Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ma prosim Vas niekto informaciu kde by sa dala kupit tato kniha?

2 vydanie rok 2004 - Kniha o medovině od Libor Dupal?

Prezrel som na Google desiatky stranok a vsade je vypredana. Najradsej by som kupil PDF verziu.
Prve vydanie z roku 1997 mam, ale rad by som kupil aj vydanie z roku 2004.

Dakujem velmi pekne za pomoc. Angel
Jenom bych se chtěl připomenout se svým dotazem.

(15.01.2015 16:29)pavelno napsal(a): [ -> ]Tento dotaz chci směřovat především na ty, kteří uposlechli radu a na litr kvasu dali 3 gramy živných solí.
Nevzniká z nich v medovině potom nějaká pachuť?
Všichni ostatní totiž doporučují dávat jenom 0,3 gramu na litr kvasu.
A nebo ještě lépe nezkoušel jste někdo naráz zakvasit obě varianty? Byl tam potom nějaký rozdíl?
Díky, Pavel
(20.01.2015 21:11)Maky II napsal(a): [ -> ]Mám ji z Chlebovic
http://www.vceliobchudek.cz/vceliobchude...LITERATURA

Maky II dakujem velmi pekne za rychlu odpoved.
Problem je v tom, ze zijem na Foride a tak by som rad kupil verziu, ktoru mozem stiahnut napriklad v PDF. Viem, ze sa dala "elektronicka verzia" kupit na tejto stranke:
http://www.datart.cz/null-DATART-Kniha-o...Dupal.html
ale zial uz ju nemaju.

Snad niekto este pomoze?
Dakujem velmi pekne a ked budete v Naples, FL zastavte sa na dobru veceru.
Mimochodom capujeme aj plzen. Smile
Citace:Problem je v tom, ze zijem na Foride a tak by som rad kupil verziu, ktoru mozem stiahnut napriklad v PDF. Viem, ze sa dala "elektronicka verzia" kupit na tejto stranke:
http://www.datart.cz/null-DATART-Kniha-o...Dupal.html
ale zial uz ju nemaju.

Offtopic: Tak to by som teda rad vedel ako sa da vypredat e-kniha. Smile
(15.01.2015 16:29)pavelno napsal(a): [ -> ]Tento dotaz chci směřovat především na ty, kteří uposlechli radu a na litr kvasu dali 3 gramy živných solí.
Nevzniká z nich v medovině potom nějaká pachuť?
Všichni ostatní totiž doporučují dávat jenom 0,3 gramu na litr kvasu.
A nebo ještě lépe nezkoušel jste někdo naráz zakvasit obě varianty? Byl tam potom nějaký rozdíl?
Díky, Pavel

Medovinu jsem nedělal, ale můj názor je ten, že při vyšším dávkování - 3g/l, potom určitě v celém objemu medoviny zůstává nějaký větší zbytek dihydrogenfosforečnanu amonného, než při dávce 0,3g/l.
Nevím ale, jaký vliv má na organizmus požívání medoviny, která má jeho vyšší obsah.
Což takhle jít zlatou střední cestou?
Honza
Asi jo, nic se nemá přehánět.
Dřív se do medoviny nic nepřidávalo a také se vše povedlo.
Existují kvasinky, kterým stačí cca 20 °C na první kvašení?
Chtěl bych dělat medovinu, ale 25 stupňů prostě doma nemáme...
Předem dík za tipy.
Dělám medovinu s kvasinkami Schimansky - http://www.schimansky.cz/. A zatím bez jakéhokoli problému. I při 18°C.
I při 8°C. Navíc v návodu doporučují nižšíá teploty, ale asi myslí spíš u vína - těkavé kyseliny, nebo něco takového tam psali.

8°-12°bez vaření jen Schimansky a živná sůl a zatím dobrý. Už má 13měsíců za sebou a zatím dobrý.
Ale ještě není hotová, nižší teplota ´pomalejší proces, nebo si to tak vysvětluji. Nebo melecitoza tolik nechutná kvasinkácm.
Borisi: Ta teplota je nějaký ideální stav.
A čím je teplota dál od ideálu, tím kvašení probíhá pomaleji, až se nakonec zastaví.
Mimochodem: Nižší teplota je lepší, než vyšší. Nedochází k tak velké degradaci aromatických látek.
(03.02.2015 13:46)KaJi napsal(a): [ -> ]I při 8°C. Navíc v návodu doporučují nižšíá teploty, ale asi myslí spíš u vína - těkavé kyseliny, nebo něco takového tam psali.

8°-12°bez vaření jen Schimansky a živná sůl a zatím dobrý. Už má 13měsíců za sebou a zatím dobrý.
Ale ještě není hotová, nižší teplota ´pomalejší proces, nebo si to tak vysvětluji. Nebo melecitoza tolik nechutná kvasinkácm.
Robil som aj medovinu z melecitozneho medu/ červený smrek/, za 4M bola komplet vykvasená, teraz má už od vykvasenia 14M, po vykvasení vôbec nepracovala, teplota bola 7C v klembovéj pivnici z kameňa. Po vykvasení som ju prestahoval do pivnice pod barakom, tam je 12C a nepracovala. Schimansky kvasinky nepoužívam
, aj ked sú lepšie než dolské.
Jsem si nevsimnul, že by vinaři pritapeli ve sklipku. Spis to chce konstantni teplotu po celou dobu kvaseni.
V pivniciach sú stabilné teploty, je to podmienené zložením pôdy, hlbkov a materiálom z čoho je pivnica postavená. Z kameňa je najchladnejšia, tehla je teplejšia. Na vytvorenie pliesne je potrebný čas, min 15 rokov.
Ale tzv. bouřlivé kvašení proběhnout "musí", nebo ne?
Já to mám v pokoji kde je kolem 20 - 22°C a v pohodě to prokvasí. Po 4 až 6 týdnech to stáhnu z 50l plastového sudu do skleněných demižonů a přenesu do sklepa kde to dokvašuje a začíná se to čistit.
Máte někdo zkušenosti s deskovými filtry nebo těmi filtračními svíčkami? Používáte je i v mikroprovozu, tj. při výrobě medoviny do 200l? Výsledek je parádní, ale ta cena už moc ne. Nebo používáte bentonit a pak jen stočíte?
Používám NaCalit a výsledky jsou velmi dobré, dle slov ostatních výborné.
Aha, ok, díky. Co přesně v návodu znamená, že hotová kaše se nechá zkapalnit? Dá se do silonky a vymačká se z ní voda? Ten obchod má v nabídce ještě samospádový filtr asi za 650 Kč. Možná taky řešení po té aplikaci bentonitu.
Referenční URL's