Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý večer,rád bych požádal o radu ohledně medoviny ,zřejmně jsem ji nechal dlouho na kvasinkách a tedˇi po 2 přetočení je cítit takový ocas po kvasu, kvašení 2 měsíce ,kvasinky Schimanski . V kontrolních skleničkách mám vzorky a když povolím víčko tak to sikne. Jinak chutˇjako suché víno.
Dá se dodatečně upravit chutˇ nebo dá se s tím něco ? Vylít to hned nechci . Děkuji všem za odpovědi do soukromích zpráv mého účtu a děkuji za váš čas.
Mám s medovinou zatim hodně málo zkušenosti, ale to se dá taky nechat dlouho kvasit? Já kvasim dokud jdou bublinky nahoru a až pak to stáčím, ale že by to mohlo "překvasit" mě ani nenapadlo Shy
Záleží aký podiel medu v rmute je na začiatku kvasenia. Ak je medu málo, tak môžete mať aj suchú medovinu.
príspevky mimo tému boli presunuté sem
Dnes jsem zmodernizoval hrnec na vaření medoviny nákupem automatu. Za hodinu vaření při 100°C krásně zezlátla bez nebezpečí vzkypění.
[Obrázky: jjvcela.sweb.cz\Medovina_soubory\IMG_201...5558_m.jpg] [Obrázky: jjvcela.sweb.cz\Medovina_soubory\IMG_201...5738_m.jpg] [Obrázky: jjvcela.sweb.cz\Medovina_soubory\IMG_201...0002_m.jpg]
Dobrý den,
bohužel nemám na to si zde číst všech 93 stránek o medovině.
Mohl byste mi někdo poskytnout návod výroby medoviny za studena?
Moc děkuji
Tak to je škoda že na to nemáte, určitě to stojí za přečtení když si dalo tolik lidí práci se psaním příspěvků.
Zjevně o informace nestojí.
(06.06.2018 22:12)nadenicek napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
bohužel nemám na to si zde číst všech 93 stránek o medovině.
Mohl byste mi někdo poskytnout návod výroby medoviny za studena?
Moc děkuji

Rozmíchej med s vodou, hoď do toho kvasinky a třeba to dopadne.
Fakt dobrá rada ....
Jak pro koho dobrá rada. Pan Nádeníček je línej si něco o výrobě medoviny nastudovat, tak jsem mu dal stručnej popis. Třeba bude lačnej po dalších informacích.
Tak po dalším roce můžu přidat další zkušenosti s medovinou. Kvasím ve 3 demižonech 25L najednou. Dělám za studena 1:2 poměr a první serie mi dopadla výborně, sice nebyla vůbec sladká, ale byla dost silná, takže jsem ji dosladil medem a byla fakt výborná. Jenže další pokusy už nevychází. Podcenil jsem dezinfekci a demižony jen vymyl, medovina pořád kvasila a po půl roce jsem jí vylil, protože vyla jakoby nakyslá nebo jak to říct. Tak jsem vše pěkně vydezinfikoval a udělal další pokus a opět ten samý výsledek, takže asi přejdu na tu vařenou, jak píše tady většina lidi.

Ještě jeden dotaz, nemůže to být tím, že mi do demižonu vniká vzduch kolem tý bublající trubičky? Při těch prvních pokusech to těsnilo, ale ten špunt jak je gumovej, tak se asi nějak roztáhnul a už to tak netěsní, takže to ani nebublá a vše to odchází tou netěsnosti. Díky
Když mám tenhle pocit u hrdla jak popisuješ, podpořím to elektrikářskou izolepou. Zvětším tím průměr hrdla.
Luoky máš svoju studničnú vodu,alebo obecnú? Ked som robil za studena,tak práve voda zo studne mi robila problémy,medovina z nábehom do myšiny z nakyslastou príchuťou.Prišieľ som na to náhodou, ked som robil dve dávky,každú z inej vody.
Mám normálně z obecního vodovodu, ale to jsem měl i v tom prvním případě a dopadala dobře. Takže by bylo dobré třeba vodu převařit?

(25.07.2018 11:29)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Když mám tenhle pocit u hrdla jak popisuješ, podpořím to elektrikářskou izolepou. Zvětším tím průměr hrdla.

já jsem to zakapal voskem, ale ta izolepa je dobrej nápad, díky
Já vodu nepreváram a medovina je OK.Mne sa nezdá aj ten pomer vody a medu,to je príliš sladký roztok a potom sú problémy a kvasenie sa môže nežiadúco zvrhnúť.Já dávam 43 kg medu a doplním vodu do 100L čo mi vždy presne vychádza na sladkosť 28-29NM. Medovina je po vykvasení sladšia,ale príjemne,proste ľahká pijatika.
Jozef a robíš za studena? Lebo keď si vylieval tú pokazenú, tak si písal že budeš prevárať.
Radšej už varím,ale vodu dolievam studenú.
Louky jaky kvasinky jsi pouzil???
Zdravím všechny medovináře
Já jsem se loni zařekl, že nevařenou medovinu už nebudu dělat - všechna zoctovatěla. Dlouho to kvasilo a výsledek byl sladko-kyselý, téměř bez alkoholu (alkohol změnily octové kvasinky na kyselinu octovou). Myslím si, že v tom hrála roli dezinfekce a možná i to, že demižon byl plný jen ze 2/3 a bylo v něm tedy dost vzduchu (octové kvašení je aerobní). Netěsnost kolem kvasné zátky snad nepustí dovnitř tolik kyslíku, aby to zničilo výsledek (aspoň dle mého názoru).
Referenční URL's