Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
..čo pozerám tie výsledky,vidím tam ešte jedného"miestneho člena",ktorý ťa ale o kúsok predbehol Tongue ..inak,na prvý ročník veľmi dobrá účasť,čo dáva do budúcna nádej,že sa súťaž udrží pri živote..z ČR jedna vzorka,tak dúfam,že sa na rok zapojíte vo väčšej miere,myslím,že by to súťaži pridalo na prestíži..
A kto je ten miestny člen keď to nie je tajné? Keď sa bude konať znova degustácia tak dám zas aj inú. Chystám sa tohto roku robiť medovinu z medu jedlého gaštana lebo som dostal takú ponuku, pôjde do Karlové Vary.
..viac v ss..hop,radšej po česky,v sz.. ( Smile )
Zkouším udělat trochu medoviny.
Je založená před sedmi týdny a před týdnem poprvé stočená, až téměř po okraj demižonu, aby tam nebyl skoro žádný vzduch.
Těch šest týdnů byla v 18 °C a teď ten týden je v 8°C a i když je v chladu, tak je vidět, jak po skle pořád trošinku stoupají bublinky.
Hrdlo zašpuntované nemám, je na něm jenom igelitový pytlík přichycený gumičkou, ale nijak se nenafukuje.
Je toto normální průběh?
Kvasinky jsem použil Schimanski.
Zbytkového cukru teď ukazuje 15,6 kg/hl.
Dnes jsem ji chutnal.
Je normální, že má trochu nakyslou (nebo spíše štiplavou) chuť?

Děkuji za příspěvky, Pavel
Nevím proč ty kvasinky trápíš při nízkých teplotách. Máš to mít doma při 22C°
Dolil jsi do plna a uzavřel igelitem ,To je správně. Pokud to má snahu ještě kvasit a plavou a množí se v tom kvasinky je to cítit na chuti, to je ta štiplavost. Musí do vykvasit dokonale a kvasinky pak klesnou všechny mrtvé na dno. S medovinou to je na dlouho, to není jako s vínem. Nech to v teple dokud to bude i jen maliinko kvasit. Pak teprv dej do chladna a nech vyčeřit - tedy usadit na dno.
Zdeňku, děkuju za radu, jenom bych to chtěl ještě trochu rozebrat.

(31.03.2015 13:04)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Nevím proč ty kvasinky trápíš při nízkých teplotách. Máš to mít doma při 22C°

Jak jsem se zde dočetl, tak kvasinky Schimanski spolehlivě kvasí při 16°C, ale i při nižší teplotě.
Proto jsem je měl jen v 18°C.

(31.03.2015 13:04)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Pokud to má snahu ještě kvasit a plavou a množí se v tom kvasinky, je to cítit na chuti, to je ta štiplavost.
Musí to vykvasit dokonale a kvasinky pak klesnou všechny mrtvé na dno.
Nech to v teple, dokud to bude i jen malinko kvasit. Pak teprv dej do chladna a nech vyčeřit - tedy usadit na dno.

No, a to je ta druhá věc, chuť medoviny, respektive zbytkový cukr.
Chutnalo mi to více, když to bylo sladší.
Ochutnával jsem to a měřil právě i v průběhu kvašení, asi čtyři týdny po založení, a to mělo okolo 17 kg/hl zbytk. cukrů.
Teď, jak to má jen těch 15,6 kg/hl, tak už to na té chuti (pro mě) není zas až tak dobré.
No, a když to přenesu zpátky do tepla a nechám ještě kvasit, tak množství cukrů klesne ještě níž a už to nebude dobré vůbec, alespoň ne pro mě.
Ochutnával jsem totiž nedávno medovinu od známého, která měla jen 12 kg/hl zbytk. cukrů a to mi už skoro vůbec nechutnalo, bylo to jako suché víno.
I on z její konečné chuti nebyl moc nadšený.

Po čtyřech až šesti týdnech se má medovina stočit poprvé.
To jsem udělal, a teď tedy nevím, co s tím.
Jedna várka se mi taky dostala na nízké cukry, zkoušel jsem to zatím dosladit medem - pokusně v PET láhvi, bylo to lepší, láhev jsem průběžně degustoval, takže nyní již nejsem schopen porovnat s jinými, ale asi celý sud zkusím po ještě jedné zkoušce domedit/dosladit.

Proto jsem se taky tady ptal na kolika Brixech začínáte kvasit, vychází mi to že by to mělo být hodně pokud bych chtěl mít 20Bx zbytkový a mělo to být prokvašený 45BX na začátek, 25 na alkohol, 20 zbytek. A to by asi kvasinky trochu skuhraly.
Obecně kvašení při nižších teplotách je lepší, ale déle trvá.

Ono ti to v tom sklepě stejně bude kvasit tak dlouho, dokud koncentrace alkoholu kvasinky nezabije, takže je jedno, jestli demižon přeneseš zpátky do pokoje, nebo ho necháš ve sklepě. Kvašení by si mohl zarazit buď zasířením, nebo pořádným ochlazením. Když ho zarazíš, bude zde nebezpečí, že se ti medovina po přenesení do teple znovu rozkvasí. Pokud si schopen měřit cukernatost roztoku, doporučil bych roztok dosladit a nechat dokvasit na vyšší hladinu alkoholu. Až přestane kvasit, potom teprve stáčet.
Svetlá medovina sa mi už pekne čistí, v sobotu idem posledný x stočiť. Je to fotené mobilom a tak ako taká kvalita.

[Obrázky: Medovina_1.jpg]
Finále! Medovina je už postahovaná, tmavá z lesného medu a svetlá ovocné stromy bez korenín a príchutí taká prirodzená.

[Obrázky: 040420152640.jpg]
Zkoušel jsem v 5ti litrovým demižonu poprvé udělat medovinu. Rozhodnul jsem se za studena. Pukla mě při rozpouštění sklenice s medem, tak jsem to nalil i s tou vodou do demižonu. Sladkost byla 30. Přidal jsem Schimanského kvasinky a živnou sůl (asi moc). Udělal sem to v září a dneska je duben a furt nic. Chvilku to perlilo a pak nic. Pridával jsem kvasinky ještě 2x, ale nic. Dnes je sladkost 26 a alkohol 0. Tak sem to teď vylil do kastrolu a vařím. Jak dlouho to mám vařit? Mám ještě přislazovat? Pak udělám zákvas a zítra naleju. Jsem zvědavej jestli se to začne hýbat. Poradí mi někdo rychle? Už to vře.Confused
Co je to sladkost 30?
Mám cukroměr od 0 - do 30% hmotnosti. A teď je to na 26.
Ahoj, nech to treba na 25% a az se rozjede kvaseni, tak to potom prislad medem. Navodu je tu dost. Pokud je moc sladka kvasinky to nemusi zvladnout. Simansky by to mely zvladnout vpohode. Urcite je lepsi delat vetsi mnozstvi nez 5 l. Pokud bys jel na Vyskov, tak se stav. Muzu dat vzorek za studena kvasene. Hlavne at ti to vsecko pri kvaseni neutece. Smile

Pekne popsane je to treba zde http://www.medovevino.cz/cs/hormimenu-hobbyvyroba/
Díky a jak dlouho povařit? Valím to asi 40 minut a myslím stačí ne? Je krásně čirá, žádná pěna. Asi je to tím, že už mám v tom demižonu dost kalu. Chtěl jsem zkusit napřed 5 kg, abych nezku...l hromadu medu víš?
No, jestli je v demionu dost kalu, napada mne jen jedo, kvaseni probehlo. Tim varenim vysraziz bilkoviny a je snadnejsi kvaseni. Jakou to melo chut? Byla sladka? Nebo kysela? Pokud sladka, nemel by byt problem to rozkvasit. Jestli kysela, jedine do kanalu. Risk je zisk. Moje prvni varka byla 50l. A bylo to malo, asi je u nas moc suche podnebi. Smile Optimal je tak 150l.
Byla slaďounká. Chutnala skoro jako hotová medovina. Jen alkohol 0!!! Ono to kvasilo, ale lehce. Nic bouřlivýho. Spíše bych napsal Perlilo. Jako když otevřeš sodovku, nebo naliješ šampus do skleničky a pozoruješ. Vyčetl jsem, že může být problém, když je tam moc cukru. Jako sladkosti. Přidal jsem i vodu a povařil a odlil si asi půl litru bokem. Až to byla příjemná teplota na prst, dal jsem kvasinky, ale po 4 hodinách nic. Asi už mě z toho mr...e!!!!!
A ten (ne)alkohol byl zjištěn jak?
Dá se nějak zastavit kvašení nebo spíše dokvášení medoviny?
Mám ji už podruhé stočenou ve sklepě, v 9°C, a kvašení stále jedeUndecided.
Klesá u ní tak stále obsah zbytkových cukrů a dostává to takovou nesladkou chuť.
Nevíte někdo, jak by se to kvašení dalo zastavit?
Děkuji za rady, Pavel.
Nealkohol jsem zjistil samozřejmě Lihoměrem se stupnicí od 0 do 90 % objemu. Bylo to pořád na nule.
Referenční URL's