Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak moja černicová medovina už bublá v pivnici. Dal som nakvasenú šťavu z černic a do toho som nalial prevarený med s vodou ( 45kg na 100l zákvasu). Kvasinky som použil chladnomilné Fermavin PDM a živnú soľ D.A.P. activ. Som zvedavý čo z toho bude.
(09.08.2018 16:54)nadenicek napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
zkouším vyrobit svou první medovinu.
Před 5ti dny jsem si připravil zákvas z dolských kvasinek. Postupoval jsem přesně dle přiloženého návodu.
Zákvas je cítit nevábnou vůní, která v žádném případě nepřipomíná medovinu.

Poradíte mi, zda je zákvas OK?

děkuji


[Obrázky: unnamed.jpg]
Použil by som iné chladnomilné kvasinky,napríklad Fermivin a zákvas do 2O-30 min potom vyzerá takto a medovina už na druhý deň kvasí.
Ako ti máme poradiť keď to nik nevidel a neočuchol? Nik nemá vešteckú guľu a na dialku sa to nedá riadiť že to asi bude ono....

Dolské kvasinky nie sú dobré ale hlboko podpriemerné lebo potrebujú teplotu na kvasenie a keby dakto z nich chcel robit medovinu v zime tak by sa nedoplatil na energii pri kúrení. Sú tak povediac na hovno a na nič, taká je pravda a jedine tak na pár desiatok litrov pre seba.
Kúp si poriadne kvasinky buď shimansky alebo Hife 3 ktoré sú na medovinu a sekty hlbokoprekvášajúce chladnomilné. Keď ich budeš mať tak daj to čo má biť medovina a zohrej to na 60C aby si zabil čo tam kvasí. Odober trocha z toho a sprav zákvas +35C čo tam dáš kvasinky + živná soľ. Na zákvas stačí v pohode 4 - 5 hod. Pod nádobu daj polysteren aby to bolo odyzolované a prikry zákvas trebarz utierkov a na vrch daj polysteren aby neunikalo teplo. To zohriate/ medovinu / daj na polysteren aby od spodu to neochladzovalo. Po vychladnutí na 35C nalej zákvas a musí to kvasiť. Inak keď strčíš prst do medoviny hneď zistíš či je dobré na vyliatie zákvasu lebo musí biť teplé a nie horúce.
Záleží akú má teplotu priestoru kde bude medovina kvasit..ak to má mimo nejakej podzemnej pivnice,tak chladnomilné asi teraz nie..u nás bolo včera o pol jedenástej vnoci vonku ešte 29'C ..tam kde kvasím medovinu mám už mesiac okolo 28'C tak sa mi do novej várky ani nechce..tiež používam chladnomilné mycoferm alebo fermivin pdm,ale táto teplota je pre ne zabijak..rozmýšlam nad niečim teplomilným..

(09.08.2018 16:54)nadenicek napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
zkouším vyrobit svou první medovinu.
Před 5ti dny jsem si připravil zákvas z dolských kvasinek. Postupoval jsem přesně dle přiloženého návodu.
Zákvas je cítit nevábnou vůní, která v žádném případě nepřipomíná medovinu.

Poradíte mi, zda je zákvas OK?

děkuji

Hned prvý krok chyba..dolské kvasinky..
Tak filtrace dokončena a všem určitě doporučuji. Nevim jestli dokážete z tý za studena udělat takhle křištálovou jen tim, že necháte kal sednout, mě se to za rok nepovedlo, ale tohle řešení je super.

[Obrázky: IMG_20180803_141231_resized_20180811_102754517.jpg]
Taky mi tak dopadla.
(02.08.2018 13:29)Merkuri napsal(a): [ -> ]
(02.08.2018 12:49)Petr K. napsal(a): [ -> ]Tak jestli to chápu dobře, ty na zaplavení a proplach filtrů a čerpadla používáš medovinu co pak dál prodáváš? A ty tisíce litrů medoviny ročně děláš v tom špinavým zabijačkovým kotli, jak jsi prezentoval na fotkách? Tak to je síla.
To si zle pochopil a niečo si podla toho domyslel.
Tak ja používam noví kotol a zabíjačku nerobím nakolko mi bravčové moc nechutí ale divina.
To si myslíš že neviem o tom že buničinové dosky majú pachuť? To než začneš robiť tak ich musíš odstraniť. Mám na to spôsob ako to odstraniť a radu na to mi dal vinár nie dáky sopliak čo skončil vinarsku školu. Ak si myslíš že nie je odborník sa mýliš lebo jeho vína čo spravil skončili ako zlatá medaila ako napr. vo Francúzku.
Merkuri ak sa môžem spýtať,tak ako odstraňuješ tú pachuť z filtračnej dosky? Robíš preplach vodou?Asi nie ked si písal,že filtračné dosky pred použitím len namočíš do medoviny a viac som sa nedozvedel.Kolegovci tu písali o stratách až 10l na preplach,tak ako to je? Zvažujem kúpu filtra,tak ak môžeš tak porad ako s ním pracovať.Ďakujem.
Jozef ptal jsi se Merkuriho, ale zkusím k tomu říci své. Případně Vojta doplní. Jako u všeho je více výrobců. Český nejznámější je Hobra filtr. Dále do prodejen berou i z ciziny, které jsou o chlup dražší, ale ve výsledku se vyplatí. Proč? Je to čisčí celulóza, tj. nemusíš tolik proplachovat, nedělaj pachuť tj. můžeš po filtrování dříve prodávat, uděláš na desky více množství, desky můžeš propláchnout zpětným chodem a jedeš dál (na to musíš mít čerpadlo).
Zprvu si ale stanov jak "ostrou" filtraci chceš dělat tj. co všechno chceš získat, ale co všechno chceš ztratit.
PN.
Pánové, asi si nějak nerozumíme, tak se pokusím znovu. Filtrační desky namočíme do vody. Naskládáme do čerpadla. Proplachujeme vodou kvůli odstranění zápachu z desek, klidně " milión" litrů vody, je to fuk. Potom začneme filtrovat medovinu (víno). Problém je v tom, že filtry jsou nacucané vodou a zpočátku vám poteče medovina smíchaná s touto vodou. Podle velikosti čerpadla a tím i množství filtrů je toho zředěného víc. U samospádu je to cca 2litry u čerpadla co mám na víno cca10l. Toto naředěné používám na " střik". Pokud filtruješ 1000l, tak tě těch 10l netrápí, pokud máš 50l medoviny tak je to 20%. Snad je to srozumitelný ( snažil jsem se).
Ďakujem za odpoved. A jak sa postupuje napríklad ak by som filtroval 300l a po 200L sa mi bude zastavovať prietok pretože filtre budú ucpané.To znova filter bude treba rozobrať,dať filtre nové,spraviť preplach a znova mať 10l striku? Alebo sú na to iné finty? Inak na You tube som pozeral videá a tam filtračné dosky len namáčali vo víne a následne hned filtrovali,tak neviem či sú aj také,u ktorých sa preplach nerobí.Obavu mám z tej papierovej chute ktorá by mohla vzniknúť,aby som niečo nepokazil.
No a vo co jde? Jozef nepsal kolik té medoviny dělá. Již jsem psal, že uvádím své zkušenosti! Jozef na VF píše zajímavé postřehy i kolem medoviny a tak jsem dedukoval, že dělá alespoň várky po 100L. Takže, každý si to musí vztáhnout na své množství a trošku se dívat kolem sebe a někdy i na you-tube, tam je inspirace kvanta, ale zase to přenést na své podmínky.
PN.
Já se přiznám, že jsem ty filtry neproplachoval, jen je vždy namočím do vody, napojim na medovinu a jedu.....v tom samospádovym jsou jen dvě desky a moc vody nenasáknou a v těch 20 litrech se to schová, když to na začátku natahuješ, tak cejtíš tu papírovou pachut, ale v samotné medovině už jsem to pak necejtil. Ovšem v tom filtru s čerpadlem je těch deset hodně, takže těžko říct, vyzkoušej a uvidíš.
(11.08.2018 10:31)Louky napsal(a): [ -> ]Tak filtrace dokončena a všem určitě doporučuji. Nevim jestli dokážete z tý za studena udělat takhle křištálovou jen tim, že necháte kal sednout, mě se to za rok nepovedlo, ale tohle řešení je super.

Pěkný. S10 nebo S20 desky?
po dokvašení jedu S8 a před nalitím do skla S20
Dobrý den všem, chtěl bych vás poprosit o radu. Dělám poprvé medovinu v poměru 1 med : 2 vody. Kvasinky mám od Šimanského, teplota v místnosti konstantně 23-24st.C, še jsem převařil, udělal zákvas a 2,5 týdne vše krásně přes kvasnou zátku bublalo ale dnes ráno jsem si všiml, že už nic nekvasí. Podle informací z tohoto fóra jsem barel otevřel, zamíchal a ochutnal. Určitě byl cítit alkohol, ne moc sladké, někde vzadu byl cítit ocásek od kvasinek ale nic moc výrazný. Chuťově to nebylo špatné. Co jsem podle Vás udělal špatně, když mi po 17 dnes skončilo kvasení? Děkuju za radu
Bouřlivé kvašení je hotové, nyní to pojede již pomalu. Chvilku ponechat a stočit do chladna.
PN.
To jsem nečekal, ze to přestane kvasit takto brzo. Teď jsem koukal, ze po ranním zamichani kvašení na chvíli opět začalo. Ještě bych poprosil o upřesnění, jak dlouho mám tedy vyčkat než to stocim. Všichni hovoří o šesti týdnech tj.i když neuvidím známky kvašení, tak nepanikarit a vyčkat až uteče šest týdnu od počátku kvasu a pak stocit? Díky J.
Stacim mesic az sest tydnu po zalozeni brecky. Prvni staceni provzdusnuj, tj. nech strikat z vysky z hadice. Pak se ti kvas znovu, ale pomaleji, rozjede.. Nedes se chuti ani absence bourliveho kvaseni, vino chce svuj cas. At to dopadne..
Já bych počkal týden a pak přetočit bez dna a hezky zvrchu nechat provzdušnit. A do chladna ať se vyčeří.
Moc dekuju za rady. Tedy počkám ten týden a stocim do demizonu. Díky
Referenční URL's