Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Nepovažuji se za zkušeného, ale moje zkušenost po všech pokusech jsem skončil jen u vanilkového lusku na 50 l přidávaného na začátku do 1 stočení.
Takže, keďže žiadna rada neprišla vyskúšal som zaexperimentovať. Mám rozkvasených zatiaľ 150 lit medoviny. Prvotné moje sklamanie bolo, že dolské kvasinky absolútne nezabrali.. Ani ťuk a to som dôsledne postupoval podľa návodu, ale nevadí. Keď ani na 5 deň nezačalo bublať otvoril som demižóny nasypal do nich klasické kvasinky na výrobu vína a šumivých sektov a do dvoch - troch dní sa to pekne rozbublalo. Teraz to parádne kvasí.. S dolskými kvasinkami som skončil, boli to iba vyhodené peniaze.. Dnes sa chystám večer spraviť bylinkovú medovinu, iba čisto buď Mäta -medovka, alebo iba šalviu lekársku dám. Problém je že neviem koľko toho na 50 litrov? Skúšal niekto vyrábať bylinkovú medovinu? Máte dáke odporúčané množstvo? Osobne preferujem radšej menej, aby to nechytilo dáku horčinu, alebo nepríjemnú pachuť obzvlášť pri šalvií.
Keby si tu poriadne čítal tak by si šmejd DK nekupoval. Cool
Já dávám hned na začátku jemně rozemleté koření, osvědčilo se mi to a jinak už to dělat nebudu.Při prvním stáčení je koření na dně s odumřelýmy kvasinkami a svůj účel už splnilo. Ten kal ze dna pak vyhodím.
Nevyhazovat!
Super hnojivo, jak MPK.
Pri výrobe medoviny som vždy dávkoval živnú soľ 0.5G na 1L a bolo to bez problémov.Nie vždy väčšia dávka živnej soli môže medovine prospieť o čom sa na svojej chybe presvedčil.Ovplyvnený názormi špičkového odborníka z fóra https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Medov...1#pid85341 som dávku živnej soli zvýšil na 1G na 1L,predsa len tie 3g sa mi zdalo veľa.
Medovina po dokvasení má hnusnú sladko kyselkavú chuť,je v nej cítiť nepríjemná chuť živnej soli a po vyčírení bentonitom sa mi na povrchu hľadiny vytvorili šuminy, ktoré som odobral a mali jemný zápach po myšine.
Hľadal som príčinu,pretože nič iné som pri výrobe medovine nezmenil a vždy som ju mal v poriadku,len tento krát som zvýšil dávku živnej soli.
Tak som hľadal opäť na fóre a našiel som príspevok Jožka 58 ktorý mi situáciu vysvetľuje https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Medov...#pid121114
Tiež hľadám riešenie tohoto stavu,pretože medoviny mám väčšie množstvo a tu som opäť hľadal na fóre riešenie a črtá sa tu možnosť ktorú opisuje Zdenek Barnat,opis sa zhoduje presne z mojou situáciu. https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Medov...#pid123331
Škoda,že som niektoré infórmácie z fóra ako podal Jožko 58 alebo Zdenek Barnat neprečítal skorej a dal som ovplyvniť možno "špičkovými" odborníkmi.Nuž za chyby sa platí.Ak by mal niekto k tomuto nejakú radu,tak dakujem,já si myslím,že riešením by mohol byť postup akým postupoval Zdenek.
(11.07.2015 20:47)MichalK napsal(a): [ -> ]Zdravím, robím medovinu prvý krát a nejak sa mi nezdá to kvasenie...Kúpil som si vysokoprekvasújúce dolské kvasinky, spravil zákvas podla návodu akúrát neviem či pri príprave mal dostačujúcu teplotu. Potom som prevaril med s vodou tak isto podla návodu a dal to všetko do demižonu. Na vrchu roztoku je vytvorená asi 0,5 cm pena, ale pokial viem cez kvasnú zátku by mali ísť bublinky, no nejdú....Neviete mi poradiť či je to v poriadku? príp. čo spraviť aby to začalo kvasiť, teplotu to má do 25 stupnov. A ešte je roztok ako keby rozdelený na 2 časti, polovica navrchu je svetlejšia, potom je tam vrstva kvasiniek a na spodku je tmavšie....Zrejme sa voda nejak rozdelila s medom, je to tiež v poriadku?

Mám zřejmě úplně stejný problém, z nějakého důvodu se mi oddělily vrstvy medoviny v lahvi. Horní je světlejší, na jejím spodku jsou kvasnice a teprve pod ní je další tmavá vrstva. Medovina neupouští CO2, ale přitom na hladině je vidět že kvasný proces běží. Pravděpodobně tam uniká někde přes zátku vzduch. Zalil jsem zátku důkladněji voskem, ale to asi nebude problém těch oddělených vrstev. Pokud jsem zkusil vrstvy promíchat, začalo přes kvasnou zátku několik desítek vteřin něco unikat. Nicméně se to zase zastavilo.

Máte někdo s tímto problémem zkušenosti?

Děkuji za jakékoliv rady!


Dále posílám fotografie toho, jak to vypadá


Detailní záběr na oddělené vrstvy:

[Obrázky: IMG_4754.jpg]


Celkový pohled na lahev (na hladině je vidět že kvasnice pracují):

[Obrázky: IMG_4755.jpg]


Pohled na zavoskovanou zátku:

[Obrázky: IMG_4758.jpg]

Zde je podle dírek ve vosku vidět, že zátka zřejmě nebyla dobře utěsněna a neprobíhalo alkoholové ale kvasné kvašení.
O vychýrenosti a zázračnosti DK sa nedá povedať ale jedným slovom " Humus ". O pohlade na povrch jak to pracuje je to celé zlé lebo to nesmie biť po celom povrchu ale v 1/5 lebo to musí tlačiť zmes plynu CO/2 k stene demionu. To dole ti sadol slad a oddelilo sa to a keby bolo riadne kvasenie tak je obsah v pohybe a nič sa neoddelí a že si zalial zátku je apsolutne nepodstatné lebo dostatok plynu by do vnútra nepustil vzduch nakolko plyn CO/2 je tažší než kyslík. Na medovinu si kúp poriadne kvasinky a nie šmejd ktorí niekto prezentuje lebo im nejde o to aby to išlo ale mali z kupujúcich biznis. Cool
Jen jestli jste to nedali po převaření do hromady s kvasinkami ještě horké !!!! To by kvasinky zabilo a takto by to vypadalo.

Ta sedlina na dně je divná ,to zas vypadá jako medovina po vykvašení a odumřelé kvasinky si takto sednou na dno.
Asi už kvašení končí a CO uniká jinde než bublinky do vody. Kvasné kvašení je nesmyslný pojem. Proběhlo tam alkoholové kvašení a pokazit by to mohlo jen octové kvašení které tam bez kyslíku nemohlo proběhnout. Je to asi v pořádku , přetočit jen to čisté a nechat dovít.
Jedna moje zkušenost /zbytek byl snad již důkladně vysvětlen : Nepoužívej korkovou zátku a skleněnou kvasnou zátku.
Ve vinařských potřebách /někde i v drogeriích/ se dají koupit gumové zátky.jen si kup odpovídající rozměr.Vrtákem 8 mm
vyvrtám díru a používám z umělé hmoty kvasnou zátku.Natlačím ji tam.Nic nemůže utéct - řádným přitlačením.
Jen ještě jak to dělám já - dávám více medové vody - na 50 l demižon - 40 - 42 l medové .....
Na Dolské kvasinky potřebuješ stálou teplotu 27 °C. F.V.
Tak sedim v kuchyni a chystam si medovinu na prvy pokus len asi 15litrov.
Ak to ideš robiť zo slnečnicového medu tak to radšej nechaj tak, ta lepšie použi jarný med.

Ja sa chystám robiť dalšiu medovinu a bude z tmavého medu čo teraz nosia čo som pozeral do buniek plástu tak je vidno že tam je tmavé. určite spravím 800L. Toľko mám na to záujemcov a hlavne svadby. Cool
Nie dal som jarny kvetovy a k tomu repkovy a uz to chladne slnecnicovy pastujem .vsetci v okoli si oblubili pastovany tak im robim radost a aj sebe.
Tak uz je to v demizone a mam sa 6 tyzdnov na co pozerat je to zaujmavejsie ako televizne noviny. A inak zacal som intenzivny boj s osamy je ich nejako vela a dokonca som odhalil srsna co odnasa vcely od ulov.
(27.07.2017 12:32)Merkuri napsal(a): [ -> ]O vychýrenosti a zázračnosti DK sa nedá povedať ale jedným slovom " Humus ". O pohlade na povrch jak to pracuje je to celé zlé lebo to nesmie biť po celom povrchu ale v 1/5 lebo to musí tlačiť zmes plynu CO/2 k stene demionu. To dole ti sadol slad a oddelilo sa to a keby bolo riadne kvasenie tak je obsah v pohybe a nič sa neoddelí a že si zalial zátku je apsolutne nepodstatné lebo dostatok plynu by do vnútra nepustil vzduch nakolko plyn CO/2 je tažší než kyslík. Na medovinu si kúp poriadne kvasinky a nie šmejd ktorí niekto prezentuje lebo im nejde o to aby to išlo ale mali z kupujúcich biznis. Cool

Toto právě nejsou Dolské kvasinky – kupoval jsem Schimansky Power. Dělám medovinu poprvé, takže se ještě učím. A na webu mnoho různých návodů, kde každý tvrdí něco jiného.

(27.07.2017 12:48)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Jen jestli jste to nedali po převaření do hromady s kvasinkami ještě horké !!!! To by kvasinky zabilo a takto by to vypadalo.

Ta sedlina na dně je divná ,to zas vypadá jako medovina po vykvašení a odumřelé kvasinky si takto sednou na dno.
Asi už kvašení končí a CO uniká jinde než bublinky do vody. Kvasné kvašení je nesmyslný pojem. Proběhlo tam alkoholové kvašení a pokazit by to mohlo jen octové kvašení které tam bez kyslíku nemohlo proběhnout. Je to asi v pořádku , přetočit jen to čisté a nechat dovít.

Na teplotu jsem dával při nalévání pozor roztok měl cca 25°C. Jinak tenhle stav je cca po 10 dnech, což mi přijde jako trochu moc krátká doba na to, aby to bylo vykvašené. Jo s tím kvasným kvašením jsem myslel právě to octové.

Takže říkáš přetočit ten světly vršek, jo? Možná by při tom stálo za to ochutnat, co je to tam dole.

Jinak ještě mě napadlo, zda ta vrstva dole není tmavší medovicový med. Menší část jsem ho tam totiž dával a může být těžší. Je to problém?

(27.07.2017 13:19)vlcek napsal(a): [ -> ]Jedna moje zkušenost /zbytek byl snad již důkladně vysvětlen : Nepoužívej korkovou zátku a skleněnou kvasnou zátku.
Ve vinařských potřebách /někde i v drogeriích/ se dají koupit gumové zátky.jen si kup odpovídající rozměr.Vrtákem 8 mm
vyvrtám díru a používám z umělé hmoty kvasnou zátku.Natlačím ji tam.Nic nemůže utéct - řádným přitlačením.
Jen ještě jak to dělám já - dávám více medové vody - na 50 l demižon - 40 - 42 l medové .....
Na Dolské kvasinky potřebuješ stálou teplotu 27 °C. F.V.

Pro příště gumovou zátku rozhodně pořídím.
Jestli to kvasilo tak dole nemůže být žádný med. Kvašením se to samo furt promíchává. Dole bývá bahýnko z odumželých kvasinek a případně z koření. Divím se že jsi to ještě neochutnal. Přetoč a ochutnej medovinu i ten spodek a víš.
Tak pár dní poté, co jsem zátku pečlivě zalil voskem se to zlepšilo. Pěna na hladině není na celém povrchu, spodní tmavá vrstva se výrazně zmenšila a občas to posílá CO2 přes kvasnou zátku. Takže asi už je proces na dobré cestě, ne? Přikládám fotky současného stavu:


[Obrázky: IMG_4780.jpg]

[Obrázky: IMG_4781.jpg]

[Obrázky: IMG_4782.jpg]
Nechápu důvod existence moštoměru a cukroměru, jaký je mezi tím rozdíl. Dá se všechno měřit jen cukroměrem? Jak poznám cukroměr od moštoměru? Zdědil jsem vybavení po tátovi a nevím jaký je rozdíl mezi těmito měřáky. Děkuji za odpověd, mozná je to hloupá otázka Smile
Co já vím, tak moštoměr ukazuje cca o 4% cukru míň proti cukroměru. Počítá totiž s 4% nezkvasitelných cukrů. Kdyžtak mě někdo opravte.

Mě by zajímalo jak a jestli někdo měříte obsah alkoholu. Je mi jasné že nejpřesnější je destilační zkouška, ale na to nemám aparát a dělat se mi nechce Smile Na aliexpressu je 0-80% alkoholu refraktometr. Počítám že je kalibrovaný na obsah alkohollu ve vodném roztoku. Ty zbytkové cukry to asi dost znepřesní...
Zeptám se ještě takto: mohu cukroměrem měřit koncentraci cukru při zakládání nové medoviny nebo musím použít moštoměr ? Dělám medovinu z víček takže potřebuju urcit koncentraci cukru.
Referenční URL's