Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Kvasit to přestalo, kvasinky byly Schimanski. Akorát přes noc to v té skleničce udělalo to, že se docela vyčistila sama od sebe a kal zůstal uprostřed v takovém chuchvalci....
zbyňku, zkus to zchladit.
Já jsem dal rozpitou láhev nefiltrované medoviny do lednice a krásně se přes noc vyčeřila, tak jestli to je ve více nádobách, tak bych jednu dal přes noc ven a ráno uvidíš, jestli to pomohlo...
Já jí nemám na prodej, ale kdyby někdo chtěl a zdála se mu kalná, tak mu řeknu, že je to jako kvasničák a ať jí drží po načnutí v lednici a hotovo...
P.S. kyselá chuť je divná...nějaký citron, nebo kyselina vinná? Ta chuť popisuje mou loňskou várku s kys.vinnou. Letošní je jen med, voda, kvasinky a živná sůl a je to "lepší". Ale ta loňská má zase mnohem větší grády Big Grin
JJ něco se vysráží v chladu, něco v teplu. Já osobně vždy nechávám přirozeně usadit! TOto zrychlé stárnutí /usazení kalů/ se dělá tak, že se ohřeje, prožene ostředivkou a pak namrazí a znovu odstředí a medovina je krásně čistá a teplotně stálá třeba hned měsíc po ukončení kvašení, ale pak z toho máš takový lepší krabicák, tak že není o co stát. Nehledě na to, že každým pohybem se z ní ztrácí malé procento alkoholu a když s ní někdo pořád takto šaší, tak potom většinou musí fortifikovat.
Já osobně si na kvalitu vždy raději počkám a potože neprodávám, tak bych těmato zákrokama šidil jenom sám sebe...
O tom pohybe o strácaní alkoholu pochybujem. Není nad filtrovanie medoviny a pohlad cez ňu je 100 a 1 oproti len stahovanéj. Medovina ako tekutina má pod každou teplotou iní index v % a nie že sa stráca. Jedine že hu necháš otvorenú a bude vyprchovať alkohol, preto nádoby musia biť riadne doplnené a uzavreté. Aj v pálenici keď sa vypáli pálenka sa meria teplota + alkohol v %, podla toho sa platí podla stanovených zákonom tabuliek. Potom hlúpi sedliak donesie v demionoch pálenku domou a dá ju do sklepa, tam ochladne a keď ju po čase otvorí a odmerá tak trepe že ho oklamali alebo že sa vyparilaBig Grin
(13.01.2016 12:53)Merkuri napsal(a): [ -> ]O tom pohybe o strácaní alkoholu pochybujem. Není nad filtrovanie medoviny a pohlad cez ňu je 100 a 1 oproti len stahovanéj. Medovina ako tekutina má pod každou teplotou iní index v % a nie že sa stráca. Jedine že hu necháš otvorenú a bude vyprchovať alkohol, preto nádoby musia biť riadne doplnené a uzavreté. Aj v pálenici keď sa vypáli pálenka sa meria teplota + alkohol v %, podla toho sa platí podla stanovených zákonom tabuliek. Potom hlúpi sedliak donesie v demionoch pálenku domou a dá ju do sklepa, tam ochladne a keď ju po čase otvorí a odmerá tak trepe že ho oklamali alebo že sa vyparilaBig Grin

Příde mi, že oponuješ jen proto, aby si oponoval Cool ... Svoji premisu sis vyvrátil sám, v následující větě, povšimni si zvýrazněného.
Pokusím se ti to napsat ještě jednou. Při každém pohybu s medovinou (stáčení, odkalování, odstředění, ,.....) dochází k poklesu množství alkoholu.
Aby sa strácal alkohol sa musí vypariť alebo riediť vodou. Ja len filtrujem, neodkalujem, neodstredujem a nestáčam. Medovina sa filtruje studená a nie teplá. Keby sa aj odparila 1/1000 alkoholu to vôbec nič neznamená.
Pekne mi to kvasí Cool

[Obrázky: WP_20160116_19_06_05_Pro.jpg]
Prosím o radu.V októbri som začal robiť medovinu,kvasila 5 týždňov, potom prestala bublinkovať cez kvasný uzáver,čo bolo v polovici novembra,tak som ju stočil do nových demižónov až po vrch viečka.Následne sa opäť rozkvasila a kvasí dodnes.Len cez kvasnú zátku vôbec neprechádzajú bublinky.V pivnici mám teplotu 14 stupnov.Mám ju stočiť a dať este kvasný uzáver alebo čakať?
Těžko ti nějak porad bez znalosti tvého předchozího postupu - kolik čeho...
Bohužel nepíšeš podrobnosti. 5 týdnu správně probíhalo bouřlivé kvašení. Následně jsi medovinu stočením provzdušnil, takže se opět správně na kratší dobu rozjela. Koštoval jsi pocitově alc.? Máš bublátor kolem vzduchotěsně utěsněný plastelínou? Stočil bych podruhé z kalů a nechal bublátor i na uležení, tím nic nezkazíš.
(20.01.2016 10:43)MartinKo napsal(a): [ -> ]Následne sa opäť rozkvasila a kvasí dodnes.Len cez kvasnú zátku vôbec neprechádzajú bublinky.
Niekedy mam pochybnosti či ozaj kvasi. Po niekoľkych hodinách:

[Obrázky: P1010120.jpg]
Včera mi došla pošta, výsledok skúšky medoviny. Do medoviny keď som prefiltroval 100L som pridal pyrosiričitan, to som len skúšal akú to bude mať hodnotu.
[Obrázky: scan0002.jpg]
koľko € stojí taký rozbor?
Já jsem za takový rozbor (alkohol, volný SO2, celkový SO2) platil 250Kč

viz http://www.vinarstvimutenice.cz/cz/laborator/
(23.01.2016 18:45)gusto napsal(a): [ -> ]koľko € stojí taký rozbor?

V Dolnom Kubíne tieto dva perametre stoja 17,-E.
Ak odpoved už tu je tak sa ospravedlnujem, ale odkial sa ta sira tam berie , a ak sa pridava tak načo ?
Prve litre z augusta min. roku.

[Obrázky: P1230082.jpg] [Obrázky: P1230083.jpg]
Ja som ju tam pridal zo zvedavosti, inak nepridávam. Je to stabilizátor proti rozkvaseniu, odstraňuje pachute, zlomené vylepšuje chutovo. Keď spravíš veľmi dobre medovinu tak to nepotrebuješ. Dobre je za 3.
Dobrý den,

omlouvám se, že vyrušuji. Jen bych se chtěl zeptat, když mi kvasí medovina 3 týden, jestli je možné dolít do ní roztok vody a medu, abych doplnil volné místo v demižonu. Nevypadá to, že by hrozilo ucpání kvasné zátky. A pak bych to nechal ještě týden, dva... podle chování, stočil a dal do sklepa.

Děkuji
Môžeš.
A nebylo by lepší to rovnou stočit, zbavit kalu a doplnit o nový roztok vody a medu? Popřípadě kvasinky asi nemám přidávat? Mám jen dolít demižon a promíchat nebo nemíchat?

Děkuji
Referenční URL's