Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To kúpiš v potrebách pre vinárov. Naleješ do nádoby troch medoviny tak 2L a sypeš do toho bentonit a miešaš, po rozmiešaní vyliat do medoviny a celú rozmiešat varechou alebo pádlom. Keb si aj kal rozmiešal to vôbec nevadí ved to sadne znova za 24 hod.
Kluci, co používáte za živné soli? A kolik toho dáváte na 100l?
Kvasí Vám to v pohodě?
Já mám zkušenost, že pokud se nedá cca 3 násobek doporučeného množství v návodu tak se to zastaví předčasně.
A co dělat pokud se kvašení zastaví a já to chci znovu rozjet?
Ja dávam Dihydrogénfosforečnan amónny,30g na 100l.Trojnásobné množstvo je veľa.Kvasinky počas svojho života ho nestihnú spotrebovať,pretože ak začne stúpať alkohol v roztoku,tak ich začne zabíjať,čím sa kvasenie zastaví.Nespotrebovaný potom ostáva vo forme amoniaku,čo sa prejavuje na chuti ako myšina a tá sa nedá ničím odstrániť.
Ja nedávam všetku živnú soľ do roztoku naraz,ale napoly.Druhú polovicu pridávam asi v polovici kvasenia.
dobrý den, co se týče medoviny jsem novic,ale mám jednu nikde necitovanou zkušenost. Po stočení vykvašené medoviny mi zbyl jeden litr,který jsem dal do lednice. Ten jeden litr se vyčistil od kalů za jeden den, demižony ve sklepě jsou pořád kalné. Nevím čím to je, ale je to tak. Pěkný večer a medovině zdar
Je to tou nízkou teplotou.
... a předpokládám, že jsem medovině nijak neublížil. Vyčetl jsem, že tam lidi rvou celou skořici... Ano, bentonit, bílek či jiné vychytávky pomůžou, ale ten chládek mi přijde dost dobrý.
Pěkný den, zp
Ahoj vespolek....mel bych dotaz o vynucenem ukonceni kvaseni. Dalo by se zahrat medovinu na cca 50-60 stupnu aby se kvasinky zmrtvili? Nebo je to naprosta blbost. Dekuji za rady

Edit: Ted jsem prolezal forum a nekdo psal ze na 50 stupnu (pasterizace) by nemela vadit. Dekuji za nazory....
(16.09.2015 8:28)PetrM napsal(a): [ -> ]Je to tou nízkou teplotou.

..a malým objemom..tá istá medovina sa mi vyčistila v 30l demižóne za ca 3týždne, v 500l za 2 mesiace.. pasterizácia vína http://www.adveal.cz
(14.09.2015 15:04)koubin007 napsal(a): [ -> ]Kluci, co používáte za živné soli? A kolik toho dáváte na 100l?
Kvasí Vám to v pohodě?
Já mám zkušenost, že pokud se nedá cca 3 násobek doporučeného množství v návodu tak se to zastaví předčasně.
A co dělat pokud se kvašení zastaví a já to chci znovu rozjet?

Mne tu čosi chýba - akú medovinu robíš, koľko maridánov to malo na začiatku, ... aké kvasinky si použil........(čosi tam všetko podával)
Je to medovina z květového medu,
před kvašením měla 45NM, nebo také hustotu 1170/l.
Používám kvasinky Schimanaski. Chtěl bych, aby mi to prokvasilo cca na 15NM (15g/l cukry). Teď to má ale stále 25NM(25g/l) a málo alkoholu..dle výpočtu asi 7% alk.obj.
Zkoušel jsem rozjet zákvas vedle v 5l, po 3 dnech, kdy to bylo krásně rozjeté jsem přidal do 60l a zastavilo se to. Živné soli dávám cca 30g/100l. Mám strach tam přidat další dávku živných solí...píšou až 40g/100l při zástavách.
teplota při kvašení 17-18°C.
Ja nerobím žiadne merania dám presnú váhu medu na 110L. Začnem variť med z vodu a po prvéj várke na 110L odoberiem 3L + 3L chladnej vody a dolejem na teplotu 36C, dám kvasinky na 200l + živná soľ. Po uvarení dalšej dávky na110L mi už kvasinky perfektne šumia. Doplním sud chadnou vodou. Po schladení na 36C nalejem zákvas. Za 4 hod to už kvasí jak šialené. Pod sudy som dal poliesterén o hrúbke 5cm aby teplotu držal sud. Za 4M je vykvasená medovina, o mesiac na 220L dám 3kg bentonitu o 72 hod prefiltrujem. Do medoviny nemusím dávať stabilizátory aby sa nerozbehlo kvasenie lebo nemá prečo. Medovinu natankujem do 10L bandasiek a ide do pivnice na podlahu aby sa chladila a zrela. Každý týždeň ju podlejem vodou aby tam bolo riadne vlhko. Za 3 roky na bandaskách sú riadne rampúchy húb jak vo vinnéj pivnici. Túto medovinu doma nepredávam a ani na vianočných trhoch lebo ju pijú vyššie zvieratá.
Schimanaski kvasinky som skúšal ale sa mi neosvedčili a Dolskí hnoj ten som vylúčil okamžite.
Merkuri - jaké kvasinky teda používáte?
Už som to tu dával Aktiv Hefe 4
Silně kvasící, tolerance vysoké teploty, 10 – 18 °C



[Obrázky: scan0005.jpg]
17-18 °C je na tie kvasinky málo podľa návodu potrebujú 20°C, čím viac tým lepšie. Smile
45 MN je tiež trochu viacej, ako by malo byť.
Pozri doporučenia:

http://www.vcelar.info/wp-content/upload...dovina.pdf
Kvasinky by sa mali vyberať podla toho kde bude kvasenie prebiehať. Je rozdiel keď niekto spraví pre seba 50L tak nech si to kvasí aj v obývačke pri radiátory iné je keď je to klembová pivnica v zemi. Bolo by proti logike aby sa kúrilo v klembovej pivnici veď by bolo neekonomicky náklané vyrábať takto medovinu.
Kvasinky je docela zajímavé téma.
Testoval jsem zatím jenom Dolské.Vzhledem k tomu, že pokusů bylo několik, vždy ze zbytků po vytáčení , vždy jen jedna láhev a za poměrně vysokých teplot daných létem, kvašení proběhlo.
Nejlepší výsledek je z posledního pokusu, kde jsem dal max. množství medu podle návodu. A bez převařování medu - jen vody.
Pěkně se čistí, ochutnávám průběžně a ta poslední nejsilnější mi docela šmakuje.

Začala topná sezona, proto mám místnost - kotelnu, kde bude teplota u stropu kolem 25 bez problémů.
A právě kvasinky jsou otázka.
Ovlivňují výrazně chuť nebo je to jen o těch podmínkách ke kvašení?

Poměrně nedávno, někde na webu, jsem viděl, že se dají použít i sušené kvasnice do pečiva.
Má někdo zkušenost?
Technický list k merkuriho kvasinkám, SIHA aktiv hefe 4 - píšu že sú vhodné aj na rozkvášanie vín so zastaveným kvasením....
http://www.lipera.cz/wp-content/plugins/...e-4_CZ.pdf



(29.09.2015 16:42)vocho67 napsal(a): [ -> ]A právě kvasinky jsou otázka.
Ovlivňují výrazně chuť nebo je to jen o těch podmínkách ke kvašení?

Poměrně nedávno, někde na webu, jsem viděl, že se dají použít i sušené kvasnice do pečiva.
Má někdo zkušenost?

Kvasinky chuť ovplyvňujú, pozri napr. nasledovný odkaz, píšu tam, ktoré kvasinky ako:
http://www.lipera.cz/produkty/vyroba-vin.../kvasinky/

Ak chceš dávať pekárenské kvasnice , to už tam môžeš hodiť krajec čerstvého chleba, aby navrchu plával, ono to začne kvasiť tiež, Kedysi sa tak pivo, či víno robilo Big Grin
Myslím, že ono to predsa len má dôvod, prečo sa šľachtia špecifické druhy kvasiniek pre rôzne druhy použitia a medovina je predsa len drahý nápoj na to, aby sa pekárenskými kvasinkami ničila..
Kvasinky chuť ovlivňují a to dost.
Po dva roky používám také kvasinky z Lipery, ale po testování se vracím zpět k původním. Zdá se mi u původních lepší chuť.
Z Lipery (jiný typ než Merkuri) dobře kvasí za nízké teploty a i se dobře čeří. Používám ještě živ. sůl s celulózou.

Pekárenské kvasnice jsem používal pro kvašení na pálení, ale lepší je použít chladnomilné z BS. Teď to tady kvasí venku a úplně parádně. Za týden bylo z 22MN jen 4MN.
PN.
Není to třeba trochu reklamní hra? Kvasinky stejného kmenu a vždy jiné vlastnosti.
Nevyznám se v tom, tak jsem zvědavej.



Co je to "chladnomilné z BS"?
Reklamní hra?? Možná pokud ti to nutí prodejce, ale já jím nejsem. Jsem jen malovčelař s více než 50-ti včelstvy a nějakou tu medovinu jsem již udělal. Loni jsem si jako odměnu koupil nové nerezky, jednu i na řízené kvašení. Tu jsem bohužel neodzkoušel ze zdrav.důvodů. Snad na podzim.
Kvasinky jsem porovnával dle výsledku. Chuť mi vycházel prostě trošku jinak, může to být medem, vodou, kvasinkami ....... . Tím, že mám více nádrží, tak si mohu zkoušet, čekat, porovnávat.
Chladnomilné z BS? BS jsou vinařské potřeby Velké Bílovice, vše se dá objednat po netu.
PN.
Referenční URL's