Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(16.11.2013 22:20)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Merkuri Ty vieš prd o kys.citrónovej a ešte väčší prd o medovine.Potom by sme mali všetci rakovinu,ktorí konzumujeme citróny.
Kyselina sa pridáva na úpravu Ph roztoku,Ph roztoku je zásadité,preto ho treba upraviť do kysla,to kvôli kvaseniu,ďalej to bráni vzniku myšiny.

Ja som pisal že kyselina citronová, o žiadnom citrone nebola zmienka. Kyselina citronová býva na predaj v sáčkoch. Tá podporuje vznik a bujnenie rakoviny. Na to došli američani, očul som to ked za socíku som očuval rádio Hlas Ameriky a Londín
Kvasí mi medovina vždy velmi dobre, žiadnu myšinu som v nej necitil.
No neviem kde zobrali slovani citrony alebo kyselinu citronovú. Ved nápoj slovanov je medovina.
Zaujímavé že moja medovina chutila čechom, rusom, ukrajincom a čečencom.
Aká škoda medovicového medu? Mám ho dost, môžem si to dovolit. Je to len med. Je to uplne jedno či med naplním do pohárov alebo spravím medovinu.
Ja myslim Frantisku, ze to mam spravne.

tech 47 kg medu, je v rozkladu pri 19 % vody v medu, coz je- 38,07 kg cukru/ 9 l. vody, vysledne mnozstvi roztoku je 1 hl. ,to znamena tech ciste teoreticky 38 % roztok, je tam vsak jeste najaky ten balast, proto dostupna overena literatura rika pri tomto pomeru 37 % roztok cukru.

P.
(17.11.2013 22:19)František H napsal(a): [ -> ]Pavel, tých 37% je nesprávne spočítané. Má to byť 31,9%.
Pavle,Ph neriešiš,ale dávkuješ presne odmerané množstvo citrónovej šťavy.Tá je kyslá,lebo obsahuje Kys.citrónovú,takže vlastne nevedomky riešiš Ph.
Týmto so dal odpoveď aj Merkurimuo kys.citrónovej.Tvoju medovinu pili Rusi, Ukrajinci, Čečenci tí vypijú aj mŕtvemu z ucha...
Merkuri,na Teba je škoda reagovať,Ty počúvaš len sám seba,sám seba chváliš,aký si perfektný...
(18.11.2013 9:53)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Tvoju medovinu pili Rusi, Ukrajinci, Čečenci tí vypijú aj mŕtvemu z ucha...

To asi tažko, to by si mal vediet že oni hladajú medovinu silnú. Každí čo predáva medovinu má na nej napísané 12.5% alkoholu. To ti nechcú. Stačí priliat do medoviny na 1 L 2 deci tvrdeho 64%, prihovorit sa im a máš zákazníkov. A máš 25 Euro na 1L

U nich je pojem medovina ,, do tvrdého alkoholu je pridaný med,, to sa na vyletnich lodiach predáva, tam je to nehorázne drahé a 25 Euro je proti tomu nič.
Treba im dat čo milujú.
Pak nechápu, proč to nechat kvasit a čekat na to, když vlastně stačí med naředit lihem a vydávat to za něco, co to není, stejně jako medovina říznutá 64% lihem.

To pak stačí sehnat hustý invert, hodně obarvit a vydávat za med s tím, že si to takto zákazník žádá... Confused
Ale to už je pak do tématu Falšovaný med. A jak tak koukám, bylo by potřeba založit téma Falšovaná medovina, možná i Falšovaný propolis, Falšovaný vosk...

Pozastavujeme se nad tím, když někdo chce upravit např. Langstroth a i poté jej nazývat Langstrothem. Ale nepozastavujeme se nad tím, když zásadně měníme včelí produkty, případně produkty z nich a stále je vydáváme za to, čím již nejsou. Angry
"Rozpustením" medu v liehu nevzniká "náhodou" likér? V tomto prípade medový! Občas to robievam, že viečka zalejem vodkou a toto potom pijem, ale nikdy, podotýkam nikdy by som to za medovinu alebo medovec nevydával. Confused
Ad PetrM: Nejlépe by bylo založit téma "Falšovaný Merkuri":P
Aj vinari pridavaju do vina cukor a stale to volaju vino. Ked chce niekto silnejsiu medovinu preco mu ju nepripravit. Chutovi zaklad stale tvori normalna medovina a grady prida tvrdy alkohol. Aj vlk bude syty aj vcelar zarobi. Big Grin
Pokud se o tom doví správce daně (celníci), tak také zarobí.
JK
(19.11.2013 13:42)Štefan N. napsal(a): [ -> ]Ad PetrM: Nejlépe by bylo založit téma "Falšovaný Merkuri":P

Merkuri je pravý-nefalšovaný,akého sme ho mali možnosť spoznať.
Abych se Merkuriho zastal. Z více zdrojů jsem četl o tzv. Litevské medovině, která je skutečně vyrobena pouze smícháním medu, lihu a vhodného koření. Nicméně si myslím, že s tímto vláknem to nemá mnoho společného.
V Litve to môže mať názov medovina. To je asi také prirovnanie,ako med a Turecký med...My však vieme,o akej medovine je reč.
Nebudme zas na seba protivný,myslím si že doliehovať medovinu nie je nič nenormálne, ak ju tým potrebujem stabilizovať.Taktiež úprava farby nie je nič nenormálne,bežne to výrobcovia praktizujú a včelári tiež.Viem o čo píšem,mal som možnosť robiť priamo vo výrobe.Moja medovina nie je každý rok rovnaká,skúste porovnať medovinu bežne z predaja,tá ma každý rok rovnakú farbu,chuť a taktiež percento alkoholu.Že by bola preto falšovaná?To si nemyslím.Medovina je v prvom rade z medu a vody ku ktorému patrí normálny kvasný proces presne ako pri víne a ak niečo vylepším či upravím tak aby som neporušil zákon a tým si udržal žiadanú kvalitu,tak nemôžme hovoriť o tom, že snáď niečo falšujem.Porovnávať výrobu medoviny s produktom včiel ktorou je med,kde úprava je samozrejme podvod , mi zmysel teda nedáva.
To nie je o tom,žeby sme boli na seba protivní.Každý produkt má svoju definíciu,aj medovina.Ak predávaš takto upravovaný produkt,mal by si o tom informovať aj zákazníka.Napr.na etikete.
Keď kupuješ napr.Spišské párky,určite čítaš etiketu-zloženie.Ak je súčasťou párkov aj sójová múka,určite ich nekúpiš...
Ja na 100% nefarbím medovinu, no tu hadžem foto ked som ju robíl, varil v nehoraznom bordele, tam topím vosk v kotline. To je vedlajšie.
Varil som ju vždy v noci ked včely nelietali pod holím nebom, tak sa mi nechcelo varit v noci. Navaril som jej 650 L.
Robým z tmavích medov, tmavá je aj medovina. Robil som aj z medu malín. Tá je o hodne svetlejšia. Po skončení nahrubo vyfiltrujem medovinu cez sito tak husté jak sa filtruje trebarz nafta. Kovové sito mám z fi. Ceram. Filtruje sa z ním kaolín. Na med a medovinu je postačujúce. Konečná fáza je prefiltrovanie pomocov motoru z čerpadlom a 10tima filtrama, to už ani kal podla hustoty papierového filtra neprejde. Používa sa to na filtrovanie vína, mám to z ukrajiny kde je to o polovicu lacnejšie než na slovensku. Kúpil som to v Odese z kadial mám švagra. Je to taliansky vyrobok. Vcelu je to dobrá vec.

[Obrázky: Varenie.jpg] [Obrázky: Varenie.jpg]
Litevská medovina:
1 l medu
1 l vody
3g jalovcových bobulí
2g květu bezu
Doba dozrávání 4-6 let Surprised
Tipujem že to bude mat chuť po borovičke, usudzujem podla pridaného jalovca.
Môže to bit aj dobré.
Druhý recept na Litevskou medovinu
1l medu
1l etylalkoholu
2ks skořice
půl vanilky
polovina muškátového oříšku
12 květů hřebíčku
1-2 kousky zázvoru nebo pomerančová kůra
Koření se vaří v 0.5l vody až se voda odpaří na množství 1 skleničky vývaru
Med se míchá na ohni do slabě červené barvy, odstaví se a přidá se etylalkohol a odvar z koření
Po zchlazení se filtruje přes plátno a plní rovnou do lahví
Ako sa volá tá litovská medovina v origináli? Originálny názov (litovský) je pre tento likér totožný ako pre medovinu, alebo to len niekto takto preložil?
(16.11.2013 14:59)Merkuri napsal(a): [ -> ]
(16.11.2013 9:29)Jirka Malíček napsal(a): [ -> ]kolb.y : Merkurimu nevěř ani nos mezi očima. Píše pí..ny. Mimochodem, internet je plný návodů nejen na medovinu. Doporučuji strýčka Googla.

Môžeš si tu písat čo chceš, je mi jedno či mi má verit lebo nie. Ja už robym medovinu 32 rokov, a nie dáke trochy. Ja robym medovinu zásadne z medovicových medov. Vlanní som robyl z jedlovéj medovice. Tento rok som robyl z modřinu a borovice. Nebohý Dr. Karol Tomka fi. Tomis chcel odomňa recept, nič som mu nedal. Recept je pre rodinu čo v tom bude pokračovať a do hrobu.
Moja medovina aj pekne vonia a chutí, má veľmi peknú farbu a aj silu. Nepridávam do néj žiadne farbivo a príchute.
Medovina sa aj rýchlo čistí a nie pomali.
Zanedlho hodím foto medoviny z jedle a už novú vyfiltrovanú.



Na lavo nová medovina z modřinu a borovíc, na pravo z jedlovéj medovice.

[Obrázky: Medovina.jpg]

Ak dobre počítam,tak keď máš 49 rokov a medovinu varíš "už" 32 rokov,tak variť si začal v sedemnástich?
Referenční URL's