Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Má někdo skušenosti s melomelou tj. medovina s ovocnou stavou misto vody. Nikde na netu neni ani zminka Smile
melomel je med+voda+časť vody nahradenej ovocnou šťavou,čiže nie med + ovocná šťava..
Jde o to jestli převařit mošt nebo ne......nebo jestli první kvasit stavu z ovoce a potom pridat med apod. Nebo staci dosladit medem a zastudena nechat kvasit s kvasinkama a zivnou soli Smile
Ahoj třeba ti to pomůže...
http://vitavydra.sweb.cz/medovina.html Wink
(16.08.2017 12:02)indrah napsal(a): [ -> ]Myslíte že je vhodné vařit medovinu v brutaru? Dělá to tak někdo?

(16.08.2017 12:08)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]A proč ne.Pokud má zachovalý smalt. Podívej se tady na fotky od Merkuriho.

Sháněl jsem smaltovanou vložku do brutaru a pak mě napadlo se podívat ještě jednou pořádně na ten co mám. To co jsem měl za pozink asi původně smaltovaná vložka byla a pořád je, akorát je na tom takový šedý povlak, takže to vážně vypadalo jako holý kov, měl jsem to za pozink. Moc se mi v tomhle stavu v tom medovinu vařit nechce, ale nechce se mi ani honit celý víkend prádelňák na vařiči doma. Myslíte že by ta vložka šla nějak vyčistit, osvěžit, aby byla pěkně čistá a jako nová? Zkušel jste prosím někdo třeba vyvařit s octem nebo sodou, případně v jaké koncentraci a jakou dobu?
Skus pouzit kocky do umyvacky na riad. Zalej to teplou vodou a necjaj posobit. A nezabudni nasledne vyplachnout
Meli jsme vodni kamen ve vane. Pripravkem na vany to slo manzelce 'samo'.
Koupil bych si neco takoveho v drogerii a vyzkousel. Myslim, ze to pujde.
To šedivé, co je usazené v brutaru, bude nejspíš vodní kámen. Mělo by to jít dolů čímkoliv kyselým - vyzkoušej ocet, citrón. Pokud je zvápenatělé úsady velká vrstva, tak agresívnější prostředek je kyselina fosforečná, tou to půjde na 100%. Prodávalo se to pod názvem Fixinela (alespoň myslím).
Mohu potvrdit Fixinelu (nebo také Lumilu). Velmi dobře rozpouští vodní usazeniny. Aktivní složkou je zmíněná kys. fosforečná (tu mimo jiné obsahuje i coca cola.
Díky za rady, snad to dám nějak dohromady, přece jen s brutarem je to o něčem jiném než na vařiči. Wink
A teď je otázka: Proč to vůbec vařit? Není škoda to ničit? A teď "babo" raď. Osobně bych to nevařil a vlastně hodně let už nevařím. A zatím ....
PN.
Já taky nevařím Cool Naleju teplou vodu z kohoutku a v ní med rozpustím a je to.
Dovolte mi, abych se i já podělil o své skromné zkušenosti s domácí výrobou medového vína. Vaření v domácích podmínkách se doporučuje za účelem přečištění, sbírá se pěna - bílkoviny a nečistoty. Dále se varem sterilizuje substrát a ničí se nežádoucí mikroorganismy. Pak se do zchladlého roztoku přidají požadované kvasinky a tím minimalizujeme nebezpečí zoctovatění nebo též jiných pachutí medoviny. Výroba domácí medoviny bez tepelné úpravy substrátu je sázka do loterie. Ale on i medový ocet může nalézt uplatnění v domácnosti. Mě ale moc nechutná Tongue. Nezanedbat čistotu a desinfekci kvasných nádob a nádob na dokvášení medoviny. Persteril nebo síření. Jinak doporučuji zúčastnit se přednášky př. Lstibůrka. Ten o procesech výroby medoviny (medového vína) ví mnohem víc než my všichni zde diskutující.

Já sám používám následující postup: Roztok medu a vody (1 : 3) přivedu k varu a sesbírám pěnu. Poté nechám roztok zchladnout, přikrytý aby do něho nenapadaly "divoké" kvasinky. Do zchladlého roztoku přidám ušlechtilé kvasinky v množství a připravené - rozkvašené podle doporučení. Dolské, nebo v posledních letech používám kvasinky od Šimanského. A pak jen kontroluji průběh kvašení. Po skončení prvého kvašení, cca 5 - 6 týdnů, stočím z kalu, provzdušním a nechám dokvasit cca 2 - 3 měsíce. Poté opět stáčím, nechávám zrát a ochutnávám a ochutnávám ... Přeji všem odvážlivcům hodně dobré medoviny.
JK
Josef trochu si mě vylekal, mám tu naloženo 100L tak snad to nebudu muset prodávat jako ocet Smile
Neboj Louky, pokud děláš medovinu za studena v čistotě nic se neděje, víno se taky nevaří. Já jsem dělal před lety jako začátečník medovinu za studena, nic jsem o tom nevěděl a byla výborná, lepší jak za tepla.
Já už za studena robiť medovinu nebudem,600l mi skončilo nakoniec v kanáli,takže už jednoznačne varím.Ale kto chce riskovať môže,tiež som mával aj neverenú a bola výborná,ale tá istota výsledného produktu sa u mňa už pri nevarenej vytratila.
Môžem potvrdiť Jozefove slová. Minulý rok skončili v hajzli 2 25L demižóny. Tento rok som si ušetril námahu a medovinu kúpil na jarmeku?
Mám knihu o medovině s recepty z roku 1899. Ve všech se medovina vaří a někdy dokonce s dřevěným uhlím. Do nevařené už nejdu. Podle mě je to novost, kterou začali prosazovat velkovýrobci aby ušetřili za energie. Ono převařit třeba 5000L něco stojí. Dohání to bentonitem, křemelinou, taninem a jemnou filtrací. Že je zdravější? Kdo má potřebu, ať si k ní namaže chleba s medem.
Nevím co za myšiny vám vykvasilo, ale řada věcí se dá přepálit na medovec, proč to lít do záchodu.

Další věc je glorifikace p. Lstibůrka. V ČR a především na Slovensku je tolik kvalitních výrobců v oblasti produkce medoviny... Pan Lstibůrek je průměrný producent, nic extra. Jestli mu něco jde, tak PR, které mu aktivně dělá PSNV, pod jejíž vlajkou je ponejvíce vidět. Kdo medovině trochu rozumí, dopručuji jeho rozumy o které se podělil na DVD PSNV Včelař farmář, zejména pak poměry medu a vody ze kterých dělá medovinu (některé snad nesplňují ani standard medovin).

Další podobné jméno českých vařičů medoviny je p. Sláma. Toho zase vytvořil ČSV. Jeho medovina má schválenou značku Bio. Aby mohl pod touto značnou prodávat, med na výrobu medoviny dováží z Rumunska...

Další producent dříve vyzvihovaný na piedestal je VÚV Dol, o tom se ani rozepisovat nebudu...

To, že u nás nemáme kapacity v oboru, tak jako mají na Slovensku, nám nedává pardon k tomu, abychom stavěli včelařům falešné modly...
Prosím zkušené kvasiče medoviny, kolik dáváte živné soli? Třeba dle Schimanského 20 g na 100l a nebo dle pana Lstibůrka 3 g na 1l.
Referenční URL's