Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pojďme zkusit z této jednoduché věty udělat nějakou smysluplnější! Třeba alespoň souvětí, pokud se Merkuri cítí, může zkusit klidně kratší odstavec.

Protože jinak je věta "Celé kvasenie je oničom." dost o ničom.
Aj po 4 týždni to musí kvasiť sice nie tak besno ale to bublinkuje až to pení, nie sem tam bublinka. Preto som napísal oničom...
Dnes ráno som robil medovinu a už kvasí perfektne čo som do nej dal len čisto kvasinky + živná soľ. Ale mám aj takú čo som robil pred 4 mesiacmi a tá už skončila. Vždy robím po 220 l naraz a nemá to žiadnu chybu lebo dám predkvasiť kvasinky na 100 l aby sa namnožili, a to stačí na 8 hod. Potom vylejem do suda ráno a už poobete to kvasí jedna radosť a vôňa kvasenéj medoviny.Cool
Pri medovine sa nesmie spoliehať len na jeden druh kvasiniek ale treba aj iné vyskúšať a potom si vybrať tie z nich najlepšie. U mňa zatial vedú Hife 4.Cool
Ok, to už je odpověď, na které se dá stavět.
Ona tam na hladině nějaká pěna je, ne že je hladina čirá a sem tam vyplave bublinka, to zase ne Big Grin
Vojto,myslel si hefe4,nie?
Zastavujete nějak kvašení aby byla medovina sladší? Já teď stáčel do demižonu po prvním kvašení (6 týdnů) k dalšímu dokvašení a ten medovinový burčák zdá se mi velmi málo sladký, alkoholu to vypadá že tam bude dost Smile před kvašením jsem naměřil cukr 27% moštoměrem, dle Info co jsem se kdesi dočetl by to mělo být +4, tedy reálně cca. 31 %. Kvasinky Shimansky Power + živná sůl.
Ondřeji myslím, že jsi to udělal dobře, cukernatost před zakvašením je ideální okolo 29%, takový roztok nejlépe kvasí a s dostatkem živné soli je hlavní kvašení hotové cca za 4 týdny. Je pravda, že dobré kvasinky zpracují cukry takřka do sucha a pokud ti chutná spíše sladká medovina (jak je u nás většinou zvykem) tak není problém po dokvašení, vyčiření a stočení dosladit podle chuti medem.
Více medu v rotoku na začátku neznamená kvalitnější medovinu, kvasí to potom líně a hrozí nežádoucí infekce.
(14.08.2019 12:16)gusto napsal(a): [ -> ]Vojto,myslel si hefe4,nie?

Ano, len som to zle napísal.
Petře děkuji za radu, osobně mám radši sušší, ale pro ostatní možná bude třeba přisladit. Máš s tím zkušenosti? Nezkvasí se to když se tam přidá trochu nesvařeného medu?
S pridavanim medu po vykvaseni bych byl velice opatrny, v nejlepsim pripade to zacne znovu perlit....tak to delaji velci vyrobci medoviny, dosladi a dolihuji a je to potom stabilni, jestli se chce nekdo ubirat timto snerem, hm no nevim ??
Vie mi niekto doporučiť množstvo mletej, alebo celej škorice do medoviny aby mala lahodnú škoricovú chuť?
Ďakujem
(15.08.2019 8:49)Remes34 napsal(a): [ -> ]S pridavanim medu po vykvaseni bych byl velice opatrny, v nejlepsim pripade to zacne znovu perlit....tak to delaji velci vyrobci medoviny, dosladi a dolihuji a je to potom stabilni, jestli se chce nekdo ubirat timto snerem, hm no nevim ??

A je to vlasne ešte medovina keď sa dosladzuje a doliehuje?
Je to blivajzový šunt čo sa takéj sračke nedá povedať " Medovina "

// celé si to povedal o vyrobcoch takéj medoviny zle lebo len to si si myslel ale, oni to robia účelne inak než si to napísal. A prečo ? aby ušetrili peniaze a zarobili, to je prvoradá vec. //

Najprv tu dávate rady koľko má mať optimálne cukornatosť a zrazu sa ide dosladzovať, dobrá rada ako od hoväda lebo tak mi to pripadá. Do medoviny má isť presne množstvo medu na vodu a aby to jaj splňalo parametre normy ktoré su stanovené predpisom RVPS rozborom. Dobrá väčšina by tu pohorela z pokutami za vytvorený blivajz čo niekto považuje za medovinu. V rozbore sa hneď ukáže doliehovanie a dosladzovanie, klamať sa dá jedine tých čo pijú a nepoznajú to, ale nie lab. rozbor od A - Z. Cool
Merkuri já svoji medovinu nedoslazuji, mě a lidem co ji nechávám chutná tak jak ji udělám tudíž suchá pokud začnu s roztokem 28% Brix nebo polosladká pokud jdu na 30%.
Možnost doslazení medem jsem uvedl jako možnost pro ty kterým vyhovuje hodně sladká medovina, protože sladké sirupy, které zkouší hodně naších včelařů opravdu špatně kvasí (viz. tzv královská medovina v poměru 1:2)
Nevím jaké je množství medu na vodu jak píšeš v slovenské normě u nás nic takového není.
Podla normy je min. v 1000 L medoviny 400 Kg medu a min. alkoholu 11 %, prchavé kyseliny max. 1,6 g/ L, bezcukorný extrakt extrakt min. 19 g / L. To je tá istá norma aj v CZ, žiadna výnimka!

Tolerancia pri označení je + - 1% alkoholu, inak pokuta keď nesedia údaje v rozbore.
(15.08.2019 19:49)Petr Střelec napsal(a): [ -> ](viz. tzv královská medovina v poměru 1:2)

Ta kralovska 1:2 ukazuje aku cukornatost pred kvasenim? Orientacne aspon..
Tak mé to byly první dva pokusy, třetí ještě kvasí a mám připraveno ještě na čtvrtý, zkusím zvednou cukernatost o 2 % a uvidíme co to udělá Smile Dle teorie co jsem načetl by tedy měly kvasinky vykvasit do nějaké hranice alkoholu která je pro ně smrtící, pak uhynou a zbytek cukrů tam zůstane a už se znovu nerozskvasí kvůli koncentraci alkoholu a zůstane to řekněme polosladké.
Nedávno jsem si dal medovinu v hostinci, kde to prezentovali jako specialitu - nádherně průzračně zlatá, vůně medová, ale zbytečně sladká jak cecek Smile
Ako udržujete medovinu pri teplote 25 - 28 stupňov počas minimálne 6 týždňov? To jej kúrite? Ja ani v byte nemám takú teplotu a o pivnici ani nehovorím.
Jakej med pouzivate na medovinu ? Muze bejt i medovicovej ? Nebo pouze kvetovej ? NEbo je to proste jedno ? Big Grin
Dikas
Chose
Vim ze kamos si udelal termokomoru, ale jednodussi je pouzit chladnomilne kvasinky
V přikryté bečce na studenou medovinu mám plovoucí vysokou vrstvu vosku a všeho možného. Do bečky šly celé plástve s medem a tam jsme to rozdrolili. Necháváte to na hladině, nebo to dáváte pryč, aby to neplesnivělo?
Referenční URL's