Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud ho máš KaJi i na med, tak se musí blbě odečítat obsah vody - kvůli velikánskému rozsahu má velkou "citlivost"
Já mám na med refraktometr, na medovinu a pivo hustoměr.

(15.12.2014 17:44)gusto napsal(a): [ -> ]Ja zarábam medový mušt pred kvasením na ca33-34 cukornatosť..ak by som nemal inú možnosť,a musel by som použiť uvedený refraktomer,nariedil by som med tak,aby ukazoval 22 vody a dolial by som uvedený roztok dvojnásobným množstvom vody,čím by som sa dostal niekde okolo tej 33 cukornatosti..stačí tak? Smile
Jo jedině tak - takže počítat a před vařením si udělat rysku na hrnci, nebo na vařečce.
(13.12.2014 9:59)Merkuri napsal(a): [ -> ]Aromatické látky, ja keby som tvoril zákon, zakázal by som pridávanie bylín do medoviny. Potom by ludia došli na to kto má dobrú medovinu. Ja osobne som proti pridávaniu bylín do medoviny. Aspoň by sa začala predávať pravá medovina, mnohý by na tom pohoreli. Pridávaním bylín sa zväčša zakrývajú negatíva pravosti. poznám takých čo vyrobia medovinu z cukru, potom to vylepšia pridaním medu a bylín ako horec atď. Avšak ony tažia z toho lebo ludia tomu nerozumejú, ludia by vypili aj z p..i ikry. Zato že to má na flaške etiketu,, Medovina,,

V podstate by sa aj dalo súhlasiť,nakoľko ale legislatívu neovplyvníme,tak dám môj názor..ak je medovina zlá,patrí(záleží akú má chybu) do kanála,alebo pálenice..kto sa snaží nekvalitnú medovinu naprávať arómou(je jedno,či prírodnou,al.umelou)tak sa sám do budúcna odrovnáva,čo sa týka budovania si dobrého mena u zákazníkov..kvalitná medovina musí ľudom chutiť aj ako panenská(bez akýchkoľvek prídavkov)..ja napriek tomu robím medovinu bylinkovú,nakoľko u nás čo včelár,to medovinár (aspoň vo fáze skúšania),tak sa snažím o určitú originalitu,bylinkami samozrejme neprekrývam nedostatky,ale dávam medovine akúsi pridanú hodnotu..vyhýbam sa používaniu škorice,klinčekov,pretože to tam valí každý..používam liečivé byliny a mám zaujímavé ohlasy od spokojných zákazníkov..problém je v tom,že medovinu vypredám vždy ako polročnú,pričom ročné odležanie z nej robí ešte lepší produkt..v pridávaní prírodných zložiek nevidím až taký problém,ale umelé arómy,farbivá,konzervanty tam nemajú čo robiť...

...ak by mal niekto cestu okolo a chuť,tak môže prísť na koštovku...
[Obrázky: image.jpg]
Tak jsem se konečně dozvěděl, jak je to s přičítáním a odečítáním dílků na moštoměru a na cukroměru.
Ani na jednom se nic nepřičítá, ani neodečítá.
Je to jednoduché, věc se má takto:
- moštoměrem se měří kvas (mošt na víno apod.) před začátkem kvašení medoviny a ukazuje množství zkvasitelných cukrů v kvasu
- cukroměrem se měří kvas po dokvašení a ukazuje množství zbytkových cukrů
Vaše starosti bych chtěl mít. Já místo hustoměru používám slepičí vajíčko a mám pokoj! Před tím jsem ročně 1 až dva hustoměry rozbil, protože jejich kulatý tvar je silně nepraktický. Zdraví R. S.
len pre doplnenie,vajíčko by malo byť vždy"rovnako staré"..prvú medovinu som robil pred 12r tiež s vajíčkom,podľa rady zo "včelára"..výsledok bol uspokojivý..následne som robieval pomocou klosternburského muštomeru,vzhľadom na to,že to je pamiatka na starých rodičov,ktorí boli veľkí vinohradníci(do znárodnenia),tak som ho radšej odložil,nakoľko by asi tiež skončil rozbitý..teraz už štvrtý rok robím refraktomerom,oproti prvým dvom metódam je to jednoduchšie a presnejšie..ak robíte medovinu v množstvách 500 a viac litrov,zákazníci ocenia približne rovnaký štandard produktu,a ten refraktomer sa rozhodne oplatí kúpiť..
Lidi, prosím Vás, jak a v čem děláte teplou medovinu v množství 50,100 L a vice? Mám na mysli převaření takového množství vody....
A proč bys převářel takové množství vody?
Stačí voda na rozpuštění medu a potom se to doředí.
Fakt? Tak to je dobrý, měl jsem za to, že se musí převařovat veškerá voda kvůli nechtěným bakteriím...
..robím to presne ako napísal Zdenek..výhoda je aj v tom,že roztok oveľa rýchlejšie po doliatí studenou vodou vychladne,a je možné doňho nasadiť kvasinky..
Právě také teď řeším, zda-li převářet, či nikoliv.
Dal jsem si s tím ten čas, a věřte, trvalo to dlouho, přečetl jsem již téměř celé teto vlákno a právě ti, kteří nic nevaří také napsali, že se jim medovina po dodělání "nedožila" více jak jednoho roku.
A o to jde. Mohl by sem někdo z těch, kteří medovinu nevaří, napsat, jestli náhodou nemají nějaký vzorek medoviny v archivu, který "přežil" bez úhony třeba více jak dva nebo tři roky?
Jestli se medovina nezačala nějak kazit, případně, jestli se u ní nezměnila nějak významně její chuť?
Všem předem děkuji za odpovědi, Pavel.
Ja tiež dolievam studenú vodu na schladenie uvarenej medoviny. Nepoužívam žiaden muštomer, dám presnú váhu medu na množstvo medoviny. Medovinu mám aj 15 ročnú, žiadne procesy v nej už neprebehli po naplnení. Tú pre seba a rodinu mám o sile 17 - 19% alkoholu.
Merkuriho zázrak 19 % Big Grin
(20.12.2014 9:29)Merkuri napsal(a): [ -> ]Ja tiež dolievam studenú vodu na schladenie uvarenej medoviny. Nepoužívam žiaden muštomer, dám presnú váhu medu na množstvo medoviny. Medovinu mám aj 15 ročnú, žiadne procesy v nej už neprebehli po naplnení. Tú pre seba a rodinu mám o sile 17 - 19% alkoholu.
(20.12.2014 9:29)Merkuri napsal(a): [ -> ]Ja tiež dolievam studenú vodu na schladenie uvarenej medoviny. Nepoužívam žiaden muštomer, dám presnú váhu medu na množstvo medoviny. Medovinu mám aj 15 ročnú, žiadne procesy v nej už neprebehli po naplnení. Tú pre seba a rodinu mám o sile 17 - 19% alkoholu.

O síle 17 - 19% alkoholu? Dolíváš studenou vodou? Nezmýlil jsi se Merkuri? Nedolíváš spíše studenou vodkou? Tongue
JK
Nechal jsem si vzorek 10l medoviny.5 rok se zmenšil na 2l.Chuť - mohu říci ,stále lepší.Jenom ťím ochutnáváním vysichá./nevařená./F.V.
(20.12.2014 12:58)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]
(20.12.2014 9:29)Merkuri napsal(a): [ -> ]Ja tiež dolievam studenú vodu na schladenie uvarenej medoviny. Nepoužívam žiaden muštomer, dám presnú váhu medu na množstvo medoviny. Medovinu mám aj 15 ročnú, žiadne procesy v nej už neprebehli po naplnení. Tú pre seba a rodinu mám o sile 17 - 19% alkoholu.

O síle 17 - 19% alkoholu? Dolíváš studenou vodou? Nezmýlil jsi se Merkuri? Nedolíváš spíše studenou vodkou? Tongue
JK
A čím to mám doplniť keď uvarím medovinu a je to horúce ?
A podla čoho asi viem že to má tolko alkoholu? Dal som si to zmerať na VU.
Ja vodku nepotrebujem dolievať, to by bolo jak do Dunaja vodu lievať.
Včera jsem stáčel květovou medovinu a zde je výsledek na přiložených fotkách.
http://postimage.org/gallery/3h32jrzva/
Pro S-ladek - mám rozsah 0-35 Brx. Dílky stejné jako u refraktometru pro med.
(20.12.2014 7:52)pavelno napsal(a): [ -> ]Právě také teď řeším, zda-li převářet, či nikoliv.
Dal jsem si s tím ten čas, a věřte, trvalo to dlouho, přečetl jsem již téměř celé teto vlákno a právě ti, kteří nic nevaří také napsali, že se jim medovina po dodělání "nedožila" více jak jednoho roku.
A o to jde. Mohl by sem někdo z těch, kteří medovinu nevaří, napsat, jestli náhodou nemají nějaký vzorek medoviny v archivu, který "přežil" bez úhony třeba více jak dva nebo tři roky?
Jestli se medovina nezačala nějak kazit, případně, jestli se u ní nezměnila nějak významně její chuť?
Všem předem děkuji za odpovědi, Pavel.

Od napsání mého příspěvku uběhlo zatím jen pár dní a ty, které jsem v něm oslovil, sem zatím nic nenapsali, tedy až na vlcka.
Znamená to pro mě, že většina z vás medovinu pro jistotu asi vaří, protože ti, kteří ji nevaří mi více méně potvrzují mou doměnku o tom, že té nevařené dělají jen malé množství, a to i tak brzo skonzumují, že tvrdí, že nevařená medovina nedělá žádné problémy.
Kdyby tedy ještě někdo z těch, kdo medovinu nevaří a má jí i víceletou, byl tak hodný a ozval se, jestli se jim opravdu nějak nekazí.
Díky, Pavel
Pavel,mám kamaráta vinára, ktorý i medovinu robí do obchodných reťazcov a ten medovinu nikdy nevarí a fakt môžem povedať, že je výbornej chuti.Ono tým varením medovina získa trošku inú pachuť,čo môže niekomu vadiť.Varením v podstate odstrániš bielkoviny ktoré by neskôr mohli spôsobiť zákal.Ten kamarát toto robí pred prvým stáčaním číriacim prípravkom bentonit a tak medovina má iskru a zostáva i neskôr bez zákalov.
čiření vína čas cca 10:10 (bentonit - jíl)
http://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/1000423...-ve-velkem
Referenční URL's