to někde vyleje nebo to začne chytat vzduch. Ale to platí i v jiných profesích.....viz naše debaty na sponkovačky, cirkulárky apod.
Zatím pro malé množství je jedinečný dobrý korek + zavíračka. Kvalita za dobrou cenu.
Plast. šroub. uzávěr nepoužívám, nějak mě to neláká.
PN.
Zdravím, chci se zeptat mám medovinu založenou od 30.9. už skončilo takové to bouřlivé kvašení, medovina je dobrá ale na můj vkus dost sladká a má málo alkoholu.
Jak to udělat aby se ještě trochu toho medu proměnilo na alkohol? Děkuji.
Pokud to opravdu proběhlo bouřlivým kvašení, tak bych to ještě nechal chvilku na hrubých kalech a poté to stočil. Dále rok na to nešahat, ona se dosti změní. Záleží jak to vydržíš.
Osobně to nechávám na kalech mnohem déle než se doporučuje. Také záleží na kvasinkách, používám dvoje a výsledek je jiný. Jiný myslím ve zbyt. cukru i chuti.
PN.
Myslel jsem jestli třeba přidat živnou sul, kvasinky a nastartovat kvaseni.
To je otázkou jak dlouho probíhalo "kvašení". Za jak dlouho se to rozjelo, jaké bylo bouřlivé kvašení .... Otázky na které neznám odpověď.
Nikdy jsem to nerozjížděl znovu. Buď bys to musel naředit, nebo použít jiné kvasinky (které zvládnou alkohol). Prto si nějakou dobu zapisuji všechny várky podrobně i s teplotami a průběhem (zapisuji každý den). Ale opět, dělám větší várky a tam již nemohu udělat botu.

Pokud tam bylo bouřlivé kvašení, tak bych stočil a nechal zrát. již jsem psal ...
PN.
Stoč to do druhého demižonu hadičkou, tak aby se to provzdušnilo. Pozoruj zda ti bude břečka perlit. Pokud ano, nasaď bublátor a dej tomu další měsíc či dva. Pokud ne, zastavil se ti kvas a zvaž zda za to stojí to znovu rozjet chemií (restart kvasinky) či úpravou vlastností břečky (Ph, živiny, cukernatost, atd.).
Díky za radu, ještě se zeptám jaké používáš kvasinky? a které podle tebe líp prokvasí. Já používám kvasinky Schimansky POWER.
Schimansky Power používám. Mají vyšší toleranci na alkohol a jsou chladnomilné. Musím říct, že fáze bouřlivého kvašení nikdy nebyla až tak bouřlivá. Ale prokvasily medovinu solidně. A byla výborná Smile

Mám měsíc, či dva po letošním prvním stáčení a pořád je to jakésik kalné. Čekal jsem že už se to pomalu začne čeřit. Uvidíme.
A já právě Schimanského nepoužívám. Nějak mi nesedí chuť výsledné medoviny. Ale každý má chutě jiné.
Pan Lstibůrek používá nejlacinější chladnomilné z BS vin. potřeb - má to prokvašeno cca za týden. Ale má je suché, ale čistě technolgiky výborné.
Osobně používám Liperu - R2. Vždy ji dělám v zimě z důvodů teplot. Lepší 17-19 než 25 (určitě lepší chuť a někdy je jako křišťál hned na první stáčení (asi vliv medu+vody)). Ale teď mohu dělat furt, mám pomocníka.
Ale připomínám podmínky na 300l nádoby se budou lišit na 25l.
PN.
(21.11.2017 11:24)Pedro napsal(a): [ -> ]Pan Lstibůrek používá nejlacinější chladnomilné z BS vin. potřeb - má to prokvašeno cca za týden. Ale má je suché, ale čistě technolgiky výborné.
PN.

Pan Lstibůrek, ten si to může dovolit když dělá medoviny z minima medu. Proto to má prokvašené za týden a suchéBig Grin Bože, bože. Co udělá s lidma pár PR článku v MV.. Jestli dávat vzory, tak Slanaře nebo Chramostu ne PR PSNV.

O druhu kvasinek máš X stran v tomto vláknu, tak studuj.
Ale strejdo, nikomu nedávám návod jak to má dělat. Jen jsem sdělil co dělám já, nebo bych dělal. Nic víc nic míň. Pan Lstibůrek si našel cestu a nějaké PR mu je někde ... Studovat kvasinky nemusím, mám již pár let vybráno.

Raději si hlídej své bolševiky na svazu, ať ho nerozkradou úplně. Nezapomeň se posilnit srajdou z Dolu.
PN.
Ok Smile
Je to divny clovek, ten pan Pedro Smile
Jo, to jsem. Jako ty. Byl jsem rád, že se někteří uklidnili a neplivou na názory druhých + nepodsouvají k něčemu co není třeba. Ale některým to nedá ...
PN.
Referenční URL's