Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Z normálnej medoviny toho moc nevypáliš lebo ti tam zostane kopu sladu. Na to aby si aj riadne vypálil potrebuješ z 30 kg medu spraviť 100 l kvasu a musíš tam pridať ovocie na to aby chytilo chuť počas kvaseia, inak to bude planej chuti. Najlepšie na to je keď zreje divá čarešna a ako zrelé to začína padať, dáš pod čerešnu plachty a budeš buťit s palicou do konárov a bude to padať. Dáš kvasiť a aby to bolo super tak naoberáš čiernu bazu a tie guličky dáš do kvasenia. Tak po takéj pálenke sa aj rychlo zlahne a treba to vypáliť na 64%, min 60% aby sa vypálilo. Také ako reči a konanie 53% pália ožrani čo vypijú aj z pi..i ikry a hlupáci lebo v takej 53% je samí bordel ako kyslá a smradlavá voda čo sa tam natahá... Za dobu 3 roki ti palenka chytí peknú hnedastú farbu a nezabudni ju hneď po vypálení dať na ultrazvuk.. tak dačo dobré sa krásne pije a nebolí z toho hlava. Mi sme pálili aj 84% až 92%, to si dal do 2 dcl pohára polovicu ľadu a zalial aloholom, to bola super dobrota. Čistá kvalitná 84% pálennka sa hladšie pije než 53% sajrajt pre ožranov...TongueCool
(01.10.2022 16:04)karelretik napsal(a): [ -> ]kolik je potřeba medoviny na vypálení 1lt.destilatu, medovce?

1 kg cukru = 0,55 l 96% lihu
1 lg medu = 0,8 kg cukru
Stačí, když uděláš počáteční cukernatost cca 18° Brixi.
Žádné ovoce přidávat nemusíš, to je nesmysl. Živnou sůl dávkuj 1-2 g/l, můžeš přidat 1-2 g/l kyseliny vinné, citronové, jablečné... (ne s ohledem na chuť, ale zlepšení prostředí pro kvasinky). Kvasinky hluboce prokvašující.

(01.10.2022 16:31)Merkuri napsal(a): [ -> ]Mi sme pálili aj 84% až 92%
Merkuri, nepraš nám tady. 92% alkohol uděláš tak akorát na rektifikační koloně, na ní jdou ale chuti a aroma do kopru.
Vieš môj foter ročne pálili okolo 260L alkoholu a z medu, 92% sa dá a to robil fotrov sváko mal tajnú paliareň a bol páleničiar z Liehovaru Leopoldov, bol vtedy socík a z rodiny sme mali policajtov a taktiež v ŠTB...
Ked že už sú davno mrtvý tak to bola minulosť..Cool
Nechcel som sa miešať do vás,ale samotná cukornatosť lieh nerobí. Podstatné je ako to je vykvasené a koľko tá medovina obsahuje po dokvasené alkoholu . Ak to je len sladké a neprekvasené,tak to sa neoplatí ani dať páliť, z toho pôjde málinko. Neviem či si to dobre pamätám,ale já som mal z 300l suda medoviny 2Ol pálenky,ale neviem už koľko percentnej,tuším okolo 52%
Keď je to moc sladké tak to rozriediť teplov vodou na polovicu a dať na kvasenie kvasnice čo idú do cesta na kvasenie, tie to vykvasia bez problémov tak ako aj varené zemiaky, tak to robia aj v UA čo tajne pália vodku v Užhorode...Cool
V palírně jsem byl před týdnem. Přede mnou pálil z komporů 91%...
Takže 92% nevidím jako blbost.

Voněla pěkně.
A v pálírně měli co? Dvoukotlový systém a nebo kolonu?

(01.10.2022 20:05)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Nechcel som sa miešať do vás,ale samotná cukornatosť lieh nerobí.

Tak dobré prokvašení je snad jasný předpoklad úspěchu. Stejně jako jestli si stáhneš nohavice a nebo ne...
josef33 děkuji... mám asi 200 lt medoviny 3 roky starý tak jen přemýšlím... ?
A není lepší tu tři roky starou medovinu vypít? Není to škoda destilovat? Za sebe, pokud bych chtěl medovec, tak si založím kvas vyloženě za tímto účelem, řidší, který prokvasím totálně do sucha, bez zbytkového cukru, který potom stejně skončí v kanále.
Ono len hlupák by medovinu ktorá sa vydarila pálil. To ťa nenapadlo? Ak medovina nezodpovedá aspoň mojim predstavám a nejaký dochuťoví ocas má ktorý mi vadí,tak to do predaja nikdy nedám. Práve takáto potom skončí v pálenke.
Při 24-26procentní cukernatosti kvasu (medoviny z nakvašeného medu, medu nejasného původu). Nevím, jak mi proměřuje cukroměr, proto 24-26 procent cukernatosti. Bylo ze sto litrů po roce a půl vypáleno 23,5 litru 65%ho medovce. Vypálení trvá dvakrát tak dlouho, jako u ovoce. Čím déle medovina na pálení zraje, tak mám pocit, že má výsledný medovec méně kvasinkové chuťové dozvuky (ne že bych tomu nějak rozuměl, ale nevím jak přesně tu změnu chuti popsat).
Leju medovec do víček (na čtrnáct dnů čas od času míchám), následně vycedím do skleněného demižonu a po dvou třech měsících se střední vyčištěná část dá jako úplně čistá stáčet do sklenic. Pozor z každé takové dávky zůstává po roce čeření litr až dva kalů, které po dlouhou dobu pořád pomalinku sedají. Nechávám kaly v litrových sklenicích. Čas od času tenkou hadičkou z kapačky lze odebírat vyčištěnou část.
Na hoře v demižonu se vždy udělá také tenká kalná vrstva, proto demižon plním až po hrdlo a tu horní zakalenou část opatrně odsaju, aby se mi ta střední vyčeřená část nezakalila, při vsouvání hadičky při stáčení.
Hromada práce a při použití kvalitního medu vyhází v nákladech bez započtení práce na 300 Kč litr. Výsledný produkt používám jako lék na bolení v krku. Stačí čajová lžička 6* denně a za dva dny již v krku nebolí. Samozřejmě je to chutné sladké s příměsí propolisové příchutě.
Ve výsledném výluhu zůstává tak něco přes 2 kg medu z víček. Víčka při medobraní dávám do plastových kbelíku s víkem. Při výrobě té výše popsané dobroty, horní část víček z kbelíku odeberu a tu spodnější část víček se skrystalizovaným medem (tak asi tři čtyři kg hmoty) dám do nerezového hrnce s pokličkou, zaleju medovcem a doplním těma odebranýma víčkama, aby byla hladina medovce pod víčky.
Pokud někdo víte, co s tím kalným zbytkem, kterého doma mám tak dva litry, dejte vědět. Po dvou letech se to už neusazuje a je to asi nanic.
Viktor kvasinková chuť v medovine sa dá veľmi účinne potlačiť prípravkom gerbinol super. Len treba vedieť určiť dávku a potom to po troch dňoch stočiť. Já som takto riešil medovinu ktorá bola dlhšie na kaloch a pachuť bola v zadu na jazyku citíť. Po ošetrení medovina už nemá chybu.
(02.10.2022 7:46)Viktor napsal(a): [ -> ]Pokud někdo víte, co s tím kalným zbytkem, kterého doma mám tak dva litry, dejte vědět. Po dvou letech se to už neusazuje a je to asi nanic.

Já tu kalnou část přefiltruju.
Do většího trychtýře dám papírový kávový filtr (na překapávanou) a pomalu překapávám - doslova. Jde to pomalu sice, vždy tak po 1-2 hodinách dolít, ale výsledek je krásně čirý a s filtrem vyhodíš jen zbytek kalu.
Nejaký dvojročný kal treba vyliať a nie filtrovať 2L,to čo je za nezmysel. Já ked robím klasickú filtráciu cez doskové filtre,tak už mám medovinu predčírenú bentonitom a ten mi pekne sadne dole a vytvorí takú vrstvičku ktorá drží po kope a takto sa mi to pekne čisté stiahne až po ten kal a ten automaticky vylievam.
Kaly rozhodně nevyhazovat, ale hnojit s nimi zahrádku!
[Obrázky: DSC05359.jpg]
Ono to potom v sude vyzerá takto. V podstate roztok sa odfiltruje čistý až po usadeninu,sud si vždy ešte trochu opatrne nahnem ked filtrujem, aby som to vybral všetko a zostal mi v sude len čistý kal.
(02.10.2022 8:35)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Viktor kvasinková chuť v medovine sa dá veľmi účinne potlačiť prípravkom gerbinol super. Len treba vedieť určiť dávku a potom to po troch dňoch stočiť.
Prosím, informujte nás o dávkování, které jste použil. Děkuji
Ono si dávku treba určiť podľa chuti medoviny,ak je to silnejšie cítiť,treba dávku zvýšiť,dá sa to v malom povedzme na 5l to dávkovanie vyskúšať a potom si to rozrátať na celkový objem.
Já som dával na 200L 50 gramov a chuť sa harmonizovala,medovina sa zaokrúhlila a pachuť už nie je cítiť. Ale mal som len taký ľahký nábeh v medovine po kvasniciach.
Josef, nešlo o kal z medoviny ale z vickovice. Ten z medoviny leju do kompostu.
(01.10.2022 20:05)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Nechcel som sa miešať do vás,ale samotná cukornatosť lieh nerobí. Podstatné je ako to je vykvasené a koľko tá medovina obsahuje po dokvasené alkoholu . Ak to je len sladké a neprekvasené,tak to sa neoplatí ani dať páliť, z toho pôjde málinko. Neviem či si to dobre pamätám,ale já som mal z 300l suda medoviny 2Ol pálenky,ale neviem už koľko percentnej,tuším okolo 52%

jozef, asi si to nepamätáš alebo si po vypití par pohárikov medovca.

ja som kvasil plus-minus 40kg medu, 25 brix, kvasu bolo 200 L.

Doviezol som 42 L 52% a 1 L 74% (na propolis. tinkturu)
Referenční URL's