Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
emer: to je takový trend, dát tam co nejvíc koření, aby z toho byl takový jegrmajstr nebo becherovka a med tam cítit nebyl.....u nás v rodině je to uplně stejné jako u vás, hold jinej kraj jinej mrav...
Se starim, pokud neni stabilizovana, medoovina degraduje. Pokud jsi pil 11let starou, urite mela uplne jinou chut nez se kterou se davala do obehu. Stejne jako kazde vino neni vhodne pro dlouhodobe skladovani, plati to i o medovine.

Co se tyce medovce. Nevztahuje se na nej podstatne vetsi dan nez na klasicke paleni?
Mám recepty na 1/4,1/2,3/4a tkz celou medovinu.
Je to bez koření a doba zrání je podle zlomků
Ta čtvrtinová zraje rok ta cel á deset let potom se teprve pije.
Recept nedám, ale taky jsem ještě ani jednu nedělal, tak těžko soudit.
(28.03.2019 8:40)Viktor napsal(a): [ -> ]Ty jsi zlískal nějaký dojem z toho co jsem napsal, že je to pro komerční využití, nebo na nějaké chlubení. Vypálení 60%ho medovce vyjde cca. na 180 Kč/l jako poplatek pálenici a daň. Med pokud použiješ svůj květový 100 Kč/kg zhruba dva kg na 1 l 100% lihu. Pokud by medovina takto dolihovaná byla pro komerční využití tj. na prodej, tak by to musel dělat jenom blázen, protože by byla takto vylepšovaná medovina nepřiměřeně drahá. Já si zkrátka pro sebe zkoušel jak chutná dolihovaná kvalitní medovina normálí slivovicí což byl hnus a následně dolihovaná medovcem, což bylo na chuť supr. A co je špatného když odpovím na dotaz M.Liska? Příště odpovídat už nebudu, abych Tě Merkuri neurazil. A tvoje vyjádření o mé dolihované medovině je značně urážlivé, jelikož byla moc dobrá.

Přátelé prosím žádné rozčilování a invektivy. Jen jsem chtěl požádat ty kteří mají zkušenosti s vypálením medoviny o radu . Otázka zněla : Chtěl bych zkusit vypálit medovinu . Má vliv na kvalitu stáří medoviny , nebo lze hned po vykvašení vypálit ? Jaké chuti je výsledný produkt? Pokud je zde na foru někdo kdo má dobré zkušenosti a může poradit budu rád (i na email)
Děkuji M.Liška
jj, mně tohle taky zajímá, tak rád si přečtu něco relevantního...
(28.03.2019 19:35)M.Liska napsal(a): [ -> ]Přátelé prosím žádné rozčilování a invektivy. Jen jsem chtěl požádat ty kteří mají zkušenosti s vypálením medoviny o radu . Otázka zněla : Chtěl bych zkusit vypálit medovinu . Má vliv na kvalitu stáří medoviny , nebo lze hned po vykvašení vypálit ? Jaké chuti je výsledný produkt? Pokud je zde na foru někdo kdo má dobré zkušenosti a může poradit budu rád (i na email)
Děkuji M.Liška
Medovina aj stará keď sa vypáli nič na tom chuti nebude, proste je to plané ale keby sa pomiešala medovina z kvasom čerešne a vypálila bolo by to vynikajúce.
Najlepšie vypáliť 84% akohol a bola by to kvalita a pre takích čo pijú sajrajty 50 - 53 % by im to aj nič nevravelo.
Kolem destilace se tak nějak pohybuji od dětství, a na tento dotaz říkám pokud už chcete prohnat medovinu přes trubky tak kvasit rychle a destilovat co nejdřív, výsledek je vždy hodně lihový destilát s lehkou stopou po propolisu a tu medovou chuť s dozvukem rozkvetlé louky tam nečekejte.
A za druhé to nejde legálně na pálit v ofiko pálenici se sníženou daní pro malopěstitele, takže medovina je mošt z vlastní zahrádky...
Merkuri nemáš pravdu, víc se na to nedá říci
(28.03.2019 8:40)Viktor napsal(a): [ -> ]Ty jsi zlískal nějaký dojem z toho co jsem napsal, že je to pro komerční využití, nebo na nějaké chlubení. Vypálení 60%ho medovce vyjde cca. na 180 Kč/l jako poplatek pálenici a daň. Med pokud použiješ svůj květový 100 Kč/kg zhruba dva kg na 1 l 100% lihu. Pokud by medovina takto dolihovaná byla pro komerční využití tj. na prodej, tak by to musel dělat jenom blázen, protože by byla takto vylepšovaná medovina nepřiměřeně drahá. Já si zkrátka pro sebe zkoušel jak chutná dolihovaná kvalitní medovina normálí slivovicí což byl hnus a následně dolihovaná medovcem, což bylo na chuť supr. A co je špatného když odpovím na dotaz M.Liska? Příště odpovídat už nebudu, abych Tě Merkuri neurazil. A tvoje vyjádření o mé dolihované medovině je značně urážlivé, jelikož byla moc dobrá.
Dobrí je aj 98% lieh keď sa vypije čistý..
Medovina môže biť len to čo vykvasí a nie dačo doliate liehom.. To čo si vyrobil by bolo tak dobré pre bohatých Rusov na výletných lodiach kde takí pohárik 100 g stojí 15 Dolarov, ešte by si zarobil.
Mna nič neurazí!

(28.03.2019 10:12)emer napsal(a): [ -> ]Mám otázku; Medovina rokmi na kvalite získava alebo stráca? Pýtam sa preto, že som mal jednu fľašku medoviny, ktorá bola ocenená na Apimondii 2009 v Montpellier zlatou medailou a musím povedať, že nikomu z rodiny nechutila. Bola neuveriteľne prechutená koreninami, že sme ani nevedeli určiť čo v nej všetko je. Moja 3-ročná nedochucovaná jednoznačne nad ňou zvíťazila.
Medovina rokmi na kvalite získava pokial to nie je humus.
Jedno si zapamätaj a čo je pravda že to čo ide na hodnotenie sa nikdy nepredáva ani nahodou. Proste si kúpil okrášlenú flašu a v nej to čo sa nepodobá na medovinu.
Ja čo dám na hodnotenie tak to aj predám to samé isté, žiaden rozdiel!
svata pravda velebnosti....to co ma natrepane medaile na flasiach v regaloch asi tazko obsahuje detto co bolo poslane na suťaž

mam otazku: bud som blby alebo naivny...ale moze mi nekdo vysvetli fakt, preco 2 najznamejsi komercní slovenský vyrobcovia medoviny vsade hlavne na svojich strankach tvrdia ze nepouzivaju do svojich medovin/včelovin ziadne stabilizatory a konzervanty..a ked citam ich etiketu na flaske v obchode je tam vzadu jasne napisane ze obsahuju siričitany ?
Prečo siričitan?
Lebo je to zle spravené a šetria na filtroch lebo je to drahé a za primiešané ochutiny do medoviny.
Pri zmene teploty sa im to zlomí to jak tie sračkové vodnárske Talianske vína, samá chemia a po rokoch konzumácie rakovina pečene istá, mali sme takého v rodine. tak mu narásla pečeň jak keby mu strčil do brucha fotbalovú loptu a skapínal v nemocnici temer týždeň, v truhle bol žltší než Čínan....
asi nebudem jediny kto okamzite citi na jazyku sirician a doliehovanu medovinu....ja chapem ze ak niekto vyrobi napr 1000L barriku tak neriskuje stratu zisku resp renome ze to skysne na regale v obchode...ale otazka znie ci potom ma zmysel vobec robit - "spickovu" medovinu ked vacsina známych vyrobcov olepenych medailami na flasi trepe do papule zakaznikom svoje speci premium barriq medoviny ktore su pre nich etalonom medoviny a ked im dam napit zo svojej domackej hoc i jemne este zakalenej tak kukaju a nechcu verit ze toto je prava medovina a mala by asi takto priblizne chutit

v pondelok ....som po rokoch z lenivosti po prvy krat do 50l nevarenej ...neurobil startovaci rozkvas ale .nasypal rovno kvasinky do roztoku. a teraz trosku mam obavy ci som spravil dobre....akoze chytila sa a buble v zatke - sporadicky....ale nie tak burlivo ako kazda ina s naliatym, rozkvasom. Bude z nej nieco podla vas?
Hoši používejte hlavu. Pokud mám dobrou medovinu, tak ji nebudu pálit. To je ekonomický nesmysl. Medovinu využiji jako medovinu - prodám, rozdám, archivuji.
Na destilaci využít to co nemohu prodat, co nemohu použít na medovinu. Medovec pak využít na medové likéry (medovec, med, ovoce, byliny.....), loni jsem dělal tři druhy a využil jako dárky. A lidem, rodině to chutnalo.
Pokud jde o archivaci medoviny, tak nejstarší mám cca 15 až 20 let. A když jsem chutnal takto starou medovinu, tak bych (pokud bych to nevěděl) na medovinu netypoval. Je to super. Myslím si, že medovina není na archivaci tak náchylná jako víno. Ale chce to zkoušet, zkoušet a zapisovat.
Merkuri má medovinu výbornou, měl jsem to štěstí jeho výrobky chutnat. Buďte rádi, že se podělí o zkušenosti.
PN.
Merkuri: uz vidim jak ti litrovka nestabilizovane medoviny udrzi treba po roce v regale stejne chutove vlastnosti jak 200l v suduWink To neni o setreni na filtrech.
Co to je nestabilizovaná? Stabilizovat lihem, chemií? Proč. Když dám medovině čas, tak není nějaký důvod dělat kraviny. Ano, filtrace ti pomůže, ale když to přeženeš tak ji uškodíš. V tomto si beru informace z vinařství - jemné kaly nejsou na škodu, naopak je možná větší potenciál k archivaci.
PN.
(29.03.2019 19:14)Frey napsal(a): [ -> ]Merkuri: uz vidim jak ti litrovka nestabilizovane medoviny udrzi treba po roce v regale stejne chutove vlastnosti jak 200l v suduWink To neni o setreni na filtrech.
A prečo by nemala? Moja medovina sa nerozkvasí a ani nezlomí, chuť môže zmeniť k lepšiemu ale nie k horšiemu.
Ja keď dám na sútaž medovinu tak jedine čerstvú čo má 5 - 6 mesiacov, pekne čistú
a na lístok uvediem že má dva roky. Myslíš že to zistia degustátori? Ani náhodou nemajú šancu a pritom je ešte medovina surová. Odborníci napísali že medovina do dvoch rokov ešte kvasí a že je kalná ... dobrá rada ako od hoväda...
V sekretári a na sekretári mám medovinu 7 ročnú a keď ju načnem tak nie je zlomená a je chutovo veľmi dobrá, tak načo tak kydať chémiu?
Stabilita medoviny je od filtrovania, zbytkových cukrov, alkoholu od 12,5%, to že medovina bola robená z medu a nie cukru a následným dosladením. Jednoducho to musí vykvasiť naraz od A - Z, žiadne dosladzovanie. Nesmie biť ani málo sladká a ani moc sladká.
Stabilizátory sú tak pre amatérov a nemajú tam čo v medovine hladať, to ako keby do ľadového vína kydali stabilizátory, hnus...
Nejde o rozkvas, to stabilizuje alkohol, jde o pozvolnou zmenu vlastnosti. Kdyz jdu k vinari koupim z tanku nestabilizovane, kdyz vezmu ve skle je syrene. Ma to sve duvody ne?
To nemá žiadne dôvody ani nahodou!
Stabilizovať akohol a to čo je za blbosť....
Ano pozvolné vlastnosti sa odzrkadlia na šmejde ako nízky obsah alkoholu, umelo vyrobené ...
Víno nezrovnávaj z medovinou lebo je to 100 a 1.
Dobrý den,
můžu se prosím zeptat, jaký filtr před lahvováním používáte?
Děkuji
S pozdravem
VN
EUROPOR K 40
Referenční URL's