Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Medovinu za studena jsem dělal, pouze 2x. Jednou se povedla (prokvasila hodně do sucha, vyšší podíl alkoholu), podruhé jsem ji vylil, zoctovatěla. Co jsem pročetl na webu a v literatuře, medovina za studena je náročnější na čistotu v celém výrobním procesu. Je náchylnější k divokému kvašení, více ji ovlivňují cizorodé bakterie atd. U vařené medoviny se velká část problémů odstraní teplotou.
Kvasím zásadně nepřevařený med, nikdy nebyl problém. Kvasinky Schimanski, živiny od téže firmy, též není od věci hodit do demižonu pár tablet b-komplexu. Jako čiřící činidlo používám hrnek uvařeného černého čaje, který přidávám hned na začátku. Do vánoc bývá vykvašeno a vyčiřeno. V průběhu kvašení a ležení stáčím cca. 3x, nakonec archivuju do flašek. Hlavně žádný citron!!!
Ještě potom záleží jak to necháš dlouho vyzrát. Uležet.F.V.
(20.10.2015 10:18)Sejra napsal(a): [ -> ]Kvasím zásadně nepřevařený med, nikdy nebyl problém. Kvasinky Schimanski, živiny od téže firmy, též není od věci hodit do demižonu pár tablet b-komplexu. Jako čiřící činidlo používám hrnek uvařeného černého čaje, který přidávám hned na začátku. Do vánoc bývá vykvašeno a vyčiřeno. V průběhu kvašení a ležení stáčím cca. 3x, nakonec archivuju do flašek. Hlavně žádný citron!!!

Ako dezinfikuješ nádoby a akú vodu používaš?
Možná budu za vola, ale uvažuji takto:
Med, který je užíván i na ošetření ran, v sobě žádný nežádoucí potvory nemá, nebo jen minimum.
Proto jsem med nepřevařil.
Vodu jsem použil "balenou", ta je náležitě ošetřena, asi ÚV zářením.
Takže taky bez práce.
Nádobu neřeším, experimentuji v malé množství, používám PET obal od vody.

Pokus bez převaření s čistým medem mi vyšel, teď dělám malinko víc (5 litrů).
Převařené experimentální vzorky mají jinou chuť - nesedí mi.

To vše ale neplatí pro využití "zbytkového medu po vytáčení". Tam ve vypláchnutém něco nežádoucí možná bude.



(20.10.2015 9:34)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Medovinu za studena jsem dělal, pouze 2x. Jednou se povedla (prokvasila hodně do sucha, vyšší podíl alkoholu), podruhé jsem ji vylil, zoctovatěla. Co jsem pročetl na webu a v literatuře, medovina za studena je náročnější na čistotu v celém výrobním procesu. Je náchylnější k divokému kvašení, více ji ovlivňují cizorodé bakterie atd. U vařené medoviny se velká část problémů odstraní teplotou.

Nevím jestli je to pravda (na internetu se lže), ale, ocet vzniká , když mají kvasinky kyslík. Bez kyslíku je výsledek alkohol.
S touto myšlenkou si zahrávám už dlouho. V literatuře jsem vyčetl, že prakticky všichni velcí výrobci dělají medovinu za studena z důvodu energetické náročnosti. Představte si ty hektolitry vařit několik hodin?! To je nereálné.
Místo toho filtrují "mošt" od pylu a dalších nečistot. My ale takové filtry nemáme a proto bych si poradil jinak:
Zahřál bych mošt na 70 stupňů, aby se zabily nežádoucí organismy a potom použil bentonit a želatinu, nebo tatin k vyčištění moštu. Standardní postup při čiření ovocných šťáv.
Myslím si, že když se to předem nevyčistí, tak se to může provést až po vykvašení.

P.H - - na desinfekci nádob si kup disiřičitan draselný. Je to něco jako sirné knoty, ale v prášku. Rozpustíš ve vodě a vypláchneš. (Pyrosulfit (disiřičitan draselný) 1kg 60Kč)
Sejra - - proč nedoporučuješ citrón? Kvasinky mají rádi kyselé pH, ne?
Pro Sejra - také by mě zajímalo proč nedoporučuješ citron. Podle mých zkušeností naopak nízké pH (kolem 5) je nepříznivé pro křísové kvasinky, které způsobují zoctovatění. Pls popiš tvé zkušenosti.
Dík
Proč ne citron?
Vycházím z přednášek pana Lstibůrka, velkého výrobce medoviny, který je takový grant, že neváhá a podělí se o svoje zkušenosti. Dle jeho tvrzení má med nízké pH. Při kvašení může klesat pH až někam ke třem - čtyřem, což už je pro kvasinky hraniční hodnota. Citron toto pH ještě sníží. A za druhé, nemám rád medoviny dochucované a všelijak jinak upravované. Med je dostatečně dobrý sám o sobě a jakékoliv doupravování mi přijde vůči tomu medu nefér.

P.H. Vodu převařím, nádoby pouze vymeju savem a horkou vodou.
Sejra,čo je podľa Teba vysoké pH a čo nízke?
Přesně tak Jožko, Sejra to podle mě popletl - četl jsem od Lstibůrka knížku a je to přesně naopak. Med má zásadovité pH, to znamená vysoké!
Kdežto citron je kyselý, má nízké pH.
Stupnice pH je od 1-14. Čím vyšší číslo, tím vyšší pH a tím také zásaditější.Smile
Blbosť, med je kyslý, pokiaľ ma pamäť neklame učili ma 2,8-4,4 wikipedia to uvádza podobne https://cs.wikipedia.org/wiki/Med .
Ale nakoľko sa med pri výrobe medoviny riedi vodou , tak roztok bude mať vyššie Ph. Ale pri kvasení vznikajúce kyseliny zase to Ph stiahnu dolu.
Čím vyšší Ph (zásaditější), tím hroší kvašení. Např. restart zastavené medoviny se provádí zrovna přidáním šťávy z citronu nebo pomeranče.

Optimální Ph je 3,7 - 4,6 vše nad nebo pod vede ke zpomalení či zastavení kvašení. Podle tohoje možno použít ten citron atd.
Mám v poznámkách z přednášky napsáno nízké pH, 3-4, při přidání citronu může klesnout až pod 3. Nakonec je to napsané i na jeho stránkách tuná Jak jsem nakoupil, tak prodávám. A konec konců, nehodlám to nijak exaktně dokazovatSmile Je mi to vlastně putna. Já mám svůj způsob vyzkoušený a nehodlám ho nijak měnit.
Jaké máte zkušenosti s výrobou medoviny ze zbytků medu po odvíčkování? Byl jsem zrazován,že takový med vlivem propolisu z víček špatně kvasí,ale mně zatím medovina krásně bublá. Pustil jsem se do její výroby prvně,tak jsem napjatý jak to dopadne.
50l převařené z víček je již dávno dokvašeno, 10l z té samé várky ale nepřevařeno nevykvasilo, včera jsem zkusil přidat opět kvasinky. Obě založeny 28.7.
Nepřevařuji, jenom nahřeju vodu do cca 50 °C, aby se rozpustil med a zároveň nezačal tát vosk. Takto vždy bez problémů. Samozřejmě na konci změřit moštoměrem cukernatost a buď dosladit, nebo naředit.
Je to presne tak, jak rika Jozko, tj. nejde jeste o prvni staceni, ale o spojeni dvou nadob po nejbourlivejsi casti kvaseni. Tim, ze bych to ted slil dohromady jsem si chtel vyresit pripadne komplikace pri stahovani hadickou z nepruhledneho demizonu (oplet). Kazdopadne pokud bych to uz ted mel stacet pomoci hadicky, tak se na to asi vykaslu, necham to dokvasit separe a smicham to az pak pri prvnim staceni. Diky za rady. Coz me tedy privadi mozna jeste k druhemu dotazu a to kdy prohlasite, ze uz dokvasilo? Kdyz uz vubec, ale vubec nebubla, nebo to proste pockat tech max 6 tydnu a stocit?
Pokud mohu soudit dle výroby ovocných vín,s kterou mám jisté zkušenosti,pak určitě počkat až úplně dokvasí,tedy nejdou žádné bubliny a hladina vody v kvasné zátce se ustálý podle zákona o spojených nádobách. Těch šest týdnů bych bral jen jako orientační údaj.
No vnitrne to taky tak citim, ale na druhou stranu se tu zase na x mistech zminuje, ze by se to nemelo nechavat lezet na usazenem kalu dlouho, at to nechytne nejakou pachut. Tak jsem z toho ted takovy rozpolcen Smile
Kvasinky Schimanski mi opakovaně pořádně nekvasí. Když do kvasu nasypu sušené droždí, rozjede se to téměř okamžitě.
Tak se chci zeptat, jestli někdo používáte jako kvasinky do medoviny droždí a s jakými výsledky?
Dále, při jaké teplotě je pak potřeba medovinu nechat kvasit - stačí třeba 18 °C?
Referenční URL's