Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ono jinak v tom medu zase tolik mikroorganizmů, co by to zkazili není ne? Jako, že by třeba 1 rok starý med, měl v sobě něco, kvůli čemu by to nekvasilo, jak má...
Med kvasí aj 20 ročný, je to len med.

Už mám vykvasenú prvú medovinu, tú najtmavšiu. Je už vyčistená. Hodím foto.
(27.10.2014 22:11)Jan Šefčík napsal(a): [ -> ]Ono jinak v tom medu zase tolik mikroorganizmů, co by to zkazili není ne? Jako, že by třeba 1 rok starý med, měl v sobě něco, kvůli čemu by to nekvasilo, jak má...

Nejsou to asi nic jiného než kvasinky. A adaptované na med, takže jim to bude i nadále chutnat. A bez kyslíku budou dělat etyl, ne ocet. Tak to alespoň mám v hlavě já. Ale chemie mně míjela velkým obloukem. Smile
A má někdo zkušenosti s ovocnou medovinou? Chtěl bych udělat v malým množství z pomerančů, ale nikde jsem o tom nic nenašel... Myslel jsem 1 kg medu + 1,5 litru vody + 0,3 litru pom. šť. Mělo by se to asi snáze čistit (teda čeřit, sedimentovat atd.).
Mám sudy po tresti do limonád, v tom po pomerančové příchuti byla velmi dobrá. Nejsem si jist, zda samotné pomeranče dodají aroma. Možná jako za sociku, rozmixovat kůru, tak se tenkrát dělal pomerančový džus, pro nepamětníky. Smile
Jako o tom džusu jsem taky slyšel Big Grin. Ale hlavně si myslím, že to bude o něco lépe kvasit, protože se někdy do kvasu dává kyselina citronová, aby se tomu pomohlo, já to teda nikdy nedělal. Ale ta pom. kůra se tam občas dává, možná bych tam do tý nádoby i nějakou nakrájel (na malý kusy, abych to pak dostal ven) akorát by to asi chtělo důkladně vydrbat on těch svinstev, čím to stříkají, i když to je asi zažraný hloubš, těžko říct...
(29.10.2014 15:51)Jan Šefčík napsal(a): [ -> ]Jako o tom džusu jsem taky slyšel Big Grin. Ale hlavně si myslím, že to bude o něco lépe kvasit, protože se někdy do kvasu dává kyselina citronová, aby se tomu pomohlo, já to teda nikdy nedělal. Ale ta pom. kůra se tam občas dává, možná bych tam do tý nádoby i nějakou nakrájel (na malý kusy, abych to pak dostal ven) akorát by to asi chtělo důkladně vydrbat on těch svinstev, čím to stříkají, i když to je asi zažraný hloubš, těžko říct...

Omyl,kyselina citrónová je konzervant a zabraňuje kvašení.Proto se přidává do všech limonád,atd.My ji přidáváme při zavařování ovoce.
Kyselina citronová podporuje vznik rakoviny, okyslí organizmus, hop šup na onkologiu

citron je sice kyseli, ale v organizme sa mení na zásadu, žiaden výkrm nádorových buniek.
Jo, tak to nevím, kde jsem to četl... Ale někde se to objevilo Big Grin. Jak říkám, já to nikdy nezkoušel. Jen med, kvasinky, živná sůl a voda Big Grin
Na ten citron bacha! Kyselost medu je někde mezi 3-4,5, což je zatraceně málo a při kvašení ještě pH poklesne. A nízké pH kvasnému procesu nesvědčí.
Experimentujte s bylinkama, přidávejte chmel, koření ale citron fakt ne.
Já osobně loni zkoušel přidat černý jeřáb, skvělá chuť, bohužel už vypito. Ovšem nikdy nezapomenu přidat půl litru silného černého čaje (na 20 l demižon), páč čaj dodává chybějící tanin a navíc pomáhá medovině v čiření.
Teď mi kvasí 3x 20 litrů, do jednoho demižonu jsem přidal hrstku chmele, tak uvidíme, co z toho bude.
Též doporučuji nešetřit na živinách, dle p. Lstibůrka je akurátní dávka 3 g/l.
[/quote]
Omyl,kyselina citrónová je konzervant a zabraňuje kvašení.Proto se přidává do všech limonád,atd.My ji přidáváme při zavařování ovoce.
[/quote]

Nejde o tu kyselinu jako takovou. Jde o kyselé prostředí.
Kvasinky mají rádi kyselé prostředí a rychle s v něm množí. Na rozdíl od toho bakterie kyselé prostředí nesnáší. Jednoduše řečeno: ta kyselost zabrání růstu nežádoucích mikroorganismů v kvasu. Myšina a podobné kazy jsou dány růstem bakterií.

Pokud chcete mít jistotu tak si kupte lakmusové papírky a změřte si pH a dle toho okyselte. Preferujte citron! Fakt je, že některý med může mít nižší pH, ale spíš má ne. Jeden citron na kolečka na 50l je moje běžná praxe.

S kvasinkami schimanski kvasím i na 19% alkoholu. Bezinkové víno jsem dotáhl i na 20%, ale to už je vážně síla. Teď mi dokvasil jabčák (60l) a po prvním stočení je na 17%.

Doslazuji dextrózou, což je nejkvalitnější hroznový cukr, který kvasinkám chutná a nevytváří nežádoucí alkoholy, po kterých bolí hlava.
Kyselina citronová spôsobuje rakovinu, za kyslosť. Kyslostou sa živia nádorové bunky. Avšak citron nie. Ja KC do medoviny nepridávam, ani citrony.
A jaký názor máte na pomerančovou šťávu do kvasu, tedy jako ovocnou (melomelu, jak si jinak říká)? Myslel jsem z 1 kg medu udělat 2,25 litru roztoku s vodou a přidat pom. šťávu 0,4 l (na ten 1 kg), tedy celkem cca 0,7l (med) + 1,55l (voda) + 0,4l (šťáva). Nějak naředit, doladit, aby vyšla cukernatost tak mezi 28 a 32 kg/hl.
(30.10.2014 11:30)koubin007 napsal(a): [ -> ]Doslazuji dextrózou, což je nejkvalitnější hroznový cukr, který kvasinkám chutná a nevytváří nežádoucí alkoholy, po kterých bolí hlava.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Gluk%C3%B3za

Není mi jasné proč bych doslazoval glukozou/dextrozou když to je medovina. V květovém medu je taky.
To spíš na alkohol použít invert a až to kvasinky přemění na alkohol tak dosladit medem.
(06.09.2014 20:50)Merkuri napsal(a): [ -> ]Začal som robit medovinu z tmavého medu, pred 3 dnami. Robím to pod holím nebom priamo na včelnici, tak zhruba 7 m od včelstiev, večerom a zavčas rána o 03.00 hod. Pokial včelstvá nelietajú

[Obrázky: Kotl_k_1.jpg] [Obrázky: Kotl_k.jpg] [Obrázky: Kotl_k_jpg2.jpg]

No fuj....
Řekla jsi fuj kolalokově limonádě, cizinče ? Big GrinBig Grin
(30.10.2014 21:26)lenkava napsal(a): [ -> ]
(06.09.2014 20:50)Merkuri napsal(a): [ -> ]Začal som robit medovinu z tmavého medu, pred 3 dnami. Robím to pod holím nebom priamo na včelnici, tak zhruba 7 m od včelstiev, večerom a zavčas rána o 03.00 hod. Pokial včelstvá nelietajú

[Obrázky: Kotl_k_1.jpg] [Obrázky: Kotl_k.jpg] [Obrázky: Kotl_k_jpg2.jpg]

No fuj....

Co fuj?? Tak to taklhe vaří no Big Grin I když jak píše, "tmavý med", tak ten je jistě škoda takhle převařovat (tam jde o tu pěnu atd.). Ale je to taky určitý výrobní postup...
(30.10.2014 21:36)bobek napsal(a): [ -> ]Řekla jsi fuj kolalokově limonádě, cizinče ? Big GrinBig Grin

(30.10.2014 21:36)Jan Šefčík napsal(a): [ -> ]
(30.10.2014 21:26)lenkava napsal(a): [ -> ]
(06.09.2014 20:50)Merkuri napsal(a): [ -> ]Začal som robit medovinu z tmavého medu, pred 3 dnami. Robím to pod holím nebom priamo na včelnici, tak zhruba 7 m od včelstiev, večerom a zavčas rána o 03.00 hod. Pokial včelstvá nelietajú

[Obrázky: Kotl_k_1.jpg] [Obrázky: Kotl_k.jpg] [Obrázky: Kotl_k_jpg2.jpg]

No fuj....

Co fuj?? Tak to taklhe vaří no Big Grin I když jak píše, "tmavý med", tak ten je jistě škoda takhle převařovat (tam jde o tu pěnu atd.). Ale je to taky určitý výrobní postup...

jde o ty nádoby....... Rolleyes
Jako jo ten hrnec vypadá z venku celkem sešle, ale když se podíváš na tu bílou vnitřní polituru, tak (to co je vidět) nevypadá zas tak špatně... Jako přeci si na to člověk nebude pořizovat hrnec za 5000,-, ne? Já si letos budu půjčovat hrnec ze zabijaček od kamaráda, taky ho jen pořádně umeju a nic víc, smalt je smalt - lepší než hliník ne?! Big Grin
(30.10.2014 21:49)Jan Šefčík napsal(a): [ -> ]Jako jo ten hrnec vypadá z venku celkem sešle, ale když se podíváš na tu bílou vnitřní polituru, tak (to co je vidět) nevypadá zas tak špatně... Jako přeci si na to člověk nebude pořizovat hrnec za 5000,-, ne? Já si letos budu půjčovat hrnec ze zabijaček od kamaráda, taky ho jen pořádně umeju a nic víc, smalt je smalt - lepší než hliník ne?! Big Grin

Jasně, neporušený smalt mi fakt neva... naopak... chválím....ale toto...
Referenční URL's