Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(02.07.2014 20:14)gusto napsal(a): [ -> ]..kúpil som dnes živnú soľ pre kvasinky,a až doma som si všimol že má iné zloženie,než som používal doteraz..mával som hydrogenfosforečnan amonný s thiaminom,v tejto soli je navyše aj síran amonný...máte s tým niekto skúsenosti?resp.aký má význam takéto zloženie? Ď.

Máš tam hydrogén....aj síran amónny s thiamínom,alebo len síran amónny a tiež s thiamínom?
Thiamín je vitamín B1,podporuje kvasenie-udržuje kvasinky "zdravé" až kým ich nezabije kvasením vznikajúci alkohol. Preto je dobré pri zakvášaní medoviny nedať tam celý obsah živnej soli,zbytok pridať po prejdení búrlivého kvasenia.Hydrogén....amónny a síran amónny pôsobia rovnako-ako píše doktor a zabráňujú vzniku pachute tzv.myšiny.
hydrogén fosforečnan amonný 33%,síran amonný 55%..doteraz som mával len h.fosforečnan amonný v objemovom množstve 88%..všetko mi je jasné,len som mal obavu z toho síranu,aby to nebolo v medovine cítiť..(vitamín b1 je v oboch baleniach..)
Zdravím Vás borcíí Smile ..

Prosim pěkně přečetl jsem všech 45.stran (v tomto vláknu), a snad vše co se týká medoviny a jeji výroby, jsem tak nějak postřehl a zapamatoval, nicméně jsme něco udělali s dědulínem špatně Sad ..

Hned na začátku uvedu, že starší a "zkušenější" pán, který mi pomáhal s medovinou je můj děda a léta dělal svoje vína-čůča (sry uz mne nebavi to psát s diakritikou pisu pres mobil..),ale v lete pane roku 2009 s tim prestal a vratil se tak nejak ke vcelareni.
A letos jsme se rozhodli ikdyz na muj popud udelat svoji první medovinku.
Na úvod musim rict, ze dedulin ma svoji hlavu a nenechá si do "toho" moc kecat..
Cili postupovali jsme takto;

1) zákvas s kvas. Vínka (na zadní straně spotreba do r.2009… Sad ). Voda 750ml a 150ml mediku (med pridan pri 40°C) a na to po rozpuštění kvasinky + zivna sůl
2) zakvas stal 3dny v klidu
3) ten den kdy jsme pridavali zakvas do roztoku, med a voda, Poměrem 1:1,8
4) zalozeno 29.7 od te doby nic.. (Bublinky apod)
- "smichani" vseho dohromady do demionu
5) dnes kontrola a nejaky jakýsi skraloup je na hladině
6) jakýsi kal na dne demionu (?) + ta hladina..

Nemusim Vam snad psat, ze jsem rikal dedulinovi, ze je absolutni blbost davat 5lete stare kvasinky (s proslou dobou) do zakvasu. Ten si mlel sve..

No jo ale co ted s tim ,aspon me se nechce vyhodit 5kg medu .

Tedy otazky zni;

1) Co s tim ?
2) byl postup alespon ok ?
3) dalo by se to ted precerpat do hrnce vyvarit a udelat novej zakvas a jed od znova ?
- resp. Precedit a vzít to pres filtr a pote vařit

PS: studená varianta.. (Med s vodou nebyl varen-sbirani bilkoviny-peny = neprobehlo/nebylo) Ded. Daval "teplejsi" vodu z kohoutku + med a to cele do demionu a no ten zakvas.
PPS: nase mnozstvi 5kg medu 8-9l vody (cili mnozstvi na 15l medoviny)

Budu rad za kazdou odpoved a radu.

Chci ukázat dedulinovi, ze to jde Wink .
Sam rozdava haldy medu po známých tak, ze z toho ma na konci sezony skoro prd.. Jen par kg na chleba a do čaje.

Jo a mostomer a vinomer (a jeste tam neco bylo), tak to nemáme.. Ale postupem casu bude Smile .

Jeste jednou diky za odpovedi, budu se těšit na poznatky, jsem toho ted plnej po tech 45.str Big Grin
Aby som čakal 3 dni až sa mi rozkvasí zákvas, to by som psychicky nezvládol. Zákvas musí biť riadne aktívny za 4 hodiny, potom ho vylejem do navarenéj medoviny, za 24 hod už to bublá v medovine.
Tipuju na vadné kvasinky - pokud se nerozjely v zákvasu za tři dny, jsou opravdu blbé.
Koupil bych jiné, jakékoliv, já mám zkušenosti s kvasinkami Schimansky, perfektně zvládají i nepřevařenou medovinu. Dále doporučuji - protože med je obecně chudý na živiny, které potřebují kvasinky pro svou činnost - dokoupit nějaké živiny (je jich spousta druhů) a nadávkovat je do kvasu v množství 3 g/l.

Ještě odkaz:
http://www.schimansky.cz/kvasinky/
Mají i živnou sůl.
K vinným kvasinkám sa kupuje aj živná soľ.
Borci diky za odpovedi.
Dnes koupene kvasinky Vinka v drogerii a zakvas krasne jede, zatim od založení - cca 2hodky a uz tam je takova hneda-cerna husta pena (ktera tam ma byt), cili to tam nechám pres noc a zitra prevarim ze studené stavby na varenou (teplou) a soupnu to tam =) ted uz verim ze to bude OK.

Jinak zivnou sůl davam az vzdy do svareniny (med + voda) na 15l medoviny 3g zivne soli + 10g dam jeste kys. Citronovou anebo 2 citrony nakrajene na kolečka.
Hlavně aby jsi po převaření nechal základ vychladnout 20-25°C, aby jsi nepoškodil kvasinky. Ať se daří.
Jj, diky to uz vime =) (mame nastudovano) ,
Dam kdyztak vedet jak se to chytlo + dáme nejake to foto Smile .

EDIT;
Preci jenom dotaz, ale spise k tem kteri koření Smile .
Je lepsi dat vylouhovane bylinky/koreni s roztokem ke kvaseni jeste pred stacenim anebo az po prvnim staceni ?
Popripade jake mate bylinky/koreni odzkousene jako nejvíce vyhovujici (jiste kazdy mame jine chute ale alespon jako doporucujici) ?
Ja mam koupene sisticky chmele, badyan, hrozinky, hrebicek, jeste jsem chtel sehnat kardamon, ale bohuzel Sad
(05.08.2014 19:49)DODK napsal(a): [ -> ]Jinak zivnou sůl davam az vzdy do svareniny (med + voda) na 15l medoviny 3g zivne soli + 10g dam jeste kys. Citronovou anebo 2 citrony nakrajene na kolečka.

Omlouvám se, napsal jsem to špatně - samo že sůl se dává až do vlastní kvasné nádoby. Množství 3 g/l mi opakovaně do hlavy vtloukal pan Lstibůrek, výrobce výborné medoviny. A naopak říkal, že s kyselinou citrónovou opatrně, že ač se to nezdá, med má kyselin dost a při kvašení se dostává pH až k hodnotám 4, což je pro kvasinky již hraniční hodnota.
Pokud jsem zkoušel nějaké ochucené medoviny, dával jsem koření do kvasné nádoby. Teď experimentuju s chmelem, jinak jsem zkoušel rybíz, černé jeřabiny. Nakonec ale stejně musím konstatovat, že bez jakýchkoliv příchutí je stejně nejlepšíSmile

P.S: Ještě doporučuji dát do demižonu silný černý čaj, cca hrnek. Je to zdroj taninu a ten kromě mírně svíravé chuti pomáhá vyčiření medoviny.
Nie je tej soli príliš veľa - 3g/l ?

Schimansky uvádza 20-30 g na 100 litrov, Dol uvádza 0,3 g/l, čo je v podstate to isté, 3g/l je 10-násobok odporúčaného množstva. Keď som kupoval živnú soľ vo vinárskych potrebách, tak mi dali vrecko 50g s tým, že to mám na 100 litrov, na vrecku je uvedené že vinárska norma povoľuje 50g soli na 100 litrov, takže som dával toto množstvo - t.j. 0,5 g/l.

Otázka do pléna - koľko dávate živnej soli?
Tak jak uvádí návod od Schimanskiho kvasinek. Snažím se toho držet.
Ja bych se držel tez navodu, ale jak jsem vyčetl 3g na litr je "pry" ku prospěchu, bohuzel Vam neoduvodnim proc Big Grin ,resp. Ten duvod jsem jaksi pozapomnel.
Mělo by to být 0,3g/l?
V červnu jsem podruhé zkoušel medovinu za studena, předtím dvě malé dávky převařené. Rozhodující je samozřejmě med, takže těžko určit, zda-li právě množství živné soli mělo u těch dvou dávek za následek tak velký rozdíl v kvašení. Používám kvasinky Schimanski. Rozhodl jsem se u té druhé dávky i pro trochu větší množství (40l). Kvasinek jsem dal na těch 40l asi 30g, tedy pytlík a půl (dle návodu bych tam býval měl dát pouze 8g), kvasinky nechal lehce rozjet 4 hodiny (i když se to u těchto nemusí), pak vše smíchal a 20 minut jsem lektvar ještě provzdušňoval motůrkem z akvária. Medovina kvasila ukázkově celých 6 týdnů, nyní leží ve sklepě. Zdá se mi, že u té zastudena se tvoří více kalu na dně v průběhu čeření. Ale ta vůně a chuť, úplně jiná než ta vařená. Na větší množství té soli mě přivedl kamarád, který absolvoval přednášku pana Lstibůrka. Doporučuji si pročíst tento článek pro hobíky http://www.medovevino.cz/cs/hormimenu-hobbyvyroba/
(06.08.2014 11:36)Š.J. napsal(a): [ -> ]Nie je tej soli príliš veľa - 3g/l ?

Schimansky uvádza 20-30 g na 100 litrov, Dol uvádza 0,3 g/l, čo je v podstate to isté, 3g/l je 10-násobok odporúčaného množstva. Keď som kupoval živnú soľ vo vinárskych potrebách, tak mi dali vrecko 50g s tým, že to mám na 100 litrov, na vrecku je uvedené že vinárska norma povoľuje 50g soli na 100 litrov, takže som dával toto množstvo - t.j. 0,5 g/l.

Otázka do pléna - koľko dávate živnej soli?

Pan Lstibůrek to vysvětloval tak, že dávkování 0,3 g/l vychází u klasických vinných moštů, protože ty jsou pro kvasinky úživné, kdežto med je jalový. A v Dole to jen opsali podle vinařůSmile
Panu Lstibůrkovi nemám důvod nevěřit, je to chemik, velmi dlouho kvasné procesy studoval, svoje tvrzení na přednášce dokládal přesvědčivými grafy a rozbory, takže se řídím jeho radami a dávám 3g/l. A medovina kvasí jako o život (kdyby ovšem letos byl med, aby bylo z čeho kvasitSad
Dle mych zkusenosti je lepe roztok vice obohatit zivnymi solemi. Nic se tim rozhodne nezkazi, ale je lepe je davkovat na dvakrat. Na sto litru medoviny dat nejprve 30 az 40g a asi v polovine kvaseni dokrmit dalsimi 20 az 30 gramy-muze byt i vice. Osvedcilo se mi to a pokud v polovine kvaseni pridam jeste spolu se solemi znovu aktivni zakvas(schimanski power), pak se proces kvaseni vyrazne urychli a dosahuji tak vysoke vyteznosti alkoholu. Nyni napr. 16,5 procenta alk, coz pri dozravani vyleze jeste vyse. Mereno vinomerem a jeho hodnota kontrolovana mostomerem a odecitanim z tabulky. Hodne zdaruSmile
Zaujímavý postup, napriek tomu je tá zvýšená dávka soli spolu len 0,5 - 0,7 g/l, čo má do spomínaných 3g/l ešte dosť ďaleko...
Jedna zo svojich prvých dávok medoviny má horkastú pachuť, pravdepodobne po kvasinkách. Medovinu som asi nechal na kvasniciach príliš dlho, na šikmej ploche demižónu som stále videl stúpať bublinky tak som to tam nechal, aj keď už kvasná zátka nebublala, čo bola asi chyba, medovina má nahorklú pachuť. Obdobnú, výraznejšiu pachuť som zaznamenal vo fľaši, kam som zlial kvasnice zo dna demiźónov po stáčaní a po sadnutí kvasiniek som medovinu nad kvasnicami ochutnal.

Dá sa niečo urobiť s tou horkou pachuťou po kvasinkách? Vypálenie to istí, ale to by bola až posledná možnosť...
Š.J - a jak dlouho byla na kvasinkách?
Spíš to vidím na nežádoucí bakterie...jednou se mi to stalo u medoviny za studena s malou koncentrací medu. Měla takový nahořklý ocásek jako pivo. Mám jí stále v kanystru a chystám se nechat vypálit, ale tvrdili mi, že tato pachuť se tak jako tak přenese do pálenky. Jinými slovy: Špatný kvas=špatná pálenka. Ale až to vypálíš, tak nezapomeň napsat, jak jsi dopadlSmile
Referenční URL's