Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Medovinu přetáčím pomocí vakuové pumpy. Má to obrovskou výhodu v tom, že mohu stáčet do kopce. Stejně tak i filtrace, nemusím složitě zavodňovat filtr. Těch výhod je více. Používám PICOLINO, ale jen proto, že ho mám zadarmo. Jinak jeho cena několika násobně převyšuje cenu čerpadla.

[Obrázky: WP_20170604_14_52_03_Pro_1.jpg]
Majstri problem. Stocil som medovinu farba krasna chut dobra ale meriam alkohol s liehomerom a slabych 10 skusim odmerat cukornatost s mustomerom a nic zalozena 27.jula .cervence prevaranym postupom z kvetoveho medu na kilo medu 1.8. Litra vody. Ako to fat do poriadku? Pridat med a trochu kvasnic nech sa este potrapia? Alebo to vypir slabe aj ked je to celkom chutne a zapijat nou marhulovicu., metunkovicu?

Podla tych preskakanych pismenok sa zda ze uz to zapijam. A vlastne ano. Uzivajte zivot majstri.
s liehomerom neodmeriaš koľko je alkoholu v medovine.. inak,bežne zapíjaš marhulovicu s vínom?? Big Grin Big Grin
My na dedine sme zvyknuti. Ako dokazem zmerat alkohol v medovine ak nie liehomerom ma stupnicu od 10 viac. Ale chuti vyborne len mam strach ze je slaba a nemozem zavolat suseda tak ako sa na dedine patri. A to som dnes zalozil 25 demizonik bieleho vinka.
(26.09.2017 13:16)Petr K. napsal(a): [ -> ]Kupuji granulovaný ,ten co funguje i při nízkých teplotách. (ve sklepě)

A bentonit rozmichas v trose medoviny a nebo ve vode a pak nalejes do vseho a priomichas cele?
Včera jsem dělal 1. stáčení lipové medoviny. A musím říct že to má zvláštní až nepříjemnou chuť. Ale všechnou jsou to tóny lipového medu, jen je tam zesílená taková jedna chuť. Doufám, že se to rozleží a zjemní, jinak to pujde do hruškového kvasu Smile
(30.09.2017 9:08)radik napsal(a): [ -> ]
(26.09.2017 13:16)Petr K. napsal(a): [ -> ]Kupuji granulovaný ,ten co funguje i při nízkých teplotách. (ve sklepě)

A bentonit rozmichas v trose medoviny a nebo ve vode a pak nalejes do vseho a priomichas cele?

Bentonit 250g rozmíchám s cca 0,5l medoviny v džbánku (3l), počkám až to řácky nabobtná a naleju to do padesátky medoviny a zamíchám. Za cca dva dny jak to sedne a vyčistí se) to přetočím z kvasnic.

Chystám se na to, že sem přesně popíšu jak to dělám já krok za krokem. (to netvrdím že to dělám nejlíp, ale spíš k připomínkování) Bohužel zrovna nemám čas, je vinobraní v plným proudu tak nestíhám.
Petr K.
Čo sa týka bentonitov tak v podstate poznáme dva druhy bentonitov.Je to bentonit Seporit ,ktorý sa požíva do nekvasiaceho muštu najmä za situácie, že medovinu nevaríme a chceme z nej odstrániť bielkoviny, ktoré by neskôr mohli spôsobiť rôzne zákaly.Tento bentonit sa nechá v 5 násobnom množstve vody napučať 30 min a následne sa vleje za stáleho miešania do celého obsahu roztoku budúcej medoviny.Po 6 hodinách sa roztok z usadených kalov opatrne stiahne a medovinu môžme zakvasiť kvasinkami.
Potom poznáme bentonit NaCalit Pore-tec a ten sa používa už do vykvasenej medoviny,alebo vín ktoré majú zákali.Po vykvasení medoviny si zakalenú medovinu najskôr musíme stiahnuť z kalov usadených na dne.Potom si necháme bentonit napučať v 5 násobnom množstve vody 6 hodín.Po napučaní ho za stáleho miešania vlejme do celého obsahu medoviny a roztok miešame aspoň 10 min.Medovina sa po použití bentonitu čistí rôzne rýchlo,preto netreba s dalším stáčaním ponáhľať,obyčajne do 3-4 týždňov býva čistá.Netreba sa báť toho,že medovina je na bentonite-bentonit sa v medovine nerozkladá,je to prírodná zemina,treba počkať do úplného vyčistenia a medovinu následne znova stočiť.
Já používam trojkombináciu číriacich prípravkov Klarsol,Kombigel a Bentonit,do 14 dní je medovina úplne výčírena z iskrou v pohári.
Otazka robim medovinu 1krat robil som prevaranou metodou. Asi po 2 mesiacoch som ju stcil do 10 litroveho demizonika krasne sa vycirila ale na spodku su este asi 1 cm usadene kvasinky a stale to bublinkuje asi ako dlhsie naliate sampanske. Co doporucujete stocit celkom do cista bez kvasiniek alebo nechat nech pracuje? Ale chuti skvele aj s bublinkami.
Myslim, že když to stočíš tak se nic nestane....ale bude ti chybět část objemu, takže budeš muset dát bud do mensího demižonu nebo dolit hroznovým vínem.
Minulý týden jsem přetočil nevařenou medovinu a udělalo mě to toto. Stahoval jsem ji po druhé, v chuti je dobrá, ale protože mě chybělo, tak jsem ji dolil hroznovým vínem. Na spodku zůstal kal, ale není z kvasinek, ale jako kdyby nějaká sraženina či co. Tak nevím, poraďte. Navrchu krásně čirá, ale dole ......vyčeří se to?

https://postimage.org/image/7qnrbjm7j/
Znovu po case stocit, proste kal, ktery se musi nechat v nadobe
Loni jsem zkoušel čiřit bentonitem, a ten nejasný přechod se změnil v úplně ostrou hladinu kalu. Řešil bych to přetočením vyčeřené většiny a ten spodek pak stahnout zvlášť z úplného bahna na dně do menší nádoby a buď do chladu nebo přejet tím čiřidlem.
(09.11.2017 11:13)Remes34 napsal(a): [ -> ]Minulý týden jsem přetočil nevařenou medovinu a udělalo mě to toto. Stahoval jsem ji po druhé, v chuti je dobrá, ale protože mě chybělo, tak jsem ji dolil hroznovým vínem. Na spodku zůstal kal, ale není z kvasinek, ale jako kdyby nějaká sraženina či co. Tak nevím, poraďte. Navrchu krásně čirá, ale dole ......vyčeří se to?

https://postimage.org/image/7qnrbjm7j/

Naspodku ostalo zlomené víno...
Čo sa stane,keď do vína naleješ vodu? = Pokazíš víno...
A keď naleješ vína do vody? = Vylepšíš vodu... Wink .
Ted me spíš napadá, že už v tom víně byl nějaký přípravek na čirení použit a asi ho tam trochu zostalo.
Velice Vás zdravím přátelé, potřeboval bych pomoci se zavíračem zátek na lahve. PP31,5x24 a nebo pp 28 se závitem a pojistným kroužkem. Takové víčko jak je používáno na levnějším alkoholu. Byl bych Vám vděčný za každou radu chci se v tom zorientovat.. Nechci ale radu kde se dá koupit. Přeji všem vašim včeličkám hodně zdrau. Petr.
(18.11.2017 8:26)mig213 napsal(a): [ -> ]Velice Vás zdravím přátelé, potřeboval bych pomoci se zavíračem zátek na lahve. PP31,5x24 a nebo pp 28 se závitem a pojistným kroužkem. Takové víčko jak je používáno na levnějším alkoholu. Byl bych Vám vděčný za každou radu chci se v tom zorientovat.. Nechci ale radu kde se dá koupit. Přeji všem vašim včeličkám hodně zdrau. Petr.
Ještě jednou já. Jedná se o PP 28 ne PP31,5x24. Předem se omlouvám. Děkuji.
Ted se zeptám možná uplně triviálně, ale já koupil na medovinu šroubovací víčka s tou pojistkou a myslel jsem, že to na to jen našroubuju a je to hotové a nemusim na to mít takovejhle přístroj....takže jak je to?
Kovová víčka se musí tímhle udělátkem dotáhnout, pokud nechceš tohle absolvovat, musíš si pořídit plastové. Ty to nepotřebují. Ale cena za ty kleště je docela nemorální Sad
Referenční URL's