Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak jsem stočil medovinu a zbylo mi na dně asi 6 litrů kalů. Dá se s tím něco udělat? Třeba pročistit a jak? Dík za radu.
Bentonit. Nebo slít do menší nádoby a čekat. Výsledek, ale tak jak tak nebude nic moc.
Muzes to normalne stocit do nejakych vyssich lahví,kal se ti casem usadi a zase to stocis z těch lahví ale cast stejne vylejes aale takhle z tech 6 litru jeste 4-5 stocis.A stahovat to nejakou slabsi hadickou ta nema takovej podtlak a nestrhava sebou kal...
Já jsem těch 5-6 litrů slil do lahví a právě, že jsem čekal asi 6 měsíců a moc to tedy nekleslo. Dostal jsem z toho asi 1,5 litru krásně křišťálové, ale dál už to neklesá a je to jak řídká omáčka. Právě o tohle jde, co s tím? Bentonit do toho nechci cpát. Asi to bude na vylití.....
Až pojedeš pálit, tak to přidej do bečkyWink
To nedělej, strašně to v kotli pění.
jeden slovenský komerčný výrobca medoviny a údajne prvý slov. výrobca medovca
páli len z kalov po výrobe medoviny. Napríklad môj medovec je úplne číry, jeho farbou tak trocha do brandy. Chuťou by som ale nemenil.
ktm :
Muzes to normalne stocit do nejakych vyssich lahví,kal se ti casem usadi a zase to stocis z těch lahví ale cast stejne vylejes aale takhle z tech 6 litru jeste 4-5 stocis

Da sa aj tak, ale inač je to odpad - odumrete kvasinky číže hno...
jaké mate vyzkoušené přísady do medoviny? Smile
Sušené švestky, vanilkový lusk
Taky jsem v malém zkoušel ochucení medoviny, možností je spousta, ale nakonec jsem zůstal u té původní skoro suché,samozřejmě za studena připravované, kde je v chuti jen původní med, coby vzácná surovina. Jasně trh je zvyklý na sladkou různě ochucenou medovinu a tudíž opravdu suché medové víno budí zpočátku rozpaky, ale jdu touhle cestou. Bylinné esence možná taky přijdou, ale spíš v podobě tinktur dávkovaných do malých vzorků...
Zázvor ,je pálivý a dodáva medovině dojem že má víc voltú. Ale k tomu musí být i dost sladká.
(25.11.2020 14:47)kouba napsal(a): [ -> ]jaké mate vyzkoušené přísady do medoviny? Smile

chmel, skořice, hřebíček...
Vyzkoušejte rozmačkaný rybíz. Poprvé jsem ji pil u známého výrobce a moc mě chutnala. Tak jsem ji vyrobil také, na trhu jsem dával ochutnat a hned zmizela. Žel můj rybíz nemá žádnou velkou kondici, a nový zatím moc neplodí. Jsou ale plantáže kde se dá koupit. Medovina zajímavě zrůžoví a některé takové nezajímavé odstíny může zajímavě oživit. Pro mě je rybíz jediná zajímavá varianta. Zkoušel jsem toho dost. Chmel nechutnal, Jan Topinka doporučoval ohořčit vachtou, Otokar Brenner doporučoval šťávu z jedlých jeřabin a tak bych mohl pokračovat! Zdraví R. S.
Černý?
Já typuju červený?
Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o radu při mém prvním pokusu o medovinu. Testuji pouze 5litrovy demizonek abych si osahal problematiku. Mám cca 10 dní od založení. Postup se dá se říci povedl ihned druhý den bouřlivé kvašení jež trvalo cca týden. Bublin skrze kvasnou zátku v kadenci kulometu Big Grin...kvasilo to myslím si správně tak jak zde všichni popisujete. 8 DEN jsem si všiml snižujícího rytmu bublání a ustupujícího bouřlivého kvašení. Ted aktuálně si sedl kal. Medovina zacina byt čirejší průhlednější. Stále kvasí, ale bublinka projde jednou za 5-10minut.

Vypadá to takto správně? viz foto 1 bouřlivé kvašení a foto 2 je aktualní stav....Zatím jsem nic neochutnával. Jen mne překvapuje rychlost. Všude se uvádí 6-8 týdnů k prvnímu stočení. Díky za každý názor Smile
povedal by som, ze to mas hodne suche.. kolko medu si dal?
Diky za reakci.

Celkove jsem odmeroval dle jednoho receptu na youtube a daval do 5l demizonu namichanych a provarenych 4.5l ztoho cca 2kg medu.
Normovany mostomer je na ceste ale mernou hustou sem mel kolem 1120 asi pri cca 25°C.

Udivuje mne ze se tak rychle prokvasilo. Je to tedy spatne?

O.
8 dní bouřlivého kvašení na tak malý objem je tak akorát. Nech to v teple odpočinout a pak to stoč hadičkou z kalů tak aby jsi břečku provzdušnil. Mělo by se to v znovu rozjet, tentokrát však výrazně pomaleji. Po půl roce můžeš ochutnat.
tak medu tam mas dost.. aj ti to normalne prekvasilo/kvasi.. prekvapujuco rychlo sa to ale cistí..
Referenční URL's