Zdravím Vás borcíí
..
Prosim pěkně přečetl jsem všech 45.stran (v tomto vláknu), a snad vše co se týká medoviny a jeji výroby, jsem tak nějak postřehl a zapamatoval, nicméně jsme něco udělali s dědulínem špatně
..
Hned na začátku uvedu, že starší a "zkušenější" pán, který mi pomáhal s medovinou je můj děda a léta dělal svoje vína-čůča (sry uz mne nebavi to psát s diakritikou pisu pres mobil..),ale v lete pane roku 2009 s tim prestal a vratil se tak nejak ke vcelareni.
A letos jsme se rozhodli ikdyz na muj popud udelat svoji první medovinku.
Na úvod musim rict, ze dedulin ma svoji hlavu a nenechá si do "toho" moc kecat..
Cili postupovali jsme takto;
1) zákvas s kvas. Vínka (na zadní straně spotreba do r.2009…
). Voda 750ml a 150ml mediku (med pridan pri 40°C) a na to po rozpuštění kvasinky + zivna sůl
2) zakvas stal 3dny v klidu
3) ten den kdy jsme pridavali zakvas do roztoku, med a voda, Poměrem 1:1,8
4) zalozeno 29.7 od te doby nic.. (Bublinky apod)
- "smichani" vseho dohromady do demionu
5) dnes kontrola a nejaky jakýsi skraloup je na hladině
6) jakýsi kal na dne demionu (?) + ta hladina..
Nemusim Vam snad psat, ze jsem rikal dedulinovi, ze je absolutni blbost davat 5lete stare kvasinky (s proslou dobou) do zakvasu. Ten si mlel sve..
No jo ale co ted s tim ,aspon me se nechce vyhodit 5kg medu .
Tedy otazky zni;
1) Co s tim ?
2) byl postup alespon ok ?
3) dalo by se to ted precerpat do hrnce vyvarit a udelat novej zakvas a jed od znova ?
- resp. Precedit a vzít to pres filtr a pote vařit
PS: studená varianta.. (Med s vodou nebyl varen-sbirani bilkoviny-peny = neprobehlo/nebylo) Ded. Daval "teplejsi" vodu z kohoutku + med a to cele do demionu a no ten zakvas.
PPS: nase mnozstvi 5kg medu 8-9l vody (cili mnozstvi na 15l medoviny)
Budu rad za kazdou odpoved a radu.
Chci ukázat dedulinovi, ze to jde
.
Sam rozdava haldy medu po známých tak, ze z toho ma na konci sezony skoro prd.. Jen par kg na chleba a do čaje.
Jo a mostomer a vinomer (a jeste tam neco bylo), tak to nemáme.. Ale postupem casu bude
.
Jeste jednou diky za odpovedi, budu se těšit na poznatky, jsem toho ted plnej po tech 45.str