Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
hm:-)zajimave napadySmile a tento rychtung je nutny i po prvnim stoceni ????Při stáčení se vzduch ddostat může¨?, že kratkodobě?.CHAPU LI TO DOBŘE....
Ondro sežeň si knížku Víno.. nebo tak nějak se to jmenovalo... Schválně po ní doma kouknu je tam uplně všechno i tydle vychytávky jak na kvašení atd... kdyžtak jí naskenuju do pdf Wink
Nádoba s medovinou po stočení by měla být co nejvíce plná aby tam bylo minimum vzduchu.
Na školení v Dolu mě překvapil pan Kamler když nám říkal že pro dolití demižonu s medovinou se může použít jakékoli BÍLÉ VÍNO.
A také to při názorné ukázce stáčení udělal a šoupl tam asi litr vína.Takže Dolská medovina nebude jen medovina ale bude to i vinná medovina.Confused Kdo ví co pak zákazník od nich pije.Chutná sice dobře ale už je dolihovaná a těch dalších příměsí tam bude asi dost.Mluvil také že se může doslazovat sacharózou což by měl být podle mě cukr nebo se pletu a je to nějaké jiné sladidlo?
Není nad takhle přírodní,ne moc sladkou medovinku po které nás nebude bolet hlava.
Díru v každém prstu, jen ne v prostředníčku.Big Grin Topolánkova jednička.Big Grin
Také dobrá literatůra: Libor Dupal-Kniha o medovině.
no jednoznačně musí být ta nádoba po celou dobu plná po prvním a dalších stočeních. Je to jako s vínem, jakmile je tam mnoho vzduchu, tak dochází k oxidaci vína/medoviny a je pak náchylná ke kažení. Já dávám ještě po prvním stočení bulkátko, kdyby náhodou...

Luma
(13.07.2011 21:26)Ondřej Zikmund napsal(a): [ -> ]ok takže s vodou budu šetřit ať se u toho popijení trochu zasmějem pak,až budu hotov napíšu sem a za odměnu dle zajmu pošlu každemu kdo mi zde poradil vzorek na zhodnoceni:-)opravdu diky

Jen podotýkám, že čím více je v roztoku medu - zkvasitelných cukrů (je koncentrovanější), tím déle bude trvat kvašení. A počítej s tím, že se část vody při vaření odpaří, takže je třeba si poznamenat hladinu (např. ryskou na vařečku) a nakonec doplnit převařenou vodou na původní objem.
Dobrá literatura je též Včelí produkty mýtů zbavené od D. Titěry.
Docela se mi osvědčila kvasná nádoba SPIEDEL.

[Obrázky: SPIDEL_01_07_2011_009.jpg]
Ten je hezký, jen ty ceny...
Já používám na první kvašení plastové kyble na med z Horní Kalné, podobné má i Sedláček z Bučovic jsou asi na 30l, cena kolem 300kč. Po stočení na dozrávání nejlépe skleněné demižony.
http://obchod.vcely.cz/product/detail/1307
A protože mi to přes tu kvasnou rourku opravdu pěkně bublalo až na stůl, vrazil jsem do ní hadičku na vzduchování akvária a konec dal do sklenice, jak to radil Honza Havelka.
Už to bublá do sklenice a stůl je suchý Smile
Hromadí se mi tady kýble směsi vosku, víček a melecitozy a bude poněkud problém určit koncentraci. Až to rozvařím a vyndám vosk atd.
Jednodušší by bylo to změřit nějakým hustoměrem, než to odvažovat a dopočítávat. Máte s nějakým hustoměrem/moštoměrem/ zkušenosti? Rozsah atd.
A co použít to vejce?
S tim vejcem je to sporný.... moc bych tomu neěřil... hustoměr se dá koupit v lepší drogérii nebo domácích potřebách... stojí kolem 2 stovek např.: http://www.vasepivo.cz/zbozi/prislusenst...r-Z47.html
(14.07.2011 15:54)Míra.P napsal(a): [ -> ]Nádoba s medovinou po stočení by měla být co nejvíce plná aby tam bylo minimum vzduchu.
Na školení v Dolu mě překvapil pan Kamler když nám říkal že pro dolití demižonu s medovinou se může použít jakékoli BÍLÉ VÍNO.
A také to při názorné ukázce stáčení udělal a šoupl tam asi litr vína.Takže Dolská medovina nebude jen medovina ale bude to i vinná medovina.Confused Kdo ví co pak zákazník od nich pije.Chutná sice dobře ale už je dolihovaná a těch dalších příměsí tam bude asi dost.

Pokud medovinu doleješ vínem, potom bude podobně dolihovaná, jako by byla dolitá medovinou (taky tam je alkohol). V hroznovém vínu vzniká alkohol stejně jako v medovině kvašením. Cízí příměsi ve vínu nejsou, vzniká kvašením pouze hroznové šťávy (pokud není víno dostatečně dozrálé, potom se přislazuje na potřebnou sladkost cukrem, a projeví se to v označení). Do medoviny se před kvašením, na rozdíl od hroznového vína, ještě musí přidat voda, a většinou se také medovina před kvašením uvádí do varu, což se při hroznovém vínu nedělá. Také se do hroznového vína nedává nic vyluhovat, na rozdíl od medoviny. Hroznové víno na rozdl od medoviny, také kvasí mnohoem kratší dobu.
Celkově řečeno, u medoviny se člověk častěji setká s nějakou příměsí než u hroznového vína a výroba je velice obdobná.

RK
Jako kvasná zátka se dá použít i prezervativ. Udělají se do něj dvě, tři dírky špendlikem. Chce to teda ještě přilepit lepící páskou k demižonu, aby nám neuletěl Smile . Jinak postup stejný jako z latex. rukavicí.
Asi ten hustoměr koupím, stejně tam pokukuji po kvasné nádobě. U jiných pivařů. Ale co chmel - zkoušeli jste nějaký, nebo trháte po okolí divoký? A co takhle rovnou chmelový extrakt?
(14.07.2011 16:20)LumaB napsal(a): [ -> ]no jednoznačně musí být ta nádoba po celou dobu plná po prvním a dalších stočeních. Je to jako s vínem, jakmile je tam mnoho vzduchu, tak dochází k oxidaci vína/medoviny a je pak náchylná ke kažení. Já dávám ještě po prvním stočení bulkátko, kdyby náhodou...
Luma

Nechci do toho vnášet nějaký chaos, ale v první fázi bouřlivého kvašení podle mě není potřeba kvasnou zátku vůbec dávat - na hladině je vždy CO2, který oxidaci brání. Při dokvášení je asi nejlepší mít nádobu plně dolitou v demižónu s úzkým hrdlem, kde je minimální hladina, a opět je tam nějaký CO2, který brání oxidaci. Až to dokvasí, je potřeba to nemít rozčepované a k oxidaci taky nedojde. Ale kvasná zátka zřejmě určině nic nepokazí.Shy

Vinaři oxidaci vína brání použitím síry.
Používáte někdo síru i při výrobě medoviny?
Jestliže do 20l demižonu naleju 2-3l vína tak už nemůžu používat termín MEDOVINA ale bude to nějaké "VÍNOVINA".
Příměsi v medovině jako koření,chmel atd.tam prostě patří.Pokud bych dal kvasit do medoviny od začátku pár hroznových bobulí tak prosím stávají se součástí přírodní medoviny od jejího zrodu ale takhle tam dolévám už druhý hotový produkt svých charakteristických vlastností.
To je můj názor a nikomu ho nenutím.

Co se týče toho HUSTOMĚRU tak s ním zkušennost nemám ale používám MOŠTOMĚR který nám na školení doporučili pro měření koncentrace zkvasitelných cukrů v kg/hl.
Objednal jsem si ho zde i s vínoměrem za 77kč pro měření obsahu alkoholu v medovině-http://www.garden-technik.cz/mostomer-be...l/d-54717/
Došlo to bez problémů pěkně zabalené proti poškození.
Tenhlle moštoměr není nic jiného než obchodní název pro hustoměr.
Chmel se da koupit v každé lepší lékarně Wink
Referenční URL's